Καταφύγια στο Παγγαίο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Καταφύγια στο Παγγαίο

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Παρ 16 Νοέμ 2012, 01:39

Καταφύγιο "Στέργιος Χατζηγεωργίου".

Εικόνα
To καταφύγιο Στέργιος Χατζηγεωργίου βρίσκεται στην κοιλάδα του Ορφέα στα 1.750μ, απέναντι από το παλιό χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου. Μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες ορειβατικές ομάδες αφού διαθέτει 60 κρεβάτια καθώς και μεγάλη τραπεζαρία και σαλόνι. Διαθέτει πρόχειρη κουζίνα χωρίς όμως πόσιμο νερό. Η θέρμανση του καταφυγίου γίνεται με ηλεκτρικά σώματα και τζάκι. Διαχειριστής του καταφυγίου είναι ο Σ.Χ.Ο. Καβάλας.

Πρόσβαση:
Από το το χωριό Ακροβούνι ακολουθήστε τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί μετά από 25 χιλιόμετρα στο παλιό Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου. Η πρόσβαση στο καταφύγιο με τα πόδια γίνεται από τα μονοπάτια της Αυλής (4,5 ώρες), της Μεσορόπης (5,5 ώρες) και της Εικοσιφοίνισσας (6,6 ώρες).

Για τη χρήση του θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον ΣΧΟ Καβάλας:
http://www.facebook.com/sxokavalas
Τηλ: 697 877 0560Καταφύγιο του ΕΟΣ Καβάλας

Εικόνα
Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Καβάλας, βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παγγαίου κάτω από την κορυφή «Αυγό» και σε υψόμετρο 1550 μέτρων. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα αρκετά μικρό και λιτό, που σκοπό έχει να εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες των ορειβατών.
Το καταφύγιο είναι αυτοδιαχειριζόμενο γιαυτό και η σωστή λειτουργία του στηρίζεται στην υπευθυνότητα και ευσυνειδησία του κάθε ορειβάτη. Διαθέτει 20 κρεβάτια χωρίς κουβέρτες και σεντόνια, οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν δικό τους υπνόσακο. Η θέρμανση του καταφυγίου γίνεται με ξυλόσομπες και τζάκι. Διαθέτει κουζίνα με υγραέριο για το μαγείρεμα, τραπεζαρία, εσωτερική τουαλέτα στον προθάλαμο και δεξαμενή βρόχινου νερού για πλύσιμο. Η κοντινότερη πηγή απέχει 500 μέτρα.

Πρόσβαση:
Για να φτάσετε στο καταφύγιο ακολουθείτε από το χωριό Ακροβούνι τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο παλιό Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου. Σε 20 χιλιόμετρα, και μετά από την χαρακτηριστική τσιμεντένια βρύση-ποτίστρα, συναντάτε διασταύρωση όπου και στρίβεται αριστερά στον στενό κακό χωματόδρομο για να φτάσετε στο καταφύγιο σε 300 μέτρα. Η πρόσβαση στο καταφύγιο με τα πόδια γίνεται από τα μονοπάτια της Αυλής (4 ώρες) και της Μεσορόπης (5 ώρες).

Για τη χρήση του θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον ΕΟΣ Καβάλας:
http://www.eoskavalas.gr
mail@eoskavalas.gr
http://www.facebook.com/eoskavalas

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: http://www.eoskavalas.gr/2009-04-10-13-04-30.htmlΚαταφύγιο Πεταλούδα

Εικόνα
Κατεστραμμένο. Δυστυχώς το πιο παλιό και ιστορικό καταφύγιο του Παγγαίου που χτίστηκε προπολεμικά και ανήκει στον ΣΧΟ Καβάλας δεν υφίσταται πλέον. Εδώ και 8 χρόνια έχει καταρρεύσει η πλακόστρωτη στέγη του παρασύροντας και το ξύλινο πάτωμα, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να πέφτουν και οι πέτρινοι τοίχοι του.Καταφύγιο της Πρώτης

Εικόνα
ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Πρόκειται για ένα καταφύγιο μυστήριο. Μεγάλο και πολύ ευρύχωρο, κατασκευάστηκε περίπου το 1990, εξοπλίστηκε με γεννήτριες, κρεββάτια κλπ αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Από τότε παραμένει κλειδωμένο αλλά έχει παραβιαστεί και λεηλατηθεί πολλές φορές. Το 2012 έγιναν εργασίες συντήρησης και κατασκευάστηκε νέος περίβολος (από ποιόν ????) αλλά παραμένει εκτός λειτουργίας μέχρι τώρα.Καταφύγιο του Ροδολίβους (Χατζηκώστα Σουλνιάρι)

Εικόνα
Το καταφύγιο του Ροδολίβους βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρων στο Παγγαίο. Στο καταφύγιο γίνονται κυρίως εκδηλώσεις – κατασκηνώσεις των παιδιών της περιοχής και προπόνηση των αθλητών. Ανήκει στον ΕΟΣ Ροδολίβους. Για να φτάσεις σε αυτό ακολουθείς χωματόδρομο πάνω από το χωριό που σε οδηγεί μετά από 8 χιλιόμετρα στο καταφύγιο.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
2324071252 και
6948804601 (Μπούμπας Πασχάλης)
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγγαίο”