Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English
HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΚΟΖΙΑΚΑΣ (ή Κερκέτειο) - Υψ. 1901 μ.

Νομός: Τρικάλων
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 144

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Koziakas.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Koziakas.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Koziakas.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Koziakas_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Ο Κόζιακας είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, που το μήκος της ενιαίας ράχης του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα από βορά (Καλαμπάκα/Μετέωρα) μέχρι νότο (Πύλη). Είναι πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα ενώ πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάποια σημεία του βουνού έχουν κατασκευασθεί όμορφα κιόσκια για τους ορειβάτες επισκέπτες. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό. Στις πλαγιές του υπάρχουν δύο πολύ αξιόλογες Ιερές Μονές ο Άγιος Βησσαρίων και η Μονή Βυτουμά. Λίγο κάτω από τη κορυφή στη τοποθεσία Μπακόλα βρίσκεται ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΜΟΤ (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων) το οποίο ανακαινίστηκε και λειτουργεί με διαχειριστή. Υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης μέχρι και 35 ατόμων και λειτουργεί με οργανωμενη κουζίνα για φαγητό. Στοιχεία για το καταφύγιο θα βρείτε στη σελίδα στη διεύθυνση http://www.koziakasrefuge.gr/.  Η σηματοδότηση των μονοπατιών είναι σε γενικές γραμμές καλή αν και σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί αρκετές πινακίδες. Προσοχή το μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα στην πραγματικότητα δεν υφήστατε, παρά μόνο τμήματα αυτού. Ωστόσο ένα μεγάλο δίκτυο από μικρού και μέσου μήκους μονοπατιών έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί με αφετηρία την Ελάτη. Από το Κόζιακα διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Το βουνό, πέρα από της ανάβασης από την Ελάτη μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου που έχει σηματοδοτηθεί τελευταία πολύ καλά (κίτρινα σημάδια / κίτρινα τεράγωνα πινακιδάκια), θέλει προσοχή στον προσανατολισμό λόγω του πυκνού δάσους και της συχνής έλλειψης σημείων αναφοράς.
Το πυκνό δάσος είναι κάποιες φορές και η αιτία για την κακή λήψη του σηματος από το gps. Μικρά κομμάτια των διαδρομών που δεν έχουν καταγραφεί σωστά (χωρίς να δημιουργείται όμως ιδιαίτερο πρόβλημα), έχουν συμπληρωθεί με ευθεία γραμμή και επισημαίνονται στις περιγραφές.

Διαδρομές στο βουνό: 12

1.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα - Κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ

2.

Πύλη - Τρύπιο Λιθάρι - Γλυκομηλιά

3.

Κόρη - Τρύπιο Λιθάρι - καταφύγιο

4.

Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη

5.

Ελάτη - Καλογυρομάντρι - Καναλάκια - Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ

6.

Κοφτό μονοπάτι για Καταφύγιο από Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

7.

Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) – Μπέη

8.

Μεγάλη Καστανιά - Κρανιά

9.

Ελάτη - Πάνω Λιβάδια - Τσουκνιδούλα - Κώστα

10.

Ελάτη (Δασικός) - Γούβα - Τσουκνιδούλα - Θύρα

11.

Μνήμα Παπαδιάς - Κορυφή Τσιόκι 1526μ

12.

Γοργογύρι Κεφαλοπόταμος: Το μονοπάτι του Ασκληπιού


Οξυές πάνω από την κόρη (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (25-12-2013)

Το τρύπιο λιθάρι, σταυροδρόμι μονοπατιών... (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (27-12-2013)

Το κιόσκι στη σπηλιά του Μπέη (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (27-12-2013)

Η Ελάτη Τρικάλων κάτω από τον Κόζιακα (φωτογραφία Αβραάμ Αποστολακάκης) (14-05-2011)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα - Κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ

Μήκος: 5209 μ.
Υψ. Ανάβαση: 749 μ.
Υψ. Κατάβαση: 45 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1915 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1169 μ.
Τrackpoints: 469

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.gpx

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.plt

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.kml

Η διαδρομή αυτή είναι η πιο επισκέψιμη στον Κόζιακα και η πιο σύντομη για να φτάσει κανείς στην ψηλότερη κορυφή του βουνού. Η ανάβαση ξεκινά από τη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, όπου από το πάρκιγκ διασχίζουμε τα λιβάδια και περνάμε την ξύλινη πεζογέφυρα του μικρού ποταμιού. Η διαδρομή είναι σημαδεμένη με τετράγωνες κίτρινες πινακίδες που μέσα έχουν ένα μαύρο τρίγωνο. Αργά το καλοκαίρι το ποτάμι έχει λίγο νερό και μπορούμε να το περάσουμε από οποιοδήποτε σημείο, ωστόσο το χειμώνα και την άνοιξη είναι αδύνατο να το περάσει κανείς χωρίς να βραχεί. Περνώντας το ποτάμι, αμέσως συναντάμε το δασικό δρόμο τον οποίο τον ακολουθούμε προς τα δεξιά για 200 μέτρα και τον αφήνουμε ακολουθώντας το μονοπάτι στα αριστερά μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Το μονοπάτι μετά από 200 μέτρα συναντά ξανά δασικό δρόμο το οποίο ακολουθούμε προς τα αριστερά. Μετά από περίπου 700 μέτρα στο δασικό, αυτός συναντά οριζόντιο δασικό δρόμο. Στο σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο και την κορυφή, η αρχή του μονοπατιού βρίστεται ευθεία στη κατεύθυνση του δρόμου που ακολουθούσαμε. Αρχικά ανηφορίζει ομαλά και στη συνέχεια κινείται όλα δεξιά τραβερσάροντας τις πλαγίες του βουνού χωρίς να ανεβαίνει υψομετρικά. Μετά από μια ώρα πορεία αρχίζει ομαλά η ανάβαση που περνά από την Σκάλα στους Αρβανίτες κάτω από ένα κατακόρυφο βράχο. Ανεβαίνοντας τη σκάλα συναντά ένα επίπεδο οροπέδιο (τοποθεσία Αρβανίτες) εδώ το μονοπάτι κινείτε ανατολικά και σε 200 μέτρα περνά από την ομώνυμη βρύση. Μετά τη βρύση η κατεύθυνση αλλάζει προς βορά και τραβερσάρει τις πλαγιές με τώρα έχουν πιο αραιό δάσος. Προσοχή, περνώντας μια ομαλή ράχη το μονοπάτι ανηφορίζει λίγα μέτρα προς την ράχη αυτή και στη συνέχεια περνά από την απότομη σκάλα κάτω από το καταφύγιο. Λίγο χαμηλότερα από την σκάλα υπάρχει μαντρί στο οποίοι φτάνει δασικός δρόμος από τα λιβάδια Περτούλίου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα σε λίγα μέτρα μπροστά μας προβάλεί το οροπέδιο Μπακόλα όπου υπάρχει το Καταφύγιο του Κόζιακα (1738μ). Από το καταφύγιο και μετά το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο αλλά κινείται ευθεία προς την κορυφή διασχίζοντα αρχικά τη τελευταία συστάδα από ελατά πριν βγει οριστικά στο αλπικό πεδίο. Φτάνοντας στα περίπου 1830 μέτρα συναντά το σηματοδοτημένο μονοπάτι που έρχεται από την Ελάτη (κίτρινα σημάδια) και το ακολουθεί μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


H σήμανση του μονοπατιού από Χ.Κ. Περτουλίου μέχρι το Καταφύγιο του Κόζιακα. (09-01-2016)

Κορυφή Χατζηπέτρου (17-08-2019)

Πύλη - Τρύπιο Λιθάρι - Γλυκομηλιά

Μήκος: 24455 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1320 μ.
Υψ. Κατάβαση: 465 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1705 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 930

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.gpx

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.plt

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.kml

Το κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα με κατεύθυνση Βορά Νότου.
Το πρώτο και ευκολότερο τμήμα του ξεκινά από το χωριό Πύλη στο νότο, έως τη θέση Τρύπιο Λιθάρι. Το μονοπάτι ξεκινάει από περίφημο μοναστήρι της Πόρτα Παναγιάς που βρίσκεται στο χωριό Πύλη Τρικάλων. Συνεχίζει προς το ονομαστό τοξωτό γεφύρι της Πύλης και ανεβαίνει το Κόζιακα πλάι στη περίφραξη της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής. Βγαίνει σε πανέμορφες κοιλάδες και οδεύει βόρεια περνώντας από τη θέση Μπέη. Περνά από το κιόσκι στη θέση Έλατος του Κώστα που έχει καταστραφεί από πτώση δέντρων και το κιόσκι στη θέση Κανάλια και φτάνει το Τρύπιο Λιθάρι. Το δάσος στη ραχοκοκαλιά του βουνού είναι εκπληκτικής ομορφιάς γεμάτο πανύψηλα έλατα και μεγάλες φτέρες.
Το Τρύπιο Λιθάρι είναι κομβικό σημείο του βουνού κάτω από τις ανατολικές πλαγιές της κορυφής. Είναι το κεντρικό σημείο που συναντιώνται ακτινωτά όλα τα μονοπάτια που κατευθύνονται στην κορυφή ή το καταφύγιο.
Το μονοπάτι μετά το Τρύπιο Λιθάρι και έως το χωριό Γλυκομηλιά στο βορρά είναι ένα μεγάλο και πολύ απαιτητικό τμήμα της διαδρομής. Είκοσι λεπτά μετά το ξεκίνημα του περπατήματος από το Τρύπιο Λιθάρι φτάνουμε σε οροπέδιο και σε ένα από τα ελάχιστα σημεία με θαυμάσια θέα στις πλαγιές του βουνού και τον κάμπο των Τρικάλων. Η θέση σημειώνεται με το waypoint THEA. Λίγο αργότερα φτάνουμε σε πολύ απότομο κατέβασμα σε περιοχή πυκνά δασωμένη από φυλλοβόλα. Το στρώμα από φύλλα που έχει δημιουργηθεί δυσκολεύει απίστευτα τα πράγματα. Στόχος είναι μελλοντικά να κατασκευαστούν σκαλιά σε αυτό το σημείο. Έως τότε ο μόνος ασφαλής τρόπος κατάβασης είναι με τη βοήθεια σχοινιού. Η θέση σημειώνεται με το waypoint KATEVASMA. Το δάσος που ακολουθεί θα ανταμείψει το κόπο αυτού του τμήματος. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή για να μη χάσετε τη σηματοδότηση. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε έως το ωραίο κιόσκι στη θέση Γκούρα. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι έως το χωριό Γλυκομηλιά.
Μικρα κομμάτια της διαδρομής μετά το waypoint KATEVASMA, καθώς και πριν και μετά την Γκούρα δεν έχουν καταγραφεί από το gps και έχουν συμπληρωθεί με ευθεία γραμμή.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


Κόρη - Τρύπιο Λιθάρι - καταφύγιο

Μήκος: 4155 μ.
Υψ. Ανάβαση: 0 μ.
Υψ. Κατάβαση: 0 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 183

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.gpx

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.plt

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.kml

Η απαιτητική ανάβαση από το χωριό Κόρη στις ανατολικές πλαγιές, μέσα από ένα υπέροχο δάσος φυλλοβόλων αρχικά στη θέση Τρύπιο Λιθάρι. Λίγο πριν το Τρύπιο Λιθάρι το μονοπάτι περνάει από ένα μικρό αλλά απαιτητικό λούκι με μεγάλη κλίση. Όταν δεν έχει χιόνια με λίγη προσοχή περνιέται εύκολα. Με χιόνια απαιτεί εμπειρία χειμερινού βουνού. Το Τρύπιο Λιθάρι είναι κομβικό σημείο του βουνού κάτω από τις ανατολικές πλαγιές της κορυφής. Είναι το κεντρικό σημείο που συναντιώνται ακτινωτά όλα τα μονοπάτια που κατευθύνονται στην κορυφή ή το καταφύγιο. Στο Τρύπιο Λιθάρι υπάρχει ένας μεγάλος βράχος με μια τεράστια τρύπα καταμεσής που δεσπόζει στο κάμπο των Τρικάλων. Υπάρχει επίσης και ένα ωραίο κιόσκι. Από εκεί η διαδρομή μας συνεχίζει νότια της κορυφής και καταλήγει στο καταφύγιο.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


(00-00-0000)

Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη

Μήκος: 3954 μ.
Υψ. Ανάβαση: 690 μ.
Υψ. Κατάβαση: 83 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1193 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 357 μ.
Τrackpoints: 189

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.gpx

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.plt

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.kml

Η ανάβαση από το χωριό Πιαλεία στις ανατολικές πλαγιές, προς τη θέση Μπέη όπου υπάρχει ένα θαυμάσιο Κιόσκι με τζάκι, και πηγή στα 100 μ. Στη θέση Μπέη υπάρχει και μία σπηλιά μέσα στην οποία διέρχεται ένα ποταμάκι. Μεγάλη προσοχή για να μην πέσει κανείς στο βάραθρο θέλοντας να δει τη σπηλιά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη αλλά έχει ένα μικρό αρκετά απαιτητικό πέρασμα λίγο πριν φτάσουμε στη σπηλιά Μπέη. Η θέση σημειώνεται με το waypoint VRAXOS. Η διαδομή μας καταλήγει στο κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα με κατεύθυνση Βορά Νότου, στο τμήμα του μεταξύ Πύλης και Τρύπιου Λιθαριού.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


Ανεβάινοντας στη Σπηλιά Μπέη από την Πιαλεία (00-00-0000)

Από Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη (00-00-0000)

(00-00-0000)

Το κιόσκι στη Σπηλία Μπέη (00-00-0000)

Κόζιακα (00-00-0000)

Τα απότομα βράχια δίπλα από το μονοπάτι στη Σκάλα προς του Μπέη (00-00-0000)

Το πρώτο σημάδι που συναντάς στους χωματόδρομους πάνω από την Πιαλεία και οδηγεί στο μονοπάτι για Μπέη. (06-01-2016)

H πολύ καλή σήμανση του μονοπατιού για Μπέη (κόκκινο τετράγωνο με κίτρινο βέλος, που δείχνει την κατεύθυνση) (06-01-2016)

Σημείο μετά την λάκα με τις στάνες, όπου το μονοπάτι συναντά ρέμα που τον Ιανουάριο του 2016 είχε αρκετή ροή. Απέναντι αν δει κανείς προσεκτικά και δεν έχει καλυφθεί από χιόνι, έχει βαμμένο σε βράχο, παλιό σημάδι Ε4 (άσπρο φόντο με κίτρινη και μαύρη λωρίδα), αλλά όχι το κλασσικό σημάδι που έχει σε όλη τη διαδρομή. Περνάμε το ρέμα και συνεχίζουμε προς τα πάνω. Το μονοπάτι μας βγάζει σε πανέμορφο πλάτωμα που διατρέχεται από ρυάκια. (06-01-2016)

Στο πρώτο κομμάτι της ανάβασης. (11-09-2016)

Καλύβα προς Σπηλιά Μπέη (00-00-0000)

Σπηλιά Μπέη (00-00-0000)

Το κιόσκι στο Μπέη (00-00-0000)

(00-00-0000)

Ελάτη - Καλογυρομάντρι - Καναλάκια - Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ

Μήκος: 8883 μ.
Υψ. Ανάβαση: 995 μ.
Υψ. Κατάβαση: 39 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1906 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 928 μ.
Τrackpoints: 765

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Elati-Kalogyromantri-Xatzipetros.gpx

Koziakas.Elati-Kalogyromantri-Xatzipetros.plt

Koziakas.Elati-Kalogyromantri-Xatzipetros.kml

Η ανάβαση ξεκινά από την πλατεία της Ελάτης και ακολουθεί τον δασικό δρόμο. Αρχικά τα σημάδια είναι πορτοκαλί τετράγωνο μέχρι το πάνω μέρος του χωρίου όπου υπάρχει διασταύρωση με τα μονοπάτια προς Κανάλια, Μπέη και Κώστα. Η διαδρομή ακολουθεί συνεχώς το δασικό δρόμο. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να ξεκινήσει από την θέση Κανάβια, ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι που περνά από το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (400 μέτρα μέχρι εδώ) και κατευθείνετε προς το δασικό δρόμο που το συναντά 170 μέτρα ψηλότερα και συνεχίζει κανονικά την διαδρομή. Η επιλογή από Κανάβια μειώνει την απόσταση και το δασικό δρόμο αφού ακολουθεί μονοπάτι.

Ακολουθώντας το δασικό δρόμο ευθεία την πρώτη διασταύρωση στο σημείο όπου κάνει απότομη στροφή δεξιά ο δρόμος, αφήνουμε το δρόμο και πηγαίνουμε αριστερά προς το μαντρί στη θέση Παλιονοβρός. Το μονοπάτι περνά πλάι στο μαντρί και συνάντα ξανά το δασικό μετά τη μικρή φουρκέτα. Λίγο μετά φτάνει στην τοποθεσία Πουλιμέν (όπου κάνει ένα μεγάλο Ζ) αφήνουμε το δρόμο και περνάμε από τις ομαλές πλαγιές όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό (Βρύση Πουλιμέν). Λίγο ψηλότερα συναντάμε ξανά το δασικό δρόμο με κατεύθυνση προς το Γρατσάν όπου κάνει ένα χαρακτηριστικό Ζ. Εκεί υπάρχει διασταύρωση των δρόμων. Προσοχή δεν ακολουθούμε το δρόμο αριστερά που τραβερσάρει ευθεία μπροστά τις πλαγιές αλλά κάνουμε την στροφή δεξιά. Μετά από μία περίπου ώρα περπάτημα από το Πουλιμέν φτάνουμε στο Καλογυρομάντρι όπου 50 μέτρα αριστερά υπάρχει η ομώνυμη βρύση. Σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το Καλογυρομάντρι ο δρόμος σταματά στη θέση Βάρα (Λιμνούλα στα αριστερά μας). Εδώ υπάρχει ένα χαρακτηριστικός φράχτης (σύνορα Ελάτης-Περτουλίου) και ξεκινά το μονοπάτι.

Στο τέλος του δρόμου, Βάρα, ξεκινούν δυο μονοπάτια, το ένα πηγαίνει προς την κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ και που περιγράφεται εδώ (κίτρινα τετράγωνα σημάδια),  ενώ το άλλο κατηφορίζει προς την θέση Αρβανίτες (μπλε τρίγωνα σημάδια) και συναντά το μονοπάτι που έρχεται από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου με κατεύθυνση το καταφύγιο του Κόζιακα. Η παρούσα διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι με τα κίτρινα τετράγωνα σημάδια που κινείται στο ίδιο υψόμετρο αρχικά μέχρι το μικρό ρέμα των Αρβανιτών (ξερό τον περισσότερο καιρό).  Περνώντας το ρέμα ανηφορίζει κάθετα στις πλαγιές και οδεύει προς την σκάλα στη θέση Καναλάκια. Η σκάλα είναι πετρώδεις και ανεβαίνει κάνοντας ένα μεγάλο ζήτα και περνώντας από την πρώτη κοπάνα όπου κάνει μια δεύτερη φουρκέτα και φτάνει στην πηγή στη θέση Καναλάκια. Εδώ ήταν παλιός στάλος ζώων. Μετά τα Καναλάκια η κλίση του μονοπατιού μειώνεται και βγαίνει από το ελατόδασος στο γυμνό αλπικό πεδίο. Διασχίζει τα μεγάλα οροπέδια της Ορνιοφωλιάς 1750-1800μ όπου στο τέλος τους κατηφορίζουν προς το οροπέδιο του καταφυγίου. Πριν τη κατηφόρα συναντά κάθετα το κεντρικό μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα (κόκκινο τετράγωνο) το οποίο αριστερά κατευθυνθείτε στο καταφύγιο 5 λεπτά, ενώ δεξιά πάει προς Τρύπιο Λιθάρι και Κανάλια. Η διαδρομή συνεχίζει κάθετα και κάνοντας δυο μικρά ζήτα περνά από τον ώμο της κορυφής με τις κεραίες (αναμεταδότες ασυρμάτων) ή της Νότιας κορυφής Χατζηπέτρου. Μετά τον ώμο κατηφορίζει μερικά μέτρα και τραβερσάρει την κορυφή κεραιών και την κύρια κορυφή με κατεύθυνση τον αυχένα βόρεια της κύριας κορυφής του Χατζηπέτρου. Στον αυχένα υπάρχει φράχτης για τα ζώα το οποίο περνάμε και αμέσως στρίβουμε δεξιά την απότομη ανηφόρα για την κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ..Η πρώτη κορυφή που φτάνουμε είναι και η ψηλότερη, ωστόσο η κολόνα και τα σημεία με το βιβλίο της κορυφής βρίσκονται στην επόμενη, 30 μέτρα νοτιότερα που είναι περίπου 1 μέτρο χαμηλότερη.

Το σύμπλεγμα των κορυφών Βόρειας, Κύριας και Νότιας του Χατζηπέτρου ονομάζονται Αστραπή ενώ η ψηλότερη αναφέρεται από τους ντόπιους ως Σημείο.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Κοφτό μονοπάτι για Καταφύγιο από Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Μήκος: 1632 μ.
Υψ. Ανάβαση: 329 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1698 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1352 μ.
Τrackpoints: 156

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.gpx

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.plt

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.kml

Το μονοπάτι αυτό είναι μια εναλλακτική σύντομη ανάβαση στο καταφύγιο από το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου παρακάμπτοντας τη μεγάλη θηλιά που κάνει το κλασικό μονοπάτι πρόσβασης. Είναι η διαδρομή που θεωρούνταν ως κλασική τις δεκαετίες 1990 και 2000. Η διαδρομή αυτή προτείνετε το χειμώνα όταν υπάρχει αρκετό χιόνι στο βουνό αφού το μήκος της είναι μικρότερο. Το μονοπάτι αυτό αποτελεί παρακλάδι του κλασίκου και για να φτάσουμε στην αφετηρία του ακολουθούμε το κλασικό μονοπάτι ανάβασης μέχρι το υψόμετρο των 1350 μέτρων. Εδώ υπάρχει διασταύρωση αριστερά που ανηφορίζει αρχικά τις δασωμένες πλαγιές και σύντομα τις γυμνές και πιο απότομες πλαγιές με κατεύθυνση ανατολική. Το μονοπάτι συναντά το δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθεί για λιγότερο από 100 μέτρα και τον αφήνει ξανά στο Ζ που κάνει αυτός. Μετά από 400 μέτρα περίπου το μονοπάτι τέμνει τον δασικό δρόμο και συνεχίζει προς τα αριστερά. Εδώ ακολουθεί την ομαλή χωμάτινη ράχη (λιβάδι) και τραβερσάρει προς τα δεξιά τις πλαγίες πάνω από το μαντρί φτάνοντας το οροπέδιο Μπακόλα όπου βρίσκετε το καταφύγιο του Κόζιακα. Η διαδρομή αυτή είναι η συντομότερη για την πρόσβαση στο καταφύγιο και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα, ωστόσο δεν είναι τόσο όμορφη όσο η κλασική.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Το σημείο που το κοφτό μονοπάτι χωρίζει από την κλασσική διαδρομή. Μερικά μέτρα από το σημείο αυτό, με κατεύθυνση προς το κοφτό έχει πηγή. (10-01-2016)

Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) – Μπέη

Μήκος: 7279 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1104 μ.
Υψ. Κατάβαση: 155 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1213 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 227 μ.
Τrackpoints: 681

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.gpx

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.plt

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.kml

Το χωριό Άγιος Βησσαρίων ή Δούσικο βρίσκεται μόλις 1 χλμ βόρεια της Πύλης και είναι γνωστό από το ομώνυμο μεγάλο μοναστήρι πάνω από το χωριό.
Η διαδρομή ξεκινά 50 μέτρα πριν την πλατεία στρίβοντας αριστερά του χωριού όπως κατευθυνόμαστε προς αυτή, ερχόμενοι από την Πύλη. Ακολουθούμε το δρόμο για 120 μέτρα και τον αφήνουμε περπατώντας δεξιά μέσα στα μικρά λιβάδια στους πρόποδες του Κόζιακα με κατεύθυνση βορειοδυτικά. Σύντομα το μονοπάτι πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού στην τοποθεσία Κεραμίδι, συναντά το ρεματάκι το οποίο περνά από μια μικρή παλιά τοξωτή γέφυρα. Περνώντας τη γέφυρα, στρίβουμε αριστερά στο μονοπάτι (παλιό κανάλι άρδευσης). Το μονοπάτι συνεχίζει παράλληλα με το ρέμα και περνά κοντά από το κοτρώνι του Γερούκου όπου υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με 4 διαδρομές. Μετά από σχεδόν 1 χλμ πορείας πλάι στο ρέμα και σε πυκνό δάσος χαμηλών δένδρων το μονοπάτι συναντά το δασικό δρόμο στη θέση Γαβριήλ βρύση, τον οποίο ακολουθεί προς τα δεξιά. Προσοχή τα τελευταία 200 μέτρα πριν το δασικό δρόμο το μονοπάτι δεν είναι εμφανές και έχει κλείσει από την πυκνή βλάστηση. Μετά από 100 μέτρα πορείας στο δασικό δρόμο στρίβουμε ξανά αριστερά (επάνω) σε εμφανές μονοπάτι που σύντομα πιάνει την ομαλή ράχη την οποία και ακολουθεί για 700 μέτρα όπου συναντά στην τοποθεσία Κουκορέλος  τον φράχτη από την ελεγχόμενη περιοχή του δασαρχείου. Εδώ το μονοπάτι συναντάται με αυτό που έρχεται από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Βησσαρίωνα και είναι πιο μεγάλο και ακόμη ένα που έρχεται από την είσοδο του χωριού Φιλύρα. Μετά από άλλα 700 μέτρα πορείας και σε υψόμετρο 766 μέτρα φτάνουμε στη θέση Σκόρδα δίπλα στο φράχτη όπου συναντά το καλοδιατηρημένο δασικό δρόμο που φτάνει εδώ από τη Φιλύρα.
Η διαδρομή αναγκαστικά ακολουθεί το δασικό δρόμο για περίπου 2700 μέτρα μέχρι το τέλους του. Κατά το μήκος του δασικού συναντάμε περίπου 10 καλύβες φτιαγμένες από ντόπιους που τις χρησιμοποιούν για παραθέριση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού έχουν καταπληκτική θέα προς όλο το θεσσαλικό κάμπο. Στο τέλος του δασικού υπάρχει και η τελευταία καλύβα (1080μ) - τοποθεσία Μεγάλη Καστανιά  την οποία αφήνουμε στα δεξιά μας και συνεχίζουμε το μονοπάτι μέσα σε χαμηλή βλάστηση από φτέρες και βάτα, τα οποία την άνοιξη και το καλοκαίρι δυσκολεύουν πολύ το διάβα και κλείνουν το  μονοπάτι. Διασχίζοντας το πεδίο με τη χαμηλή βλάστηση το μονοπάτι κατευθύνεται στο διάσελο (1207μ) κάτω από τον απότομο βράχο - τοποθεσία Παλούκι  βορειοδυτικά προς την θέση Περτούσα. Μετά το διάσελο κατηφορίζουμε την κανάλα προς την Περτούσα διασχίζοντας αραιό δάσος από μεγάλα έλατα και συναντάμε τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργούνται στην έξοδο του ρέματος που περνά τη Σπηλιά Μπέη. Λίγα μέτρα παρακάτω στην Περτούσα το μονοπάτι μας συναντά το μονοπάτι από Πιαλεία προς Μπέη (κόκκινες τετράγωνες πινακίδες) το οποίο ακολουθούμε προς τα αριστερά και ανεβαίνοντας τη σκάλα φτάνουμε στην θέση Μπέη (1180μ) όπου υπάρχει κιόσκι και η ομώνυμη διαμπερής σπηλιά.
Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με αυτή που έρχεται από Ελάτη, με αυτή που ανεβαίνει από Πιαλεία αλλά και με αυτή που συνεχίζει προς οροπέδιο Κρανιά και κατηφορίζει προς το χωρίο Κοτρώνι ή επιστρέφει από την απότομη σκάλα πίσω στις καλύβες (1080μ) βρίσκοντας το μονοπάτι της ανάβασης.

Περιγραφή διαδρομής: Κρούπης Νίκος, Τσέλιγκας Σωτήρης, Γιαννίκα Κατερίνα

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Μεγάλη Καστανιά - Κρανιά

Μήκος: 1450 μ.
Υψ. Ανάβαση: 211 μ.
Υψ. Κατάβαση: 109 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1252 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1083 μ.
Τrackpoints: 146

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.gpx

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.plt

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.kml

Η τοποθεσία Μεγάλη Καστανιά βρίσκεται πάνω από το χωρίο Φιλύρα και στο σημείο που τερματίζει ο δασικός δρόμος που ξεκινά από το χωριό. Στο τέλος του χωματόδρομου υπάρχουν οι καλύβες της Φιλύρας και ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί κατευθείαν στην τοποθεσία Κρανιά ανάμεσα στις δυο ράχες του Κόζιακα πάνω από το χωρίο Κοτρώνι όπου υπάρχει και η ομώνυμη βρύση. Το μονοπάτι είναι αρχικά κοινό με αυτό που πάει προς Μπέη, αλλά μετά από περίπου 300 μέτρα στρίβουμε αριστερά κάτω από τον απότομο βράχο - τοποθεσία Παλούκι - με κατεύθυνση νότια. Ανάμεσα στις δυο μεγάλες βραχώδεις κορυφές υπάρχει σκάλα (Λεσιανίτικη Σκάλα), ένα απότομο πέρασμα που οδηγεί πίσω από την ράχη προς την Κρανιά. Η σκάλα είναι αρκετά απότομη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αλλά είναι αυτή που ανέκαθεν από παλιά χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φτάσουν στην Κρανιά (μεγάλος βοσκότοπος) . Σκαρφαλώνοντας τη σκάλα, το πεδίο είναι πολύ ομαλό και το μονοπάτι κινείται μέσα σε δάσος από έλατα και στα 150 μέτρα στρίβει προς τα αριστερά ακολουθώντας μια ομαλή ράχη την οποία περνά και κατηφορίζει προς τη βρύση της Κρανιάς. Στο σημείο αυτό μπορούμε εναλλακτικά αν ακολουθήσουμε βορειοδυτική πορεία, αρχικά ανεβαίνοντας λίγα μέτρα υψομετρικά και στη συνέχεια να κατηφορίσουμε, φτάνουμε μετά από 1 χλμ περίπου κατευθείαν στου Μπέη. Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες της περιοχής δημιουργώντας μια κυκλική διαδρομή.

Περιγραφή διαδρομής: Κρούπης Νίκος, Τσέλιγκας Σωτήρης, Γιαννίκα Κατερίνα

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Τοποθεσία "Μεγάλη Καστανιά" ανεβαίνοντας το μονοπάτι από Άγιο Βησσαρίωνα προς οροπέδιο Κρανιάς. (14-01-2016)

Ελατοδάσος στην Κρανιά όπου συνεχίζει το μονοπάτι μετά το πέρασμα της "Σκάλας" και αφήνοντας πίσω τον απότομο βράχο κατευθυνόμαστε προς το οροπέδιο. (14-01-2016)

Η βρύση της Κρανιάς στο κέντρο του οροπεδίου με νερό όλο το χρόνο. (14-01-2016)

Κόζιακας: Οροπέδιο Κρανιάς (14-01-2016)

Κόζιακας: Οροπέδιο Κρανιάς (04-11-2012)

Κόζιακας - Κρανιά: Εικόνα Φθινοπώρου στην καρδιά του οροπεδίου (04-11-2012)

Ελάτη - Πάνω Λιβάδια - Τσουκνιδούλα - Κώστα

Μήκος: 2839 μ.
Υψ. Ανάβαση: 460 μ.
Υψ. Κατάβαση: 15 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1333 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 895 μ.
Τrackpoints: 233

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Elati-Pano_Livadia-Tsouknidoula-Kosta.gpx

Koziakas.Elati-Pano_Livadia-Tsouknidoula-Kosta.plt

Koziakas.Elati-Pano_Livadia-Tsouknidoula-Kosta.kml

Η διαδρομή ξεκινά από το κέντρο της Ελάτης ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο απέναντι από την πλατεία και είναι η αφετηρία όλων των μονοπατιών από την Ελάτη προς τις κορυφές του Κόζιακα. Η παρούσα σήμανση είναι με πορτοκαλί τετράγωνα πινακιδάκια καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής. Ο εντοπισμός και η εύρεση του μονοπατιού είναι εύκολη αφού υπάρχουν σημάδια ανά τακτά διαστήματα και το μονοπάτι είναι ευκρινές. Ανηφορίζοντας το δρόμο στην περιοχή Τσιονάκι της Ελάτης, στα 440 μέτρα ο δρόμος γίνετε χωματόδρομος στο όριο των τελευταίων σπιτιών του χωριού. (Προσοχή δεν ακολουθούμε τη μονοπάτι με κατεύθυνση προς το Αναρριχητικό Πεδίο Κόκκινος Βράχος με σήμανση κίτρινα τρίγωνα πινακιδάκια). Αφού προχωρήσουμε 40 μέτρα στον χωματόδρομο υπάρχει διασταύρωση δεξιά με πινακίδα προς Κόκκινο Βράχο, Μπέη κτλ (αφήνουμε τον δασικό δρόμο και ακολουθούμε το μονοπάτι δεξιά). Ο Κόκκινος Βράχος είναι ένας χαρακτηριστικός βράχος που φαίνεται από χωρίο και στον οποίο υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές. Ακολουθούμε το μονοπάτι με τα πορτοκαλί τετράγωνα πινακιδάκια και μετά από 400 μέτρα μονοπατιού συναντάμε διασταύρωση όπου δεξιά οδηγεί προς τον Κόκκινο Βράχο ενώ αριστερά προς τη θέση Κώστα με πορτοκαλί τεράγωνα πινακιδάκια. Αν πάμε δεξιά το σηματοδοτημένο μονοπάτι, με τετράγωνα κίτρινα πινακιδάκια που έχουν πράσινο ορθογώνιο εσωτερικά, οδηγεί μετά από 50 μέτρα στην κορυφή του Κόκκινου Βράχου. Από την κορυφή του Κόκινου Βράχου (1050μ) έχουμε μια καταπληκτική θέα προς την Ελάτη αλλά και την οροσειρά της Πίνδου και των Αγράφων. Το μονοπάτι προς την θέση Κώστα στην διασταύρωση συνεχίζει αριστερά και διασχίζει τα Πάνω Λιβάδια, ιδιόκτητα λιβάδια που παλιά καλλιεργούνταν από τους ντόπιους. Στα Πάνω Λιβάδια υπάρχει διασταύρωση όπου μονοπάτι με κίτρινα τρίγωνα πινακιδάκια οδηγεί δεξιά στα Κάτω Λιβάδια και από εκεί πίσω στην Ελάτη περνώντας από την βάση του Κόκκινου Βράχου. Αφού διασχίσουμε τα Πάνω Λιβάδια φτάνουμε σε ένα στάβλο και προχωρούμε το δασικό δρόμο. Αφού προχωρήσουμε 20 μέτρα στο δασικό πρέπει να στρίψουμε αριστερά και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι. Το μονοπάτι ανηφορίζει σταδιακά και τραβερσάρει τις δασωμένες πλαγίες. Μετά από 500 περίπου μέτρα από το στάβλο φτάνουμε με ένα ομαλό μέρος με την ονομασία Τσουκνιδούλα. Στην θέση Τσουκνιδούλα το μονοπάτι συναντά το μονοπάτι προς Θύρα το οποίο περνά από τη Γούβα και είναι σηματοδοτημένο με μπλε τετράγωνα πινακιδάκια.  Στην Τσουκνιδούλα το μονοπάτι αλλάζει κατεύθυνση και πάει νότια περνώντας από μικρά ισιώματα. Το τελευταίο ομαλό μέρος (Τοποθεσία Βουλάκα και Χαντακόν) το μονοπάτι φεύγει ανηφορικά στα αριστερά και περνά από τη τοποθεσία Κώστα (ή έλατος του Κώστα). Το μονοπάτι ελίσσετε μέσα σε πυκνό δάσος ελάτης και στα ανοίγματα διασχίζει ξέφωτα που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πνιγμένα στις φτέρες και συναντά το δασικό δρόμο. Η διαδρομή ακολουθεί το δασικό δρόμο για περίπου 500 μέτρα όπου φτάνει τα πάνω μέρος της θέσης Κώστα όπου τερματίζει το συγκεκριμένο μονοπάτι αλλά συναντά το μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα. Πηγαίνοντας δεξιά οδηγεί προς Μπέη και Πιαλεία ενώ αριστερά προς το Μνήμα Παπαδιάς, Κορυφή Τσιόκι, Κανάλια και Τρύπιο Λιθάρι.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Ελάτη (Δασικός) - Γούβα - Τσουκνιδούλα - Θύρα

Μήκος: 1437 μ.
Υψ. Ανάβαση: 340 μ.
Υψ. Κατάβαση: 11 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1382 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1010 μ.
Τrackpoints: 101

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Elati-Gouva-Tsouknidoula-Thyra.gpx

Koziakas.Elati-Gouva-Tsouknidoula-Thyra.plt

Koziakas.Elati-Gouva-Tsouknidoula-Thyra.kml

Η διαδρομή αυτή είναι από τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτι του Κόζιακα με σήμανση μπλε τετράγωνες πινακίδες. Η αφετηρία του μονοπατιού είναι από τη διασταύρωση του δασικού δρόμου πάνω από την Ελάτη με το μικρό τρακτερόδρομο προς Γούβα. Η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο εντυπωσιακές της περιοχής αφού περνά ανάμεσα από τους βράχου της Θύρας και αποτελεί το συντομότερος δρόμος να ανέβει κανείς στις ψηλές κορυφές του Κόζιακα. Η καταγραφή αφορά μόνο το τμήμα του μονοπατιού με σήμανση μπλε τετράγωνα πινακιδάκια.

Για να φτάσει κανείς στην αφετηρία ακολουθεί από το κέντρο της Ελάτη το δρόμος προς πάνω Τσιονάκι (πορτοκαλί τετράγωνα σήματα) και βγαίνοντας πάνω από το χωρίο δεν στρίβει στη διασταύρωση προς Κώστα/Μπέη αλλά συνεχίζει ευθεία το δασικό προς Καλογυρομάντρι, Καταφύγιο κορυφή Χατζηπέτρου όπου στα 500 μέτρα συναντά δεξιά το μικρό δασικό (τρακτερόδρομο) όπου υπάρχει πινακίδα προς Κανάλια-Τσουκνιδούλα-Θύρα. Η διαδρομή ακολουθεί τον ανηφορικό μικρό δασικό για περίπου 600 μέτρα όπου 40 μέτρα μετά τη πρώτη μεγάλη φουρκέτα του δρόμου το μονοπάτι αφήνει το δασικό και πηγαίνει δεξιά μέσα σε πυκνό δάσος ελάτης. Αρχικά το μονοπάτι είναι πολύ ανηφορικό αλλά καλά σηματοδοτημένο και εμφανές ενώ πλησιάζοντας στην θέση Τσουκνιδούλα το πεδίο είναι ομαλότερο. Στην Τσουκνιδούλα το μονοπάτι χωρίζετε προς δυο κατευθύνσεις με ίδια σήμανσης και προς τις δυο κατευθύνσεις. Πηγαίνοντας δεξιά παραμένοντας στο ίδιο υψόμετρο στα 200 μέτρα συναντά το μονοπάτι από Ελάτη-Κώστα, ενώ το κύριο μονοπάτι στη διασταύρωση πηγαίνει αριστερά και ανηφορίζει προς τα στενά της Θύρας. Η διαδρομή προς Θύρα είναι συνεχώς ανηφορική αλλά το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και καλά σηματοδοτημένο. Περνώντας ανάμεσα από τους βράχους της Θύρας το μονοπάτι περνά από μπαλκόνι με καταπληκτική θέα προς την Ελάτη. Λίγο ψηλότερα το μονοπάτι (μπλε τετράγωνο) τερματίζει συναντώντας το κεντρικό μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα (κόκκινο τετράγωνο). Από το τέλος του μονοπατιού έχουμε τις ακόλουθες επιλογές α) να πάμε αριστερά προς Κανάλια, Τρύπιο Λιθάρι ενώ β) δεξιά προς τη θέση Μνήμα Παπαδιάς στα 350 μέτρα από όπου συνεχίζουμε το μονοπάτι για τη θέση Κώστα και Μπέη ή ανηφορίζουμε προς την κορυφή Τσιόκι 1526μ.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Μνήμα Παπαδιάς - Κορυφή Τσιόκι 1526μ

Μήκος: 379 μ.
Υψ. Ανάβαση: 77 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1529 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1433 μ.
Τrackpoints: 30

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Papadia-Tsioki.gpx

Koziakas.Papadia-Tsioki.plt

Koziakas.Papadia-Tsioki.kml

Από τη θέση Μνήμα Παπαδιάς που βρίσκεται στο κεντρικό μονοπάτι της διάσχισης του Κόζιακα ξεκινά μονοπάτι με σήμανση μπλε τρίγωνες πινακίδες και οδηγεί στην χαρακτηριστική κορυφή Τσιόκι 1526μ που βρίσκεται πανώ από την Ελάτη και έχει θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο

Για να φτάσει κανείς στο σημείο της αφετηρία περέπει να ακολουθήσει ένα από τα μονοπάτια Ελάτη-Κώστα ή Ελάτη-Γούβα-Θύρα. Η παρούσα διαδρομή αποτελεί μόνο το παρακλάδι του μονοπατιού μέχρι την κορυφή με υψομετρική 100 μέτρα και ανάπτυγμα 500 μέτρα.

Από τη θεση Μνήμα Παπαδιάς ακουθούμε το δασικό προς Κανάλια (αριστερά/ανηφόρα) και στα 50 μέτρα στην στροφή του δρόμου πηγαίνουμε δεξιά στο αρχικά ανηφορικό μονοπάτι. Μετά από 40 μέτρα το μονοπάτι πάει ξανά δεξιά και τραβερσάρει δασωμένες πλαγίες όπου με ένα μικρό ζήτα οδηγεί προς το βραχώδες κώνο της κορυφής Τσίοκι 1526μ. Αυτό που χαρακτηρίζει την βραχώδη κορυφή Τσιόκι είναι ότι την άνοιξη, η κορυφή κατακλύζεται από τα Δακράκια (Narcissus poeticus), λουλούδια που βγάνουν στην συγκεκριμένη κορυφή ενώ σπανία συναντώνται αλλού.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Γοργογύρι Κεφαλοπόταμος: Το μονοπάτι του Ασκληπιού

Μήκος: 1229 μ.
Υψ. Ανάβαση: 191 μ.
Υψ. Κατάβαση: 24 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 439 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 267 μ.
Τrackpoints: 84

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Koziakas.Monopati_Asklipiou.gpx

Koziakas.Monopati_Asklipiou.plt

Koziakas.Monopati_Asklipiou.kml

Η διαδρομή αυτή έχει την ονομασία Το μονοπάτι του Ασκληπιού διότι ο μύθος αναφέρει ότι ο Ασκληπιός συνέλεγε βότανα από τον Κόζιακα και έδεσαν την ονομασία αυτή προς αναβίωσης του μύθου. Η διαδρομή αυτή είναι μικρή, λιγότερο από 2 χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ όμορφη και απευθύνετε σε τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής.

Η διαδρομή ξεκινά από το ανώτερο σημείο του χωριού Γοργογύρι Τρικάλων στο σημείο όπου υπάρχουν νεροτριβές στην έξοδο του χωριού προς τον οικισμό Κόρη. Στην αφετηρία υπάρχει χώρος αναψυχής και πάρκινγκ. Το μονοπάτι ξεκινά από την δεξιά πλευρά του Κεφαλοπότα μου ένα ποτάμι που δημιουργείτε από τα άφθονα νερά από τις πηγές του Κόζιακα. Το νερό αναβλύζει από διάφορα σημεία και δημιουργεί τον Κεφαλοπόταμο, παραπόταμο του Πηνειού. Το μονοπάτι είναι πετρόκτιστο και το ήμισυ της διαδρομής. Το τοπίο είναι πολύ όμορφο αφού έχει δροσιά από το ποτάμι και σκιά από τα αιωνόβια πλατάνια καθ όλη τη διάρκεια. Το μονοπάτι ανηφορίζει παράλληλα με το ποτάμι. Στη διαδρομή συναντάμε το ξυλόγλυπτο άγαλμα σκαλισμένο από τον Άγγελο Πατσιατζή και ψηλότερα περνά δίπλα από δεύτερο χώρο αναψυχής που έχει εγκαταλειφθεί.

Στο τέλος του πλακόστρωτου μονοπατιού υπάρχει βρύση και στη συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει μέχρι που συναντά το ποτάμι και πηγαίνοντας αριστερά καταλήγει στην φουρκέτα του ασφαλτόδρομου που πάει στην Κόρη.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης