Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΜΠΕΛΛΕΣ ή ΚΕΡΚΙΝΗΣ - Υψ. 2031 μ.

Νομός: Σερρών
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 96

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Mpelles.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Mpelles.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Mpelles.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Mpelles_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Η οροσειρά Μπέλλες ή Κερκίνη (Βουλγαρικά: Беласица, σλαβομακεδονικά: Беласица, μτφ. Belasitsa ή Belasitza) βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας και ανήκει στην Ελλάδα (βορειοδυτικό τμήμα, σε ποσοστό 45 της εκατό), στην ΠΓΔΜ (νοτιοανατολικό τμήμα, σε ποσοστό 35της εκατό) και την Βουλγαρία (νοτιοδυτικό τμήμα, σε ποσοστό 20 της εκατό).

Η οροσειρά βρίσκεται βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και έχει μήκος περίπου 60 χλμ και πλάτος 7 με 9 χλμ. Το υψηλότερο σημείο της βρίσκεται στην κορυφή Ράντομιρ (Radomir – Kalabak), στα 2.029 μέτρα, ενώ το γενικότερο υψόμετρο ποικίλει μεταξύ των 300 και 1900 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το κλίμα της περιοχής παρουσιάζει έντονα Μεσογειακά χαρακτηριστικά.

Διαδρομές στο βουνό: 8

1.

Μανδράκι - Καλαμπάκα (Ντεμίρ Καπού ή Ράντομιρ)

2.

Καβαλάρη - Παλιό Τριεθνές

3.

Σ.Σ.Μουριών - Καταρράκτης

4.

Οβιτζικ - Καρτάλι - Συνδετικό μονοπάτι

5.

Άνω Ποροϊα - Μπουγάζι - Μάβι Γκιόλ - Οβιτζικ

6.

Άνω Ποροϊα - Γιάννοβα - Πολυβολείο Π9 - Οβιτζικ - Πυραμιδα 14

7.

Άνω Πορόια – Κουρί Γκιόλ – Ομορφοπλαγιά – Καρτάλι (1815μ)

8.

Οχυρό Ιστίμπεη προς Οχυρό Ποπότβλιτσα

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Μανδράκι - Καλαμπάκα (Ντεμίρ Καπού ή Ράντομιρ)

Μήκος: 3787 μ.
Υψ. Ανάβαση: 0 μ.
Υψ. Κατάβαση: 0 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 93

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.gpx

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.plt

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.kml

Η διαδρομή είναι μέσα από ένα, πολλές φορές, δυσπρόσιτο μονοπάτι και έγινε μέσα Νοεμβρίου 2010, χωρίς χιόνια. Ίσως θα ήταν προτιμότερο, και πιο ενδιαφέρον, να γίνει με λίγα χιόνια, καθώς αυτό θα εξομάλυνε την διαδρομή. Σήμανση δεν υπάρχει πουθενά και πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα σημάδια του GPS αν δεν θέλουμε ταλαιπωρία και περιττούς κινδύνους.

Είναι προτιμότερο να ανεβείτε με αυτοκίνητο όσο ψηλότερα μπορείτε στον μέτριο χωματόδρομο, που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από το Μαντράκι (ένα χωριό στα βόρεια της λίμνης Κερκίνης) οπωσδήποτε με 4χ4. Προσοχή στα WPT του GPS για να ξέρετε πού θα στρίψετε στις διασταυρώσεις των χωματόδρομων. Εμείς φτάσαμε ως τα 1200μ (WPT no 11), αν και θα μπορούσαμε να πάμε ως τα 1400μ. (WPT no 14). Μετά, ανεβαίνουμε ΝΔ με το μάτι ως το WPT no 15 (ένα φυσικό μπαλκόνι σε μικρή κόψη). Για μονοπάτι ούτε σκέψη αφού ό,τι υπάρχει έχει χαθεί στην πυκνή χαμηλή βλάστηση. Από κει και πέρα, υπάρχει φαρδύ μονοπάτι, μάλλον κατάλοιπο του πολέμου, που έχει κλείσει από πυκνά αγκαθωτά φυτά, θάμνους και αγριοτριανταφυλλιές. Αν καταλάβετε τον τρόπο που έχει γίνει θα ανεβείτε εύκολα την απότομη πλαγιά, καθώς τα ανηφορικά ζιγκ ζαγκ είναι μεν τεράστια αλλά οι στροφές τους (οι άκρες δηλαδή) διακρίνονται αφού έχουν ενισχυθεί από τεχνητές πεζούλες (ξερολιθιές). Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε κάθετα για να κόψετε δρόμο καθώς θα καθυστερήσετε περισσότερο και μπορεί να σκίσετε και τα ρούχα σας.

Όταν φτάσετε στο κολονάκι (WPT no 18), όπου στην ρίζα του υπάρχει ένα καταφύγιο ανάγκης, τραβερσάρετε το ύψωμα μπροστά σας και φτάνετε στην συνοριακή γραμμή, σε αυχένα, όπου περνάτε άμεσα στην βουλγάρικη πλευρά αν θέλετε να φτάσετε ξεκούραστα στην κορυφή (αν δεν θέλετε, τότε ακολουθήσετε την συνοριακή γραμμή που ανεβαίνει 2-3 κορφές πριν φτάσει στην ψηλότερη). Στην βουλγαρική πλευρά, λοιπόν, υπάρχει καθαρός -και συντηρημένος- χωματόδρομος όπου μετά από 1,5 χλμ ευθείας και αφού τραβερσάρετε τις 2-3 κορφές που προαναφέραμε και θα σας οδηγήσει στην ρίζα της ψηλότερης κορυφής του Μπέλες, στα 2035μ. («Ράντομιρ» κατά τους Βούλγαρους).

Υπάρχουν επαρκή σημάδια στην βουλγαρική πλευρά και μια ταμπέλα (WPT no 20), επάνω στον χωματόδρομο, θα σας δείξει την αρχή του μονοπατιού που θα πάρετε για να φτάσετε στην κορυφή, λίγο παραπάνω. Αν είστε τυχεροί και έχει καθαρό καιρό τότε θα δείτε τον Όρβηλο και το Μενοίκιο ανατολικά, την Ρίλα (με τον Μουσαλά την ψηλότερη κορφή των Βαλκανίων) στα βόρεια, Καϊμακτσαλάν στα δυτικά κλπ.

Η διαδρομή είναι καταγεγραμμένη από την κορυφή προς την αφετηριά και με λίγα σημεία, εάν την έχετε καταγράψει καλύτερα, παρακαλώ να μας τη στείλετε.

Καταγραφή διαδρομής: Πολίτης Μπάμπης


H ψηλότερη κορυφή του Μπέλες, η Καλαμπάκα (15-11-2010)

Καταφύγιο ανάγκης για ένα ή το πολύ δυο άτομα σε ύψος 1800μ. (15-11-2010)

Βουλγαρική πινακίδα που σε οδηγεί στο μονοπάτι για την κορυφή. Στην συστηματική χάραξη ορειβατικών διαδρομών, οι Βούλγαροι είναι έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα της μετριότητας και της αδιαφορίας! (15-11-2010)

Καβαλάρη - Παλιό Τριεθνές

Μήκος: 9935 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1285 μ.
Υψ. Κατάβαση: 58 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1462 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 233 μ.
Τrackpoints: 515

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Kavalari-Palio_Triethnes.gpx

Mpelles.Kavalari-Palio_Triethnes.plt

Mpelles.Kavalari-Palio_Triethnes.kml

Μετά την Δοϊράνη στρίβουμε προς σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών και λίγο πριν αριστερά για Μουριές. Διασχίζουμε τις Μουριές και συνεχίζουμε μέχρι τον οικισμό Καβαλάρη. Από εδώ συνεχίζει χωματόδρομος  για περίπου 3χλμ ως το φυλάκιο στην θέση Πρόχωμα (υπάρχει στοιχειώδης σήμανση). Μέχρι εδώ μπορούμε να φτάσουμε και μια ΙΧ με λίγη προσοχή. Ακολουθούμε το παρακλάδι του δρόμου που ανηφορίζει βόρεια και μετά από 1χλμ πλησιάζει ρεματιά. Εδώ (XDRXDR6) κατηφορίζουμε αριστερά σε τρακτερόδρομο που περνά το ρέμα και καταλήγει στην απέναντι ράχη. Ανηφορίζουμε δεξιά σε χωματόδρομο που μετά από αρκετά ζικ-ζακ τερματίζει και μπαίνουμε πια στο μονοπάτι (ΜΟΝΧΟΜ1).

Το μονοπάτι βαδίζει αριστερά της ράχης σε αραιή θαμνώδη βλάστηση αρχικά και αργότερα σε δάσος με βελανιδιές. Κατά μήκος του υπάρχει και παλιό διαβιβαστικό καλώδιο. Που και που υπάρχουν ανοίγματα με καταπληκτική θέα προς την λίμνη Δοιράνη και τις άγριες δασωμένες πλαγιές απέναντι. Αφού τραβερσάρει μια σαθρή πλαγιά ανηφορίζει πάνω στην ράχη που από εδώ και πάνω γίνεται πιο απότομη με αποτέλεσμα το μονοπάτι να ανηφορίζει με πολλά ζικ-ζικ στα αριστερά της. Τελικά βγαίνει πάλι σε σέλωμα πάνω στην ράχη και σβήνει. Ακολουθούμε προσεκτικά την σήμανση που μας στέλνει τραβερσαριστά δεξιά της ράχης μέχρι να συναντήσουμε τρακτερόδρομο (ΜΟΝΧΟΜ2). Αυτός καταλήγει στο πέταλο του δασικού δρόμου που έρχεται από τις Μουριές.

Από εδώ ακολουθούμε υποτυπώδες μονοπάτι με αραιή σήμανση μέχρι τα ερείπια συνοριακού φυλακίου και στην συνέχεια αφού περάσουμε μια σειρά από θαμμένα πολυβολεία φτάνουμε στην κορυφή Παλιό Τριεθνές (1475μ) και το ομώνυμο φυλάκιο.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Σ.Σ.Μουριών - Καταρράκτης

Μήκος: 7313 μ.
Υψ. Ανάβαση: 554 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 748 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 196 μ.
Τrackpoints: 169

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.SS_Mourion-Katarraktis.gpx

Mpelles.SS_Mourion-Katarraktis.plt

Mpelles.SS_Mourion-Katarraktis.kml

Μετά την Δοϊράνη στρίβουμε αριστερά προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών. Στην πλατεία πάμε αριστερά και αφού περάσουμε τον εξωκλήσι του Σωτήρος και τις κατασκηνώσεις συνεχίζουμε σε καλό χωματόδρομο μέχρι να συναντήσουμε ρεματιά. Εδώ μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο (η να συνεχίσουμε ακόμη ψηλότερα μέχρι τον χώρο αναψυχής). Ο δρόμος περνά την ρεματιά και κινείται παράλληλα με αυτήν. Στον σημείο που την περνά και πάλι φεύγουμε αριστερά σε υποτυπώδες χορταριασμένο μονοπάτι με αραιή σήμανση. Το μονοπάτι μας βγάζει πάλι στον δρόμο και μετά από λίγο φτάνουμε σε χώρο αναψυχής όπου αρχίζει το κυρίως μονοπάτι.

Είναι αρχικά πλακοστρωμένο και ανηφορίζει ομαλά σε όμορφο πυκνό δάσος με δρυς και πλατάνια έχοντας την ρεματιά δεξιά χαμηλότερα. Στην συνέχεια γίνεται κάπως πιο απότομο καθώς περνά δίπλα από κάποια βράχια και τελικά κατηφορίζει στο ρέμα όπου αντικρίζουμε τον εντυπωσιακό καταρράκτη 10 μέτρων.

Είναι εύκολη διαδρομή ιδανική για παιδιά.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Οβιτζικ - Καρτάλι - Συνδετικό μονοπάτι

Μήκος: 3124 μ.
Υψ. Ανάβαση: 251 μ.
Υψ. Κατάβαση: 79 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1813 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1628 μ.
Τrackpoints: 135

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Obatzik-Kartali-Syndetiko_Monopati.gpx

Mpelles.Obatzik-Kartali-Syndetiko_Monopati.plt

Mpelles.Obatzik-Kartali-Syndetiko_Monopati.kml

Αυτό είναι τμήμα το μονοπατιού που διασχίζει το Μπέλλες χαμηλότερα από την κορυφογραμμή του και βοηθά να συνδέσουμε τις διαδρομές που ανηφορίζουν ως εδώ από τα Άνω Πορόια. Από το πλάτωμα Οβιτζικ το μονοπάτι ανηφορίζει ομαλά και αφού διασχίζει παλιά ναρκοπέδια καταλήγει στην κορυφογραμμή ανάμεσα στις πυραμίδες 18 και 19. Συνεχίζει πάνω στην συνοριογραμμή μέχρι την κορυφή Καρτάλι (Καρτάλ Τας) 1815μ όπου καταλήγει και μονοπάτι από Ομορφοπλαγιά (Κιζ Μπουνάρ).

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Άνω Ποροϊα - Μπουγάζι - Μάβι Γκιόλ - Οβιτζικ

Μήκος: 7449 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1189 μ.
Υψ. Κατάβαση: 101 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1629 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 500 μ.
Τrackpoints: 563

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Ano_Poroia-Mpougazi-Mabi_Giol-Obetzik.gpx

Mpelles.Ano_Poroia-Mpougazi-Mabi_Giol-Obetzik.plt

Mpelles.Ano_Poroia-Mpougazi-Mabi_Giol-Obetzik.kml

Ακολουθούμε την κοιλάδα βόρεια του χωρίου (Μπουγάζι) μέχρι το τέρμα του δρόμου μπροστά σε ταβέρνα και ιχθυοτροφείο πέστροφας, και μπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά της που αμέσως περνά το ρέμα και κινείται παράλληλα με αυτό σε πυκνό δάσος φυλλοβόλων. Υπάρχει επαρκής σήμανση με ταμπέλες και κορδέλες. Αργότερα αφήνουμε σταδιακά την ρεματιά και το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ μέχρι να συναντήσει δασικό δρόμο 1ώρα περίπου από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε στον δρόμο μέσα σε δάσος οξιάς που καταλήγει στο καταπράσινο οροπέδιο Μάβι Γκιόλ (Ασπρολίμνη) και συναντά το δρόμο που έρχεται από το χωριό (XDRXDR1).

Ακριβώς απέναντι συνεχίζει τρακτερόδρομος που ανηφορίζει απότομα, συναντά φαρδύτερο δρόμο και τελικά καταλήγει σε ξέφωτο με μαντρί. Με λίγο ψάξιμο βρίσκουμε το απότομο άλλα καλά πατημένο από ζώα μονοπάτι που ανηφορίζει αρχικά μέχρι ποτίστρες και στην συνέχεια στρέφεται δυτικά, καλύτερο τώρα, καταλήγοντας σε χαρακτηριστικό διάσελο στην βάση του οροπεδίου Οβιτζικ όπου και συναντά το κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το βουνό (MONMON2). Από αυτό το σημείο είτε συνεχίζουμε δυτικά κατηφορίζοντας τελικά στα Πορόια είτε ανατολικά προς την κορυφή Καρτάλι και το φυλάκιο της Ομορφοπλαγιάς από όπου πιάνουμε το μονοπάτι για Άνω Πορόια (δες σχετικές διαδρομές).

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Άνω Ποροϊα - Γιάννοβα - Πολυβολείο Π9 - Οβιτζικ - Πυραμιδα 14

Μήκος: 7822 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1211 μ.
Υψ. Κατάβαση: 45 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1740 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 573 μ.
Τrackpoints: 581

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Ano_Poroia-Giannoba-P9-Obatzik-Pyr_14.gpx

Mpelles.Ano_Poroia-Giannoba-P9-Obatzik-Pyr_14.plt

Mpelles.Ano_Poroia-Giannoba-P9-Obatzik-Pyr_14.kml

Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου και στην συνεχεία χωματόδρομο μέχρι να πιάσουμε ράχη όπου ξεκινά και η σήμανση του μονοπατιού. Το μονοπάτι κινείται συνέχεια σε δάσος καθαρό και καλογραμμένο. Στην συνέχεια καθώς μπαίνει σε πευκοδάσος (από τις αναδασώσεις που έγινα στο Μπέλλες την δεκαετία το 60) γίνεται περισσότερο ασαφές άλλα η σήμανση είναι αρκετά καλή. Καταλήγουμε τελικά σε εγκαταλελειμμένο φυλάκιο στην θέση Γιάννοβα όπου έρχεται και δασικός δρόμο (ΜΟΝΧΟΜ1).

Μετά από 100μ στο σημείο που υπάρχει σκοπιά τον αφήνουμε και ακολουθούμε αριστερά μονοπάτι πιο απότομα τώρα που αφού περάσει κάποια ερειπωμένα στρατιωτικά κτίσματα βγαίνει σε ράχη όπου και συναντάμε ένα από τα 10 θρυλικά πολυβολεία της γραμμής Μεταξά το Π9 (https://www.youtube.com/watch?v=aW21dn3pTWk). Αμέσως μετά συναντάμε τον δασικό δρόμο που έρχεται από Ποροϊα. Τον ακολουθούμε αριστερά. Στην πρώτη διασταύρωση πάμε δεξιά (αριστερά πάει για Γερμανική Βρύση) και στην επόμενη αριστερά (δεξιά πάει για Μαβι Γκιόλ). Τώρα ανηφορίζουμε σε αυτόν τον δρόμο κόβοντας πολλές από τις στροφές που κάνει από σημαδεμένο τρακτεροδρομο-μονοπάτι. Προς το τέλος φτάνουμε σε διασταύρωση όπου κάποιες κορδέλες δείχνουν αριστερά (XDRXDR5). Εδώ πρέπει να πάμε δεξιά και μετά από 500μ ο δρόμος σταματά και συνεχίζει μονοπάτι που οδηγεί σε φυλάκιο και στην συνέχεια κατηφορίζει στην θέση Οβιτζικ (πλάτωμα) όπου υπάρχει πηγή.

Είμαστε πια στην αλπική ζώνη κοντά στην κορυφογραμμή των συνόρων και πάνω στο μονοπάτι που την διασχίζει σε χαμηλότερο ύψος. Αν ακολουθήσουμε την κοιλάδα με δυτική κατεύθυνση βρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι διάσελο στην κορυφογραμμή κοντά στην πυραμίδα 14. Εναλλακτικά συνεχίζουμε ανατολικά είτε κατηφορίζοντας προς Μαβι Γκιολ είτε ανηφορίζοντας προς την κορυφή Καρτάλι από όπου πιάνουμε το μονοπάτι για Ομορφοπλαγιά και Ποροϊα (δες σχετικές διαδρομές).

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Άνω Πορόια – Κουρί Γκιόλ – Ομορφοπλαγιά – Καρτάλι (1815μ)

Μήκος: 8604 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1383 μ.
Υψ. Κατάβαση: 80 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1813 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 500 μ.
Τrackpoints: 707

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Ano_Poroia-Omorfoplagia-Kartali.gpx

Mpelles.Ano_Poroia-Omorfoplagia-Kartali.plt

Mpelles.Ano_Poroia-Omorfoplagia-Kartali.kml

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι κοινό με αυτό της διαδρομή για Μάβι Γκιόλ. Μετά από 10 λεπτά περίπου από την αφετηρία φτάνουμε σε διασταύρωση όπου στρίβουμε δεξιά σε μονοπάτι δυσδιάκριτο στην αρχή με πορτοκαλί σήμανση (καλή γενικά σήμανση από εδώ και πάνω). Περνάμε το ρέμα και ανηφορίζουμε με ζικ-ζακ σε ευδιάκριτο τώρα μονοπάτι ενώ απομακρυνόμαστε σταδιακά από την ρεματιά. Τελικά το μονοπάτι μπλέκεται ψηλότερα με τρακτερόδρομο και τελικά τον ακολουθεί μέχρι διασταύρωση με φαρδύ δασικό δρόμο που έρχεται από το χωριό. Συνεχίζουμε απέναντι, σε μονοπάτι ξαναβγαίνοντας πάλι στο δρόμο και αμέσως φτάνουμε στο όμορφο οροπέδιο Κουρί Γκιόλ όπου και βρύση με ωραίο νερό (1.5 ώρα).

Συνεχίζουμε τώρα στον δασικό δρόμο με δυτική κατεύθυνση. Μετά από 300μ ένα δρομάκι κατηφορίζει δεξιά μέχρι τα ερείπια στρατιωτικού νοσοκομείου. Συνεχίζοντας στον δρόμο, 1.2χλμ από την βρύση, συναντάμε σημάδια αριστερά του δρόμου που δείχνουν προς την παλιά χάραξη του μονοπατιού που έχει κλείσει. Την αγνοούμε και συνεχίζουμε για ακόμα 500μ μέχρι τα ερείπια στρατιωτικού φυλακίου (ΜΟΝΧΟΜ7) όπου και τον αφήνουμε στρίβοντας αριστερά σε τρακτερόδρομο που έχει πατήσει πάω στο παλιό μονοπάτι. Ανηφορίζουμε (απότομα κατά τόπους) συνέχεια μέσα σε δάσος για να καταλήξουμε μπροστά στο φυλάκιο στην τοποθεσία Ομορφοπλαγιά (Κιζ Μπουνάρ) (1 ώρα).

Από εδώ αξίζει να επισκεφτούμε τα πολυβολεία Π7 και Π8. Το μονοπάτι (αρκετά δυσδιάκριτο) ξεκινά από το γήπεδο μπάσκετ πίσω από το κυρίως κτίσμα του φυλακίου περνά από το Π7 και συνεχίζοντας παράλληλα με όρυγμα οδηγεί στο Π8 και το μνημείο του Λοχία Δ. Ιτσιου που αμύνθηκε εδώ ηρωικά κατά την εισβολή των Γερμανών. Λίγο πιο πάνω, συνεχίζοντας στο μονοπάτι, συναντάμε πάλι τον δρόμο μπροστά σε παλιά ποτίστρα.

Δεξιά της ποτίστρας ξεκινά φαρδύ μονοπάτι μέσα σε πευκοδάσος. Κινείται αρχικά βόρεια ενώ στην συνέχεια κάνει μια δεξιά και στην συνέχεια μια αριστερή στροφή και βγαίνει σε ξέφωτο. Στρέφεται τώρα δεξιά και συνεχίζει δυσδιάκριτο μέσα σε ανοικτή κοιλάδα με ψηλές φτέρες. Υπάρχει ευτυχώς πυκνή σήμανση που βοηθά αρκετά. Πιο πάνω πλησιάζουμε σε πευκοδάσος και το μονοπάτι κινείται μέσα σε αυτό στο ανατολικό όριό του, άλλα βγαίνοντας πάλι στο γυμνό το μονοπάτι κλείνει και πρέπει να βασιστούμε στην σήμανση που παρακάμπτει το κλειστό μονοπάτι. Τελικά ψηλότερα το μονοπάτι ξεκαθαρίζει, στρέφεται βορειο-ανατολικά, ενώ από δεξιά έρχεται άλλο μονοπάτι φαρδύ σαν δρόμος και κινείται παράλληλα με αυτό που βαδίζουμε εμείς. Συνεχίζοντας τώρα φθάνουμε σε συνοριακό φυλάκιο, καταφύγιο. Δεξιότερα από το φυλάκιο υπάρχει πηγή και πιο πάνω υπάρχει οχυρό. Από εδώ περνά το συνοριακό μονοπάτι. Δυτικά από την πηγή ανηφορίζει φαρδύ με δυο ζικ-ζακ και στην συνέχεια προσεγγίζει την συνοριογραμμή. Σε λίγο αφήνουμε το συνοριακό μονοπάτι που κινείται λίγο χαμηλότερα από την κορυφογραμμή και ανηφορίζουμε σε άλλο δεξιά που μας οδηγεί σε μνημείο και στην συνέχεια στην κορυφή Καρτάλι (Καρτάλ Τας) και την πυραμίδα 19 που είναι το ψηλότερο σημείο πάνω από τα Πορόια. (1.5 ώρα)

Υ.Γ. Το πρώτο σκέλος της διαδρομής έχει αλλοιωθεί μετά την βαρυχειμωνιά του 2017. Πεσμένοι κορμοί και κλαδιά, δυσκολεύουν την πορεία.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Οχυρό Ιστίμπεη προς Οχυρό Ποπότβλιτσα

Μήκος: 6423 μ.
Υψ. Ανάβαση: 499 μ.
Υψ. Κατάβαση: 191 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1645 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1307 μ.
Τrackpoints: 1176

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Istimpei-Popotblitsa.gpx

Mpelles.Istimpei-Popotblitsa.plt

Mpelles.Istimpei-Popotblitsa.kml

Πριν το Νέο Πετρίτσι στρίβουμε δεξιά και παίρνουμε τον δρόμο για το Οχυρό Ιστίμπεη. Ανηφορικός δρόμος για περίπου 16 χλμ (κακής ποιότητας με χώμα και τμήματα με άσφαλτο). Αφήνουμε το αμάξι στο οχυρό Ιστίμπεη και κατηφορίζουμε τον δρόμο και στρίβουμε δεξιά. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος  και χρησιμοποιείται για υλοτομία. Πυκνή βλάστηση με Οξυές που το φθινόπωρο η εναλλαγή των χρωμάτων είναι απίθανη. Φθάνουμε σε διάσελο και παίρνουμε την ανηφόρα αριστερά για το Οχυρό. Η διαδρομή δεν ακολουθεί τον δρόμο αλλά σε κάποιο σημείο παίρνει την ανηφόρα (βατή) για επάνω οχυρό.  Το οχυρό Ποπότβλιτσα είναι το υψηλότερο της Γραμμής Μεταξά. Είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς.

Καταγραφή διαδρομής: Ζιάκας Πέτρος© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης