Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΜΠΕΛΛΕΣ ή ΚΕΡΚΙΝΗΣ - Υψ. 2031 μ.

Νομός: Σερρών
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 21

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Mpelles.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Mpelles.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Mpelles.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Mpelles_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Η οροσειρά Μπέλλες ή Κερκίνη (Βουλγαρικά: Беласица, σλαβομακεδονικά: Беласица, μτφ. Belasitsa ή Belasitza) βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας και ανήκει στην Ελλάδα (βορειοδυτικό τμήμα, σε ποσοστό 45 της εκατό), στην ΠΓΔΜ (νοτιοανατολικό τμήμα, σε ποσοστό 35της εκατό) και την Βουλγαρία (νοτιοδυτικό τμήμα, σε ποσοστό 20 της εκατό).

Η οροσειρά βρίσκεται βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και έχει μήκος περίπου 60 χλμ και πλάτος 7 με 9 χλμ. Το υψηλότερο σημείο της βρίσκεται στην κορυφή Ράντομιρ (Radomir – Kalabak), στα 2.029 μέτρα, ενώ το γενικότερο υψόμετρο ποικίλει μεταξύ των 300 και 1900 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το κλίμα της περιοχής παρουσιάζει έντονα Μεσογειακά χαρακτηριστικά.

Διαδρομές στο βουνό: 1

1.

Μανδράκι - Καλαμπάκα (Ντεμίρ Καπού ή Ράντομιρ)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Μανδράκι - Καλαμπάκα (Ντεμίρ Καπού ή Ράντομιρ)

Μήκος: 1197 μ.
Υψ. Ανάβαση: 0 μ.
Υψ. Κατάβαση: 0 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 93

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.gpx

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.plt

Mpelles.Mandraki-Kalampaka_Radomir.kml

Η διαδρομή είναι μέσα από ένα, πολλές φορές, δυσπρόσιτο μονοπάτι και έγινε μέσα Νοεμβρίου 2010, χωρίς χιόνια. Ίσως θα ήταν προτιμότερο, και πιο ενδιαφέρον, να γίνει με λίγα χιόνια, καθώς αυτό θα εξομάλυνε την διαδρομή. Σήμανση δεν υπάρχει πουθενά και πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα σημάδια του GPS αν δεν θέλουμε ταλαιπωρία και περιττούς κινδύνους.

Είναι προτιμότερο να ανεβείτε με αυτοκίνητο όσο ψηλότερα μπορείτε στον μέτριο χωματόδρομο, που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από το Μαντράκι (ένα χωριό στα βόρεια της λίμνης Κερκίνης) οπωσδήποτε με 4χ4. Προσοχή στα WPT του GPS για να ξέρετε πού θα στρίψετε στις διασταυρώσεις των χωματόδρομων. Εμείς φτάσαμε ως τα 1200μ (WPT no 11), αν και θα μπορούσαμε να πάμε ως τα 1400μ. (WPT no 14). Μετά, ανεβαίνουμε ΝΔ με το μάτι ως το WPT no 15 (ένα φυσικό μπαλκόνι σε μικρή κόψη). Για μονοπάτι ούτε σκέψη αφού ό,τι υπάρχει έχει χαθεί στην πυκνή χαμηλή βλάστηση. Από κει και πέρα, υπάρχει φαρδύ μονοπάτι, μάλλον κατάλοιπο του πολέμου, που έχει κλείσει από πυκνά αγκαθωτά φυτά, θάμνους και αγριοτριανταφυλλιές. Αν καταλάβετε τον τρόπο που έχει γίνει θα ανεβείτε εύκολα την απότομη πλαγιά, καθώς τα ανηφορικά ζιγκ ζαγκ είναι μεν τεράστια αλλά οι στροφές τους (οι άκρες δηλαδή) διακρίνονται αφού έχουν ενισχυθεί από τεχνητές πεζούλες (ξερολιθιές). Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε κάθετα για να κόψετε δρόμο καθώς θα καθυστερήσετε περισσότερο και μπορεί να σκίσετε και τα ρούχα σας.

Όταν φτάσετε στο κολονάκι (WPT no 18), όπου στην ρίζα του υπάρχει ένα καταφύγιο ανάγκης, τραβερσάρετε το ύψωμα μπροστά σας και φτάνετε στην συνοριακή γραμμή, σε αυχένα, όπου περνάτε άμεσα στην βουλγάρικη πλευρά αν θέλετε να φτάσετε ξεκούραστα στην κορυφή (αν δεν θέλετε, τότε ακολουθήσετε την συνοριακή γραμμή που ανεβαίνει 2-3 κορφές πριν φτάσει στην ψηλότερη). Στην βουλγαρική πλευρά, λοιπόν, υπάρχει καθαρός -και συντηρημένος- χωματόδρομος όπου μετά από 1,5 χλμ ευθείας και αφού τραβερσάρετε τις 2-3 κορφές που προαναφέραμε και θα σας οδηγήσει στην ρίζα της ψηλότερης κορυφής του Μπέλες, στα 2035μ. («Ράντομιρ» κατά τους Βούλγαρους).

Υπάρχουν επαρκή σημάδια στην βουλγαρική πλευρά και μια ταμπέλα (WPT no 20), επάνω στον χωματόδρομο, θα σας δείξει την αρχή του μονοπατιού που θα πάρετε για να φτάσετε στην κορυφή, λίγο παραπάνω. Αν είστε τυχεροί και έχει καθαρό καιρό τότε θα δείτε τον Όρβηλο και το Μενοίκιο ανατολικά, την Ρίλα (με τον Μουσαλά την ψηλότερη κορφή των Βαλκανίων) στα βόρεια, Καϊμακτσαλάν στα δυτικά κλπ.

Η διαδρομή είναι καταγεγραμμένη από την κορυφή προς την αφετηριά και με λίγα σημεία, εάν την έχετε καταγράψει καλύτερα, παρακαλώ να μας τη στείλετε.

Καταγραφή διαδρομής: Πολίτης Μπάμπης


H ψηλότερη κορυφή του Μπέλες, η Καλαμπάκα (15-11-2010)

Καταφύγιο ανάγκης για ένα ή το πολύ δυο άτομα σε ύψος 1800μ. (15-11-2010)

Βουλγαρική πινακίδα που σε οδηγεί στο μονοπάτι για την κορυφή. Στην συστηματική χάραξη ορειβατικών διαδρομών, οι Βούλγαροι είναι έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα της μετριότητας και της αδιαφορίας! (15-11-2010)


© 2009-2016 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης