Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ - Υψ. 1231 μ.

Νομός: Ηρακλείου
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 21

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Asterousia.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Asterousia.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Asterousia.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Asterousia_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Τα Αστερούσια ή Κόφινας είναι χαμηλή σχετικά οροσειρά που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στο Λιβυκό πέλαγος ανατολικά της παραλίας Μάταλα. Η υψηλότερη κορυφή τους έχει υψόμετρο 1.231 μέτρα και ονομάζεται Κόφινας, όνομα που χρησιμοποιείται και για ολόκληρη την οροσειρά.

Στο βουνό υπάρχουν πολλά φαράγγια με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο, η ονομασία του οποίου οφείλεται στο μοναχισμό που ασκούνταν στο παρελθόν μέσα στα αναρίθμητα μικρά σπήλαια που υπάρχουν κατά μήκος των δύο πλευρών του. Στα ανατολικά της οροσειράς βρίσκεται το άγνωστο αλλά σημαντικό φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα με φοίνικες του Θεόφραστου.

Η περιοχή των Αστερουσίων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR4310005, καθώς η περιοχή έχει οικολογική και αρχαιολογική σπουδαιότητα. Στα Αστερούσια συναντάει κανείς τον υπό εξαφάνιση γυπαετό Gypaetus Barbatus ο οποίος τοπικά ονομάζεται και «κοκκαλάς» λόγω της συνήθειάς του να ρίχνει από ψηλά τα κόκαλα των πεθαμένων ζώων τα οποία βρίσκει και τρέφεται με το μεδούλι τους. Άλλα σημαντικά αρπακτικά που συναντώνται στην περιοχή είναι το Όρνιο Gypus fulvius, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο πετρίτης Falco peregrinus. Το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο μαυροπετρίτης Falco eleonorae.

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι

2.

Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι

Μήκος: 11565 μ.
Υψ. Ανάβαση: 488 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1014 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 905 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 260 μ.
Τrackpoints: 1889

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.gpx

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.plt

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.kml

Η διαδρομή «Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι» είναι μία μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει νοτιοδυτικά τού Αχεντριά (υψόμετρο 780μ), περνάει από το γραφικό χωριό τής Εθιάς (υψόμετρο 740μ), ανεβαίνει στο ύψωμα Ανάληψη (υψόμετρο 900μ) και καταλήγει ανατολικά από το χωριό Ροτάσι (υψόμετρο 260μ).

Το σημείο εκκίνησης (που απέχει περίπου 60χλμ από το Ηράκλειο) βρίσκεται νοτιοδυτικά τού χωριού Αχεντριάς, στον δρόμο που ενώνει την Εθιά με τον Αχεντριά όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη, έχει χαμηλή βλάστηση στο μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ υπάρχουν 1-2 πόρτες που έχουν μπει για τα ζώα τις οποίες πρέπει να κλείσουμε μετά τη διέλευσή μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ταμπέλες και η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα, οπότε είναι δύσκολο να χαθούμε. Από το σημείο εκκίνησης ανηφορίζουμε νότια σε χωματόδρομο φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Στη συνέχεια κινούμαστε νότια στον χωματόδρομο και μετά δυτικά απολαμβάνοντας τη θέα προς τα βόρεια. Θα περάσουμε μία στάνη και μετά από λίγο θα μπούμε σε μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει σε ένα ακόμα εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα σε κτίσματα. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά σε χωματόδρομο, μετά βορειοδυτικά φτάνοντας σε διασταυρώσεις κοντά σε τοιχία. Από εκεί θα κατηφορίσουμε βόρεια προς το γραφικό χωριό Εθιά που περιστοιχίζεται από πεύκα. Μετά την Εθιά θα συνεχίσουμε βόρεια σε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει σε διασταύρωση δρόμων λίγο πριν το ύψωμα της Ανάληψης. Ο ανατολικός δρόμος θα μας βγάλει στο ύψωμα της Ανάληψης όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Από το ύψωμα μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα προς τα Αστερούσια Όρη, τον κάμπο της Μεσαράς, τον Ψηλορείτη και την ενδοχώρα Ηρακλείου. Γυρίζοντας πάλι στη διασταύρωση θα κινηθούμε δυτικά σε μονοπάτι, βορειοδυτικά σε χωματόδρομο και πάλι σε μονοπάτι περνώντας ένα μαντρί. Από εκεί θα συνεχίσουμε κατηφορίζοντας βορειοδυτικά και βόρεια, θα περάσουμε μία ποτίστρα, κάποια κτίσματα και θα φτάσουμε σε μία δολίνη την οποία πρέπει να παρακάμψουμε με προσοχή. Από εκεί θα συνεχίσουμε ανατολικά και μετά βόρεια. Θα περάσουμε από κάποια χαλάσματα, κτίσματα, καλλιέργειες και μετά από λίγο θα φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Ροτάσι με το Μεσοχώρι, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες και λίγο περισσότερο εάν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μέσα από τον Αχεντριά και να τελειώσουμε μέσα στο Ροτάσι.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Ο χωματόδρομος στην αρχή τής διαδρομής (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Θέα προς τον Αχεντριά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Το χωριό Εθιά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Θέα από την κορυφή Ανάληψη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Κατηφορίζοντας προς το Ροτάσι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Μία δολίνη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά

Μήκος: 14813 μ.
Υψ. Ανάβαση: 978 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1256 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 654 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 24 μ.
Τrackpoints: 1616

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.gpx

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.plt

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.kml

Η διαδρομή «Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά» είναι μία μέση προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Χάρακας (υψόμετρο 310μ) περνάει από το χωριό Παράνυμφοι (υψόμετρο 520μ) και καταλήγει στην παραθαλάσσια ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά. Η διαδρομή αποτελεί μία κάθετη διάσχιση των Αστερουσίων ορέων.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο χωριό Χάρακας Ηρακλείου (που απέχει 50χλμ από το Ηράκλειο) όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη από τους Παρανύμφους και μετά με άσπρα-κόκκινα κάθετα σημάδια, ενώ μπορούμε να ξεκινήσουμε και από τους Παρανύμφους όπου φτάνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Από τον Χάρακα ανηφορίζουμε νότια στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στους Παρανύμφους. Η δύσκολη ανηφόρα φτάνει μέχρι το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού κοντά στην κορυφογραμμή σε διασταύρωση με χωματόδρομο. Από εκεί κατηφορίζουμε νότια στον ασφαλτόδρομο και σε λίγο θα φτάσουμε στον οικισμό Αμύγδαλο και λίγο πιο μετά στο χωριό Παράνυμφοι. Νοτιοδυτικά των Παρανύμφων ξεκινάει χωματόδρομος τον οποίο ακολουθούμε μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Από εκεί μπαίνουμε στο πιο δύσκολο ορειβατικό κομμάτι της διαδρομής. Ακολουθούμε με προσοχή το μονοπάτι που κατηφορίζει στα νότια. Στη συνέχεια το μονοπάτι συνεχίζει δυτικά και νοτιοδυτικά ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στην πλαγιά. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον χωματόδρομο που καταλήγει στη Μονή Κουδουμά, ωστόσο δεν θα τον ακολουθήσουμε σε όλο το μήκος του για να γλιτώσουμε μερικά χιλιόμετρα. Συνεχίζουμε νοτιοδυτικά, περνάμε από ένα εκκλησάκι και κινούμαστε άλλοτε σε μονοπάτι και άλλοτε σε χωματόδρομο, όπως φαίνεται και από το αρχείο καταγραφής. Στο τελευταίο κομμάτι κατηφορίζουμε νότια και νοτιοδυτικά μέχρι να φτάσουμε στην Μονή Κουδουμά, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Το χωριό Χάρακας από ψηλά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Διασχίζοντας το χωριό Παράνυμφοι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Πλησιάζοντας το εκκλησάκι τού Αγίου Παύλου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Το μονοπάτι στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Προσεγγίζοντας τον χωματόδρομο που οδηγεί στον Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Η ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)


© 2009-2016 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης