Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή».

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 08 Οκτ 2013, 21:18

Δυτική Μακεδονία.
ΟΡΟΣ: Βέρμιο. Ε/4 Πύργοι Εορδαίας - Καταφύγιο Χ.Ο.Ο.Πύργων – «Γραμμένη Πέτρα» - «Τσανακσή».

Το Βέρμιο είναι οροσειρά της Μακεδονίας. Παλαιότερα ονομαζόταν και Δόξα. Εκτίνετε από Βορρά προς Νότο και καταλαμβάνει τμήματα των νομών Ημαθίας, Κοζάνης, και Πέλλας. Βουνό με ήπιες πλαγιές και εκτεταμένα οροπέδια, με πολλά νερά και ένας από τους μεγαλύτερους βοσκοτόπους της Ελλάδας, που δύστυχος, χρόνο με τον χρόνο εγκαταλείπετε. Διαθέτη δυο χιονοδρομικά κέντρα, το «Σέλι» στα Νότια και τα «Τρία Πέντε Πηγάδια», στον Βορρά. Λόγω και του ανάγλυφου του είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία. Η ψηλότερη κορυφή είναι η «Τσανακσή» 2057Μ, και ακολουθούν «Γραμμένη Πέτρα»1993Μ, που βρίσκεται κοντά στη Νάουσα, ακολουθούν βόρεια η «Μαύρη Πέτρα» 2024Μ, «Τρούλος» 2012Μ, «Βουλγάρα» 2005Μ, και Νότια «Πεντάκορφο», 1718Μ και «Αγκάθι» 1736Μ,

Διαδρομή: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας - Καταφύγιο Χ.Ο.Ο.Πύργων – «Γραμμένη Πέτρα» - «Τσανακσή» - Πύργοι Εορδαίας.
Πρόσβαση: Από Πύργους Εορδαίας οικισμός Άνω Πύργων.
Οι Πύργοι είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 775Μ στους Δυτικούς πρόποδες του Βέρμιου. Είναι η παλαιά «Κατράνιτσα», κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια. Υπάρχουν ίχνη ισχυρής ακρόπολης και φρουρίου που ονομαζόταν και "Κάστρο της Αννίτσας". Από την παραφθορά της ονομασίας προέκυψε το όνομα «Κατράνιτσα». Στους Πύργους βρίσκονται Μακεδονικός τάφος του 4ου αιώνα Π.χ και δύο μονότοξα πέτρινα γεφύρια, του «Κάστρου» και του «Σάρδημου». Στις 24 Απριλίου του 1944 οι Γερμανοί του τρίτου Ράιχ καίνε τα πάντα σκοτώθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί στα σπίτια του 318 κάτοικοι. Σήμερα οι Γερμανοί του τετάρτου Ράιχ ζητούν τα ρέστα. Οι κάτοικοι ντόπιοι και πρόσφυγες από τον πόντο, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία παράγοντας τα ονομαστά μήλα των Πύργων.
Υ/Δ:+-1217
Απόσταση:22 km.
Ώρες Πορείας:7,5 Χωρίς μεγάλα διαλλείματα.
Σήμανση: Καμιά.
Βαθμός Δυσκολίας:3.
Νερό στην διαδρομή: Ναι, στο καταφύγιο και ψηλότερα από πυγές.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Η αφετηρία μας ξεκινάει από την υπαίθρια Γεφυροπλάστιγγα φορτηγών που βρίσκετε 600 περίπου μετρά Ανατολικά Α από το διαλογητήριο φρούτων που είναι στον οικισμό των Άνω Πύργων.
Ξεκινάμε από υψόμετρο 780Μ και διασταύρωση μπροστά από την Γεφυροπλάστιγγα (1), συνεχίζουμε δεξιά με Ανατολική Α κατεύθυνση και ακολουθούμε αγροτικό δρόμο, σε 300 μέτρα περίπου περνάμε από διασταύρωση έχοντας δεξιά υδραγωγείο και λιμνοδεξαμενή, συνεχίζουμε στη ίδια κατεύθυνση ανάμεσα σε καλλιέργειες με μήλα, και σε άλλα 800 μέτρα φτάνουμε σε δεύτερη λιμνοδεξαμενή, συνεχίζουμε στον δρόμο που αλλάζοντας κατευθύνσεις που κυκλώνει χωράφια ώσπου ξαναπαίρνει Ανατολική Α κατεύθυνση. Συνεχίζουμε, συναντάμε διασταύρωση δεξιά (2) την αγνοούμε και μπαίνουμε σταδιακά σε δάσος με βελανιδιές έχοντας στραμμένη την προσοχή μας αριστερά όπου σε υψόμετρο 940Μ και σε απόσταση 1,9Χμ. περίπου 20 λεπτά από την αρχή της διαδρομής συναντούμε διασταύρωση (3) αριστερά πριν από στροφή του κεντρικού αγροτικού δρόμου.
Αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε αριστερά στον δευτερεύοντα δασικό δρόμο ανάμεσα σε δάσος με βελανιδιές αγνοώντας διασταυρώσεις δεξιά και αριστερά μας. Συνεχίζουμε σταθερά στον δρόμο που με Ανατολική κατεύθυνση θα μας οδηγήσει στην ρίζα της κορυφής «Ρολόι» που δεσπόζει ψηλά Ανατολικά Α. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με το δρόμο να στενεύει και να μετατρέπετε σε φαρδύ μονοπάτι. Κινούμαστε σε θαυμάσιο δάσος οξιάς πότε απότομα και πότε πιο ήπια ώσπου φθάνουμε σε βράχινο τοίχο, ακολουθούμε την ρίζα του βράχου αριστερά και σε υψόμετρο 1370Μ περίπου 4,5Χμ από την αφετηρία μας καταλήγουμε σε κεντρικό δασικό δρόμο λίγα μετρά πιο ψηλά από την βάση της κορυφής «Ρολόι» και την σμίξη δυο ρεμάτων.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας για 150 μέτρα περίπου, και πάνω σε δεξιά στροφή συναντάμε αριστερά μάς εγκαταλειμμένο δρόμο (4). Αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε Αριστερά στον εγκαταλειμμένο δρόμο, μέσα σε δάσος με πεύκα έχοντας αριστερά μας την ρεματιά και σε 10 λεπτά περίπου φτάνουμε σε ξέφωτο έχοντας δεξιά μας τον κεντρικό δασικό δρόμο, συνεχίζουμε αριστερά έχοντας δεξιά ρεματιά και με κατεύθυνση Ανατολική Νοτιοανατολική ΑΝΑ μπαίνουμε στο δάσος ακολουθώντας γελαδόστρατα και σε 5 λεπτά περίπου φτάνουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και στο καταφύγιο του ΧΟΟ Πύργων (5).
Ως εδώ μπορούμε να έρθουμε από δρόμο μέτριας βατότητας με συμβατικό αυτοκίνητο. Περνάμε την Γεφυροπλάστιγγα και συνεχίζουμε με κατεύθυνση Βορειοανατολική ΒΑ σε περιβόλια με μήλα, ακολουθώντας χαρακτηριστικές ξύλινες πινακίδες που μας κατευθύνουν Προς Καταφύγιο ΧΟΟΠ Ε/4 και σε 11Χμ περίπου φτάνουμε σε αυτό.
Ήμαστε σε υψόμετρο 1520Μ αφού καλύψαμε +680Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6 χιλιόμετρων, σε χρόνο 2 ωρών.
Το καταφύγιο κτισμένο στην Νότια πλευρά της κορυφής «Ρολόι», έχει Ανατολικά του τις Δυτικές πλαγιές «Μαύρης Πέτρας», και Νοτιοανατολικά του την Νοτιοδυτική ράχη της «Γραμμένης Πέτρας», και από την θέση του αυτή είναι ιδανικός τόπος αφετηρίας για εξόρμηση στις γύρο κορυφές. Το καταφύγιο είναι κτισμένο, σύμφωνα με αναρτημένη πινακίδα, με δαπάνες του προγράμματος «LIDER». Θα είναι μάλλον αντιπαροχή για τους περιορισμούς που επέβαλαν στους κτηνοτρόφους μας ποσόστωση στο γάλα, κλπ, κάνοντας την ενασχόληση με την κτηνοτροφία ασύμφορη έως και απαγορευτική, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπιες, και άιντε μετά να αποδείξουμε ότι δεν μας τσουβάλιασαν με «χάντρες και καθρεφτάκια».
Συνεχίζουμε για την κορυφή «Γραμμένη Πέτρα» 1993Μ και «Τσανακσή» 2025Μ. Από το καταφύγιο συνεχίζουμε στον δρόμο αριστερά μας σε κατεύθυνση Ανατολική Βορειοανατολική ΑΒΑ έχοντας δεξιά μας πλαγιά και σε 600 μέτρα περίπου διασταυρωνόμαστε με κεντρικό δασικό δρόμο που πηγαίνει Βόρεια στο Άνω Γραμματικό, προχωράμε Ανατολικά Α έχοντας αριστερά μας ρεματιά, και σύντομα φτάνουμε σε πλάτωμα όπου ο δρόμος τερματίζει (6α).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1720Μ 1,6Χμ. από το καταφύγιο. Από την θέση που ήμαστε, έχουμε αριστερά μας την Νοτιοδυτική ΝΔ ράχη της «Γραμμένης Πέτρας» και μπροστά μας ομαλή πλαγιά που καταλήγει στην κορυφογραμμή που θα μας πάει στην «Γραμμένη Πέτρα». Συνεχίζουμε και κινούμαστε ελευθέρα στην πλαγιά με Νοτιοανατολική ΝΑ κατεύθυνση (140 μοίρες περίπου) ώσπου φτάνουμε σε ράχη (7).
Ήμαστε υψόμετρο 1900Μ σε απόσταση 3,5Χμ μέτρων σε 50 λεπτά περίπου από το καταφύγιο.
Πάνω από την ράχη βλέπουμε Νοτιοανατολικά τους εντυπωσιακούς βράχους και την κορυφή της «Γραμμένης Πέτρας». Δυτικά την κορυφή «Σπανός» και χαμηλά την κοιλάδα των πυγών με το φράγμα του «Μεσοβούνου», καθώς και όλοι την ραχοκοκαλιά του Νότιου Βερμίου.
Συνεχίζουμε στην ράχη με κατεύθυνση Ανατολική Νοτιοανατολική ΑΝΑ και αξίζει τον κόπο να παρακάμψουμε στους εντυπωσιακούς βράχους μνημείο της φύσης (8) και από εκεί να καταλήξουμε στην κορυφή «Γραμμένη Πέτρα» σε υψόμετρο 1993Μ (9), και από εκεί με κατεύθυνση Ανατολική Νοτιοανατολική ΑΝΑ σε 800 μέτρα περίπου καταλήγουμε σε βράχια και στην Κορυφή «Τσανακσή» 2057Μ (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Τσανακσή» σε υψόμετρο 2057Μ αφού καλύψαμε +537Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 5 χιλιόμετρων, σε χρόνο 2 ωρών.
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής. καλύψαμε +1217Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 11 χιλιόμετρων, σε χρόνο 4 ωρών.

Από τη κορυφή βλέπουμε: Βόρεια την «Μαύρη Πέτρα» και στο βάθος την λίμνη Βεγορίτιδα πίσω οροσειρά του Βόρα. Ανατολικά τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού «Τρία Πέντε Πηγάδια» την κοιλάδα του Λουδία και τον Θερμαϊκό. Νότια τα Πιέρια και τον Όλυμπο. Δυτικά την κοιλάδα της Εορδαίας τον Μπούρινο, Άσκιο, Σμολικα, και Βέρνο.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή

1 Χάρτης προσανατολισμού Βέρμιο Πύργοι Κα. ΧΟΟΠ Τσανακσή.
2 Το μονοπάτι μετά τους Πύργους. Αριστερά η κορυφή «Ρολόι».
3 Η κοιλάδα των Πύργων. Στο βάθος λίμνη Βεγορίτιδα πίσω οροσειρά του Βόρα.
4 Στα «Καλύβια του Πολύζου».
5 Το Καταφύγιο του ΧΟΟ Πύργων 1520Μ.
Συνημμένα
1 Χάρτης προσανατολισμού Βέρμιο Πύργοι Κα. ΧΟΟΠ Τσανακσήr.jpg
2 Το μονοπάτι μετά τους Πύργους. Αριστερά η κορυφή «Ρολόι»..JPG
3 Η κοιλάδα των Πύργων.JPG
4 Στα «Καλύβια του Πολύζου».JPG
5 Το Καταφύγιο του ΧΟΟ Πύργων 1520Μ.JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 08 Οκτ 2013, 21:20

6 Η κορυφή «Ρολόι».
7 Ανηφορίζοντας για «Γραμμένη Πέτρα». Στο Βάθος η κορυφή «Μαύρη Πέτρα».
8 Ανάγλυφοι βράχοι Δυτικά της κορυφής «Γραμμένη Πέτρα».
9 Άγρια άλογα βόσκουν στην ρεματιά της «Γραμμένης Πέτρας».
10 Κορυφή «Γραμμένης Πέτρας» στο Βάθος η «Τσανακσή».
Συνημμένα
6 Η κορυφή  «Ρολόι»..JPG
7 Ανηφορίζοντας για «Γραμμένη Πέτρα»..JPG
8 Ανάγλυφοι βράχοι Δυτικά της κορυφής «Γραμμένη Πέτρα»..JPG
9 Άγρια άλογα βόσκουν στην ρεματιά της «Γραμμένης Πέτρας»..JPG
10 Κορυφή  «Γραμμένης Πέτρας» στο Βάθος η «Τσανακσή».JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 08 Οκτ 2013, 21:21

11 Ανάγλυφοι βράχοι Δυτικά της κορυφής «Γραμμένη Πέτρα». Κοπάδια με πρόβατα διάσπαρτα παντού.
12 Τρεχάτε ποδαράκια μου.
13 Αμ δε. Άντε να δούμε τι αξίζουν;
14 Μετά την σχετική μάχη ηττήθηκαν κατά κράτος.
15 Και ο τσομπάνος αλλού. Στο βάθος η κοιλάδα της Εορδαίας και το Άσκιο.
Συνημμένα
11 Ανάγλυφοι βράχοι Δυτικά της κορυφής «Γραμμένη Πέτρα»..JPG
12 Τρεχάτε ποδαράκια μου..JPG
13 Αμ δε. Άντε να δούμε τι αξίζουν;.JPG
14 Μετά την σχετική μάχη ηττήθηκαν κατά κράτος..JPG
15 Και ο τσομπάνος αλλού..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 08 Οκτ 2013, 21:23

16 Η κορυφή «Τσανακσή».
17 Αγναντεύοντας από την κορυφή.
18 Τα «Καλύβια του Πολύζου» από την κορυφή.
19 Διάσπαρτες αναβλύσεις που για αρκετό διάστημα είναι Αλπικές λίμνες.
20 Βέρμιο Panorama στον Βορρά
Συνημμένα
16 Η κορυφή «Τσανακσή»..JPG
17 Αγναντεύοντας από την κορυφή..JPG
18 Τα «Καλύβια του Πολύζου» από την κορυφή..JPG
19 Διάσπαρτες αναβλύσεις.JPG
20 Βέρμιο  Panorama στον Βορά.JPG

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 718
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή

Δημοσίευση από niki_kar » Τρί 08 Οκτ 2013, 21:47

Γειά σου Βέρμιο :coolthumb:

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Ε/4 Πύργοι Εορδαίας – Κατ. Χ.Ο.Ο.Πύργων – Κορ. «Τσανακσή

Δημοσίευση από nektaman » Τετ 09 Οκτ 2013, 08:16

γειά σου ρε Τάκη με τα ωραία σου, τι φοβερές λιακάδες είναι αυτές ??? :)
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βέρμιο”