Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:51

Κεντρική Μακεδονία.
Βόρας «Καϊμακσαλάν»:
Βόρας: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας –
Chale Σαραντόβρυσης – Τουρκολίβαδο. (Κυκλική διαδρομή).

Με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: -108+654-654Μ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ Χμ: 16.6.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: 6h~
Με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 250. Απ. 3000 Μ.Α.Ω.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μέτρια ως καθόλου αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού.
Νερό στην Διαδρομή: Σε πηγές στην διαδρομή ως το ρέμα της «Σκληρής Πέτρας» (Κρέμινακ).
Κατάλληλη εποχή : Άνοιξη Καλοκαίρι Φθινόπωρο
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Νόμος Πέλλας – Άρνισσα – Επαρχιακός δρόμος Παλιού Αγ Αθανασίου Χιονοδρομικού Κέντρου «Καϊμακσαλάν».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Με το αυτοκίνητο παίρνουμε τον επαρχιακό δρόμο Παλιού Αγ Αθανασίου για Χιονοδρομικό Κέντρο «Καϊμακσαλάν», 14 Χμ. μετά την διασταύρωση του Παλιού Αγ. Αθανάσιου σε υψόμετρο 1870Μ στην περιοχή «Τουρκολίβαδο» συναντάμε σέλωμα με διασταύρωση ασφαλτόδρομου επάνω σε αριστερή στροφή (1) όπου και η αφετηρία μάς.
Παίρνουμε το μονοπάτι Μ2/13 που πηγαίνει στο «Δοκάρι» με κατεύθυνση Βόρεια Β, περνάμε δεξιά από περιφραγμένη μάντρα και αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά κατεβαίνουμε σε ρεματιά και ακολουθούμε πλέον κακοτράχαλο δρόμο. Κινούμαστε σε απότομη πλαγιά σχεδόν ισοϋψή με θαυμάσια θέα του «Μαύρου δάσους» και του ρέματος της «Κασσάνδρειας», σταδιακά ο δρόμος τερματίζει και μπαίνουμε σε μονοπάτι, περνάμε από αναβλύσεις συνεχίζουμε και αλλάζουμε κατεύθυνση σε Βορειοδυτική ΒΔ έχοντας αριστερά μας θαυμάσιο ρέμα με καταρράκτες και «βάθρες», και μπροστά μας τις Νοτιοδυτικές ΝΔ πλαγιές της «Μοναστήρι» (Προσεχός) με τα βράχια να δεσπόζουν Βόρεια ψηλά, ώσπου καταλήγουμε στην κύτη του ποταμού, μπροστά σε μικρό καταρράκτη και κατεστραμμένη μεταλλική γέφυρα (2). Το ποτάμι είναι ρέμα συνεχούς ροής με αρκετό νερό της αρχές καλοκαιριού που κάποιες φορές κάνει δύσκολο το πέρασμα χωρίς να βγάλουμε τα παπούτσια μας, κατάλληλο σημείο για να το περάσουμε είναι πάνω από τον καταρράκτη.
Ήμαστε στο ρέμα της «Κρέμασης» (Καγκέλι), σε υψόμετρο 1890Μ, αφού καλύψαμε +-20Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,2Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από το «Τουρκολίβαδο».
Περνάμε το ποτάμι και αλλάζουμε κατεύθυνση σε Ανατολική, περνάμε βράχο από αριστερά και καταλήγουμε σε πλάτωμα όπου υπάρχει παλιός ξύλινος πίνακας (2α).
Προσοχή επειδή το μονοπάτι διχάζετε στα δυο και δεν υπάρχει σαφείς σήμανση το μονοπάτι δείχνει να κατηφορίζει δεξιά και αν το ακολουθήσουμε θα φτάσουμε ακολουθώντας Βόρεια Β κατεύθυνση στην θέση (3) που είναι και ο προορισμός μας, αλλά θα χάσουμε πολύτιμο υψόμετρο και χρόνο.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας για λίγο αριστερά Βορειοδυτικά ακολουθώντας την ράχη και σύντομα βρίσκουμε τα σημάδια του μονοπατιού Μ2/13 που το ακολουθούμε αλλάζοντας κατεύθυνση σε βόρεια συνεχίζοντας σε μονοπάτι με θαυμάσια θέα Βορειανατολικά, ανάμεσα σε βράχους που δεσπόζουν στις Ανατολικές πλαγιές της «Μοναστήρι», συνεχίζουμε σχεδόν ισοϋψή ώσπου καταλήγουμε σε όμορφη κοιλάδα με στάνη και πηγές (3).
Ήμαστε στην στάνη σε υψόμετρο 1870Μ, αφού καλύψαμε +-20Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,1Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από το ρέμα της «Κρέμασης».
Συνεχίζουμε μετά την στάνη σε κοιλάδα και στην συνέχεια σε απότομη πλαγιά, περνάμε ρεματιές φτάνουμε σε ώμο με επιβλητικό βράχινο μπαλκόνι, αλλάζουμε κατεύθυνση σε Βορειοδυτική ΒΔ έχοντας δεξιά μας όμορφη ρεματιά με καταρράκτες, κινούμαστε στις ίδιες συνθήκες ώσπου καταλήγουμε στην κύτη της ρεματιάς (4).
Ήμαστε στο ρέμα «Σκληρής Πέτρας» (Κρέμινακ) , σε υψόμετρο 1915Μ, αφού καλύψαμε +45Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 0,76Χμ σε χρόνο 15 λεπτών από το ρέμα της «Κρέμασης».
Περνάμε εύκολα το ρέμα και συνεχίζουμε στην δεξιά του όχθη κάτω από επιβλητικούς βράχους και αμέσως μετά στριβούμε δεξιά και ανηφορίζουμε έντονα σε πλαγιά, περνάμε πάνω από τον βράχο και καταλήγουμε σε υψόμετρο 1940Μ σε πλάτωμα (5) με διάσπαρτους βράχους, και την κορυφή της «Σκληρής Πέτρας» αριστερά μας Βορειοδυτικά ΒΔ. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το μονοπάτι Μ2/13 που συνεχίζει Βόρεια Β και σε 4,6Χμ.φτανει στο «Δοκάρι».
Συνεχίζουμε αριστερά Νοτιοδυτικά ΝΔ στην αρχή από γελαδοστράτες και στην συνέχεια από ευδιάκριτο μονοπάτι, περνάμε από χαρακτηριστικό βράχο με γείσο, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ομαλά στην συνέχεια αφήνουμε σταδιακά το μονοπάτι και κατευθυνόμαστε προς την πλαγιά της κορυφής με Βόρεια Β κατεύθυνση, ανηφορίζουμε έντονα στην ομαλή πλαγιά ώσπου καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό βράχινο μπαλκόνι με γείσο και ορόσημο (6), με καταπληκτική θέα του λεκανοπεδίου της Αλμωπίας.
Ήμαστε στην κορυφή «Σκληρής Πέτρας», σε υψόμετρο 2150Μ, αφού καλύψαμε +235Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,2Χμ σε χρόνο 50 λεπτών από το ρέμα της «Κρέμινακ» (4).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε +280Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,26Χμ σε χρόνο 2ωρων και 40 λεπτών.

Η κορυφή «Σκληρής Πέτρας» καθώς και η κορυφή «Μοναστήρι» είναι η μόνες κορυφές του Βόρα πάνω από 2000Μ που είναι μέσα στην Ελληνική επικράτεια, οι υπόλοιπες είναι πάνω στην συνοριακή γραμμή.
Από την κορυφή κατηφορίζουμε προς φαρδύ λαιμό σε υψόμετρο 2125Μ, με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ και προορισμό την Κορυφή «Κουτσουμπέη» με την συνοριακή πυραμίδα δεσπόζει Δυτικά Νοτιοδυτικά ΔΝΔ, φτάνουμε στον λαιμό έχουμε αριστερά μας το ρέμα της Κρέμασης και δεξιά μας θαυμάσια κοιλάδα, και χαμηλά το «Δοκάρι» και την «Μπουρίκα», συνεχίζουμε ανηφορίζοντας από μονοπάτι, περνάμε στα δεξιά μας Βόρεια Β από χαμηλή κορυφή με Βράχια και στάνη, ανηφορίζουμε και αλλάζουμε σταδιακά κατεύθυνση σε Δυτική Δ, το μονοπάτι μετατρέπετε σε αχνό δρόμο στρατιωτικών αυτοκινήτων που τον ακολουθούμε, και καταλήγουμε σε κακοτράχαλο δρόμο και συνεχίζουμε σε αυτόν προς τα Δυτικά Δ και φτάνουμε στην γραμμή των συνόρων και στην συνέχεια στην βάση της κορυφής, αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε στην πλαγιά με κατεύθυνση Νότια Ν, ακολουθώντας τα κολωνάκια, περνάμε χαρακώματα και καταλήγουμε σε κορυφή με πυραμίδα και ερείπια από Αμπριά (7).
Ήμαστε στην κορυφή «Κουτσουμπέη», σε υψόμετρο 2448Μ, αφού καλύψαμε -25+323Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,5Χμ σε χρόνο 1 ώρας από την κορυφή της «Σκληρής Πέτρας».
Από την κορυφή μπορούμε να επιστρέψουμε στην αφετηρία μας ακολουθώντας την ράχη Νοτιοανατολικά ΝΑ, να περάσουμε από την κορυφή «Μοναστήρι» ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία URL της διαδρομής (2α) και να καταλήξουμε στο ρέμα της «Κρέμασης» (2).
Συνεχίζουμε για την ψηλότερη κορυφή του Βόρα «Πρ Ηλίας» που την βλέπουμε Νοτιοδυτικά ΝΔ. Κατηφορίζουμε σε ομαλή ράχη με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ, φτάνουμε σε φαρδύ λαιμό σε υψόμετρο 2340Μ, αριστερά Αναβολικά Α μας έχουμε το ρέμα της κρέμασης και τα lift της πίστας της Κρέμασης και δεξιά μας δασωμένη κοιλάδα της fyrom. Συνεχίζουμε στον δρόμο και φτάνουμε σε αριστερή στροφή στην βάση κορυφής με βράχια, αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε στην πλαγιά προς τα βράχια που τα περνάμε ενδιάμεσα συναντάμε μονοπάτι και βγαίνουμε σε ομαλή πλαγιά, φτάνουμε σε δρόμο πριν από δεξιά φουρκέτα τον διασχίζουμε απέναντι, αμέσως τον ξανασυναντάμε, τον διασχίζουμε ανηφορίζουμε ανάμεσα από βράχια ώσπου καταλήγουμε σε οροπέδιο με ερείπια από φυλάκια και το Εκκλησάκι του Πρ. Ηλία δεξιά (8).
Ήμαστε στην κορυφή «Πρ. Ηλίας», σε υψόμετρο 2524Μ, αφού καλύψαμε -108+184Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,4Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από την κορυφή «Κουτσουμπέη» (7).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε -108+654Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 11,16Χμ σε χρόνο 4 ωρών και 20 λεπτών.

Από την κορυφή με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ κατηφορίζουμε σε οροπέδιο ακολουθώντας χωματόδρομο και καταλήγουμε στο Chale του χιονοδρομικού Σαραντόβρυσης (9) σε υψόμετρο 2050Μ αφού καλύψαμε – 474Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 3,6Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών.
Από το Chale ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο περνάμε το Πάρκινγκ έχοντας χαμηλή κορυφή αριστερά και αμέσως μετά αφήνουμε τον δρόμο, διασχίζουμε το Πάρκινγκ και κατηφορίζουμε με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, σε ομαλή πλαγιά και καταλήγουμε σε πλάτωμα με αναβλύσεις και στάνη στα δεξιά μας. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση έχοντας ρεματιά δεξιά, φτάνουμε σε απότομη πλαγιά πάνω από την αφετηρία μας και κατηφορίζουμε από γελαδόστρατα φτάνοντας στο Τουρκολίβαδο (1) αφού καλύψαμε – 180Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών.
Συνολικά για την κατάβαση από την κορυφή καλύψαμε -654Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 4,9Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 45 λεπτών.
1 Χάρτης Βόρας Κουτσούμπεη Σταφίδες.
2 Στο μονοπάτι Μ2 13.
3 Το Ρέμα Κρέμασης. Ψηλά οι Σταφίδες.
4 Το Ρέμα Κρέμασης.
5 Στο Ρέμα Κρέμασης.
Συνημμένα
1 Βόρας Κουτσούμπεη Σταφίδες.jpg
2 Στο μονοπάτι Μ2 13κ.JPG
3 Το Ρέμα Κρέμασης. Ψηλά οι Σταφίδες..JPG
4 Το Ρέμα Κρέμασης.jpg
5 Στο Ρέμα Κρέμασης..JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τετ 24 Απρ 2013, 21:14, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:53

6 Στο Ρέμα Κρέμασης. Η γέφυρα δεν υπάρχει πια.
7 Το Ρέμα Κρέμασης. Ψηλά η Κουτσουμπέη.
8 Περνώντας τον ώμο στις Σταφίδες.
9 Στο μονοπάτι Μ2 13. Στο Βάθος η Σκληρή Πέτρα.
10 Τα ατελείωτα Αλπικά λιβάδια του Βόρα.
Συνημμένα
6 Στο Ρέμα Κρέμασης..JPG
7 Το Ρέμα Κρέμασης..JPG
8 Περνώντας τον ώμο στις Σταφίδες..JPG
9 Στο μονοπάτι Μ2 13. Στο Βάθος η Σκληρή Πέτρα..JPG
10 Τα ατελείωτα Αλπικά λιβάδια του Βόρα..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:54

11 Στον ώμο πριν το ρέμα της Σκληρής Πέτρας.
12 Το ρέμα της Σκληρής Πέτρας.
13 Ανηφορίζοντας για Σκληρής Πέτρα.
14 Χαρακτηριστικός βράχος στο μονοπάτι.
15 Η ομαλή ΝΔ πλαγιά της Σκληρής Πέτρας.
Συνημμένα
11 Στον ώμο πριν το ρέμα της Σκληρής Πέτρας..JPG
12 Το ρέμα της Σκληρής Πέτρας..JPG
13 Ανηφορίζοντας για Σκληρής Πέτρα..JPG
14 Χαρακτηριστικός βράχος στο μονοπάτι..JPG
15 Η ομαλή ΝΔ πλαγιά της Σκληρής Πέτρας..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:55

16 Η Κορυφή της Σκληρής Πέτρας.
17 Η Κορυφή της Σκληρής Πέτρας. Χαμηλά το λεκανοπέδιο της Αλμωπίας.
18 Στο Σέλωμα. Πίσω Μπέλα Γκρόντα και Σοκόλ.
19 Ανηφορίζοντας για Συνοριακή γραμμή.
20 «Στόχοι» ασκήσεων
Συνημμένα
16  Η Κορυφή της Σκληρής Πέτρας..JPG
17 Η Κορυφή της Σκληρής Πέτρας..JPG
18  Στο Σέλωμα. Πίσω Μπέλα Γκρόντα και Σοκόλ..JPG
19 Ανηφορίζοντας για Συνοριακή γραμμή..JPG
20 «Στόχοι» ασκήσεων..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:57

21 Στην συνοριακή γραμμή.
22 Στην συνοριακή γραμμή. Ασκάστα βλήματα.
23 Η κορυφή Κουτσουμπέη. Στο βάθος ο Πρ. Ηλίας.
24 Ο Πρ. Ηλίας.
25 Στο σέλωμα για Πρ. Ηλία.
Συνημμένα
21 Στην συνοριακή γραμμή..JPG
22 Στην συνοριακή γραμμή. Ασκάστα βλήματα..JPG
23 Η κορυφή Κουτσουμπέη. Στο βάθος ο Πρ. Ηλίας..JPG
24 Ο Πρ. Ηλίας..JPG
25 Στο σέλωμα για Πρ. Ηλία..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 17 Απρ 2013, 21:58

26 Συνάντηση με Σέρβους ορειβάτες.
27 Ανηφορίζοντας για Πρ Ηλια.
28 Στο Οροπέδιο του Καϊμακασαλάν.
29 Αναμνηστική στην κορυφή Πρ. Ηλία.
30 Πανόραμα.
Συνημμένα
26 Συνάντηση με Σέρβους ορειβάτες..JPG
27 Ανηφορίζοντας για Πρ Ηλια..JPG
28 Στο Οροπέδιο του Καϊμακασαλάν..JPG
29 Αναμνηστική στην κορυφή Πρ. Ηλία.JPG
35 Panorama Βόρας Μπουρίκα 1.JPG

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από nektaman » Πέμ 18 Απρ 2013, 20:58

όμορφα μονοπάτια, μου φαίνεται πολύ παράξενο να βλέπω καταπράσινα μονοπάτια πάνω απο τα 2000 μ, εμείς σε τέτοια υψόμετρα έχουμε μόνο πέτρα..... :/
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 18 Απρ 2013, 21:08

Βόρας, Βέρμιο, Βαρνούντας, Αλπικά λιβάδια από τους καλύτερους βοσκότοπους τής χώρας που δυστυχώς μένουν ανεκμετάλλευτα

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 717
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Τουρκολίβαδο - Σκληρή Πέτρα – Κουτσουμπέη – Πρ. Ηλίας.

Δημοσίευση από niki_kar » Παρ 19 Απρ 2013, 09:10

Το καλοκαίρι είναι κατακίτρινα όμως :p

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βόρας”