Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 07 Νοέμ 2012, 21:55

Όρος Πάικο.
Κεντρική Μακεδονία.
Νομός Κιλκίς.
Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Το Πάικο έχει ψηλότερη κορυφή την «Γκόλα Τσούκα» με υψόμετρο 1.650 μέτρα και από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρά 1097Μ, Τσούμα 1219Μ, Βερτόπια 1490Μ, Πύργος 1494Μ, Κάντασι ή Καντάστι 1607Μ. Συνδέεται στα Βορειοδυτικά με τον Βόρα ενώ στα Ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Ανάμεσα στις κορυφές Πύργος, Βερτόπια και Κάντασι περικλείεται οροπέδιο με επίκεντρο τον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια. Τα χωριά του Πάικου είναι τα: Γρίβα, Καστανερή, Κάρπη, Πεντάλοφος, Ομαλός, Σκρά, Κούπα, Φανός, Πηγή, Χαμηλό και Αρχάγγελος. Όλα τα χωριά έχουν πολύ βλάστηση και κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.

Στα μονοπάτια του Πάικου με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Καστανερή -(Παλιοχώρι: Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης 1140Μ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: + 510
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 11 Χμ (6Χμ δασικός δρόμος 5Χμ μονοπάτι) με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1+
ΧΡΟΝΟΣ: 5 Ώρες (Υ/Δ 200 ΜΑΩ- Απ/ση 2500ΜΑΩ).
ΣΗΜΑΝΣΗ: Κόκκινα σημάδια με σπρέι.
Νερό στην Διαδρομή: Στην αφετηρία.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Η διαδρομή ξεκινάει από την θέση «Παλιοχώρι» 3 Κm μετά την Καστανερή προς τα Μεγάλα Λιβάδια, όπου σε υψόμετρο 1140 Μ υπάρχει δεξιά μας Ανατολικά Α το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Πάϊκου (1). Από το σημείο αυτό και σε κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ βλέπουμε την γυμνή πυραμίδα της κορυφής «Γκόλα Τσούκα» που στα Ελληνικά σημαίνει Γυμνή Κορυφή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Ξεκινάμε την διαδρομή αριστερά μας Δυτικά Δ μπροστά από το παλιό ξυλόσπιτο του δασαρχείου (1), όπου βρίσκονται σχετικές πινακίδες κατεύθυνσης για τους δυο δασικούς δρόμους που διχάζονται στο σημείο αυτό αλλά και οι δυο καταλήγουν στην θέση «ΒΑΟ» και «Τούρκικη Βρύση» όπου είναι και καταφύγιο του Π.Ο.Ο Γιαννιτσών κάτω από την Νοτιοανατολική πλευρά της κορυφής «Γκόλα Τσούκα». Ο δρόμος Αριστερά μας κατηφορίζει ακολουθώντας Νότια πορεία και καταλήγει σε 13 Χμ. περίπου στο καταφύγιο του Π.Ο.Ο Γιαννιτσών. Εμείς θα πάρουμε τον δασικό δρόμο δεξιά μας, (Προς ΚΑΛΙΜΑΡΙ).
Η διαδρομή μας στην αρχή ξεκινάει σε δασικό δρόμο σε κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ, περνώντας από λιβάδι με χωράφια και σύντομα στρίβει δεξιά σε δάσος. Εμείς αφήνουμε τον δρόμο και συνεχίζουμε μπροστά μας σε μονοπάτι για λίγο, και συναντάμε ξανά τον δρόμο σε δεξιά στροφή «φουρκέτα» που την «κόβουμε» για να περάσουμε απέναντι σε φαρδύ καλντερίμι που το ακολουθούμε ώσπου θα μας βγάλει στον δρόμο (2) σε υψόμετρο 1300Μ περίπου.
Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ σε ισοϋψή πορεία και σε υψόμετρο 1320Μ καταλήγουμε σε φαρδιά ράχη στην βάση της κορυφής «Πετράδες» συνεχίζουμε στον δρόμο αλλάζοντας κατεύθυνση σε Νότια Νοτιοδυτική ΝΝΔ, φτάνοντας στην βάση της Βορειοδυτικής ράχης της κορυφής «Γκόλα Τσούκα» όπου συναντάμε στην αρχή του δάσους διασταύρωση (3).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1320Μ, αφού καλύψαμε +120Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3,3 Χμ. σε 1 ώρα και 15 λεπτά αρχή της διαδρομής (Παλιοχώρι).
Στην διασταύρωση μπροστά μας, ο δρόμος που φεύγει δεξιά Νοτιοδυτικά ΝΔ είναι αδιέξοδος και τον αγνοούμε.
Ο δρόμος που φεύγει αριστερά μας διασταυρώνετε σε 400 μέτρα και σε υψόμετρο 1350 Μ περίπου με δευτερεύοντα δασικό δρόμο που φεύγει δεξιά (4), σε κατεύθυνση Ανατολική Νοτιοανατολική ΑΝΑ κινείτε στην Βόρεια Βορειοανατολική πλαγιά της κορυφής, είναι αδιέξοδος, και τελειώνει σε υψόμετρο 1450Μ στην ρεματιά της «Βρέστας» (4α). Δεξιά μας ανηφορίζει και συναντάει σε 1,7 Χμ. περίπου διασταύρωση με δασικό δρόμο που δεξιά ΔΒΔ που κατεβαίνει στα Μεγάλα Λιβάδια και αριστερά ΑΝΑ πηγαίνει στην «Τούρκικη Βρύση» και στο καταφύγιο του Π.Ο.Ο Γιαννιτσών.
Εμείς αφήνουμε τον δρόμο και συνεχίζουμε σε μονοπάτι (Κόκκινα Σημάδια με Σπρέι) μέσα από αραιό δάσος οξιάς. Το μονοπάτι κινείτε με Νότια Ν κατεύθυνση στην ράχη σχετικά ομαλής πλαγιάς, συναντάει τον δασικό δρόμο (5), που πάει στα Μεγάλα Λιβάδια και στην «Τούρκικη Βρύση», τον περνάει απέναντι στην συνέχεια ανηφορίζουμε και καταλήγουμε σε ράχη της Νοτιοδυτικής πλευράς της κορυφής σε υψόμετρο 1540Μ (6) με χαρακτηριστικά βράχια.
Φτάνοντας στην ράχη αριστερά μας Ανατολικά Νοτιοανατολικά ΑΝΑ έχουμε την κορυφή που μπορούμε να την ανέβουμε από την δυτική της πλευρά από απότομη πλαγιά που για τα πρώτα 60 μέτρα θέλει προσοχή και λίγο σκαρφάλωμα. (Υπάρχει σήμανση με κόκκινα σπρέι ) για να καταλήξουμε στην συνεχεία ομαλά στην κορυφή «Γκόλα Τσούκα» ή «Πολέτι» ή «Πογλέτι» (7).
Φτάνοντας στην κορυφή ήμαστε σε υψόμετρο 1650Μ αφού καλύψαμε +510 Υ/Δ, διανύσαμε 5,5 Χμ. και χρειαστήκαμε 2 ώρες και 35 λεπτά από την αρχή της διαδρομής.
Από την θέση που έχει η κορυφή στο κέντρο τής κοιλάδας του Άξιου και του Λουδία εάν ευνοεί ο καιρός μπορούμε να αγναντέψουμε πανοραμικά. Βόρεια, την Τζένα και το Πίνοβο. Δυτικά, το Καϊμακσαλάν. Νοτιοδυτικά το Βέρμιο. Νοτιοανατολικά ολόκληρη τον πλούσιο κάμπο του Άξιου, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια μέχρι το Πολύκαστρο, τον Θερμαϊκό και την Θεσσαλονίκη. Νότια τα Πιέρια και τον Όλυμπο.
Στην κορυφή εντυπωσιάζει γλυπτό με ορειβάτη να αγναντεύει τον Θερμαϊκό. Κατά την άποψη μου θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες παρεμβάσεις στις κορυφές, όμως όταν γίνονται να γίνονται με την επάρκεια και την αισθητική του καλλιτέχνη που σέβεται την κορυφή όπως η συγκεκριμένη καλλιτεχνική παρέμβαση.
Για την επιστροφή εάν δεν θέλουμε να κατέβουμε από την απότομη δυτική πλευρά τής κορυφής έχουμε τις εξής επιλογές.
Α) Από την κορυφή κατεβαίνουμε Βόρεια Βορειοανατολικά ΒΒΑ έχοντας βράχια και ορθοπλαγιά αριστερά μας έως τα 1460Μ που τελειώνει ο γκρεμός, εκεί αλλάζουμε κατεύθυνση σε Δυτική Βορειοδυτική ΔΒΔ, και διατηρώντας το υψόμετρο φτάνουμε στην Βόρεια ράχη τής κορυφής όπου βρίσκουμε το μονοπάτι που ανεβήκαμε και συνεχίζουμε κατεβαίνοντας από αυτό (5). Σε περίπτωση ομίχλης σκόπιμο είναι να συνεχίσουμε Βόρεια βορειοανατολικά ΒΒΑ κατεβαίνοντας έως τον δασικό δρόμο που θα ανακόψει την πορεία μας και να συνεχίσουμε την επιστροφή μας Νοτιοδυτικά ΝΔ από αυτόν.
Οι συνολικοί χρόνοι τής διαδρομής είναι με βάση αυτήν την διαδρομή για την επιστροφή.
Β) Συστήνετε. Από «Γκόλα Τσούκα» -Αγ. Ραφαήλ-Γρίβα.
Γ) Από την κορυφή κατηφορίζουμε Νοτιοανατολικά ΝΑ προς το πέτρινο κιόσκι (7α) και συνεχίζουμε αλλάζοντας κατεύθυνση σε Βορειοδυτική ΒΔ για «Τούρκικη Βρύση» και καταφύγιο του Π.Ο.Ο Γιαννιτσών, συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο ΑΝΑ για «Παλιοχώρι 12Χμ» ή σε αντίθετη κατεύθυνση ΔΒΔ για «Καλιμάρι» και Μεγάλα Λιβάδια και στην διασταύρωση (7β) στην Δυτική ράχη τής κορυφής παίρνουμε τον δρόμο δεξιά (ΒΒΑ) που θα μας βγάλει στο «Παλιοχώρι» και την αφετηρία μας.

Προσοχή: Κατά την ανάβαση εάν θέλουμε να αποφύγουμε την απότομη Δυτική πλαγιά της κορυφής έχουμε τρεις επιλογές.
1) Από την διασταύρωση 1320Μ (3), ακολουθούμε τον δασικό δρόμο έως την θέση (4α) και πριν την ρεματιά ανηφορίζουμε Νοτιοδυτικά ΝΔ μέσα από αραιό δάσος έως την κορυφογραμμή που θα μας βγάλει στην κορυφή. Κινούμαστε ελεύθερα χωρίς σήμανση. (Επιπλέων 1Χμ και 1 ώρα ).
2) Από την διασταύρωση 1320Μ θέση (3), ακολουθούμε το μονοπάτι ώσπου να διασταυρωθούμε με τον δασικό δρόμο στα 1350Μ (4). Συνεχίζουμε στον δασικό δεξιά για πάμε στην «Τούρκικη Βρύση» και καταφύγιο του Π.Ο.Ο Γιαννιτσών και από εκεί στην κορυφή. (Επιπλέων 5Χμ και 2 ώρες ).
Μάρτιος 2011.

1 Χάρτης Διαδρομής.
2 Πινακίδες Κατεύθυνσης μπροστά στο δασικό σπίτι.
3 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Πάϊκου.
4 Ανηφορίζοντας το καλντερίμι για Καλιμάρι.
5 Η κορυφή «Γκόλα Τσούκα».
Συνημμένα
1 Χαρ. Πάικο Καστανερή .jpg
2 Πινακίδες Κατεύθυνσης .JPG
3 Το Κέν  Περιβαλ Εν Πάϊκου .JPG
4 Ανηφορίζοντας το καλντερίμι .JPG
5 Η κορυφή   «Γκόλα Τσούκα». .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τετ 07 Νοέμ 2012, 22:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 07 Νοέμ 2012, 21:57

6 Η κορυφή «Πέτραδες».
7 Στην ράχη Βορειοδυτικά της κορυφής.
8 Η Βορειοδυτική πλαγιά της κορυφής.
9 Σκαρφαλώνοντας την ΒΔ ράχη.
10 Στην Κορυφή.
Συνημμένα
6 Η κορυφή «Πέτραδες» .JPG
7 Στην ράχη ΒΔ της κορυφής. .JPG
8 Η ΒΔ πλαγιά της κορυφής. .JPG
9  Στην ΒΔ ράχη. .JPG
10 Στην Κορυφή. .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 07 Νοέμ 2012, 21:58

11 Θέα ΒΔ Βόρας, Πάικο, Τζένα.
12 Αναμνηστική ΟΛΕ.
13 Θέα ΝΑ.
14 Θέα ΒΑ.
15 Κατηφορίζοντας.
Συνημμένα
11 Panorama  ΒΔ .JPG
12 Αναμνηστική ΟΛΕ. .JPG
13 Θέα ΝΑ. .JPG
14 Θέα ΒΑ. .JPG
15 Κατηφορίζοντας.  .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Δευ 01 Ιούλ 2019, 19:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
High_Land
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Πέμ 04 Οκτ 2012, 20:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από High_Land » Πέμ 08 Νοέμ 2012, 08:53

Πραγματικά πολύ όμορφη διαδρομή ,
έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα μια και είναι η πρώτη κορφή που ανέβηκα μαζί με τα παλικάρια μου πρίν από 1,5 χρόνο. Ήταν τότε 11 ετών (δίδυμα).
Συγνώμη για τον προσωπικό τόνο αλλά κάθε φορά που θυμάμαι αυτή την ανάβαση πραγματικά συγκινούμαι και αισθάνομαι περήφανος
Συνημμένα
206429_1628101993782_1986609_n.jpg
Ν' αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν' αγαπάς τους ανθρώπους.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από nektaman » Πέμ 08 Νοέμ 2012, 19:11

ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες τάκη :)

αυτό το γλυπτό πάντως δεν μου αρέσει, μπορεί να το αδικεί η φώτο πάντως απο δω που το βλέπω δεν μου φαίνεται και να στέκεται αξια εκεί που είναι....
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 08 Νοέμ 2012, 21:22

nektaman έγραψε: :)

αυτό το γλυπτό πάντως δεν μου αρέσει, μπορεί να το αδικεί η φώτο πάντως απο δω που το βλέπω δεν μου φαίνεται και να στέκεται αξια εκεί που είναι....
Συγνώμη για την εκτός θέματος παρατήρηση που ίσως δεν κολάει εδώ, αλλά θέλω να πω οτι αυτού του είδους οι εικαστικές παρεμβάσεις στις κορυφές δίνουν μια άλλη νότα, μια ξεχωριστή εικόνα για κάθε κορυφή και νομίζω οτι θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε κορυφή κάτι ξεχωριστό. Από κάτι εξηζητημένο ως κάτι απλό (πχ ένας απλός ξύλινος σταυρός). Όπως η σημαία στο Μύτικα, οι σταυροί στον Άθω και στο Αυγό του Παγγαίου, το εικονοστάσι στον Ωλενό κ.α. πολλά, είναι πια σήματα κατατεθέν γι αυτές τις κορυφές.
Άλλωστε τι θα λέγαμε για τα παρακάτω ορόσημα που έχουν οι ελβετοί;
Συνημμένα
ELVETIA APOST 013.jpg
ELVETIA APOST 017.jpg

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 08 Νοέμ 2012, 22:16

High_Land έγραψε: Συγνώμη για τον προσωπικό τόνο αλλά κάθε φορά που θυμάμαι αυτή την ανάβαση πραγματικά συγκινούμαι και αισθάνομαι περήφανος
Αυτές είναι στιγμές που αξίζει να ζεις πραγματικά. Να σου ζήσουν και να σε κάνουν υπερήφανο με αυτά που θα κάνουν στην ζωή τούς.

Xaris
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Παρ 05 Οκτ 2018, 00:22

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Xaris » Τρί 23 Οκτ 2018, 22:53

Και το Ελευθεροχωρι στο Παικο δεν ανηκει?

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πάικο. Καστανερή (Παλιοχώρι: ΚΠΕ) - Κορ. «Γκόλα Τσούκα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 23 Οκτ 2018, 23:07

Ναι και από εκεί ξεκινάει ένα από τα καλύτερα μονοπάτια για να ανέβεις στην Γκολα Τσουκα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πάικο”