Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΕΡΜΙΟ - Υψ. 2074 μ.

Νομοί: Ημαθίας / Πέλλας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 151

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Bermio.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Bermio.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Bermio.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Bermio_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 12

1.

Ανάβαση από τα καλύβια Τσαπού στις κορυφές Μαύρη Πέτρα, Χαμίτης και Τσανακτσή

2.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου - κορυφή Ασούρμπασι 1874μ

3.

Αγ. Νικόλαος - Υπαπαντή

4.

Αγ. Νικόλαος - Τρία Πέντε Πηγάδια

5.

Αγ. Νικόλαος - Μουντάκι

6.

Χ/Κ 3-5 Πηγάδια - κυκλική διάσχιση των ψηλότερων κορυφών του Βερμίου

7.

Άγιος Νικόλαος- Υπαπαντή - Άγιος Νικόλαος

8.

Ξηρολίβαδο - Ιμπιλί

9.

Μπάμπες - Ντορντόπολη - Άγιο Πνεύμα

10.

Κουμαριά - Αρσουμπασι (1905μ)

11.

Ξηρολίβαδο - Ξηροβούνι 1801μ.

12.

Βάθρες Μεταμόρφωσης

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Ανάβαση από τα καλύβια Τσαπού στις κορυφές Μαύρη Πέτρα, Χαμίτης και Τσανακτσή

Μήκος: 7987 μ.
Υψ. Ανάβαση: 829 μ.
Υψ. Κατάβαση: 262 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2074 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1472 μ.
Τrackpoints: 511

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Tsapou-Xamiti.gpx

Bermio.Tsapou-Xamiti.plt

Bermio.Tsapou-Xamiti.kml

 Από το χωριό Άνω Γραμματικό ακολουθούμε για περίπου 8 χλμ με το αυτοκίνητο τον δασικό δρόμο μέχρι την τοποθεσία Τσαπού. Εδώ υπάρχει ένας μικρός οικισμός από καλύβες τσοπάνηδων. Αρχικά ακολουθούμε το κεντρικό μονοπάτι που κατευθύνεται νότια μέσα από αραιό δάσος οξιάς. Ανεβαίνοντας ψηλότερα το τοπίο είναι αλπικό, με τις χορταριασμένες πλαγίας. Η κλίση του εδάφους είναι μικρή, στο βάθος διακρίνεται η χαρακτηριστική βραχώδης κορυφή Μαύρη Πέτρα. Σε λιγότερο από 2 ώρες και αφού διασταυρωθούμε 2 φορές με το δασικό δρόμο φτάνουμε στην κορυφή Μαύρη Πέτρα 2024 μ.. Μονοπάτια δεν υπάρχουν στον ορεινό όγκο παρά μόνο τμηματικά, διότι είναι πολύ ομαλές οι πλαγίες και μπορείτε να ακολουθήσετε όποια κατεύθυνση θέλετε. Μια ώρα περπάτημα με κατεύθυνση νοτιοανατολική και τραβερσάροντας την πρώτη κορυφή φτάνουμε στην βραχώδη κορυφή Χαμίτης 2065 μ. που είναι και η ψηλότερη του Βερμίου. Προσοχή το κολωνάκι της κορυφής βρίσκεται 20 μέτρα νοτιότερα. Περνώντας ανάμεσα από τις κορυφές, δεξιά αυτής με το χαρακτηριστικό βράχο και αριστερά αυτής με το πετρόκτιστο εικόνισμα, ανεβαίνουμε την ομαλή κορυφή Τσανακτσή 2047μ. όπου υπάρχει κολωνάκι αλλά και μικρό πέτρινο κτίσμα πλάι στην κορυφή.
Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε από τα ίδια, είτε τραβερσάροντας όλες τις κορυφές.
Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητη η χρήση του track της διαδρομής παρά μόνο των waypoints του βουνού.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου - κορυφή Ασούρμπασι 1874μ

Μήκος: 7576 μ.
Υψ. Ανάβαση: 484 μ.
Υψ. Κατάβαση: 454 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1877 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 366 μ.
Τrackpoints: 394

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.XK_Seli-Asourmpasi.gpx

Bermio.XK_Seli-Asourmpasi.plt

Bermio.XK_Seli-Asourmpasi.kml

Ξεκινάμε από το Χιονοδρομικό Κέντρο (Χ/Κ) Σελίου με ΝΔ κατεύθυνση στην αρχή και σε δασος οξυάς που βρίσκετε πίσω από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Στη συνέχεια αφού βγούμε από το δάσος φτάνουμε στην κύρια ράχη του βουνού που είναι πολύ ομαλή και πλατιά. Ακολουθώντας τη ράχη στην οποία υπάρχει κατα διαστήματα και παλιος δρόμος φτάνουμε πολύ εύκολα στην κορυφή Ασούρμπασι στα 1874μ. όπου τερματίζουν και λιφτ. Η επιστροφή γίνεται από την Α πλευρά του Χ/Κ στο οποίο καταλήγουμε μετά από συνολικά 2,5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Αγ. Νικόλαος - Υπαπαντή

Μήκος: 6203 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1366 μ.
Υψ. Κατάβαση: 129 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1728 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 476 μ.
Τrackpoints: 382

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti.gpx

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti.plt

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti.kml

Τρία μονοπάτια οδηγούν στον μοναστηράκι της Υπαπαντής πάνω από τον Αγ. Νικόλαο. Περιγράφω εδώ ένα απο αυτά που είναι το ευκολότερο στον προσανατολισμό και διαθέτει και σήμανση από ένα σημείο και μετά.

Λίγο πριν φθάσουμε στον Αγ. Νικόλαο περνάμε διασταύρωση για Τρία-Πέντε πηγάδια. Εδώ στρίβουμε δεξιά και μετά από 10μ στρίβουμε αριστερά σε χωματόδρομο που σταματά μετά από 10μ και συνεχίζει μονοπάτι (AN-YP-1). Το μονοπάτι είναι καθαρό και ανηφορίζει σε θαμνώδη βλάστηση. Σε λίγο περνάμε δεξιά από κάποια κτίσματα και μπαίνουμε σε τρακτερόδρομο. Ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο και στο σημείο που αυτός αρχίζει να κατηφορίζει τον αφήνουμε και μπαίνουμε σε μονοπάτι (AN-YP-2). Το μονοπάτι κινείται Δ δεξιά μιας ράχης (υπάρχει και άλλο μονοπάτι που ξεκινά 10μ πιο πέρα πίσω από τα ερείπια κτίσματος). Τελικά το μονοπάτι βγαίνει σε γυμνό έδαφος πάνω στην ράχη και βαδίζει σχεδόν οριζόντια. Εδώ συναντάμε δεξιά (AN-YP-3) άλλο μονοπάτι που ανηφορίζει πάνω στην ράχη δεξιά και το ακολουθούμε. Αυτό κερδίζει λίγο ύψος και στην συνέχεια μπαίνει μέσα στο δάσος όπου είναι καθαρό και ανηφορίζει πολύ ομαλά με ΒΔ κατεύθυνση. Τελικά βγαίνουμε σε δασικό δρόμο ακριβώς πάνω σε μια απότομη στροφή του (AN-YP-4). Βαδίζουμε τώρα σε αυτόν τον δρόμο και μετά από 450μ αφού περάσουμε δύο σπίτια βρίσκουμε αριστερά (AN-YP-5) τρακτερόδρομο-μονοπάτι που ανηφορίζει σχεδόν Ν. Σε λίγο ένα σκέλος κατηφορίζει προς ένα κτήμα πιο κάτω ενώ εμείς συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε σε μονοπάτι πια, που όμως μετά από λίγα μέτρα συναντά χωματόδρομο (AN-YP-6). Ο χωματόδρομος οδηγεί σε σπίτι. Δεξιά από την είσοδο του σπιτιού (AN-YP-7) συνεχίζει το μονοπάτι ΝΔ και αμέσως κάνει μια δεξιά στροφή και στρέφεται ΒΔ άλλα μετά από 100μ βγαίνει σε στενό χωματόδρομο (AN-YP-8). Ακολουθούμε για λίγο αυτόν τον δρόμο που μετά από 100μ σβήνει. Εδώ προσέχουμε να βρούμε αριστερά το μονοπάτι (AN-YP-9) που είναι φαρδύ και ανηφορίζει ομαλά ΒΔ. Σε λίγο στρέφεται ΝΔ. Εδώ στην στροφή υπάρχει παλιά ταμπέλα. Συνεχίζει εξίσου φαρδύ και καθαρό και αφού κάνει 3-4 ακόμη ζικ-ζακ φθάνει σε διασταύρωση (AN-YP-10). Το δεξί μονοπάτι πηγαίνει στα Τρία-πέντε πηγάδια. Εμείς ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι που τώρα στενεύει και γίνεται κάπως πιο απότομο. Ανηφορίζει συνέχεια κάνοντας πολλά ζικ-ζακ και τελικά συναντά το μονοπάτι που έρχεται από τους Αγ. Ταξιάρχες (AN-YP-11). Λίγα μέτρα αριστερότερα υπάρχει δεξαμενή και βρύση. Όταν κατηφορίζουμε από την Υπαπαντή το δεξί μονοπάτι είναι σημαδεμένο με απαγορευτικό σημάδι (Χ) ενώ τα βέλη δείχνουν το μονοπάτι προς Αγ. Ταξιάρχες. (40 λεπτά)

Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους Αγ. Ταξιάρχες. Ακολουθούμε την άσφαλτο για Αγ. Τριάδα όπως και στην προηγούμενη διαδρομή Β και φθάνουμε σε διασταύρωση όπου στρίβουμε αριστερά σε καλής βατότητας χωματόδρομο (υπάρχει ταμπέλα) που ανηφορίζει με στροφές και φθάνει τελικά στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών, Μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού ξεκινά το μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά και σε λίγο φθάνει στην διασταύρωση με το μονοπάτι της παραπάνω διαδρομής.

Τώρα συνεχίζουν μαζί και σε λίγο φθάνουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (AN-YP-12) με μοναδική θέα προς την Νάουσα. Λίγα μέτρα πριν το εκκλησάκι, δεξιά από το κιόσκι, φεύγει μονοπάτι που μοιάζει με αυλάκι στρωμένο με φύλλα. Ανηφορίζουμε σε αυτό το μονοπάτι και αμέσως διασταυρωνόμαστε με χωματόδρομο, συνεχίζουμε απέναντι διασχίζουμε πιο πάνω τρακτερόδρομο και συνεχίζοντας ΝΔ ξεκαθαρίζει το μονοπάτι και αρχίζει να τραβερσάρει τις απότομες πλαγιές σχεδόν οριζόντια. Περνάμε ένα προσκυνητάρι και στην συνέχεια το μονοπάτι κάνει μερικά ζικ-ζακ και φθάνει σε βράχινη κόψη με εκπληκτική θέα προς την χαράδρα (AN-YP-13) όπου υπάρχει και σπηλιά. Τώρα κατηφορίζει λίγο και στην συνέχεια ανηφορίζει και πάλι ελαφρά και φθάνει στο μοναστήρι (AN-YP-14). Εδώ έρχεται από αριστερά και άλλο φαρδύ μονοπάτι μέσα από την χαράδρα του Μαυρόλογγου που ξεκινά πίσω από το στρατόπεδο. (30 λεπτά)

Αριστερά από την βρύση που υπάρχει στην είσοδο του μοναστηριού ξεκινά καλό μονοπάτι που ανηφορίζει με ζικ-ζακ. Στην αρχή ανεβαίνει κάπως απότομα, άλλα είναι καλογραμμένο και δεν κουράζει. Στην συνέχεια αφού κερδίσει ύψος στρέφεται Δ και τελικά βγαίνει πάνω σε ράχη όπου χάνεται (AN-YP-15). (30 λεπτά)

Τώρα βαδίζουμε πάνω στην βραχώδη και με αραιή βλάστηση ράχη χωρίς μονοπάτι. Υπάρχει επαρκής σήμανση άλλα γενικά η διαδρομή είναι δύσβατη και κουραστική. Λίγο ψηλότερα διασχίζουμε μονοπάτι (AN-YP-16) και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε πάνω στην ράχη που γίνεται πιο δύσβατη και αναγκαζόμαστε να παρακάμψουμε κάποια βράχια τραβερσάροντας από αριστερά. Στην συνέχεια ανεβαίνουμε πάλι πάνω στην ράχη στο σημείο που ξεκινά δάσος με μεγάλες οξυές. Αριστερότερα υπάρχει μεγάλο ξέφωτο με πυκνή φτέρη. Από αυτό το σημείο πρέπει να τραβερσάρουμε την γυμνή πλαγιά ανηφορίζοντας παράλληλα ΒΔ μέχρι να συναντήσουμε κάποια σημάδια στα όρια του δάσους. Στην συνέχεια τραβερσάρουμε λίγο ακόμη μέχρι να βγούμε πάλι από το δάσος και μετά αρχίζουμε να ανηφορίζουμε μια απότομη πλαγιά σχεδόν Β μέχρι να πιάσουμε την κορυφογραμμή (AN-YP-17). (45 λεπτά)

Από εδώ και πάνω ακολουθούμε την κορυφογραμμή. Αρχικά ανεβαίνουμε μια πολύ απότομη και βραχώδη πλαγιά (κραμπόν, πιολέ το χειμώνα) και αφού κερδίσουμε 100μ περίπου υψομετρικά η κλίση γίνεται πιο ήπια. Συνεχίζοντας στην βραχώδη ράχη φτάνουμε στην κορυφή Υπαπαντή (AN-YP-18) όπου η θέα μας αποζημιώνει. Μπορούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην κορυφογραμμή περνώντας δύο κορυφές διαδοχικά (ψηλότερη 2020μ) φθάνοντας τελικά μετά από 1 ώρα περίπου στο σαλέ του χιονοδρομικού. (30 λεπτά)

Προσοχή χρειάζεται αν κατηφορίζουμε από εδώ επειδή η σήμανση δεν είναι επαρκής και είναι εύκολο να χαθούμε. Μόλις κατεβούμε το απότομο κομμάτι της κορυφογραμμής που ανέφερα, βαδίζουμε για 100μ ακόμη στην κορυφογραμμή και στην συνέχεια την αφήνουμε και κατηφορίζουμε απότομα δεξιά Ν-ΝΑ στα όρια του δάσους. Μόλις μπούμε στο δάσος τραβερσάρουμε Α μέχρι να βρούμε την στενή ράχη. Τελικά κατηφορίζουμε σε αυτήν την ράχη χωρίς να παρεκκλίνουμε προσέχοντας συνέχεια αριστερά για το σημάδι που θα μας βάλει στο μονοπάτι.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Αγ. Νικόλαος - Τρία Πέντε Πηγάδια

Μήκος: 9030 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1114 μ.
Υψ. Κατάβαση: 230 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1462 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 476 μ.
Τrackpoints: 359

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Ag_Nikolaos-3-5_Pigadia.gpx

Bermio.Ag_Nikolaos-3-5_Pigadia.plt

Bermio.Ag_Nikolaos-3-5_Pigadia.kml

Αρχικά η πορεία είναι ίδια με την δεύτερη διαδρομή "Αγ. Νικόλαος - Υπαπαντή" που ξεκινά από την διασταύρωση για Τρια-Πέντε Πηγάδια λίγο πριν το δάσος αναψυχής του Αγ. Νικολάου. Μετά από 30 λεπτά περίπου και αφού έχουμε μπει στο φαρδύ μονοπάτι φτάνουμε σε διασταύρωση (AN-YP-10) όπου υπάρχει και ταμπέλα αριστερά για Προφ. Ηλία. Εδώ εμείς κάνουμε δεξιά ακολουθώντας το φαρδύ μονοπάτι που τώρα τραβερσάρει ανηφορίζοντας ελαφρά και συναντά σε λίγο το άλλο μονοπάτι που ξεκινά από τους Αγ. Ταξιάρχες και πάει για Προφ. Ηλία (AN-PI-1). Βαδίζουμε για 10μ αριστερά σε αυτό το μονοπάτι και μετά το αφήνουμε και συνεχίζουμε στο φαρδύ μονοπάτι ευθεία. Κινείται τώρα σχεδόν οριζόντια σε όμορφο δάσος οξυάς και σε λίγο φτάνουμε σε διασταύρωση (AN-PI-2). Από εδώ ξεκινούν δύο διαδρομές οι οποίες ενώνονται ψηλότερα. (45 λεπτά)

Το δεξί μονοπάτι πρέπει να ήταν το κεντρικό καθώς είναι φαρδύ και ανηφορίζει πιο ομαλά, κάνοντας όμως και μεγαλύτερο κύκλο. Δυστυχώς σε δύο-τρία σημεία είναι δυσδιάκριτο και για αυτό δεν το περιγράφω εδώ. Η αριστερή διαδρομή είναι λίγο πιο σύντομη. Είναι στενότερο μονοπάτι άλλα εν γένει ευδιάκριτο και υπάρχει και κάποια παλιά σήμανση.

Ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι που ανηφορίζει κάνοντας ζικ-ζακ. Είναι κάπως δυσδιάκριτο στην αρχή καθώς περνά από περιοχή όπου έχει γίνει υλοτομία και μοιάζει με στενό αυλάκι. Παραπάνω συναντά δασικό δρόμο (AN-PI-3) τον διασχίζει και συνεχίζει καθαρότερο τώρα. Σε ορισμένα σημεία μοιάζει με βαθύ αυλάκι και είναι στρωμένο με παχύ στρώμα φύλλων. Η πορεία του είναι σχεδόν Δ και ανηφορίζει συνέχεια. Στην συνέχεια στρέφεται ΝΔ και μετά πάλι Δ και αρχίζει να τραβερσάρει πιο ομαλά. Αφού περάσουμε ένα σημείο που είναι δυσδιάκριτο φτάνουμε τελικά σε διασταύρωση (AN-PI-4). Το μονοπάτι φαίνεται να ανηφορίζει αριστερά, άλλα εμείς συνεχίζουμε ευθεία σε δυσδιάκριτο μονοπάτι που μετά από 5 μέτρα ξεκαθαρίζει και αφού τραβερσάρει λίγο αρχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ, περνά δασάκι με βελανιδιές και τελικά βγαίνει σε ραχούλα όπου συναντά το φαρδύ μονοπάτι της δεύτερης διαδρομής (AN-PI-5). Αν κατηφορίζουμε η διασταύρωση αυτή δεν είναι πολύ εμφανής. (30 λεπτά)

Συνεχίζουμε τώρα στο μονοπάτι που τραβερσάρει ΒΔ, κλείνεται για λίγο από βελανιδιές χωρίς πρόβλημα όμως και πλησιάζει δασικό δρόμο και βγαίνουμε τελικά σε αυτόν (AN-PI-6). Αν πραγματοποιούμε την πορεία ανάποδα πρέπει να προσέξουμε αριστερά να δούμε το μονοπάτι. Το πρόβλημα είναι ότι 100μ πριν από αυτήν την διασταύρωση υπάρχει αριστερά άλλο μονοπάτι. Το σωστό μονοπάτι είναι μόνο 2 μέτρα κάτω από τον δρόμο ενώ το λάθος είναι τουλάχιστον 5 μέτρα χαμηλότερα. Συνεχίζουμε λοιπόν στο δασικό δρόμο που κατηφορίζει λίγο, περνά κάτω από μεγάλα βράχια όπου υπάρχει πηγή (AN-PI-6) και αρχίζει να ανηφορίζει πολύ ελαφρά. Φθάνουμε τελικά σε σημείο όπου ένας τρακτερόδρομος φεύγει αριστερά (AN-PI-8) και τον ακολουθούμε. Τώρα βγαίνουμε σε μεγάλο ξέφωτο και ο δρόμος σταματά, ενώ εμείς συνεχίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι που κινείται σε πετρώδες έδαφος. Από εδώ και πάνω υπάρχει σήμανση με κορδέλες (πιθανών από τον ορεινό ποδηλατικό μαραθώνιο). Αφού διασχίσουμε αυτό το ξέφωτο μπαίνουμε πάλι στο δάσος σε τρακτερόδρομο που αφού κάνειμερικά ζικ-ζακ ανηφορίζει απότομα και μπαίνει μέσα σε λάκα. Τώρα κινούμαστε οριζόντια μέσα σε αυτήν την λάκα και βγαίνουμε από το δάσος σε λιβάδια και διάσελο (AN-PI-9) (υπάρχει στάνη 100μ δεξιά) όπου ο δρόμος σβήνει. (1 ώρα)

Συνεχίζοντας Δ συναντάμε φαρδύ δασικό δρόμο που τερματίζει εδώ και τον ακολουθούμε για τα επόμενα 1.8χλμ. Τελικά στο σημείο που διακρίνουμε τον συρόμενο αναβατήρα (καρεκλάκι) εγκαταλείπουμε αυτόν τον δρόμο (AN-PI-10) και μπαίνουμε σε τρακτερόδρομο, περνάμε το ρέμα και συνεχίζοντας αριστερά και δίπλα από την μεγάλη δεξαμενή φθάνουμε στην κεντρική άσφαλτο αριστερά ακριβώς από το καταφύγιο του ΕΟΣ Νάουσας (AN-PI-11). (15 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Αγ. Νικόλαος - Μουντάκι

Μήκος: 8029 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1201 μ.
Υψ. Κατάβαση: 295 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1696 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 478 μ.
Τrackpoints: 302

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Ag_Nikolaos-Mountaki.gpx

Bermio.Ag_Nikolaos-Mountaki.plt

Bermio.Ag_Nikolaos-Mountaki.kml

Η πορεία ξεκινά από το γεφύρι αριστερά από το ξενοδοχείο "Βέρμιο" στον Αγ. Νικόλαο Ναούσης (AN-MN-1). Βαδίζουμε στο φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι, περνάμε δεξιά από την λιμνούλα και στην συνέχεια δεξιά από το εκκλησάκι και σε διασταύρωση πηγαίνουμε δεξιά προς "Πηγές". Περνώντας τελικά αριστερά από την περίφραξη των πηγών μπαίνουμε σε κανονικό μονοπάτι που αμέσως συναντά χωματόδρομο που έρχεται από το εκτροφείο θηραμάτων (AN-MN-2). Στο ίδιο σημείο καταλήγουμε αν ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο ανάμεσα στον χώρο αναψυχής και το στρατόπεδο. Βαδίζουμε για 50μ στον δρόμο και μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι (AN-MN-3) απότομο άλλα συντηρημένο που ανηφορίζει με ζικ-ζακ. Τελικά το μονοπάτι στρέφεται Ν και τραβερσάρει την πλαγιά στενό άλλα καθαρό κατηφορίζοντας ελαφρά. Περνάμε κάποιες διασταυρώσεις με μονοπάτια που κατηφορίζουν προς την χαράδρα και τελικά περνάμε ανάμεσα από βράχια (AN-MN-4) όπου το μονοπάτι κατηφορίζει απότομα. Μετά από αυτό το σημείο το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει ελαφρά και είναι πιο φαρδύ. Τελικά περνά από την βάση ορθοπλαγιάς και βράχινο πέρασμα (AN-MN-5) με εκπληκτική θέα στην χαράδρα. Τώρα κατηφορίζει λίγο μπαίνοντας σε δάσος οξυάς. Για λίγα μέτρα κλείνεται από πεσμένα βράχια (AN-MN-6) άλλα στην συνέχεια γίνεται φαρδύ και ανηφορίζει με ζικ-ζακ τραβερσάροντας παράλληλα ΝΔ. Ανηφορίζει συνεχώς, ξεκούραστα όμως, μέχρι που συναντά δασικό δρόμο (AN-MN-7). (1 ώρα, 45 λεπτά)

Ακολουθούμε τώρα τον δρόμο για 50μ αριστερά και ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι (AN-MN-8) που τώρα είναι πιο στενό και κάπως δυσδιάκριτο. Ανηφορίζει πιο απότομα και σε λίγο συναντά φαρδύ μονοπάτι (AN-MN-9). Το διασχίζουμε και συνεχίζουμε απέναντι συνεχίζοντας να ανηφορίζουμε μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο ψηλότερα (AN-MN-10). Τώρα ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο και στο σημείο που καβαλάει την ράχη τον αφήνουμε (AN-MN-11) και σε λίγο μπαίνουμε σε φαρδύ παλιό μονοπάτι που μας οδηγεί πάνω στην ράχη (AN-MN-12). Εδώ συναντάμε πάλι τον δρόμο, ενώ δεξιότερα υπάρχει καταφύγιο και κάποιες καλύβες. Αυτή είναι η τοποθεσία "Υψωμα Νταβέλι". Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο φθάνουμε σε 20 λεπτά στην θέση "Μπάρα" όπου καταλήγει άλλο μονοπάτι από τον Άγιο Νικόλαο (30 λεπτά) και μπορούμε να συνεχίσουμε για τα Τρία-Πέντε Πηγάδια.

Τώρα ακολουθούμε τον δρόμο για 100μ και στην συνέχεια τον αφήνουμε (AN-MN-13) και ανηφορίζουμε στην ράχη αριστερά χωρίς μονοπάτι. Τελικά βαδίζοντας σε αραιή βλάστηση φτάνουμε στην κορυφογραμμή και στην ψηλότερη κορυφή Μουντάκι (1708μ) (AN-MN-14). (45 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Χ/Κ 3-5 Πηγάδια - κυκλική διάσχιση των ψηλότερων κορυφών του Βερμίου

Μήκος: 21037 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1465 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1430 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2068 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1421 μ.
Τrackpoints: 1363

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Xionodromiko_3-5_Pigadia_Korifes.gpx

Bermio.Xionodromiko_3-5_Pigadia_Korifes.plt

Bermio.Xionodromiko_3-5_Pigadia_Korifes.kml

Η διαδρομή ξεκινάει από το parking του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 πηγάδια και ακολουθεί πορεία νοτιοανατολική πάνω σε δασόδρομο ο οποίος τερματίζει μετά από 4500 μέτρα. Μετά το τέλος του δρόμου η διαδρομή ακολουθεί ελεύθερη πορεία με κατεύθυνση την κορυφή Υπαπαντή (1766μ) την οποία ανεβαίνει ευθεία προς τα επάνω με 250 μέτρα ανάβασης. Από την Υπαπαντή συνεχίζει προς όλες τις κορυφές άνω των 2000μ του Βερμίου περνώντας με την σειρά τις κορυφές Τρούλος(2016μ), Βουλγάρα(2005μ), Τσανακτσή (2052μ), Χαμίτης (2065μ) και Μαύρη Πέτρα (2027μ). Η επιστροφή στο σημείο εκκίνησης (parking) γίνεται κατηφορίζοντας ανατολικά από την κορυφή Μαύρη Πέτρα προς το και συναντώντας το δασικό δρόμο πάνω από το χιονοδρομικό. Ακολουθώντας το δρόμο προς τα δεξιά και στη διασταύρωση (μετά από 1000 μέτρα δρόμου) συνεχίζει ευθεία. Πριν τη πρώτη μεγάλη στροφή του δρόμου (200 μέτρα μετά τη διασταύρωση) τον αφήνουμε και πηγαίνουμε δεξιά μέσα στο δάσος φτάνοντας στις πίστες του χιονοδρομικού που οδηγούν προς την αφετηρία. Η διαδρομή αυτή περνά από όλες τις ψηλές κορυφές του Βερμίου.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολίδης Δημοσθένης


Η κορυφή Υπαπαντή 1766μ (24-08-2013)

Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (24-08-2013)

Η κορυφή Τσανακτσή 2052μ (24-08-2013)

Άγιος Νικόλαος- Υπαπαντή - Άγιος Νικόλαος

Μήκος: 7230 μ.
Υψ. Ανάβαση: 736 μ.
Υψ. Κατάβαση: 641 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1076 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 443 μ.
Τrackpoints: 639

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti-Ag_Nikolaos.gpx

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti-Ag_Nikolaos.plt

Bermio.Ag_Nikolaos-Ypapanti-Ag_Nikolaos.kml

Ξεκινάμε από το πάρκο του Αγ. Νικολάου έξω από τη Νάουσα, ακολουθώντας τις πινακίδες για Μουντάκι. στο πρώτο ξέφωτο, αφήνουμε αυτό το μονοπάτι και κατηφορίζουμε σε άλλο μικρότερο. Λίγο πιο κάτω, το μονοπάτι χάνεται για λίγο κι ακολουθούμε τα κόκκινα σήματα στα δέντρα. Συνεχίζουμε για Μουντάκι και σε μια διασταύρωση το αφήνουμε για να πάμε δεξιά προς τη ρεματιά. Από εκεί και μετά το μονοπάτι ανηφορίζει συνεχώς μέσα στα δάση της ορθοπλαγιάς μέχρι το πανέμορφο μοναστήρι της Υπαπαντής. Στη συνέχεια ακολοθούμε την αντίθετη διαδρομή για να βγούμε στον Πρ. Ηλία και ακολουθουμε το φαρδύ μονοπάτι που βγαίνει στους Ταξιάρχες. Προσέχουμε όταν συναντήσουμε τη βρύση να αφήσουμε το φαρδύ μονοπάτι και να ακολουθήσουμε τα κόκκινα σημάδια στα δεξιά μας. Όταν θα βγούμε στο κεντρικό δρόμο τα σημάδια συνεχίζουν απέναντι και σε 10΄ μας βγάζουν στην Αγ. Τριάδα, όμως για να επιστρέψουμε στον Αγ. Νικόλαο θα ακολουθήσουμε το φαρδύ δρόμο δεξιά μέχρι τη πρώτη φουρκέτα, όπου θα μπούμε στο μονοπάτι. Σε λιγότερο από 30΄ θα βγούμε στον ασφαλτόδρομο δίπλα στο στρατόπεδο του Αγ. Νικολάου.

Καταγραφή διαδρομής: Δημητράκης Γιάννης


Ξηρολίβαδο - Ιμπιλί

Μήκος: 6263 μ.
Υψ. Ανάβαση: 635 μ.
Υψ. Κατάβαση: 334 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1681 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1223 μ.
Τrackpoints: 448

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Xirolivado-Impili.gpx

Bermio.Xirolivado-Impili.plt

Bermio.Xirolivado-Impili.kml

Από τη Βέροια, ακολουθούμε τις πινακίδες προς Σέλι (Χιονοδρομικό) και Ξηρολίβαδο. Εφόσον φτάσουμε στο χωριό Ξηρολίβαδο που κατοικείται μόνο τους θερινούς μήνες, περνάμε ευθεία όλο το χωριό με κατεύθυνση προς το δάσος. Μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, στα αριστερά μας υπάρχει μία μικρή λίμνη (μπάρα). Αμέσως μετά στρίβουμε στον πρώτο δρόμο αριστερά που είναι άσφαλτος και καταλήγει σε μία στάνη. Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αφήνουμε τα οχήματά μας και ξεκινάει η διαδρομή μας από τον χωματόδρομο. Στο πρώτο 1/3 της διαδρομής υπάρχει ικανοποιητική σήμανση από παλιά μέλη του Σ.Χ.Ο. Βέροιας με μπογιά άσπρη/ κίτρινη/ μαύρη σε βράχους, πέτρες κτλ .Το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί τμήμα του Ε4 και καθαρίζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην περίφραξη του σπιτιού απέναντι από την στάνη θα δούμε και το πρώτο σημάδι. Εφόσον ανέβουμε την πλαγιά με το δάσος οξιάς φτάνουμε στο οροπέδιο Ιμπιλί που συνήθιζαν να φέρνουν οι Σαρακατσάνοι τα κοπάδια τους για βοσκή. Από εδώ και έπειτα δεν υπάρχουν σημάδια αλλά οι δύο κορυφές Ιμπλί 1 & 2 είναι ορατές και δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τις κορυφές υπάρχει ωραία θέα προς τον Θερμαϊκό, τη Βέροια και τις γύρω περιοχές. Από τις κορυφές κατηφορίζουμε προς τον συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι, που είναι ξεκλείδωτο, με ωραία αυλή που είναι ιδανικό για στάση. Από εκεί ακολουθούμε τον βατό χωματόδρομο ώστε να "κυκλώσουμε" τις κορυφές, να επιστρέψουμε στο οροπέδιο και να κατέβουμε από το μονοπάτι που ανεβήκαμε μέσα από το δάσος. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και ιδανική για αρχάριους ή οικογένειες.

Καταγραφή διαδρομής: Γιαννουλάκης Αδαμάντιος


Η θέα από την κορυφή (29-11-2015)

Οι ανεμογεννήτριες άνω από την Παναγία Σουμελά (29-11-2015)

Κορυφή Ιμπιλί (29-11-2015)

Σημάδι σε πέτρα από παλιά μέλη του Σ.Χ.Ο. Βέροιας (29-11-2015)

Μπάμπες - Ντορντόπολη - Άγιο Πνεύμα

Μήκος: 5017 μ.
Υψ. Ανάβαση: 781 μ.
Υψ. Κατάβαση: 66 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1893 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1199 μ.
Τrackpoints: 191

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Mpampes-Ntorntopoli-Ag_Pneyma.gpx

Bermio.Mpampes-Ntorntopoli-Ag_Pneyma.plt

Bermio.Mpampes-Ntorntopoli-Ag_Pneyma.kml

Μια σχετικά άγνωστη ανάβαση στις κορυφές του Βερμίου σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μονοπάτια.

Από την Νάουσα ακολουθούμε τον δρόμο για 3-5 Πηγάδια. Μετά την διασταύρωση για Κουτσούφλιανη και αμέσως μετά από δύο φουρκέτες που κάνει ο δρόμος φεύγει αριστερά μικρός δασικός δρόμος που διασχίζει κορμοπλατεία και καταλήγει μετά από 200μ σε καλύβι υλοτόμων. Στα δεξιά του μέσα στο δάσος ξεκινά το μονοπάτι (υπάρχει και παλιά σήμανση με μπλε τελείες) που ανηφορίζει ομαλά τραβερσάροντας. Σε λίγο φτάνουμε σε μη εμφανή διασταύρωση (ΜΟΝΜΟΝ) όπου πρέπει να κάνουμε απότομα αριστερά. Ανηφορίζουμε τώρα κάπως πιο απότομα και καταλήγουμε σε σέλωμα όπου το μονοπάτι συνεχίζει οριζόντια διασχίζοντας μεγάλο ξέφωτο και αφού καβαλήσει ράχη αρχίζει να κατηφορίζει στην άλλη πλευρά του υψώματος. Στην κορυφή του υψώματος λίγα μέτρα ψηλότερα υπάρχουν τα ερείπια από τον καταυλισμό του ΔΣΕ. Κατηφορίζουμε τώρα σε τρακτερόδρομο, βγαίνοντας από το δάσος, προς το μεγάλο οροπέδιο της Ντορντόπολης. Προσπαθώντας να μην χάσουμε ύψος στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση χαρακτηριστικό διάσελο. Στο διάσελο φτάνει το μονοπάτι από Νάουσα και ο δασικός δρόμος από τα Πηγάδια. Εμείς συνεχίζουμε πάνω διαγώνια κόβοντας μια μεγάλη στροφή του δρόμου και στην συνέχεια μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι φαρδύ με καλή σήμανση. Το μονοπάτι αφού διασταυρωθεί ακόμη 2 φορές με δασικούς βγαίνει στην αλπική ζώνη και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (1900μ) με καταπληκτική θέα προς όλη την Κεντρική Μακεδονία. Από εδώ υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: επιστροφή από τα ίδια, κατάβαση κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι για Υπαπαντή και Νάουσα, ανάβαση κατά μήκος της κορυφογραμμής προς τις κορυφές Τρούλο (2010μ) και Βουλγάρα (2005μ) και κατάβαση στο χιονοδρομικό από δασικούς δρόμους και μονοπάτια.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Κουμαριά - Αρσουμπασι (1905μ)

Μήκος: 10049 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1113 μ.
Υψ. Κατάβαση: 130 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1866 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 862 μ.
Τrackpoints: 315

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Koumaria-Arsoumpasi.gpx

Bermio.Koumaria-Arsoumpasi.plt

Bermio.Koumaria-Arsoumpasi.kml

Από την Βέροια κατευθυνόμενοι προς Σέλι φτάνουμε στο χωριό Κουμαριά. Διασχίζουμε το χωριό και συνεχίζουμε σε στενό δρόμο περνώντας από το νεκροταφείο. Μετά από 1 χλμ περίπου συναντάμε ανοιχτή δεξιά στροφή ενενήντα μοιρών στην μέσα πλευρά της οποίας υπάρχει μεγάλη ποτίστρα. Από την έξω πλευρά αυτής της στροφής ξεκινά τρακτερόδρομος. Από εδώ αρχίζει η πορεία.

Ακολουθούμε τον δασικό δρόμο που ανεβαίνει απότομα με ΒΔ κατεύθυνση, αγνοώντας διασταυρώσεις αριστερά και δεξιά φτάνοντας τελικά σε ξέφωτο κοντά σε διάσελο. Εδώ αφήνουμε τον δρόμο που συνεχίζει ευθεία και κινούμαστε αριστερά στα όρια του δάσους όπου και μπαίνουμε σε λίγο σε μονοπάτι/τρακτερόδρομο σε δάσος με οξιές. Βαδίζουμε συνέχεια μέσα στο δάσος παιρνώντας από 3 διασταυρώσεις με δασικούς δρόμους. Υπάρχει και αραιή σήμανση με ταμπελάκια. Τελικά το μονοπάτι στενεύει και τρεβερσάροντας βγαίνει από το δάσος καταλήγοντας σε ράχη όπου έρχεται τρακτερόδρομος (ΜΟΝΧΟΜ5). Τον ακολοθούμε για 2 χλμ και αφού περάσουμε αριστερά από εποχιακή λιμνούλα (γκιόλα) καταλήγει μπροστά σε δεύτερη λιμνούλα (θέση Μπάρα). Από αυτό το σημείο ακολουθούμε αγελαδόστρατες που ανηφορίζουν αριστερά στην ράχη όπου φτάνει και υποτυπώδες δρόμος. Συνεχίζουμε στην ράχη μέχρι να συναντήσουμε σε διάσελο τον φαρδύ δασικό δρόμο που έρχεται από το Σέλι. Βρισκόμαστε τώρα στην βάση της κορυφής Αρσούμπασι στην οποία φθάνουμε εύκολα ακολουθώντας ΒΔ πορεία. Συνολικός χρόνος ανάβασης περίπου 3 ώρες χωρίς στάσεις.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Ξηρολίβαδο - Ξηροβούνι 1801μ.

Μήκος: 5996 μ.
Υψ. Ανάβαση: 808 μ.
Υψ. Κατάβαση: 240 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1807 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1211 μ.
Τrackpoints: 511

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Xirolivado-Xirovouni.gpx

Bermio.Xirolivado-Xirovouni.plt

Bermio.Xirolivado-Xirovouni.kml

Η διαδρομή ξεκινάει εκεί που τελειώνει η άσφαλτος βγαίνοντας από το χωριό Ξηρολίβαδο σε υψόμετρο 1200μ. Αρχικά κινούμαστε για περίπου 3 χλμ πάνω σε χωματόδρομο μέχρι να συναντήσουμε ένα μαντρί στα δεξιά μας. Αφού περάσουμε το μαντρί ο χωματόδρομος συνεχίζει αριστερά ενώ εμείς μπαίνουμε δεξιά σε φαρδύ μονοπάτι χωρίς να παίρνουμε πολύ ύψος. Αφού διανύσουμε σχεδόν 1,5 χλμ στρίβουμε ΒΑ και κινούμαστε ανηφορικά πάνω σε δασωμένη ράχη με κλίση μέχρι να βγούμε σε λιβαδάκι κάτω από τον κώνο της κορυφής στα 1600 μ. Τέλος, ανεβαίνουμε τον κώνο που σε περίπου μισή ώρα μας βγάζει στην κορυφή Ξηρολίβαδο στα 1801μ.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Βάθρες Μεταμόρφωσης

Μήκος: 5567 μ.
Υψ. Ανάβαση: 358 μ.
Υψ. Κατάβαση: 429 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1047 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 873 μ.
Τrackpoints: 418

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bermio.Bathres_Metamorfosis.gpx

Bermio.Bathres_Metamorfosis.plt

Bermio.Bathres_Metamorfosis.kml

Η πορεία ξεκινάει από το χωριό Μεταμόρφωση και κινείται πάνω σε χωματόδρομο ο οποίος είναι πολύ βατός ακόμα και για αμάξι. Μετά από 1,5 χλμ συναντάμε κατηφορικό δρόμο στα αριστερά μας με αλυσίδα που απαγορεύει την διέλευση οχημάτων ο οποίος οδηγεί στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης. Αγνοούμε αυτό το πρακλάδι και συνεχίζουμε ευθεία κατευθυνόμενοι προς τον καταρράκτη όπου φτάνουμε μετά από 500 μέτρα. Εδώ υπάρχει βρύση και παγκάκι. Ξύλινη πινακίδα μας ενημερώνει πως εδώ υπήρχε γέφυρα για το τρένο ντεκοβίλ που μετέφερε ξυλεία η οποία ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς. Δέκα μέτρα πριν το σημείο αυτό υπάρχει διασταύρωση στα αριστερά όπου ένα απότομο κατέβασμα μας βγάζει χαμηλά στο Μέγα Ρέμα. Η πλαγιά που κατεβαίνουμε έχει διαμορφωμένα σκαλοπάτια και στο πλάι σχοινί. Περνάμε το ρέμα πάνω από ξύλινη γέφυρα και αμέσως ανηφορίζουμε την πλαγιά απέναντι. Με το που βγούμε στο χωματόδρομο (παλιά υπήρχαν ράγες) δεξιά πάει για τον οικισμό Κουτσούφλιανη ενώ αριστερά πάει προς την γαλαρία. Εμείς συνεχίζουμε προς γαλαρία στην οποία φτάνουμε μετά από 1,5 χιλιόμετρο περίπου. Μετά την γαλαρία ο δρόμος συνεχίζει προς Γουρνόσοβο που βρίσκεται πάνω στην άσφαλτο που ανεβαίνει για το χ/κ 3-5 πηγάδια. Εμείς δεν συνεχίζουμε και γυρνάμε πίσω. Σε περίπου 900 μέτρα συναντάμε διασταύρωση που μας κατεβάζει προς τα δεξιά  χαμηλότερα προς το ρέμα όπου βρίσκονται τα μαγειρεία των ανταρτών. Πριν φτάσουμε στα μαγειρεία συναντάμε πινακίδες που μας στέλνουν δεξιά και κατηφορικά προς τις βάθρες. Το μονοπάτι αυτό κατεβαίνει περίπου 200μ. υψομετρικά και περνάει από τέσσερις βάθρες την Νεφέλη, την Ερατώ, την Καλιστώ και την Κορωνίδα. Προσβάσιμη βάθρα για μπάνιο βρήκαμε την Καλιστώ (3η βάθρα). Μετά την τελευταία βάρθρα σε μισό χλμ το μονοπάτι βγαίνει στην άσφαλτο που ανεβαίνει για χ/κ. Εμείς δεν συνεχίσαμε για την άσφαλτό αλλά γυρίσαμε πίσω και κατευθυνθήκαμε προς τα μαγειρεία των ανταρτών όπου υπάρχει άλλη μια βάθρα προσβάσιμη για μπάνιο επίσης. Από εκεί περνάμε την γέφυρα που υπάρχει και συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι που μας βγάζει πολύ σύντομα στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης. Εδώ έχει και βρύση με νερό. Αφήνουμε το εκκλησάκι αριστερά μας και η ανηφοριά μας βγάζει στην πρώτη διασταύρωση στης διαδρομής μας όπου μπαίνουμε στον κεντρικό χωματόχρομο που προς τα δεξιά καταλήγει στο χωριό από όπου ξεκινήσαμε.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και δροσερή διαδρομή η οποία κινείται σε πολύ πυκνό δάσος οξιάς με μικρές υψομετρικές διαφορές, πολύ καλή σήμανση με μεταλλικές ταμπέλες και κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Ενδείκνυται και για παιδιά λόγω του πολύ ομαλού εδάφους. Ίσως χρειαστεί λίγη προσοχή παραπάνω στο κατέβασμα προς τις τέσσερις βάθρες, τμήμα το οποίο μπορεί και να αποφευχθεί.  

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Καταρράκτης (04-08-2019)

Ενημερωτική πινακίδα στην θέση καταρράκτης (30-08-2020)

Γαλαρία (04-08-2019)

Αρχή κατηφορικού μονοπατιού για τις τέσσερις βάθρες (30-08-2020)

Βάθρα Καλλιστώ (τρίτη) (30-08-2020)

Βάθρα στην περιοχή μαγειρεία (04-08-2019)


© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης