Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΣAOΣ (Φεγγάρι) - Υψ. 1614 μ.

Νομός: Έβρου
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 59

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Saos.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Saos.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Saos.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Saos_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Σαμοθράκη: Πληροφορίες για το νησί

Μιάς και όποιος βρεθεί στη Σαμοθράκη θα συνδυάσει την ανάβαση του βουνού με κάποιας μορφής τουρισμό, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να προσθέσω κάποιες πληροφορίες για το νησί.
Το νησί είναι χωρισμένο από το βουνό σε μια εύφορη και καλλιεργημένη ΝΔ πλευρά και μιά δασωμένη και άγρια ΒΑ. Οι κυριώτεροι οικισμοί του νησιού που ενδιαφέρουν τον τουρίστα είναι η Καμαριώτισα που είναι το λιμάνι στο δυτικότερο άκρο του νησιού, η Χώρα που βρίσκεται 5 χλμ από την Καμαριώτισα στο εσωτερικό του νησιού, τα Θέρμα με τα πλατάνια και την πολύ κίνηση λίγο πιό μέσα από την βόρεια ακτή του νησιού και ο Προφήτης Ηλίας στα ΝΑ ορεινά με τις ταβέρνες του. Άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι το Λάκκωμα, τα Αλώνια και ο Ξηροπόταμος.
Σημαντικός είναι ο αρχαιολογικός χώρος στα βόρεια του νησιού. Πολύ γνωστό είναι το άγαλμα της Νίκης που βρέθηκε εδώ και βρίσκεται στο Λούβρο.
Το νησί είναι γνωστό για τα ρέματά του που έχουν πολύ νερό όλο το χρόνο και σχηματίζουν βάθρες. Οι πιό γνωστές είναι οι βάθρες στο ρέμα του Φονιά στα βόρεια μετά τα camping, και η Γριά βάθρα πάνω από τα Θέρμα. Και οι δύο περιοχές κατακλύζονται από κόσμο. Προτιμήστε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές όπως το φαράγγι του Ξηροποτάμου που προσεγγίζεται από το χωριό Ξηροπόταμος και άλλες που θα μάθετε ρωτόντας τους ντόπιους.
Το Φεγγάρι είναι το μεγαλύτερο βουνό στα ελληνικά νησιά (εκτός Κρήτης) και είναι εξαιρετικά άγριο. Υπάρχουν διάφορες πεζοπορικές διαδρομές και δύσκολες καταβάσεις φαραγγιών. Δεν εντοπίσαμε αναρριχητικές διαδρομές ούτε ψηλές ορθοπλαγιές αν και το νησί είναι κατάσπαρτο με βράχια μικρού και μεσαίου ύψους. Στο παρελθόν το νησί είχε δεχθεί την επίσκεψη Θεσσαλονικιών αναρριχητών με άγνωστα σε εμάς αποτελέσματα. Σε διαφημιστικές φωτογρφίες ενός από τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού εντοπίσαμε ανθρώπους με αναρριχητικά κράνη στον καταρράκτη Κρεμαστό που βρίσκεται στην απρόσιτη μεριά του νησιού.
Το νησί δεν έχει πολλές καλές παραλίες. Οι καλύτερες είναι η Παχιά Άμμος στα νότια και οι Κήποι με μαύρο βότσαλο στα ανατολικά, στις δύο άκρες του δρόμου που (σχεδόν) κάνει το γύρο του νησιού. Τα χιλιόμετρα για να τις προσεγγίσεις είναι πολλά. Οι υπόλοιπες ακτές του νησιού είναι εξαιρετικά βραχώδεις χωρίς να είναι απαγορευτικές, ειδικά αν βαριέται κανείς τις διαδρομές.
Για διαμονή εκτός από πλήθος ξενοδοχείων και δωματίων σκορπισμένων σε όλο το νησί υπάρχουν και δύο δημοτικά camping λίγο μετά το λιμάνι των Θέρμων στη βόρεια ακτή του νησιού. Το πρώτο είναι το λεγόμενο ελεύθερο camping με 20 στρέμματα πυκνού δάσους για να κατασκηνώσετε όπου βρείτε. Είναι δίπλα στη θάλασσα έχει κρύο νερό και τουαλέτες. Δύο χλμ πιο κάτω βρίσκεται το οργανωμένο camping που προσφέρει ότι κάθε άλλο camping στην Ελλάδα. Βρίσκεται επίσης πάνω στη θάλασσα και έχει μπόλικη σκιά και ζεστό νερό.
Στο φαγητό η επιλογή είναι μονόδρομος. Κατσίκι. Όπως και να το βρείτε μαγειρεμένο, στη σούβλα, στο φούρνο, γεμιστό, στη λαδόκολλα, θα είναι μάλλον το καλυτερο και σίγουρα το αγνότερο που έχετε φάει. Το νησί έχει πολλές ταβέρνες. Εμείς βρήκαμε το καλύτερο κατσίκι στην ταβέρνα Βράχος στον Προφήτη Ηλία. Πέντε σούβλες σε 2 ώρες δεν είναι τυχαίο πράγμα. Η ποιότητα του φαγητού συμπληρωνόταν από το χαμόγελο, την εξυπηρέτηση (σε ένα μαγαζί γεμάτο έτρεξαν να μας βρουν τραπέζι να κάτσουμε) και το εξαιρετικό γλυκάκι. Και οι υπόλοιπες ταβέρνες του Προφήτη Ηλία ακολουθούν από κοντά. Αντίθετα σας προτείνουμε να αποφύγετε με κάθε τρόπο την ταβέρνα που βρίσκεται στην εκκλησία του Σωτήρα πάνω από τη Χώρα. Βρίσκεται ακριβώς στο τέρμα της κατάβασης από το βουνό και την επισκεφθήκαμε την επόμενη μέρα. Σε ένα μεγάλο μαγαζί με τα μισά τραπέζια άδεια, «το αφεντικό» δεν μας επέτρεψε να κάτσουμε πουθενά αλλού εκτός από ακριβώς μπροστά στη τουαλέτα γιατί είμασταν μόνο ένα ζευγάρι και τα ελεύθερα τραπέζια του ήταν για 4 άτομα. Δεν πειράζει. Εμείς φύγαμε και σας προτείνουμε να μη πάτε καθόλου. Αφήστε τον να τα 'κονομήσει από άλλους. Πείτε το και στους φίλους σας.

Για όλα τα παραπάνω (τα χωριά, τις βάθρες, το βουνό, τα φαράγγια, τις πεζοπορικές διαδρομές, τις παραλίες, τα αρχαία, τα δωμάτια, τα camping, τις ταβέρνες, κά) δεν θα βρείτε πουθενά καμμιά πληροφορία ελεύθερα διαθέσιμη. Κανένα έντυπο που να σας καθοδηγεί. Μόνο τα διαφημιστικά φυλλάδια από τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού. Ο Δήμος δεν έχει φροντίσει να βάλει κάπου ένα χάρτη για να βρίσκει κανείς που είναι τι, ούτε να μοιράσει στο κόσμο που έρχεται στο νησί κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο. Το μόνο φυλλάδιο που πήρε το μάτι μας ήταν ένα φτωχο τετρασέλιδο που έδινε κάποιες ελάχιστες πληροφορίες και αντί να μοιράζεται ελεύθερα στους επισκέπτες του νησιού πουλιόταν στο δημοτικό camping προς 1 ευρώ. Οι μόνοι ελεύθεροι χρέωσης χάρτες στον νησί ήταν τυπωμένοι στις χαρτοπετσέτες και τα τραπεζομάντηλα των ταβερνών. Η κατάσταση σε επίπεδο πληροφόρησης είναι επιεικώς απαράδεκτη. Εμείς καταλάβαμε την ύπαρξη διαφόρων πεζοπορικών διαδρομών στο νησί από το πρόγραμμα του τοπικού ορειβατικού συλλόγου που βρήκαμε κολλημένο σε κάποιο πίνακα ανακοινώσεων. Σε ένα μέρος που όλος ο κόσμος το επισκέπτεται για να γνωρίσει τη πλούσια φύση του, οι τοπικές αρχές δεν δίνουν την παραμικρή διέξοδο πέρα από αυτά που θα ανακαλύψει ο καθένας μόνος του. Για να μη προχωρήσω παραπέρα και μιλήσω για πράγματα από άλλο πλανήτη όπως για συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών, άνοιγμα καινούργιων μονοπατιών, ανάδειξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων, κά. Τουριστική υποδομή δεν είναι μόνο τα δωμάτια και οι ταβέρνες. Οι δημοτικές αρχές στις οποίες ανήκει η ευθύνη για τη προβολή του νησιού πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει και να δίνεις για να πάρεις.

Και κλείνω την παρουσίαση της Σαμοθράκης με το πρόβλημα της κατσίκας. Η αδέσποτη κατσίκα είναι πανταχού παρούσα στο νησί. Δίνεται η εντύπωση στον επισκέπτη ότι δεν υπάρχουν κοπάδια ούτε στάνες. Υπάρχουν μόνο ζώα τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα όλες τις ώρες της μέρας ή της νύχτας σε όλο το νησί. Κινδυνεύεις ανα πάσα στιγμή να πέσεις με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα πάνω σε κάποιο από τις χιλιάδες ζώα που κυκλοφορούν. Οι προειδοποιητικές ταμπέλες δεν βοηθούν να αποφύγεις ένα τρομαγμένο ζώο που πετάγεται ξαφνικά στη μέση του δρόμου. Αν κάνεις το λάθος να αφήσεις το αυτοκίνητο στη σκιά κάποιου δέντρου είναι πολύ πιθανό να το βρείς ποδοπατημένο απο τις κατσίκες που ανεβαίνουν για να φτάσουν στα απρόσιτα σημεία των δέντρων. Αλλά το χειρότερο δεν είναι ή ενόχληση που προκαλούν στους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι ότι η ελευθερη εκτροφή της κατσίκας έχει οδηγήσει το νησί στα πρόθυρα οικολογικής καταστροφής. Η ανανέωση του μοναδικού δάσους βελανιδιάς στις βόρειες πλαγιές του βουνού είναι ανύπαρκτη και το δάσος γερνάει ανεπανόρθωτα. Ανεβαίνοντας στο βουνό εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νέο δένδρο. Καμμία βλαστηση στο υπερβασκημένο έδαφος κάτω από τις βελανιδιές. Αλλά και χωρίς να ανέβει κανείς στο βουνό ευκολα εντοπίζει τα γυμνά από τη βόσκηση εδάφη στα χαμηλά και τα αυλάκια της διαύρωσης που αρχίζει. Εντύπωση έκαναν οι λάσπες που κατέβασε η βροχή του Αυγούστου από τα γυμνά υπερβοσκημένα εδάφη. Εντυπωσιάζουν σε όλο το νησί τα «κουρέματα» των θάμνων που πρόλαβαν να μεγαλώσουν, σε παράξενα σχήματα από τις κατσίκες. Και φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτός ο τρόπος βόσκησης είναι πατροπαράδοτος. Αν ήταν, πολύ απλά δεν θα υπήρχε το δάσος. Η απάντηση είναι ότι η μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά σε κάποιους τοπικούς επιβήτορες οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να «'κονομήσουν» χωρίς πολύ κόπο (ίσως και από τις κοινοτικές επιδοτήσεις), σε βάρος της κοινωνίας, και με την ανοχή των τοπικών αρχών (Δήμος, Δασαρχείο). Στο νησί μας μίλησαν για ανθρώπους που είναι όλη μέρα στο καφενείο και θεωρούνται κτηνοτρόφοι, για δημόσιους υπαλλήλους διορισμένους στο νησί που έχουν κατσίκες, ακόμη και για ανθρώπους που δε μένουν στο νησί αλλά που έχουν εδώ αδέσποτες κατσίκες. Πρέπει να γίνει γρήγορα κάτι γιατί το νησί δίνει την εικόνα της επικείμενης οικολογικής καταστροφής. Οι κατσίκες πρέπει να περιοριστούν σε κοπάδια που θα συνοδεύονται από βοσκούς. Οι περιοχές βόσκησης πρέπει να ορίζονται έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε διάφορες περιοχές να ανακάμπτουν. Μπορεί να ακούστεί προκλητικό στα καφενεία της Σαμοθράκης, αλλά θα πρέπει να οριστεί ο ανώτατος αριθμός ζώων που μπορεί να αντέξει το νησί.
Γιατί είναι ένας όμορφος τόπος και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Αυγουστος 2005
Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Θέρμα - Σάος (Φεγγάρι) 1614μ

2.

Σάος κορυφή - Χώρα


Πλησιάζοντας την Σαμοθράκη (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Η Χώρα Σαμοθράκης (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Ο καταρράκτης Φονιά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Η παραλία Κήποι (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Η παραλία Παχιά Άμμος (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2011)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Θέρμα - Σάος (Φεγγάρι) 1614μ

Μήκος: 8040 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1732 μ.
Υψ. Κατάβαση: 155 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1626 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 36 μ.
Τrackpoints: 738

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Saos.Therma-Saos.gpx

Saos.Therma-Saos.plt

Saos.Therma-Saos.kml

Η διαδρομή αρχίζει μέσα από το χωριό Θέρμα το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη βόρεια ακτή της Σαμοθράκης με υψόμετρο περίπου 50μ. Φτάνοντας στο χωριό Θέρμα στα δεξιά συναντάμε το κτίριο των Δημοτικών Λουτρών. Το μονοπάτι παλιά ανηφόριζε κεντρικό δρόμο του χωρίου και συνέχιζε στο δάσος πάνω από το χωρίο αλλά περνώντας μέσα από κτήματα, και πιθανόν για το λόγο αυτό η διαδρομή άλλαξε. Η διαδρομή τώρα ξεκινά από το χωματόδρομο στα δεξιά του κτιρίου που στα 200 μέτρα οδηγεί στα ελεύθερα θερμά λουτρά. Εκεί ο δρόμος κάνει απότομη στροφή αριστερά και κατευθύνετε προς τις αντιπυρικές ζώνες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Περίπου μισό χλμ μετά τις κεραίες ο δρόμος συναντά στα δεξιά πλατιά αντιπυρική ζώνη και λίγο μετά ο δρόμος τελειώνει. Στο σημείο αυτό υπάρχει πινακίδα με το μονοπάτι Ε6. Το μονοπάτι περνά ένα φτερούσιο και μετά μπαίνει μέσα στο αρχικά αραιό δάσος. όσο ανεβαίνουμε το μονοπάτι κατευθύνετε προς τη ρεματιά στα αριστερά και αφού την περάσει ανηφορίζει απότομα για περίπου 50 μέτρα υψομετρικά και μετά τραβερσάσει την πλαγιά αριστερά μέχρι την ομαλή ράχη. Εδώ συναντά το παλιό μονοπάτι ανάβασης. Από εδώ και πάνω υπάρχει δάσος από δρυ και λίγο ψηλότερα συναντά μια μεγάλη περιφραγμένη περιοχή. Η περιοχή αυτή με μήκος πάνω από 300 μέρα και αρκετό πλάτος περιφράχτηκε για να προστατέψει την βλάστηση από τα κατσίκια που κάνουν μεγάλη ζημιά σε αυτό. Το μονοπάτι ανεβαίνει φιδωτά, αραιά συναντάμε και σήματα του Ε6.

Σε ύψος 1000 μέτρα το μονοπάτι αφήνει την ράχη και κατευθύνετε αριστερά προς το κεντρικό ρέμα στο οποίο υπάρχει τρεχούμενο νερό από πηγή μέσα στα βράχια. Αυτό είναι το μοναδικό σημείο με νερό στη διαδρομή. Μετά το ρέμα συνεχίζει στις σαθρές πλαγίες αριστερά και τραβερσάρει μέχρι να φτάσει την  απέναντι ράχη. Εδώ το δασός αραιώνει και υπάρχουν πολλές φτέρες. Προσοχή, φτάνοντας στην ράχη κάνεις τροφή 90 μοιρών δεξιά και ακολουθεί την ράχη μέχρι την κύρια κορυφογραμμή του βουνού. Το πεδίο δυσκολεύει και το μονοπάτι αρχικά περνά μέσα από πυκνούς χαμηλούς θάμνους και μπαίνει σε αποκλειστικά βραχώδες πεδίο μετά τα 1300 μέτρα. Το μονοπάτι στο τμήμα αυτό είναι ασαφές αλλά η διαδρομή μας είναι σηματοδοτημένη με κόκκινα σημάδια και κούκους. 

Λίγο πάνω από τα 1500 μ. φτάνουμε σε διάσελο από όπου έχουμε θέα στη δυτική πλευρά του βουνού και στο φαράγγι του Ξηροποτάμου. Εδώ αρχίζει η διαδρομή της κατάβασης προς τη Χώρα, και η κακοτράχαλη κορυφογραμμή με τις τρεις ψηλές κορυφές του βουνού.

Λίγο πάνω από το διάσελο φτάνουμε στην πρώτη κορυφή στα 1585 μ. την οποία υπάρχει τετράγωνο κολωνάκι (βουλγάρικης κατασκευής). Συνεχίζουμε στην πολύ άγρια κορυφογραμμή και μετά από 20-30 λεπτά φτάνουμε στη δεύτερη κορυφή (1611μ.) στην οποία υπάρχει κυλινδρικό κολωνάκι και παλισίδερα (μπαταρίες, κατεστραμμένες ηλιακές κυψέλες κα) από παλιό αναμεταδότη τηλεπικοινωνιών. Από τη δεύτερη κορυφή, αφού διασχίσουμε απόσταση μικρότερη των 300μ. σε ευκολότερο πεδίο, φτάνουμε στη ψηλότερη κορυφή του βουνού, 1614μ.) στην οποία υπάρχει ένα μεταλλικός πάσσαλος (κοντάρι). Μέχρι εδώ χρειάζονται 4-5 ώρες από τα Θέρμα. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την ίδια διαδρομή η να ακολουθήσει κανείς την πιο δύσκολη διαδρομή προς τη Χώρα.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Στην αρχή κοντά στα Θέρμα (17-05-2005)

Στο δάσος (17-05-2005)

Στα όρια του δάσους με τις κορυφές στο βάθος (17-05-2005)

Στην κορυφή (17-05-2005)

Σάος κορυφή - Χώρα

Μήκος: 8565 μ.
Υψ. Ανάβαση: 148 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1428 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1626 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 233 μ.
Τrackpoints: 636

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Saos.Saos-Chora.gpx

Saos.Saos-Chora.plt

Saos.Saos-Chora.kml

Η διαδρομή αυτή περιγράφει την κατάβαση από την κορυφή Φέγγαρι (Σάος) προς το χωρίο Χώρα (Σαμοθράκη). Από την κορυφή με την Σημαία 1614μ επιστρέφουμε προς τα πίσω (περνώντας από τις κορυφές Κολωνάκι 1611μ και Πρώτη κορυφή 1584μ) μέχρι το διάσελο όπου διασταυρώνονται τα μονοπάτια από Θερμά και Χώρα. Στο διάσελο βρίσκετε η διασταύρωση από αριστερά πάει προς Χώρα και δεξιά προς Θερμά (υπάρχει κόκκινο βέλος και σημάδια αριστερά χαμηλότερα). Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα μονοπάτι αλλά ίχνη από γιδόστρατα. Η κατάβαση στο μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπονη, ακολουθεί απότομα και σαθρά λούκια και όψεις, και αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την περιοχή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός για να μη χάσει τα κόκκινα σημάδια που σηματοδοτούν τη διαδρομή. Γιατί αν τα χάσει χάθηκε. Το βουνό είναι πολύ άγριο από αυτή τη μεριά και δεν έχει καμία σχέση με την ευχάριστη ανάβαση από τα Θερμά.

Η κατάβαση στο πρώτο σκέλος της είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα μιας και κατεβαίνουμε ένα απότομο και σαθρό λούκι. Βγαίνουμε από το λούκι προς τα δεξιά, προσοχή μη χάσετε το σημείο εξόδου από το λούκι και συνεχίζουμε την κατάβαση σε σαθρή και απότομη ράχη. Στο σημείο που ο πεδίο γίνεται ομαλό στρίβουμε δεξιά και κατηφορίζουμε σε λούκι.

Μετά από ώρα, το πεδίο γίνεται ηπιότερο και με κίνηση προς τα κάτω και δεξιά περνάμε τραβερσαριστά διαδοχικά λούκια. Σιγά σιγά μπαίνουμε σε βλάστηση και αρκετά κάτω (μετά από απανωτές διασχίσεις πτυχώσεων του βουνού) βρίσκουμε το πρώτο νερό το οποίο, αν υπάρχει, για να το πιεις πρέπει να γλύψεις τον βράχο. Το ευδιάκριτο πλέον μονοπάτι τραβερσάρει το βουνό και μετά από λίγο συναντά πολύ νερό σε όμορφη ρεματιά.

Το τμήμα της διαδρομής ανάμεσα στα δύο νερά παρότι είναι καταγραμμένο με το gps ίσως να μην είναι ακριβές εξαιτίας της θέσης των δορυφόρων. Παρόλα αυτά στο σημείο αυτό το μονοπάτι είναι σαφές και δεν υπάρχει πρόβλημα χασίματος.

Μετά τη ρεματιά με το νερό, σιγά σιγά το μονοπάτι ανοίγει και γίνεται δύσβατος δασικός δρόμος. Σε όλο το μήκος του δρόμου μέχρι τη Χώρα θα βρούμε ποτίστρες με τρεχούμενα νερά. Κατεβαίνοντας τον δρόμο η θέα τόσο προς τις κορφές όσο και προς την θάλασσα αποζημιώνει, όπως εξάλλου και σε όλη την κατάβαση αν έχουμε κουράγιο να τη θαυμάσουμε. Χαμηλά, το μοναδικό σταυροδρόμι που πιθανόν θα μας μπερδέψει, πάμε δεξιά ακολουθώντας τα σημάδια στα δένδρα. Σε λίγη ώρα βγαίνουμε στο εκκλησάκι του Σωτήρα, περνάμε από το γήπεδο και καταλήγουμε, ακολουθώντας το καλντερίμι στη Χώρα.

Καταγραφή διαδρομής: Κανελλόπουλος Παναγιώτης, Παππάς Γιάννης


Ψάχνοντας τη διαδρομή στο gps (17-05-2005)

Το τέλος της διαδρομής στη Χώρα (17-05-2005)

Το Φεγγάρι (17-05-2005)


© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης