Ν.Πίνδος (Μακριά Ράχη - Πετρούσα - Παχτουρνέτσα)

Απάντηση
vardousiomanis
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 09:04

Ν.Πίνδος (Μακριά Ράχη - Πετρούσα - Παχτουρνέτσα)

Δημοσίευση από vardousiomanis » Δευ 10 Δεκ 2012, 14:55

Η παράδοση για μια τουλάχιστον ετήσια συγκέντρωση των ιδρυτικών μελών των Αλλού γι’ Αλλού διατηρήθηκε και φέτος με τη συμμετοχή και του Makis. Προορισμός, η Νότια Πίνδος και μια ράχη που είχε τύχει να διαβάσουμε στο κατατοπιστικό site των τρικαλινών http://www.trikalasport.gr.

Μακριά Ράχη ή Πλούν για τους ντόπιους. Αγαπημένη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων – Ελάτη – Περτούλι – Νεραιδοχώρι – Δέση – Γέφυρα Αλεξίου με κατάληξη το μοναστήρι της Ανταποδόσεως. Παίρνουμε τον δασικό δρόμο, ρωτάμε κάποιους ντόπιους, διαλέγουμε ένα υλοτομικό μονοπάτι κόβοντας 2-3 στροφές, αλλά παραμένουμε στον δασικό για τουλάχιστον 1,5 ώρα (μπορεί να παρακαμφθεί με χρήση ψηλού 4x4 αυτοκινήτου) μέχρι να βρούμε χαρακτηριστική στάνη με εκτεταμένο φράκτη. Πρώτη στάση και αναζήτηση μονοπατιού. Τα ζώα της περιοχής έχουν δημιουργήσει πολλά γιδόστρατα, θα πάρουμε ένα από αυτά, έτσι και αλλιώς ο στόχος είναι προφανής. Τραβέρσα της ατελείωτης πλαγιάς για να βγούμε στο πρώτο τριγωνομετρικό κορυφής (1708). Η πυκνή θαμνώδης βλάστηση υποχωρεί μετά τα 1400μ και η ομάδα εντελώς χύμα θα βγει λίγο μετά την πρώτη κορυφή γύρω στα 1750μ. Θέα της Κακαρδίτσας, της αγριάδας της Παχτουρνέτσας, του Χατζή και του Αυγού.
Άλλη μισή ώρα, και είμαστε στην κύρια κορυφή (1944μ). Είναι ακόμη νωρίς και υπάρχει διάθεση (εκτός του Μάκη που έχει τα αισθηματικά του).
Συνεχίζουμε λοιπόν για την Πετρούσα με λίγα ανεβοκατεβάσματα και καταλήγουμε στην Παχτουρνέτσα και έναν από τους πύργους της (λίγο πάνω από τα 2000) με θέα τον εντυπωσιακό της χαλιά και το Παχτούρι. Επιστροφή από γιδόστρατο που τραβερσάρει τη πλαγιά, λίγο κάτω από την κορυφογραμμή, σημείο αναφοράς ένας μεγάλος κούκος σε μια από τις ράχες που οδηγεί στο Παλαιοχώρι, και κακήν – κακώς από νεροσυρμές, πλάκες και χαλιάδες θα «πέσουμε στο μονοπάτι» που τραβερσάρει όλη τη πλαγιά μέχρι το μεγάλο μαντρί. Επιστροφή από το δασικό.
Σημειωτέον ότι κομμάτι της διαδρομής είναι σηματοδοτημένο από τον Ορειβατικό Tρικάλων (ΣΠΟΤ). Άσχετο, αν εμείς την αγνοήσαμε επιδεικτικά…

10 ώρες πορείας και τουλάχιστον 1300 μέτρα υψομετρικής. Βοήθεια μας…

Φωτογραφίες:
https://picasaweb.google.com/1137745181 ... RidgePloun#

Άβαταρ μέλους
dadan
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Πέμ 01 Νοέμ 2012, 11:34
Τοποθεσία: Σταυρός Θεσσαλονίκης

Re: Ν.Πίνδος (Μακριά Ράχη - Πετρούσα - Παχτουρνέτσα)

Δημοσίευση από dadan » Δευ 10 Δεκ 2012, 15:44

Μπράβο Νίκο :thmbup:
:summit:
Το κρεβάτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου.
Ενενήντα τοις εκατό των ανθρώπων πεθαίνουν εκεί.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Ν.Πίνδος (Μακριά Ράχη - Πετρούσα - Παχτουρνέτσα)

Δημοσίευση από nektaman » Δευ 10 Δεκ 2012, 17:04

μπράβο παιδιά, όμορφες εικόνες, ωραίος ο μεγαλος κούκος... :thmbup:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Δοκίμι”