Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΜΕΝΟΙΚΙΟ - Υψ. 1963 μ.

Νομοί: Δράμας / Σερρών
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 22

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Menoikio.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Menoikio.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Menoikio.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Menoikio_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Ανάβαση στην κορυφή Μαυρομμάτα (1963 μ.) από το Χιονοχώρι

2.

Αναστασιά - Φλόγα (1312μ) - Κορυφή Ανατολικό Μενοίκιο (1452μ) - Σκοπιά

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Ανάβαση στην κορυφή Μαυρομμάτα (1963 μ.) από το Χιονοχώρι

Μήκος: 11068 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1259 μ.
Υψ. Κατάβαση: 231 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1967 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 936 μ.
Τrackpoints: 1298

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Menoikio.Xionoxori-Mayromata.gpx

Menoikio.Xionoxori-Mayromata.plt

Menoikio.Xionoxori-Mayromata.kml

Η εκκίνηση της ανάβασης γίνεται από το Χιονοχώρι, ένα παραδοσιακό οικισμό στις πλαγίες του όρους Μενοίκιο. Φτάνοντας στο χωριό στρίβουμε αριστερά και μετά από 3 χιλιόμετρα αφήνουμε το αυτοκίνητο στην ράχη όπου υπάρχει ένα κιόσκι με θέα την πεδιάδα των Σερρών. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε με συμβατικό αυτοκίνητο, ούτε καν με χαμηλό SUV επειδή ο δασικός δρόμος είναι σε πολύ κακή κατάσταση (γεμάτος αιχμηρές κροκάλες 20-30 πόντων) και τον περνάτε μόνο με αγροτικό 4x4 (Οκτώβριος 2010), από εδώ όμως ξεκινάει η καταγραμμένη διαδρομή.
Η πορεία προς την κορυφή ακολουθεί τον δασικό δρόμο. Μετά από διαδρομή 6 χιλιομέτρων ο δρόμος περνά ένα μικρό ρέμα και κάνει μια στροφή αριστερά. Αμέσως μετά το ρέμα αφήνουμε το δρόμο και ανηφορίζουμε στην πλαγιά στα δεξιά μας . Ανεβαίνουμε στην κορυφογραμμή όπου συναντάμε κατά τακτά διαστήματα πέτρινους πύργους. Κινούμαστε πάνω στην ομαλή κορυφογραμμή, με μικρά ανεβοκατεβάσματα, και πορεία βορειοανατολική. Πλησιάζοντας την ψηλότερη κορυφή (Μαυρομμάτα) στρίβουμε δεξιά και ανεβαίνουμε στην πυραμίδα της κορυφής.
Η αναβασή έγινε χειμώνα χωρίς ορατότητα και η επιστροφή έγινε από τα ίδια.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Αναστασιά - Φλόγα (1312μ) - Κορυφή Ανατολικό Μενοίκιο (1452μ) - Σκοπιά

Μήκος: 14515 μ.
Υψ. Ανάβαση: 0 μ.
Υψ. Κατάβαση: 0 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 2169

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Menoikio.Anastasia-Floga-An_Menoikio-Skopia.gpx

Menoikio.Anastasia-Floga-An_Menoikio-Skopia.plt

Menoikio.Anastasia-Floga-An_Menoikio-Skopia.kml

Αφού διασχίσουμε με αυτοκίνητο το χωριό Αναστασιά συνεχίζουμε με κατεύθυνση βορειοανατολικά τον βατό χωματόδρομο για 1 χλμ περίπου που μας οδηγεί σε διασταύρωση. Δεξιά (ανατολικά) συνεχίζει προς το χωριό Αγριαννή ενώ αριστερά (Βόρεια) ξεκινάει η πορεία μας (550μ υψόμετρο) στην αρχή πάνω στον χωματόδρομο και στη συνέχεια πάνω σε κόψη, μετά από 1 με 1,4 χλμ από την διασταύρωση.
Στη συνέχεια περνάμε ένα σημείο που μοιάζει με νταμάρι και λίγο μετά μια σχισμή που από κάτω της μάλλον υπάρχει σπήλαιο (χρήζει εξερεύνησης). Κατόπιν διασχίζουμε βραχάκια και αραιή βλάστηση ενώ παρακάτω συναντούμε τις βραχογραφίες (800μ), οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο 800 - 900 π.χ. (εποχή χαλκού, σιδήρου). Η πορεία συνεχίζει στην κόψη με χαμηλή βλάστηση στην αρχή και κατόπιν σε χωράφια όπου λίγο αργότερα κατηφορίζει για λίγα μέτρα. Στο 3ο χλμ υπάρχει ανηφόρα με έντονη κλίση όπου προσεγγίζουμε την τελική κόψη της κορυφής. Υπάρχουν εναλλαγές στις κλίσεις και σε μια περιοχή υπάρχει δασάκι που πρέπει να διασχίσουμε για λίγα μέτρα. Αυτό το τελευταίο κομμάτι μας ξεγελάει διότι προσπερνάμε συνεχώς λοφάκια που μας δίνουν την εντύπωση ότι φτάνουμε στην κορυφή Φλόγα (1312μ). Στη συνέχεια κατηφορίζουμε ανατολικά την πετρώδη κόψη και προς το τελείωμα ξαναδιασχίζουμε δασάκι ώσπου να βγούμε σε χωματόδρομο που μας οδηγεί σε διάσελο (1050μ) και σε κεντρικό χωματόδρομο. Κατόπιν, κινούμαστε ανατολικά και στην διασταύρωση περνάμε απέναντι ενώ στην επόμενη κατευθυνόμαστε αριστερά (βορειοανατολικά) για 200μ περίπου όπου αφήνουμε τον χωματόδρομο και ξαναπιάνουμε μια γυμνή ράχη με εναλλαγές κλίσεων. Στο 9ο χλμ περίπου προσεγγίζουμε προκορυφή όπου βορειοανατολικά υπάρχει γκρεμός και καταπληκτική θέα προς την Προσοτσάνη Δράμας. Κατηφορίζουμε νοτιοανατολικά για λίγα μέτρα και τελικά ακολουθεί η τελευταία ανάβαση στην κορυφή του Ανατολικού Μενοικίου (1452μ).
Κατόπιν κατηφορίζουμε νοτιοανατολικά (προσοχή στις ράχες σε περίπτωση ομίχλης...) σε γυμνό έδαφος έως το 13χλμ περίπου όπου αρχίζουμε και βλέπουμε την Σκοπιά και τον χωματόδρομο που μας οδηγεί εκεί. Κάπου εκεί υπάρχει στάνη που έχει σκυλιά και ίσως χρειάζεται προσοχή. Τέλος προσεγγίζουμε το χωριό Σκοπιά (700μ) όπου και τερματίζουμε. Εκεί υπάρχουν 2 ταβέρνες όπου προτείνονται για αναπλήρωση δυνάμεων.

Καταγραφή διαδρομής: Χορτομάρης Βασίλειος© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης