Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:34

Δυτική Μακεδονία.
Βόρεια Πίνδος
Βόιο. Μικρά Όντρια 1530Μ.
Χωριό Βράχος-«Σκάλα»-Κορυφή Μικρών Όντριων – «Ούσι»-Χωριό Βράχος. (Κυκλική διαδρομή).
Υ/Δ: +465
Απόσταση: 7,5Χμ.
Ώρες Πορείας: 3~3,5 ώρες με επαρκή διαλλείματα
Σήμανση: Από το χωριό Βράχος έως την θέση «Σκάλα» καλή. Από εκεί και μετά καμιά σήμανση.
Βαθμός Δυσκολίας: 1.
Νερό στην διαδρομή: Στην βρύση στα 1325Μ πριν την «Σκάλα», και σε βρύση στο «Ούσι» μετά την κορυφή.
Πρόσβαση: Από χωριό Βράχος 30 Χμ από Καστοριά μέσω του Άργος Ορεστικού ή του Νεστόριου.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Ευχαριστώ τα παιδιά της cyberotsarkas http://www.cyberotsarka.gr για την βοήθεια τους.
Λίγα λόγια για την περιοχή.
Τα Μεγάλα και Μικρά Όντρια είναι τμήματα του όρους Βοΐου. Βρίσκονται στις βόρειες απολήξεις του, ΒΒΑ της κορυφής "Παλιοκριμίνι". Στο κέντρο τους είναι τα σύνορα των νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Η ιδιομορφία τους είναι ότι αποτελούνται από οροπέδια που τυλίγονται από κάθετα πέτρινα «ζωνάρια», αφήνοντας λίγες μόνο «πόρτες» για να φτάσει κάποιος σε αυτά. Τα δυο οροπέδια δεν είναι επίπεδα αλλά κεκλιμένα, από Ανατολικά ξεκινούν από τα 1300 Μ και ανηφορίζουν Δυτικά με κορυφές 1589μ και 1530μ.Το ιδιαίτερο ανάγλυφο, οι πολλές δολίνες, τα σπήλαια και σπήλαιοβάραθρα, οι υπόγειοι ποταμοί, που είναι ανεξερεύνητα, κερδίζουν το ενδιαφέρον σπηλαιολόγων και άλλων ερευνητών, αναρριχητών και πεζοπόρων. Γύρο τους είναι σπαρμένα τα Καστανοχώρια, χωριά του Βοΐου που ανήκουν στον νομό Κοζάνης. Η πρόσβαση στα οροπέδια μπορεί να γίνει από τα χωριά, Ζώνη, Δραγασιά, και Βράχος.
Η προτεινόμενη διαδρομή είναι μια απλή κυκλική πεζοπορική διαδρομή στα Μικρά Όντρια. Ξεκινά από το χωριό Βράχος 1065Μ και μέσω «Σκάλας» ανεβαίνει στο οροπέδιο των Μικρών Όνριων, αφού περάσει από αξιοθέατα σημεία του λεκανοπεδίου, και την κορυφή των Μικρών Όντριων, επιστρέφει από την θέση «Ούσι» στο χωριό Βράχος.
Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων, εκτός από το σπάνιο ανάγλυφο με τις πολλές δολίνες, τα υπόγεια σπήλαια, και το δάσος, υπάρχουν ως αξιοθέατα. Η «Πέτρα» που αιωρείται σφηνωμένη ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους. Τα «Παραθύρια», τρύπες ανάμεσα στα βράχια που βλέπουν τα χωριά Λάγκα και Βράχος. Το «Μπαλκόνι» βράχινο πατάρι με θέα τον κάμπο και τα χωριά.
Περιγραφή διαδρομής.
Ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού (1) με υψόμετρο 1065Μ, ακολουθώντας σχετική πινακίδα, ανηφορίζουμε περνάμε την εκκλησία, φτάνουμε σε αχυρώνα, στριβούμε αριστερά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι ακολουθώντας πινακίδες κατεύθυνσης και διακριτικά στρογγυλά αλουμινένια σήματα με κόκκινο στο κέντρο, (Μοιάζουν με πάτο κουτιών αναψυκτικών). Το μονοπάτι στην αρχή ανηφορίζει μέσα σε θάμνους και φτέρες, φτάνει σε πρανές ρεματιάς, περνάει την ρεματιά και στρίβει αριστερά μπαίνοντας σε δάσος οξιάς, στην συνέχεια στρίβει δεξιά και καταλήγει σε δρόμο «καλντερίμι» με σχιστόλιθο (2).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1230Μ περίπου αφού καλύψαμε +165Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,55Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την αρχή της διαδρομής.
Συνεχίζουμε άνετα στο καλντερίμι με Δυτική Δ κατεύθυνση στην αρχή και στη συνέχεια Ανατολική Α, φτάνουμε σε πέτρινη βρύση με στέρνα (3), σε υψόμετρο 1325Μ περίπου. Μετά την βρύση το μονοπάτι στενεύει, και ανηφορίζει έντονα με «καγκέλια» που τα στηρίζουν ξερολιθιές, φτάνει στην ρίζα κάθετου βράχου, όπου διασταυρώνετε με αχνό μονοπάτι που φεύγει δεξιά κάτω από τις ορθοπλαγιές και καταλήγει στην θέση «Ούσι». Εμείς ακολουθούμε αριστερά, Ανατολικά Α, και σύντομα καταλήγουμε σε πέρασμα (4) ανάμεσα από δυο βράχους «Πόρτα» περνώντας στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων.
Ήμαστε στην θέση «Σκάλα» σε υψόμετρο 1390Μ περίπου αφού καλύψαμε +160Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από την θέση (2).
Προσοχή: Από το σημείο αυτό και μετά πρέπει να ήμαστε αρκετά προσεκτικοί στον προσανατολισμό μας γιατί δεν υπάρχει πουθενά σήμανση. Επίσης στην πορεία μας, και ειδικά σε σημεία που είναι σκεπασμένα με φτέρες ή χόρτα γιατί μπορεί να κρύβουν μικρά βάραθρα και σχισμές που «χάσκουν» διάσπαρτα στα χαμηλά του λεκανοπέδιου.
Περνώντας την "Σκάλα" ή "Πόρτα", αξίζει να παρακάμψουμε αριστερά Ανατολικά Α 50 μέτρα περίπου όπου πίσω από συστάδα δέντρων υπάρχει "Μπαλκόνι" με θαυμάσια θέα του φράγματος του Βράχου άλλα και όλης της πεδιάδας της Καστοριάς και του Βόιου. Για να φτάσουμε στο "Μπαλκόνι" ακολουθούμε λουρίδα βράχων που ξεκινάει μπροστά από την τρύπα που άνοιξαν οι κυνηγοί θησαυρών.
Φτάνοντας στο οροπέδιο αξίζει να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της «Αναλήψεως του Σωτήρος», που βρίσκετε χτισμένο στην «σκιά» αιωνόβιας βελανιδιάς μέσα σε δάσος, στη Νότια Νοτιοανατολική πλευρά του οροπεδίου, σε απόσταση 850 μέτρων και σε χρόνο 15 λεπτών από την «Σκάλα».
Προκειμένου να εντοπίσουμε το εκκλησάκι.
Από την «Σκάλα» κατευθυνόμαστε Νοτιοανατολικά περίπου 1400 μοίρες, σε απόσταση 550 μέτρων περίπου. Προχωράμε στην αρχή σε λιβάδι και στην συνέχεια μέσα από θάμνους κέδρων, φτάνουμε σε σημείο που το ανάγλυφο αλλάζει επίπεδο, κατηφορίζουμε, και σύντομα φτάνουμε στο δασοόριο όπου συναντάμε δασωμένη βαθιά λακκούβα «δολίνη» (5). Εδώ αλλάζουμε κατεύθυνση, στρίβουμε αριστερά, Ανατολικά Α, για 300 μέτρα και κατευθυνόμαστε στις μεγάλες οξιές που κρύβουν πίσω τους το εκκλησάκι (6).
Το εκκλησάκι χτίσθηκε πριν από 50 χρόνια για αντικαταστήσει τον παλιό ναό της Αναλήψεως που βρίσκονταν στην περιοχή. Δυστυχώς παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων του Βράχου να συντηρήσουν το εκκλησάκι η τελευταία παρέμβαση για ανακαίνιση αλλοίωσε την εμφάνιση του.
Από το εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρος επιστρέφουμε στην «Σκάλα» για να συνεχίσουμε την πορεία μας αφού αφιερώσαμε 30 λεπτά χρόνο και περπατήσαμε απόσταση 1,7Χμ.,περίπου.

Συνεχίζουμε από την «Σκάλα», ανηφορίζουμε με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ, με πρόθεση να συναντήσουμε την «Πέτρα» και τα «Παραθύρια», αλλά δυστυχώς λόγω της ομίχλης και της άγνοιας για την θέση τους δεν τα καταφέραμε, ελπίζουμε σε επόμενη εξόρμηση να είμαστε πιο τυχεροί.
Ανηφορίζουμε στο ξέφωτο από αχνό μονοπάτι, έχοντας δεξιά μας τα βράχια, μπαίνουμε στο δάσος, συναντάμε αριστερά μας σπηλαίοβάραθρο, 10 λεπτά από την «Σκάλα», το προσπερνάμε συνεχίζουμε σε ξέφωτο διάδρομο του δάσους και καταλήγουμε σε ξέφωτο με χαμηλούς θάμνους κέδρων, περνάμε το ξέφωτο μπαίνουμε ξανά σε δάσος, έχοντας αριστερά μας δεύτερο σπηλαίοβάραθρο, 15 λεπτά από το προηγούμενο, σύντομα βγαίνουμε από το δάσος ανηφορίζουμε σε ομαλή πλαγιά πού καταλήγει στο χείλος γκρεμού (7). Ήμαστε στην θέση «Μπαλκόνι», σε υψόμετρο 1500Μ, έχοντας την κορυφή αριστερά μας, συνεχίζουμε στην κορυφογραμμη, με Νότια Ν κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές και καταλήγουμε σε κορυφή (8).
Ήμαστε στην Κορυφή των Μικρών Όντριων, με υψόμετρο 1530Μ, αφού καλύψαμε +140Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1Χμ., σε χρόνο 40 λεπτών από την «Σκάλα».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε, +465 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 4,5Χμ, σε χρόνο 2 ώρες περίπου.

Από την κορυφή βλέπουμε, Ανατολικά το Άσκιο «Σινιάτσικο», Βόρεια το Βέρνο «Βίτσι», Δυτικά, Κάτω & Επάνω Αρένα, Κιάφα, Σούφλικα, πίσω τους το Σκίρτση, Νότια το Παλιοκριμίνι.
Επιστροφή.
Από την κορυφή συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή με Νότια Ν κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές ανάμεσα σε βράχια, σταδιακά κατηφορίζουμε σε πλαγιά και καταλήγουμε σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 1480Μ (9). Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο φτάνουμε σε διάσελο που χωρίζει τα Μικρά από Μεγάλα Όντρια έχοντας Αριστερά μας ξέφωτο με στάνη και ποτίστρα (10).
Ήμαστε στην θέση «Ούσι» σε υψόμετρο 1435Μ, αφού καλύψαμε -95Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,8Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την κορυφή.
Ο δρόμος στρίβει με Βόρια Β κατεύθυνση, ψηλά δεξιά μας παρατηρούμε επιβλητικό βράχο με ιδιαίτερο ανάγλυφο, κατηφορίζουμε μέσα σε δάσος, φτάνουμε σε υψόμετρο 1370Μ, σε αριστερή στροφή του δρόμου «Φουρκέτα», όπου συναντάμε διασταύρωση με δευτερεύοντα δασικό δρόμο (11). Μπαίνουμε στον δευτερεύοντα δασικό δρόμο και σύντομα καταλήγουμε σε υψόμετρο 1265Μ σε ξέφωτο με σιταροχώραφα (12), όπου συναντάμε κύριο δασικό δρόμο, που συνδέει το χωριό Βράχος με το χωριό Ζώνη και Νέα Κοτύλη. Κατηφορίζουμε σε Βόρεια κατεύθυνση στην αρχή σε δάσος και στη συνέχεια έχοντας αριστερά κοιλάδα όπου βλέπουμε το χωριό Λάγκα, ώσπου καταλήγουμε στον αχυρώνα και στην εκκλησία, στο χωριό Βράχος και στην αφετηρία μας στην πλατεία του χωριού, αφού καλύψαμε -465Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών περίπου.

1 Χάρτης Βόιο: Μικρά Όντρια. Anavasi topo 50 Γράμος Σμόλικας
2 Ο Χρήστος Τζήμας έχει κάνει τον χάρτη που βρίσκεται στο καφενείο στην πλατεία του Βράχου.
3 Ανεβαίνοντας στο μονοπάτι αμέσως μετά το χωριό.
4 Όταν ο Νοτιάς έχει κέφια.
5 Ξεκούραση στην Βρύση στα 1325Μ.
Συνημμένα
1 Χάρτης  Βόιο Μικρά  Όντρια. Anavasi topo .jpg
2 Ο Χρήστος Τζήμας έχει κάνει τον χάρτη  πλατεία του Βράχου .JPG
3 Ανεβαίνοντας στο μονοπάτι αμέσως μετά το χωριό.JPG
4 Όταν ο Νοτιάς έχει κέφια .JPG
5 Ξεκούραση στην Βρύση στα  1325Μ.JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Δευ 29 Απρ 2013, 23:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:37

6 Η πανταχού παρούσα πριν την «Σκάλα».
7 Περνώντας την πόρτα στην «Σκάλα».
8 Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων. Και τώρα που πάμε;
9 Και ξαφνικά έφυγε η ομίχλη.
10 Η παγίδες χάσκουν σε πολλά σημεία στο οροπέδιο.
Συνημμένα
6 Η πανταχού παρούσα πριν την «Σκάλα». .JPG
7 Περνώντας την πόρτα στην «Σκάλα»..JPG
8 Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων. Και τώρα που πάμε;.JPG
9 Και ξαφνικά έφυγε η ομίχλη..JPG
10 Η παγίδες χάσκουν σε πολλά σημεία στο οροπέδιο..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:39

11 Η παγίδες χάσκουν σε πολλά σημεία στο οροπέδιο.
12 Το εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρος.
13 Ανηφορίζοντας για το «Μπαλκόνι». Κάπου Δεξιά μας πρέπει να βρίσκονται «Πέτρα» και τα «Παραθύρια».
14 Το φθινόπωρο στο μεγαλείο του.
15 Περνώντας το πρώτο Σπηλαιοβάραθρο.
Συνημμένα
11 Η παγίδες χάσκουν σε πολλά σημεία στο οροπέδιο..JPG
12 Το εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρος..JPG
13 Ανηφορίζοντας για το «Μπαλκόνι»..JPG
14 Το φθινόπωρο  στο μεγαλείο του..JPG
15 Περνώντας το πρώτο Σπηλαιοβάραθρο..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:41

16 Στο χείλος του πρώτου Σπηλαιοβάραθρου.
17 Ανεβαίνοντας από «διάδρομο» του δάσους.
18 Το δεύτερο Σπηλαιοβάραθρο.
19 Στον «Πάτο» δεύτερου Σπηλαιοβάραθρου.
20 Ανηφορίζοντας πριν το «Μπαλκόνι».
Συνημμένα
16 Στο χείλος του πρώτου Σπηλαιοβάραθρου..JPG
17 Ανεβαίνοντας από «διάδρομο» του δάσους..JPG
18 Το δεύτερο Σπηλαιοβάραθρο..JPG
19 Στον «Πάτο»  δεύτερου Σπηλαιοβάραθρου..JPG
20 Ανηφορίζοντας πριν το «Μπαλκόνι»..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:42

21 Αγναντεύοντας από το «Μπαλκόνι».
22 Η Κορυφή των Μικρών Όντριων.
23 Αναμνηστική στη κορυφή, Στο βάθος οι «Αρένες».
24 Ένας από τους Βράχους αναρρίχησης που υπάρχουν δεξιά και αριστερά τη κορυφής.
25 Πανόραμα του Γράμου από την κορυφή.
Συνημμένα
21 Αγναντεύοντας από το «Μπαλκόνι»..JPG
22 Η Κορυφή των Μικρών Όντριων..JPG
23 Αναμνηστική στη κορυφή, Στο βάθος οι «Αρένες» .JPG
24 Ένας από τους Βράχους αναρρίχησης.  .JPG
25 Πανόραμα του Γράμου από την κορυφή .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 14:45

26 Τα χρώματα του φθινοπώρου σε συστάδα της κορυφής.
27 Χαρακτηριστικός βράχος πάνω από το «Όυσι».
28 Κατεβαίνοντας στο χωριό Βράχο.
29 Το χωριό Λάγκα.
30 Στην Πλατεία του χωριού Βράχος.
Συνημμένα
26 Τα χρώματα του φθινοπώρου σε συστάδα της κορυφής. .JPG
27 Χαρακτηριστικός βράχος πάνω από το «Όυσι».  .JPG
28 Κατεβαίνοντας στο χωριό Βράχο.  .JPG
29 Το χωριό Λάγκα.  .JPG
30 Στην Πλατεία του χωριού Βράχος. .JPG

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 717
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από niki_kar » Τετ 05 Δεκ 2012, 20:35

Αχ εδώ πολύ θέλω να πάω. Την είχε ο ΕΟΣ Θεσ. μια φορά ενώ είχα διαλέξει να πάω κάπου αλλού. Και τι δε μου είπαν για να με πείσουν να πάω. Δεν με έπεισαν -όχι πως δεν ήταν πειστικοί- αλλά ακόμα ψάχνω δεύτερη ευκαιρία να βρω...

Άβαταρ μέλους
Teobe!
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:12
Επικοινωνία:

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Teobe! » Τετ 05 Δεκ 2012, 20:59

Όντως υπέροχα τα μέρη εκεί πάνω και αστείρευτες επιλογές...!
Τρία καλοκαίρια από 10 - 16 ημέρες με καθημερινή δραστηριότητα και όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω ότι θα χρειαστώ άλλα δέκα για να πω ότι κάτι έκανα.
Ευχαριστούμε Τάκη για την περιγραφή και τις εικόνες!
Αυτοφυή Φυτά της Ελλάδας!
http://nativeplantsofgreece.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 21:53

niki_kar έγραψε:Αχ εδώ πολύ θέλω να πάω. Την είχε ο ΕΟΣ Θεσ. μια φορά ενώ είχα διαλέξει να πάω κάπου αλλού. Και τι δε μου είπαν για να με πείσουν να πάω. Δεν με έπεισαν -όχι πως δεν ήταν πειστικοί- αλλά ακόμα ψάχνω δεύτερη ευκαιρία να βρω...
Θα πάμε μαζι; :yes: :yes: :yes: :yes:
Είναι παρθένος χώρος χωρείς υπερβολές

Άβαταρ μέλους
Miltos
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Παρ 19 Οκτ 2012, 05:23
Τοποθεσία: http://beliaswines.gr

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Miltos » Τετ 05 Δεκ 2012, 22:24

Έχει πολλά βάραθρα η περιοχή είχαμε πάει εκεί για ένα σκ και είχαμε 8 σε μια μέρα. Από την νότια μεριά έχει και πολλά όμορφα απολιθώματα οστρακοειδών. Αλήθεια πως και πήγες στα μικρά και όχι στα μεγάλα που είναι και ποιο διαδεδομένα?

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2012, 22:50

Miltos έγραψε: Αλήθεια πως και πήγες στα μικρά και όχι στα μεγάλα που είναι και ποιο διαδεδομένα?
Βασικά το ενδιαφέρον μου ήταν και συνεχίζει να είναι να "αναδείξω" περιπατητικά μονοπάτια σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πάρα μα πάρα πωλών γεωλογικών αξιοθέατων, επέλεξα ως αφετηρία τον Βράχο γιατί είναι πιο κοντά στην είσοδο για το οροπέδιο των Μικρών Όντριων που είναι πιο εντυπωσιακά, βεβαια όλος ο χώρος θέλει πολύ ψάξιμο ώστε να καταλήξεις σε ενιαία πεζοπορική διαδρομή αν κάτι τετοιο είναι δυνατών.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από nektaman » Σάβ 08 Δεκ 2012, 12:35

αυτό μάλιστα, αυτό είναι μπαλκονάρα, φαντάζομαι την θέα απο εκεί πάνω Τάκη... και τι φωτογραφία,δίνει ρέστα.. μπράβο παιδιά, συνεχίστε.. :thmbup:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

nikos400
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ 28 Νοέμ 2012, 13:02

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από nikos400 » Τρί 11 Δεκ 2012, 13:31

ποτε θα πάμε? Ανοιξη μαλλον

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από dimoschris » Τετ 16 Ιαν 2013, 10:50

Στείλε μήνυμα, όταν θα διοργανώστε ανάβαση

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 16 Ιαν 2013, 12:55

dimoschris έγραψε:Στείλε μήνυμα, όταν θα διοργανώστε ανάβαση
Να εισαι σίγουρος Θα επιδιώξουμε να είναι μια συνάντηση των Βορείων.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 16 Ιαν 2013, 16:01

Μήτρου Τάκης έγραψε: Να εισαι σίγουρος Θα επιδιώξουμε να είναι μια συνάντηση των Βορείων.
Διακρίσεις διακρίσεις :furious:

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 16 Ιαν 2013, 17:00

yannisdelta έγραψε:Διακρίσεις διακρίσεις :furious:
Των Βορείων Από τα Νότια. :doh: :doh: :doh: :doh:

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 29 Απρ 2013, 23:16

Βόιο Μικρά Όντρια 28 4 2013
Ε.Ο.Σ. Έδεσσας Ορειβατικη Λεσχη Εωρδαιας, και πολλά καλά παιδιά.


1 Στην αφετηρία. Να μετρηθούμε, για να μην χαθούμε.
2 Στάση για το τελευταίο νερό πριν το οροπέδιο.
3 Ανηφορίζοντας στο δάσος.
4 Οι κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν ακούραστα.
5 Το φράγμα του Βράχου.
Συνημμένα
1 Στην αφετηρία..JPG
2 Στάση για το τελευταίο.JPG
3 Ανηφορίζοντας στο δάσος..JPG
4 Οι κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν ακούραστα..jpg
5 Το φράγμα του Βράχου..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 29 Απρ 2013, 23:17

6 Στο «Μπαλκόνι» 100 μέτρα Ανατολικά μόλις περάσουμε την «Πόρτα».
7 Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων.
8 Ψάχνοντας την «Πέτρα» και τα «Παραθύρια» που για τρίτη φορά δεν τα βρήκαμε.
9 Αριστερά η Λάγκα δεξιά ο Βράχος.
10 Το φράγμα και ο Βράχος.
Συνημμένα
6 Στο «Μπαλκόνι» 100 μέτρα Ανατολικά μόλις περάσουμε την «Πόρτα»..JPG
7 Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων..JPG
8 Ψάχνοντας την «Πέτρα» και τα «Παραθύρια».JPG
9 Αριστερά η Λάγκα δεξιά ο Βράχος..JPG
10 Το φράγμα και ο Βράχος..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 635
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Όντρια: Χωριό Βράχος - κορυφή Μικρών Όντριων

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 29 Απρ 2013, 23:18

11 Το μονοπάτι κινείτε στο χείλος του γκρεμού.
12 Το μονοπάτι κινείτε στο χείλος του γκρεμού.
13 Η Λάγκα.
14 Αγναντεύοντας τον Γράμο.
15 Το «Μπαλκόνι».
Συνημμένα
11 Το μονοπάτι κινείτε στο χείλος του γκρεμού..JPG
12 Το μονοπάτι κινείτε στο χείλος του γκρεμού..JPG
13 Η Λάγκα..JPG
14 Αγναντεύοντας τον Γράμο..JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βόιο”