Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά
Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΠAΪKO - Υψ. 1650 μ.

Νομοί: Κιλκίς / Πέλλας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 30

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Paiko.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Paiko.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Paiko.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Paiko_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Ελευθεροχωρί - κορυφή Γκόλα Τσούκα (Ρωμαϊκό Μονοπάτι)

2.

Καταρράκτες Σκρα - Μεγάλα Λιβάδια

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Ελευθεροχωρί - κορυφή Γκόλα Τσούκα (Ρωμαϊκό Μονοπάτι)

Μήκος: 20547 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1989 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2290 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1657 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 457

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.gpx

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.plt

Paiko.Eleytheroxori-Gkola_Tsouka.kml

Η καταγεγραμμένη ανάβαση είναι μια κυκλική διαδρομή με αρχή και τέλος το χωριό Ελευθεροχώρι και αφετηρία την τοποθεσία Αλώνι, πάνω από το χωριό.
Από την τοποθεσία Αλώνι στα 800 μ. παίρνουμε το μεγάλο μονοπάτι δεξιά (Ρωμαϊκό μονοπάτι) που οδηγεί στη τοποθεσία Αγνάντι. Στην διαδρομή, λίγο πριν φτάσουμε στο Αγνάντι στρίβουμε σε μικρότερο μονοπάτι αριστερά προς την βρύση Όρλια Βόντα. Η κανονική διαδρομή είναι ευθεία και είναι συντομότερη. Από την βρύση Όρλια Βόντα ανηφορίζουμε ώσπου συναντάμε το κεντρικό μονοπάτι στη τοποθεσία Αγνάντι. Το Αγνάντι είναι ξέφωτο και λιβάδια με θέα προς τα νότια.
Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από το πυκνό δάσος με κατεύθυνση βορειοδυτικά και σε 1 χλμ. συναντά κάθετα το δρόμο που πηγαίνει δεξιά προς το χωριό Καστανερή. Εμείς ακολουθούμε τον κατηφορικό δρόμο προς τα αριστερά για 800 μέτρα περίπου. Προσοχή, καθώς προχωράμε στο δασικό δρόμο θα πρέπει να βρούμε το μονοπάτι για την κορυφή στα δεξιά μας το οποίο ανηφορίζει μέσα από τη δασωμένη πλαγία. Λίγο ψηλότερα το δάσος αραιώνει και το μονοπάτι, με κόκκινα σημάδια, πιάνει την κύρια κορυφογραμμή του βουνού. Ψηλότερα συναντάμε ένα κιόσκι που διακρίνεται μπροστά μας και λίγο δεξιότερα την ψηλότερη κορυφή. Το έδαφος μέχρι την κορυφή Γκόλα Τσούκα (1650μ.) είναι πετρώδες.
Η κατάβαση γίνεται από τις απότομες νότιες πλαγιές τη κορυφής κατευθείαν προς το καταφύγιο του ΠΟΟ Γιαννιτσών. Από το καταφύγιο ακολουθώντας για 1 χλμ το δρόμο προς τα ανατολικά, φτάνουμε σε διασταύρωση και συνεχίζουμε δεξιά κάτω (αριστερά πηγαίνει προς Καστανερή). Στις επόμενες δύο διασταυρώσεις δασικών που συναντάμε πηγαίνουμε αριστερά. Εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος αρχίζει το μονοπάτι. Στην πρώτη διασταύρωση του μονοπατιού ακολουθούμε το δεξιό ενώ στην επόμενη κεντρική διασταύρωση πηγαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι με την ονομασία «Μυστήριο» το οποίο θα μας οδηγήσει στην τοποθεσία Αλώνι (αρχή της διαδρομής). Από εδώ συνεχίζουμε δεξιά το Ρωμαϊκό μονοπάτι ώσπου συναντάμε το δρόμο που φτάνει μέχρι το Αλώνι, που είναι η αρχή του Ρωμαϊκού μονοπατιού. Μετά από 10 λεπτά φτάνουμε στις κεραίες λίγο πάνω από το Ελευθεροχώρι.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Στο μέσο της διαδρομής το μονοπάτι κινήτε σε σταθερό υψόμετρο κοντά στα 1400 μέτρα για μερικά χιλιόμετρα (31-03-2013)

Η νοτιοανατολική ράχη από όπου το μονοπάτι βγάζει στην κορυφή (31-03-2013)

Καταρράκτες Σκρα - Μεγάλα Λιβάδια

Μήκος: 15947 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1304 μ.
Υψ. Κατάβαση: 531 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1449 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 400 μ.
Τrackpoints: 466

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Paiko.Skra-Megala_Libadia.gpx

Paiko.Skra-Megala_Libadia.plt

Paiko.Skra-Megala_Libadia.kml

Η διαδρομή ξεκινά από τους γνωστούς καταρράκτες έξω από το χωριό Σκρα και καταλήγει στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια. Ανοίχτηκε σχετικά πρόσφατα από τρεις ορειβάτες, τους Γιάννη Κυριαζή, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Νίκο Πετρούδη.

Από το parking των καταρρακτών (450 μ) κατηφορίζουμε το γνωστό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνώντας από γεφύρι φτάνει σε διασταύρωση, όπου με μια μικρή παράκαμψη αριστερά οδηγούμαστε σε πανέμορφους καταρράκτες. Μετά από λίγο το κυρίως μονοπάτι οδηγεί στη γαλάζια λίμνη, και στη συνέχεια σε χαρακτηριστικό καταρράκτη με σπηλιά και παγκάκι. Από εδώ  ξεκινά το ορειβατικό κομμάτι της διαδρομής, καθώς το μονοπάτι χώνεται σε υπέροχο δάσος από πλατάνια και κινείται παράλληλα με το ρέμα. Μετά από λίγη ώρα περνάμε χαρακτηριστικό βράχινο όγκο γεμάτο με σταλακτίτες, όπου ο μονοπάτι γίνεται πολύ ανηφορικό. Μετά χωνόμαστε σε βαλτώδες έδαφος με πολύ πυκνή βλάστηση. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε πυκνό δάσος οξιάς όπου το μονοπάτι σε σημεία είναι ασαφές, γιʼ αυτό προσοχή στα σημάδια (κορδέλες και μπογιά). Στα 590 μ διασταυρώνουμε χωματόδρομο τον οποίο σχεδόν αμέσως αφήνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στα 880 μ. Στα 1025 μ ξανασυναντάμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά για περίπου 200-250μ. Εκεί στο δεξί μας χέρι βρίσκουμε κόκκινα σημάδια και κορδέλες που μας στέλνουν μες στο δάσος, και μετά από λίγο ξανασυναντούμε το δρόμο έχοντας παρακάμψει μια μεγάλη στροφή του.  Τώρα έχουμε το νου μας για ξέφωτο με κομμένους κορμούς, όπου αφήνουμε το δρόμο και φεύγουμε δεξιά μέσα σε ρέμα. Το μονοπάτι κινείται μέσα σε δάσος  οξιάς και οδηγεί σε ξέφωτο με θαμνώδη βλάστηση όπου χάνεται. Εκεί στοχεύουμε τον αυχένα μπροστά μας, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μ. Από εδώ μπορούμε να ανεβούμε προαιρετικά στις κορφές στα αριστερά μας (Ν) , οι οποίες καταλήγουν στο Καντάστι. Από τον αυχένα μονοπάτι μας κατεβάζει μέσα από δάσος σε δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε. Ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι τα 1450 μ και μετά μας κατεβάζει στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια (1200 μ), αφού περάσει από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Σύνολο πορείας 6-7 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Δίγκας Χρήστος© 2009-2016 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης