Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), «Ρέμα Κόρακα», Κορ.«Πιπερίτσα»

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), «Ρέμα Κόρακα», Κορ.«Πιπερίτσα»

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 10 Μάιος 2013, 19:06

Κεντρική Μακεδονία.
Βόρας «Καϊμακσαλάν». Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη).
Ο Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), ήταν παλιός και εγκαταλελειμμένος οικισμός, μετά την μετεγκατάσταση των κατοίκων σε χαμηλότερο υψόμετρο στον Νέο Αγ. Αθανάσιο. Ο Π. Αγ. Αθανάσιος, ανοικοδόμητε με ταχύτατο ρυθμό σε παραδοσιακή Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με Πετρόχτιστα Σπίτια, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες, εστιατόρια και καφέ. Έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού, και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά, και όχι μόνο, τουριστικά θέρετρα της Β Ελλάδας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Είναι χτισμένος σε πλάτωμα Νοτιοανατολικής πλαγιάς της κορυφής «Πιπερίτσας», σε υψόμετρο 1200Μ ~ 1300Μ, με υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Βρίσκεται 30Χμ., από την πόλη της Έδεσσας και απέχει 10Χμ., από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν. Εκτός από πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων προσφέρεται και ως αφετηρία για μικρές και μεγάλες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές όλες τις εποχές του χρόνου.
Με αφετηρία τον Π. Αγ. Αθανάσιο μπορούμε να πεζοπορήσουμε.
1 Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη) – «Ρέμα Κόρακα» – «Πιπερίτσα» (1991Μ).
2 Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη) – «Ρέμα Κόρακα» – «Λόφος» (1824Μ). (Προσεχώς).
3 Π. Αγ. Αθανάσιος – Περιφερειακή «Πιπερίτσας». (Προσεχώς).
4 Π. Αγ. Αθανάσιος - Κορυφή «Κόρακα». (Προσεχώς).
5 Π. Αγ. Αθανάσιος – Κορυφή «Χασανάκος». (Προσεχώς).
ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
1) Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη) – «Ρέμα Κόρακα» – «Ρηγανότοπος» – «Πιπερίτσα» – «Κοιλάδα Λόφου» - «Ρέμα Κόρακα» - Π. Αγ. Αθανάσιος. (Κυκλική διαδρομή).
Με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: +-797Μ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ Χμ: 10,7
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1
ΧΡΟΝΟΣ: 5h 20mim~ Με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 300. Απ. 3000 Μ.Α.Ω.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή από Αγ Αθανάσιο έως Δασικό Δρόμο (5). Καθόλου πέρα από εκεί αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού.
Νερό στην Διαδρομή: Στην αφετηρία και από πυγή στον Δασικό Δρόμο μεταξύ των σημείων (5) και (6).
Κατάλληλη εποχή: Όλων τον χρόνο ανάλογα την εμπειρία του πεζοπόρου.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Νόμος Πέλλας – Άρνισσα – Επαρχιακός δρόμος Νέου Αγ. Αθανασίου, Χιονοδρομικού Κέντρου «Καϊμακσαλάν».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Από το τέρμα του κεντρικού δρόμου του χωριού (1) με υψόμετρο 1200Μ στρίβουμε δεξιά, αμέσως μετά αριστερά, και μετά πάλλει δεξιά, ακολουθώντας τα καλντερίμια ώσπου βρίσκουμε κεντρικό δρόμο που ανηφορίζει με Βορειοδυτική ΒΔ κατεύθυνση ανάμεσα από μεζονέτες και καταλήγουμε σε διασταύρωση με τον περιφερειακό δρόμο του χωριού όπου υπάρχει ταμπλό (2).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1300Μ, αφού καλύψαμε +100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την πλατεία του χωριού (1).
Ως το σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε με το αυτοκίνητο από τον περιφερειακό δρόμο. (Αμέσως μετά από το υπαίθριο Πάρκινγκ του χωριού υπάρχει απότομη δεξιά στροφή από όπου ξεκινάει ο περιφερειακός δρόμος που θα μας πάει στην θέση (2) ).
Διασχίζουμε τον περιφερειακό και συνεχίζουμε στον τρακτερόδρομο με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ ανηφορίζοντας στην αρχή σε ξέφωτα με σποραδικές συστάδες με οξιές, συνεχίζουμε και σε υψόμετρο 1380Μ συναντάμε κιόσκι δεξιά μας και μπαίνουμε πλέον μέσα σε δάσος με οξιές, έχοντας την ρεματιά και τις απότομες Νοτιοανατολικές ΝΑ πλαγιές του «Κόρακα» δεξιά μάς, φτάνουμε σε ρεματιά αριστερά στρίβουμε δεξιά και στην συνέχεια σε υψόμετρο 1455Μ καταλήγουμε στην ρίζα επιβλητικού βράχου «Μυτίκι», έχοντας δεξιά μας την ρεματιά και μπροστά μας φρεάτιο υδραγωγού.
Συνεχίζουμε αριστερά Δυτικά Δ, και τραβερσάρουμε την απότομη πλαγιά από κακοτράχαλο δρόμο, φτάνουμε στον βράχο που τον περνάμε από αριστερά, συνεχίζουμε σε ξέφωτη λουρίδα στην πλαγιά και μπαίνουμε για τα καλά στο δάσος πλησιάζοντας στην απότομη κορυφή του «Κόρακα» που τώρα είναι δεξιά μας. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας σε δάσος και σε υψόμετρο 1650Μ, συναντάμε διασταύρωση με μονοπάτι αριστερά μάς Δυτικά Δ (3). Ήμαστε σε δασωμένο σέλωμα έχοντας την κορυφή «Κόρακα» (1680Μ) πίσω δεξιά μας που μπορούμε να την προσεγγίσουμε ακολουθώντας τον στενό και δασωμένο λαιμό (Κόψη) και στην συνέχεια από την απότομη και κακοτράχαλη Βορειοδυτική ΒΔ ράχη που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. (Δεν προτείνετε για αρχάριους).
Προσοχή εδώ συναντάμε κόκκινα σημάδια δεξιά, τα αγνοούμε και συνεχίζουμε ευθεία ακολουθώντας τον δρόμο ώσπου σε υψόμετρο 1695Μ καταλήγουμε σε ρεματιά με ξυλογέφυρα (4), περνάμε την γέφυρα και συνεχίζουμε δεξιά ώσπου καταλήγουμε σε δασικό δρόμο επάνω σε δεξιά στροφή (5).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1695Μ, αφού καλύψαμε +395 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,2Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 20 λεπτών από τον περιφερειακό δρόμο (2).
Ο δρόμος δεξιά μας, Ανατολικά Α, κατεβαίνει σε 3,3Χμ., στον ασφαλτόδρομο που πηγαίνει στο χιονοδρομικό, αφού περάσει από σέλωμα «Πετρόβουνου» και «Χασανάκου» όπου υπάρχει κτίσμα.
Συνεχίζουμε στον δρόμο Αριστερά με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ έχοντας δεξιά μας της βραχώδεις Νότιες Ν πλαγιές του «Πετρόβουνου» και αριστερά ρέμα με αναβλύσεις, φτάνουμε σε διασταύρωση αριστερά μάς και πυγή δεξιά στο πρανές, τα προσπερνάμε και καταλήγουμε σε διάσελο με διασταυρώσεις δρόμων (6), έχοντας αριστερά μας τις Βόρειες πλαγιές της «Πιπερίτσας» και δεξιά την ομαλή Νοτιοδυτική ΝΔ ράχη του «Πετρόβουνου».
Ήμαστε σε υψόμετρο 1800Μ, αφού καλύψαμε +90 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 0,9Χμ σε χρόνο 20 λεπτών από την διασταύρωση της θέσεις (5).
Στο σέλωμα βρισκόμαστε σε χιαστή διασταύρωση δρόμων. Ο δρόμος ευθεία μπροστά μας Βόρεια Βορειοδυτικά ΒΒΔ κυκλώνει περιφερειακά την κορυφή «Πετρόβουνο». Ο δρόμος που φεύγει Βορειοδυτικά ΒΔ σε 200 μέτρα περίπου διασταυρώνετε αριστερά με δεύτερο δρόμο που ανεβαίνει από την Βόρεια ομαλή πλαγιά στην κορυφή «Πιπερίτσα» (8), ενώ η συνέχεια του κυκλώνει με βόρεια Βορειοδυτική κατεύθυνση την κορυφή «Πιπερίτσα» και καταλήγει στις Νότιο Νοτιοδυτικές της πλαγιές (8α). Ο δρόμος αριστερά μας Νοτιοανατολικά ΝΑ κυκλώνει με Νοτιοανατολική ΝΑ κατεύθυνση την κορυφή «Πιπερίτσα» και καταλήγει στις Νοτιοδυτικές της πλαγιές (8α). (Διαδρομή Περιφερειακή «Πιπερίτσας» Προσεχώς)
Εμείς στρίβουμε αριστερά Νοτιοανατολικά ΝΑ για 100 μέτρα περίπου, αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε στην ομαλή πλαγιά με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ έχοντας δεξιά μας πλαγιά, φτάνουμε σε υψόμετρο 1880Μ σε φαρδιά ράχη, αλλάζουμε κατεύθυνση σε Δυτική Δ και κατευθυνόμαστε προς σέλωμα στην ράχη κορυφής, περνάμε το σέλωμα και τραβερσάρουμε έχοντας την κορυφή αριστερά ώσπου σε υψόμετρο 1950Μ καταλήγουμε σε κορυφογραμμή και συναντάμε δρόμο (7). Ακολουθούμε τον δρόμο με κατεύθυνση Δυτική σε ομαλή κορυφογραμμή και καταλήγουμε σε πλατιά κορυφή με ορόσημο (8).
Ήμαστε στη κορυφή «Πιπερίτσα», σε υψόμετρο 1997Μ, αφού καλύψαμε +197 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,45Χμ σε χρόνο 40 λεπτών από την διασταύρωση της θέσεις (6).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε +797 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 5,55Χμ σε χρόνο 2 ωρών και 40 λεπτών περίπου.

Από την κορυφή μπορούμε να επιστρέψουμε.
1 Από την διαδρομή που ανεβήκαμε.
2 Από την απότομη Νότια πλαγιά κατεβαίνουμε στον δασικό δρόμο (8α), και από εκεί παίρνουμε τον δασικό δρόμο που περνάει από δάσος Νότια Ν του «Λόφου» και καταλήγει στον Π. Αγ. Αθανάσιο, αφού διανύσουμε απόσταση 6,7Χμ., σε χρόνο 2 ωρών και 30 λεπτών από την κορυφή.
3 Από την κοιλάδα του «Λόφου».
Από την κορυφή επιστρέφουμε με κατεύθυνση Ανατολική Α στην προκορφή (7), και από εκεί κατηφορίζουμε στην πλαγιά με Νότια κατεύθυνση στην αρχή σε ξέφωτο και στην συνέχεια σε δάσος με οξιές ώσπου καταλήγουμε σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 1740Μ, τον περνάμε και συνεχίζουμε προς την μικρή κοιλάδα έχοντας την κορυφή «Λόφο» μπροστά μας Ανατολικά Α ώσπου καταλήγουμε σε αχνό δρόμο (10).
Ήμαστε στην «Κοιλάδα του Λόφου», σε υψόμετρο 1720Μ, αφού καλύψαμε -277 υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,45Χμ σε χρόνο 55 λεπτών από την κορυφή (8).
Από την κοιλάδα συνεχίζουμε αριστερά Ανατολικά Α ακολουθώντας τον αχνό δρόμο που μας οδηγεί στο δάσος βλέποντας στο βάθος τον επιβλητικό κώνο της κορυφής του «Κόρακα». Συνεχίζουμε, σύντομα μπαίνουμε σε δάσος και ακολουθούμε φαρδύ μονοπάτι και καταλήγουμε στην διασταύρωση με τον δρόμο που ανεβήκαμε (3), και από εκεί ακολουθούμε την αντίστροφη πορεία που για να επιστρέψουμε στο χωριό (1), αφού καλύψαμε – 520 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 3,7Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 45 λεπτών από την «Κοιλάδα του Λόφου» (10).
Συνολικά για την επιστροφή καλύψαμε – 797 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 5,15Χμ σε χρόνο 2 ωρών και 40 λεπτών από την κορυφή (8).


1 Χαρ. Βόρας Αγ. Αθανάσιος Πιπερίτσα.
2 Στον περιφερειακό στα 1300Μ.
3 Το Κιόσκι και πίσω η κορυφή του «Κόρακα».
4 Η ΒΔ ράχη του «Κόρακα».
5 Το επιβλητικό «Μυτίκι» στο κέντρο της ρεματιάς.
Συνημμένα
1 Χαρ. Βόρας Αγ. Αθανάσιος Πιπερίτσα.jpg
2 Στον περιφερειακό στα 1300Μ..JPG
3 Το Κιόσκι και πίσω η κορυφή του «Κόρακα»..JPG
4 Η ΒΔ ράχη του «Κόρακα»..JPG
5 Το επιβλητικό «Μυτίκι» στο κέντρο της ρεματιάς..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), «Ρέμα Κόρακα», Κορ.«Πιπερίτσ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 10 Μάιος 2013, 19:08

6 Καινούργιος και ακατανόητος δρόμος που κατάστρεψε το μονοπάτι.
7 Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος. Στο βάθος η Βεγορίτιδα.
8 Ανηφορίζοντας στο δάσος.
9 Στην ρεματιά.
10 Στην ρεματιά.
Συνημμένα
6 Καινούργιος και ακατανόητος δρόμος που κατάστρεψε το μονοπάτι..JPG
7 Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος. Στο βάθος η Βεγορίτιδα..JPG
8 Ανηφορίζοντας στο δάσος..JPG
9 Στην ρεματιά..JPG
10 Στην ρεματιά..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), «Ρέμα Κόρακα», Κορ.«Πιπερίτσ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 10 Μάιος 2013, 19:09

11 Στην ρεματιά.
12 Η Κυρά πανταχού παρούσα.
13 Το «Πετρόβουνο».
14 Η Πυγή.
15 Οι ομαλές ΒΑ πλαγιές της «Πιπερίτσας».
Συνημμένα
11 Στην ρεματιά..JPG
12 Η Κυρά πανταχού παρούσα..JPG
13 Το «Πετρόβουνο»..JPG
14 Η Πυγή..JPG
15 Οι ομαλές  ΒΑ πλαγιές της «Πιπερίτσας»..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Π. Αγ. Αθανάσιος (Τσέγανη), «Ρέμα Κόρακα», Κορ.«Πιπερίτσ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 10 Μάιος 2013, 19:10

16 Ανηφορίζοντας για κορυφή.
17 Στην κορυφογραμμή.
18 Στην Κορυφή «Πιπερίτσα».
19 Στην κοιλάδα. Στο κέντρο ο «Κόρακας».
20 Οι Ν πλαγιές του «Κόρακα».
Συνημμένα
16 Ανηφορίζοντας για κορυφή..JPG
17 Στην κορυφογραμμή..JPG
18 Στην Κορυφή «Πιπερίτσα»..JPG
19 Στην κοιλάδα. Στο κέντρο ο «Κόρακας»..JPG
20 Οι Ν πλαγιές του «Κόρακα»..JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βόρας”