Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΠAΪKO - Υψ. 1650 μ.

Νομοί: Κιλκίς / Πέλλας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 92

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Paiko.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Paiko.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Paiko.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Paiko_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 7

1.

Ελευθεροχωρί - κορυφή Γκόλα Τσούκα (Ρωμαϊκό Μονοπάτι)

2.

Καταρράκτες Σκρα - Μεγάλα Λιβάδια

3.

Καστανερή - Καντάστι (1649μ) - Πραματάρι

4.

Πραματάρι - Στραβόρεμα - Λυόμενο

5.

Κρώμνη – Μετερίζι (1595μ)

6.

Βέλεορβο - Γκόλα Τσούκα

7.

Λυόμενο - Πρ. Ηλίας - Στραβόρεμα - Λυόμενο

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Ελευθεροχωρί - κορυφή Γκόλα Τσούκα (Ρωμαϊκό Μονοπάτι)

Μήκος: 20324 μ.
Υψ. Ανάβαση: 849 μ.
Υψ. Κατάβαση: 993 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1657 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 457

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.gpx

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.plt

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.kml

Η καταγεγραμμένη ανάβαση είναι μια κυκλική διαδρομή με αρχή και τέλος το χωριό Ελευθεροχώρι και αφετηρία την τοποθεσία Αλώνι, πάνω από το χωριό.
Από την τοποθεσία Αλώνι στα 800 μ. παίρνουμε το μεγάλο μονοπάτι δεξιά (Ρωμαϊκό μονοπάτι) που οδηγεί στη τοποθεσία Αγνάντι. Στην διαδρομή, λίγο πριν φτάσουμε στο Αγνάντι στρίβουμε σε μικρότερο μονοπάτι αριστερά προς την βρύση Όρλια Βόντα. Η κανονική διαδρομή είναι ευθεία και είναι συντομότερη. Από την βρύση Όρλια Βόντα ανηφορίζουμε ώσπου συναντάμε το κεντρικό μονοπάτι στη τοποθεσία Αγνάντι. Το Αγνάντι είναι ξέφωτο και λιβάδια με θέα προς τα νότια.
Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από το πυκνό δάσος με κατεύθυνση βορειοδυτικά και σε 1 χλμ. συναντά κάθετα το δρόμο που πηγαίνει δεξιά προς το χωριό Καστανερή. Εμείς ακολουθούμε τον κατηφορικό δρόμο προς τα αριστερά για 800 μέτρα περίπου. Προσοχή, καθώς προχωράμε στο δασικό δρόμο θα πρέπει να βρούμε το μονοπάτι για την κορυφή στα δεξιά μας το οποίο ανηφορίζει μέσα από τη δασωμένη πλαγία. Λίγο ψηλότερα το δάσος αραιώνει και το μονοπάτι, με κόκκινα σημάδια, πιάνει την κύρια κορυφογραμμή του βουνού. Ψηλότερα συναντάμε ένα κιόσκι που διακρίνεται μπροστά μας και λίγο δεξιότερα την ψηλότερη κορυφή. Το έδαφος μέχρι την κορυφή Γκόλα Τσούκα (1650μ.) είναι πετρώδες.
Η κατάβαση γίνεται από τις απότομες νότιες πλαγιές τη κορυφής κατευθείαν προς το καταφύγιο του ΠΟΟ Γιαννιτσών. Από το καταφύγιο ακολουθώντας για 1 χλμ το δρόμο προς τα ανατολικά, φτάνουμε σε διασταύρωση και συνεχίζουμε δεξιά κάτω (αριστερά πηγαίνει προς Καστανερή). Στις επόμενες δύο διασταυρώσεις δασικών που συναντάμε πηγαίνουμε αριστερά. Εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος αρχίζει το μονοπάτι. Στην πρώτη διασταύρωση του μονοπατιού ακολουθούμε το δεξιό ενώ στην επόμενη κεντρική διασταύρωση πηγαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι με την ονομασία «Μυστήριο» το οποίο θα μας οδηγήσει στην τοποθεσία Αλώνι (αρχή της διαδρομής). Από εδώ συνεχίζουμε δεξιά το Ρωμαϊκό μονοπάτι ώσπου συναντάμε το δρόμο που φτάνει μέχρι το Αλώνι, που είναι η αρχή του Ρωμαϊκού μονοπατιού. Μετά από 10 λεπτά φτάνουμε στις κεραίες λίγο πάνω από το Ελευθεροχώρι.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Στο μέσο της διαδρομής το μονοπάτι κινήτε σε σταθερό υψόμετρο κοντά στα 1400 μέτρα για μερικά χιλιόμετρα (31-03-2013)

Η νοτιοανατολική ράχη από όπου το μονοπάτι βγάζει στην κορυφή (31-03-2013)

Καταρράκτες Σκρα - Μεγάλα Λιβάδια

Μήκος: 15695 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1221 μ.
Υψ. Κατάβαση: 484 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1449 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 400 μ.
Τrackpoints: 466

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Skra-Megala_Libadia.gpx

Paiko.Skra-Megala_Libadia.plt

Paiko.Skra-Megala_Libadia.kml

Η διαδρομή ξεκινά από τους γνωστούς καταρράκτες έξω από το χωριό Σκρα και καταλήγει στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια. Ανοίχτηκε σχετικά πρόσφατα από τρεις ορειβάτες, τους Γιάννη Κυριαζή, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Νίκο Πετρούδη.

Από το parking των καταρρακτών (450 μ) κατηφορίζουμε το γνωστό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνώντας από γεφύρι φτάνει σε διασταύρωση, όπου με μια μικρή παράκαμψη αριστερά οδηγούμαστε σε πανέμορφους καταρράκτες. Μετά από λίγο το κυρίως μονοπάτι οδηγεί στη γαλάζια λίμνη, και στη συνέχεια σε χαρακτηριστικό καταρράκτη με σπηλιά και παγκάκι. Από εδώ  ξεκινά το ορειβατικό κομμάτι της διαδρομής, καθώς το μονοπάτι χώνεται σε υπέροχο δάσος από πλατάνια και κινείται παράλληλα με το ρέμα. Μετά από λίγη ώρα περνάμε χαρακτηριστικό βράχινο όγκο γεμάτο με σταλακτίτες, όπου ο μονοπάτι γίνεται πολύ ανηφορικό. Μετά χωνόμαστε σε βαλτώδες έδαφος με πολύ πυκνή βλάστηση. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε πυκνό δάσος οξιάς όπου το μονοπάτι σε σημεία είναι ασαφές, γιʼ αυτό προσοχή στα σημάδια (κορδέλες και μπογιά). Στα 590 μ διασταυρώνουμε χωματόδρομο τον οποίο σχεδόν αμέσως αφήνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στα 880 μ. Στα 1025 μ ξανασυναντάμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά για περίπου 200-250μ. Εκεί στο δεξί μας χέρι βρίσκουμε κόκκινα σημάδια και κορδέλες που μας στέλνουν μες στο δάσος, και μετά από λίγο ξανασυναντούμε το δρόμο έχοντας παρακάμψει μια μεγάλη στροφή του.  Τώρα έχουμε το νου μας για ξέφωτο με κομμένους κορμούς, όπου αφήνουμε το δρόμο και φεύγουμε δεξιά μέσα σε ρέμα. Το μονοπάτι κινείται μέσα σε δάσος  οξιάς και οδηγεί σε ξέφωτο με θαμνώδη βλάστηση όπου χάνεται. Εκεί στοχεύουμε τον αυχένα μπροστά μας, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μ. Από εδώ μπορούμε να ανεβούμε προαιρετικά στις κορφές στα αριστερά μας (Ν) , οι οποίες καταλήγουν στο Καντάστι. Από τον αυχένα μονοπάτι μας κατεβάζει μέσα από δάσος σε δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε. Ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι τα 1450 μ και μετά μας κατεβάζει στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια (1200 μ), αφού περάσει από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Σύνολο πορείας 6-7 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Δίγκας Χρήστος


Καστανερή - Καντάστι (1649μ) - Πραματάρι

Μήκος: 19125 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1139 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1149 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1637 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 751 μ.
Τrackpoints: 820

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Kastaneri-Kantasti-Pramatari.gpx

Paiko.Kastaneri-Kantasti-Pramatari.plt

Paiko.Kastaneri-Kantasti-Pramatari.kml

Μετά από την Γουμένισσα συνεχίζουμε για Καστανερή και στην συνέχεια για Μεγάλα Λιβάδια. Αφού περάσουμε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και 1.5 χλμ περίπου μετα την Καστανερή φεύγει δεξιά κατηφορικά χωματόδρομος και είναι η αρχή της πορείας. Μετά από 100μ υπάρχει μαντρί και λίγα μέτρα πρίν ξεκινά το μονοπάτι αριστερά, ασαφές στην αρχή, που τραβερσαρει και μπαίνει στο δάσος όπου και ξεκαθαρίζει. Υπάρχει και σήμανση από τον ετήσιο Ημι-μαραθώνιο. Το μονοπάτι συνεχίζει να τραβερσάρει με ελαφρά σκαμπανεβάσματα μπαινοβγαίνοντας στο δάσος μέχρι ένα σέλωμα από όπου αρχίζει να κατηφορίζει πια πρός την χαράδρα του Στραβοποτάμου μέσα σε όμορφο δάσος οξυας. Φτάνουμε τελικά στο ρέμα και το περνάμε απο ξύλινο γεφυράκι.
Συνεχίζουμε τώρα σε στενό και απότομο μονοπάτι που μετά από λίγο γίνεται αρκετά ασαφές άλλα η σήμανση είναι γενικά επαρκής. Καταλήγουμε σε δασικό δρόμο (ΜΟΝΧΟΜ-2) και το ακολουθούμε δεξιά για 500μ περίπου μέχρι να καβαλήσει ράχη, όπου τον αφήνουμε και μπαίνουμε αριστερά πάλι σε μονοπάτι (ΜΟΝΧΟΜ-3). Το μονοπάτι ανηφορίζει ομαλά και αφού περάσει πηγή καταλήγει σε δασικό δρόμο που έρχεται από την Κάρπη (ΜΟΝΧΟΜ-4). Εδώ τελειώνει και η σήμανση. Συνεχίζουμε δεξιά ελαφρά ανηφορικά στον δρόμο και μετά από 1.5χλμ κάνουμε αριστερά σε διασταύρωση (XDRXDR-2) ενώ δεξιά υπάρχει καλύβι και νερό.  Τελικά φτάνουμε σε χαρακτηριστικό ξέφωτο πάνω σε ράχη (MONXOM-5). Εδώ έρχεται και διαδρομή από την Κάρπη.

Στρίβουμε τώρα αριστερά και ανηφορίζουμε με στόχο τα βραχάκια λίγο έξω από το δάσος όπου και βρίσκουμε το μονοπάτι γενικά εμφανές σε γυμνό έδαφος. Περνά μια συστάδα από οξυές όπου είναι δυσδιάκριτο και αφού κάνει μερικά ζικ-ζακ βγαίνει πάλι στο γυμνό όπου σκορπίζει σε πολλά γιδόστρατα. Η συνέχεια όμως είναι εμφανής. Τελικά η πορεία γίνεται πιο ομαλή και διασχίζουμε όμορφα λιβάδια με στόχο το διάσελο που διακρίνεται στο βάθος.

Αφού φτάσουμε  στο διάσελο τραβερσάρουμε δεξιά στην βάση της κορυφής μέχρι μια λάκκα όπου βρίσκουμε και σημάδια και στην συνέχεια ανεβαίνουμε την λάκκα και τα βράχια μέχρι την κορυφή Καντάστι 1649μ με υπέροχη θέα πρός Τζένα, Πίνοβο, Καιμακτσαλάν και Βερμιο.

Κατηφορίζουμε τώρα πάλι μέσα στην λάκκα ακολουθώντας την σήμανση που μας βάζει σε μονοπάτι, στο δάσος οξυάς και καταλήγουμε σε δασικό δρόμο (MONXOM-6). Κατηφορίζουμε αριστερά. Μετά από 1χλμ, υπάρχει ποτίστρα και αριστερά της υπάρχει τρακτεροδρομος-μονοπάτι που κοβει αρκετό δρόμο άλλα τα τελευταία μέτρα έχει κλείσει. Συνεχίζοντας στον δρόμο φτάνουμε σε διασταύρωση (XDRXDR-3). Αν πάμε δεξιά θα καταληξουμε στις εγκαταστάσεις του δασαρχείου (λιώμενο), από όπου μπορούμε να πιάσουμε το μονοπάτι για Πραματάρι κάνοντας όμως αρκετό κύκλο. Πηγαίνοντας αριστερά φτάνουμε σε νέα διασταύρωση (XDRXDR-4) όπου πηγαίνουμε δεξιά κάτω πλησιάζοντας συνέχεια την χαράδρα. Σε λίγο έρχεται από δεξιά το μονοπάτι από το λιώμενο (MONXOM-7). Συνεχίζουμε στον δρόμο και μετά από λίγο φεύγει μονοπάτι αριστερά σημαδεμένο (ΜΟΝΧΟΜ-8). Αγνοούμε και αυτό το μονοπάτι  και τελικά μετά από λίγο στρίβουμε δεξιά (MONXOM-9, προσοχή δεν υπάρχει καλή σήμανση) μπαίνοντας σε καλό μονοπάτι που καταλήγει στο ποτάμι. Η παλιά γέφυρα που υπήρχε εδώ έχει πέσει και την άνοιξη θα πρέπει να βγάλουμε σίγουρα παπούτσια για να περάσουμε. Συνεχίζουμε απέναντι σε πολύ καλό μονοπάτι με υπολείμματα από καλντερίμι ανηφορίζοντας αρχικά με ζικ-ζακ και στην συνέχεια πιο ομαλά. Καταλήγουμε στην άσφαλτο στην θέση Πραματάρι όπου υπάρχει υπερυψωμένη σκοπιά παρατηρητήριο. Ακολουθούμε την άσφαλτο για 2.5χλμ περίπου μέχρι την αφετηρία της διαδρομής.

Συνολική διάρκεια πορείας 6-7 ώρες.

Υ.Γ. Τον Μάιο του 2017 που έκανα την διαδρομή υπήρχαν πεσμένα δέντρα μεσα στο μονοπάτι κατηφορίζοντας στο ρέμα από το μαντρί, που δυσκολεύουν λίγο την πορεία.

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Πραματάρι - Στραβόρεμα - Λυόμενο

Μήκος: 3052 μ.
Υψ. Ανάβαση: 242 μ.
Υψ. Κατάβαση: 275 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1134 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1071 μ.
Τrackpoints: 209

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Pramatari-Straborema-Lyomeno.gpx

Paiko.Pramatari-Straborema-Lyomeno.plt

Paiko.Pramatari-Straborema-Lyomeno.kml

Η πορεία ξεκινάει από το παρατηρητήριο στο Πραμάτρι που είναι πάνω στον ασφαλτόδρομο Λιβάδια - Γρίβα. Το μονοπάτι αρχικά είναι κατηφορικό και υπάρχει λάστιχο άρδευσης στο μεγαλύτερό του μέρος. Σύντομα φτάνουμε στο Στραβόρεμα όπου πρέπει να διασχίσουμε το ποτάμι και να περάσουμε απέναντι. Εδώ υπήρχε μια γέφυρα η οποία έχει πλέον έχει καταστραφεί. Συνεχίζουμε σε ανηφορική πορεία πλέον ανεβαίνοντας την πλαγιά με μικρά ζικ ζακ μέχρι να βγούμε σε δασικό δρόμο. Ακολουθούμε τον δρόμο προς τα αριστερά για τετρακόσια μέτρα και τον αφήνουμε για να μπούμε αριστερά σε κατηφορικό μονοπάτι. Υπάρχει ξύλινη πινακίδα στο σημείο αυτό. Σύντομα περνάμε από ξύλινο γεφυράκι και το μονοπάτι ευδιάκριτο και καλοσημαδεμένο ανηφορίζει ξανά μέχρι να ανέβει σχεδόν στην άσφαλτο. Εδώ υπάρχει πινακίδα "ΠΡΑΜΑΤΑΡΙ - ΛΥΟΜΕΝΟ". Συνεχίζουμε κατηφορικά προς λυόμενο ώσπου να συναντήσουμε το επόμενο γεφυράκι. Συνολικά περνάμε 7 γεφυράκια μέχρι να φτάσουμε στον χώρο αναψυχής "λυόμενο" όπου έχει βρύση, τραπεζόπαγκους και παιδική χαρά. Διασχίζουμε τον χώρο αυτόν και βγαίνουμε πάνω στην άσφαλτο.
Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και μικρή πορεία μέσα σε δάσος οξυάς και πλάι στο στραβόρεμα του Πάικου.   

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Κρώμνη – Μετερίζι (1595μ)

Μήκος: 7076 μ.
Υψ. Ανάβαση: 967 μ.
Υψ. Κατάβαση: 87 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1587 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 593 μ.
Τrackpoints: 316

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Kromni-Meterizi.gpx

Paiko.Kromni-Meterizi.plt

Paiko.Kromni-Meterizi.kml

Από τα Γιαννιτσά ακολουθούμε πινακίδες για Νέο Μυλότοπο και από εκεί ασφαλτοστρωμένο δρόμο που σταματά 1χλμ πριν την Κρώμνη. Συνεχίζουμε σε γενικά βατό χωματόδρομο μέχρι το χωριό. Ανηφορίζουμε τώρα δεξιά της εκκλησίας σε φαρδύ χωματόδρομο και λίγο μετά στρίβουμε σε στενότερο δρόμο αριστερά που καταλήγει στο βάθος κοιλάδας όπου υπάρχει πηγή. Συνεχίζουμε σε καθαρό μονοπάτι με σήμανση. Αφού περάσουμε μικρή ρεματιά ανηφορίζουμε στην απέναντι ράχη όπου το μονοπάτι γίνεται δυσδιάκριτο καθώς διασχίζει διαδοχικά ξέφωτα. Τελικά μπαίνει πάλι στο δάσος στην κορυφή της ράχης όπου ξεκαθαρίζει. Αμέσως συναντάμε διασταύρωση, και προσέχουμε να πάμε αριστερά ανηφορίζοντας ομαλά σε δάσος με δρυς. Μετά από 30 λεπτά το μονοπάτι στρέφεται νότια και με ζικ-ζακ ανηφορίζει μέχρι την κορυφή της ράχης. (1 ώρα, 20 λεπτά)

Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς βγαίνουμε από το δάσος και το υποτυπώδες μονοπάτι από εδώ και πάνω ελάχιστα διακρίνεται καθώς ελίσσεται ανάμεσα σε βράχια, ελαφρά πυκνωμένο. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν να μην χάσουμε την σήμανση. Τελικά ανηφορίζει σε ομαλή ξέφωτη πλαγιά και καταλήγει σε μαντρί όπου φτάνει και τρακτερόδρομος. (30 λεπτά)

Αριστερότερα υπάρχει μεγάλη γκιόλα. Από εδώ το μονοπάτι ανηφορίζει ευδιάκριτο στην κορυφογραμμή μέχρι την κορυφή Εκκλησάκι (1533μ) . Από εκεί κατηφορίζουμε απότομα μέχρι ένα διάσελο. Εναλλακτικά υπάρχει μονοπάτι που παρακάμπτει αυτήν την πρώτη κορυφή. Τώρα ακολουθούμε μονοπάτι που αφού παρακάμψει ένα βραχώδες ύψωμα από δεξιά φτάνει στην βάση της κορυφής Μετερίζι (1595μ), όπου ανεβαίνουμε εύκολα ακολουθώντας τα σημάδια. (1 ώρα, 10 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Βέλεορβο - Γκόλα Τσούκα

Μήκος: 4723 μ.
Υψ. Ανάβαση: 626 μ.
Υψ. Κατάβαση: 127 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1638 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1133 μ.
Τrackpoints: 316

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Beleorbo-Gkola_Tsouka.gpx

Paiko.Beleorbo-Gkola_Tsouka.plt

Paiko.Beleorbo-Gkola_Tsouka.kml

Η διαδρομή ξεκινά από τον δρόμο που ενώνει το χωριό Λιβάδια με την Καστανερή. Η αφετηρία είναι ένας χωματόδρομος στα δεξιά όπως κατεβαίνουμε προς Καστανερή και είναι στο ύψος του "λυόμενου" της διαδρομής του Σταβοπόταμου. Ο χωματόδρομος αυτός σε 3 χλμ βγαίνει στην τοποθεσία Βάλε όρβο. Εμείς δεν φτάνουμε ως εκεί. Αφήνουμε τα αμάξια στην αρχή του χωματόδρομου σε υψόμετρο 1100μ. Περπατάμε στον χωματόδρομο για ~30 μέτρα και εκεί που στρίβει δεξιά εμείς συνεχίζουμε ευθεία μπαίνοντας μέσα ρεματιά κατάφυτη από οξιές. Περπατάμε για κάνα μισάωρο και στρίβουμε δεξιά σε ανηφόρα έχοντας δεξιά μας κάτω χαμηλά ρεματιά. Το μονοπάτι κάνει προοδευτικά ένα πέταλο και βγαίνουμε σε ξέφωτο με φτέρες. Συνεχίζουμε και το μονοπάτι φαρδαίνει σιγά σιγά και γίνεται χωματόδρομος. Προσπερνάμε ξύλινη πινακίδα πίσω από την οποία στα δεξιά μας φαίνεται η κορυφή. Πολύ σύντομα φτάνουμε σε διασταύρωση όπου αριστερά φεύγει χωματόδρομος για Παλιοχώρι. Ως εδώ από την αρχή κάναμε 1 ώρα. Εμείς πάμε δεξιά πάνω στον χωματόδρομο και βαδίζουμε για περίπου 15 λεπτά όπου μπαίνουμε δεξιά σε μονοπάτι. Σε πέντε λεπτά συναντάμε διασταύρωση μονοπατιών και παίρνουμε το αριστερό αγνοώντας αυτό που πάει ευθεία. Βγαίνουμε σε δρόμο τον οποίο περνάμε κάθετα και συνεχίζουμε απέναντι σε μονοπάτι. Ξαναβγαίνουμε σε δρόμο και τον ακολουθούμε ανηφορικά. Περνάμε χαρακτηριστική κορμοπλατεία στα δεξιά μας και συνεχίζουμε ευθεία στο δάσος σε μονοπάτι. Σε ένα 10λεπτο βγαίνουμε σε δρόμο, τον ακολουθούμε ανηφορικά και μας βγάζει σε λιβάδι κάτω από την κορυφή. Είμαστε σε υψόμετρο 1560μ. και χρειαστήκαμε κάτι λιγότερο από 2 ώρες από την αρχή της πορείας. Από εδώ στα ριζά των βράχων της κορυφής έχει μονοπάτι που ανεβάζει με scrambling τα τελευταία 100μ. Εναλλακτικά, υπάρχει κυκλικό μονοπάτι (υποτυπώδες) πιο ομαλό σε χωμάτινο πεδίο.
Η διαδρομή έχει ικανοποιητική σήμανση. Συνολικός χρόνος ανάβασης 2 ώρες και 15 λεπτά.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Λυόμενο - Πρ. Ηλίας - Στραβόρεμα - Λυόμενο

Μήκος: 11663 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1004 μ.
Υψ. Κατάβαση: 998 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1643 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1090 μ.
Τrackpoints: 828

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Liomeno-Pr_Hlias-Stravorema-Liomeno.gpx

Paiko.Liomeno-Pr_Hlias-Stravorema-Liomeno.plt

Paiko.Liomeno-Pr_Hlias-Stravorema-Liomeno.kml

Η πορεία ξεκινά από το Λυόμενο. Περνάμε το πρώτο γεφυράκι δίπλα στις κούνιες και ακολουθούμε το μονοπάτι που υπάρχει το οποίο στην αρχή μας γυρίζει προς τα πίσω έχοντας το ποτάμι στα αριστερά μας και εν συνεχεία ανεβαίνει σε κορυφούλα και μετά χάνει ύψος. Συνεχίζουμε πάνω σε μονοπάτι το οποίο περνάει από ένα ξέφωτο πριν βγούμε σε χωματόδρομο τον οποίο περνάμε απέναντι σε μονοπάτι - δρόμο όπου έχει μια καλύβα. Συνεχίζουμε και βγαίνουμε σε μεγάλο σταυροδρόμι. Κανονικά η η πορεία συνεχίζει απέναντι αλλά το πεδίο είναι κλειστό με βλάστηση και αγκάθια. Αν η εποχή είναι κατάλληλη προχωράμε ευθεία απέναντι αν όχι παρακάμπτουμε το σημείο αυτό από αριστερά παίρνοντας τον αριστερό δρόμο που σύντομα τον αφήνουμε για να μπούμε δεξιά σε χαρακτηριστική ανοιχτωσιά και ανεβαίνοντας την πλαγιά έχοντας στόχο να βγούμε επάνω στο ανοιχτό όπου συναντάμε ευδιάκριτο μονοπάτι το οποίο και ακολουθούμε ώσπου να συναντήσουμε χωματόδρομο. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο μέχρι να δούμε στα δεξιά μας ποτίστρα. Στο σημείο αυτό αφήνουμε τον δρόμο και στρίβουμε δεξιά κατηφορικά. Βγαίνουμε σε ρεματάκι, το περνάμε, ακολουθούμε τη ρεματιά εχοντας τη στα αριστερά μας και συνεχίζουμε κάπως ακανόνιστα πάνω πλαγιά με κατεύθυνση ΒΑ προσέχοντας για κορδέλες στα δέντρα. Βγαίνουμε σε γυμνό πεδίο και σύντομα φτάνουμε στην κορυφή Πρ. Ηλίας στα 1630μ. περίπου όπου έχει εκκλησάκι με πέτρες. Από την κορυφή κατεβαίνουμε με Β κατεύθυνση σε ανοιχτό πεδίο και στη συνέχεια προς τα Α προσέχοντας να βρούμε μονοπάτι ανάμεσα σε αλπικά χόρτα. Το μονοπάτι μας βγάζει σε χωματόδρομο που τον ακολουθούμε κάτω δεξιά. Περνάμε ένα μαντρί δίπλα στο δρόμο και λίγο παρακάτω έχει διαστεύρωση χωματόδρομων. Παίρνουμε το δεξί σκέλος το οποίο μας βγάζει σε μαγάλο χωματόδρομο από όπου περνά ο αγώνας. Πάμε δεξιά για κανα 2,5 χλμ όπου αφήνουμε τον δρόμο και μπαίνουμε αριστερά σε πολύ απότομο κατηφορικό μονοπάτι. Στο σημείο αυτό έχει και πινακίδα. Το μονοπάτι μας βγάζει σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε προς τα δεξιά. Σύντομα στενεύει ο δρόμος και συναντάμε μονοπάτι στα αριστερά με σχετική πινακίδα το οποίο μας βγάζει στο γεφυράκι ΕΡΑΤΩ. Από εδώ ακολουθούμε ακολουθούμε την κλασική διαδρομή του στραβορέματος περνώντας από τα γεφυράκια που καταλήγουν στο Λυόμενο.     

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης