Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ - Υψ. 1231 μ.

Νομός: Ηρακλείου
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 69

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Asterousia.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Asterousia.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Asterousia.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Asterousia_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Τα Αστερούσια ή Κόφινας είναι χαμηλή σχετικά οροσειρά που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στο Λιβυκό πέλαγος ανατολικά της παραλίας Μάταλα. Η υψηλότερη κορυφή τους έχει υψόμετρο 1.231 μέτρα και ονομάζεται Κόφινας, όνομα που χρησιμοποιείται και για ολόκληρη την οροσειρά.

Στο βουνό υπάρχουν πολλά φαράγγια με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο, η ονομασία του οποίου οφείλεται στο μοναχισμό που ασκούνταν στο παρελθόν μέσα στα αναρίθμητα μικρά σπήλαια που υπάρχουν κατά μήκος των δύο πλευρών του. Στα ανατολικά της οροσειράς βρίσκεται το άγνωστο αλλά σημαντικό φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα με φοίνικες του Θεόφραστου.

Η περιοχή των Αστερουσίων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR4310005, καθώς η περιοχή έχει οικολογική και αρχαιολογική σπουδαιότητα. Στα Αστερούσια συναντάει κανείς τον υπό εξαφάνιση γυπαετό Gypaetus Barbatus ο οποίος τοπικά ονομάζεται και «κοκκαλάς» λόγω της συνήθειάς του να ρίχνει από ψηλά τα κόκαλα των πεθαμένων ζώων τα οποία βρίσκει και τρέφεται με το μεδούλι τους. Άλλα σημαντικά αρπακτικά που συναντώνται στην περιοχή είναι το Όρνιο Gypus fulvius, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο πετρίτης Falco peregrinus. Το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο μαυροπετρίτης Falco eleonorae.

Διαδρομές στο βουνό: 7

1.

Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι

2.

Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά

3.

Κάτω Καστελλιανά – φαράγγι Μίντρη – Τσούτσουρος – Μαριδάκι

4.

Μονή Οδηγήτριας – Αγιοφάραγγο – Καλοί Λιμένες

5.

Στέρνες – Σώπατα – Κουδουμάς

6.

Μαριδάκι – Άγιος Νικήτας

7.

Καπετανιανά – φαράγγι Γούλας – Άγιος Ιωάννης – Ελυγιά

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι

Μήκος: 11565 μ.
Υψ. Ανάβαση: 488 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1014 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 905 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 260 μ.
Τrackpoints: 1889

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.gpx

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.plt

Asterousia.Axentrias-Ethia-Analipsi-Rotasi.kml

Η διαδρομή «Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι» είναι μία μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει νοτιοδυτικά τού Αχεντριά (υψόμετρο 780μ), περνάει από το γραφικό χωριό τής Εθιάς (υψόμετρο 740μ), ανεβαίνει στο ύψωμα Ανάληψη (υψόμετρο 900μ) και καταλήγει ανατολικά από το χωριό Ροτάσι (υψόμετρο 260μ).

Το σημείο εκκίνησης (που απέχει περίπου 60χλμ από το Ηράκλειο) βρίσκεται νοτιοδυτικά τού χωριού Αχεντριάς, στον δρόμο που ενώνει την Εθιά με τον Αχεντριά όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη, έχει χαμηλή βλάστηση στο μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ υπάρχουν 1-2 πόρτες που έχουν μπει για τα ζώα τις οποίες πρέπει να κλείσουμε μετά τη διέλευσή μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ταμπέλες και η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα, οπότε είναι δύσκολο να χαθούμε. Από το σημείο εκκίνησης ανηφορίζουμε νότια σε χωματόδρομο φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Στη συνέχεια κινούμαστε νότια στον χωματόδρομο και μετά δυτικά απολαμβάνοντας τη θέα προς τα βόρεια. Θα περάσουμε μία στάνη και μετά από λίγο θα μπούμε σε μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει σε ένα ακόμα εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα σε κτίσματα. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά σε χωματόδρομο, μετά βορειοδυτικά φτάνοντας σε διασταυρώσεις κοντά σε τοιχία. Από εκεί θα κατηφορίσουμε βόρεια προς το γραφικό χωριό Εθιά που περιστοιχίζεται από πεύκα. Μετά την Εθιά θα συνεχίσουμε βόρεια σε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει σε διασταύρωση δρόμων λίγο πριν το ύψωμα της Ανάληψης. Ο ανατολικός δρόμος θα μας βγάλει στο ύψωμα της Ανάληψης όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Από το ύψωμα μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα προς τα Αστερούσια Όρη, τον κάμπο της Μεσαράς, τον Ψηλορείτη και την ενδοχώρα Ηρακλείου. Γυρίζοντας πάλι στη διασταύρωση θα κινηθούμε δυτικά σε μονοπάτι, βορειοδυτικά σε χωματόδρομο και πάλι σε μονοπάτι περνώντας ένα μαντρί. Από εκεί θα συνεχίσουμε κατηφορίζοντας βορειοδυτικά και βόρεια, θα περάσουμε μία ποτίστρα, κάποια κτίσματα και θα φτάσουμε σε μία δολίνη την οποία πρέπει να παρακάμψουμε με προσοχή. Από εκεί θα συνεχίσουμε ανατολικά και μετά βόρεια. Θα περάσουμε από κάποια χαλάσματα, κτίσματα, καλλιέργειες και μετά από λίγο θα φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Ροτάσι με το Μεσοχώρι, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες και λίγο περισσότερο εάν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μέσα από τον Αχεντριά και να τελειώσουμε μέσα στο Ροτάσι.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Ο χωματόδρομος στην αρχή τής διαδρομής (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Θέα προς τον Αχεντριά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Το χωριό Εθιά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Θέα από την κορυφή Ανάληψη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Κατηφορίζοντας προς το Ροτάσι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Μία δολίνη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (08-11-2015)

Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά

Μήκος: 14813 μ.
Υψ. Ανάβαση: 978 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1256 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 654 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 24 μ.
Τrackpoints: 1616

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.gpx

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.plt

Asterousia.Xarakas-Paranymfoi-Moni_Koudouma.kml

Η διαδρομή «Χάρακας – Παράνυμφοι – Μονή Κουδουμά» είναι μία μέση προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Χάρακας (υψόμετρο 310μ) περνάει από το χωριό Παράνυμφοι (υψόμετρο 520μ) και καταλήγει στην παραθαλάσσια ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά. Η διαδρομή αποτελεί μία κάθετη διάσχιση των Αστερουσίων ορέων.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο χωριό Χάρακας Ηρακλείου (που απέχει 50χλμ από το Ηράκλειο) όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη από τους Παρανύμφους και μετά με άσπρα-κόκκινα κάθετα σημάδια, ενώ μπορούμε να ξεκινήσουμε και από τους Παρανύμφους όπου φτάνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Από τον Χάρακα ανηφορίζουμε νότια στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στους Παρανύμφους. Η δύσκολη ανηφόρα φτάνει μέχρι το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού κοντά στην κορυφογραμμή σε διασταύρωση με χωματόδρομο. Από εκεί κατηφορίζουμε νότια στον ασφαλτόδρομο και σε λίγο θα φτάσουμε στον οικισμό Αμύγδαλο και λίγο πιο μετά στο χωριό Παράνυμφοι. Νοτιοδυτικά των Παρανύμφων ξεκινάει χωματόδρομος τον οποίο ακολουθούμε μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Από εκεί μπαίνουμε στο πιο δύσκολο ορειβατικό κομμάτι της διαδρομής. Ακολουθούμε με προσοχή το μονοπάτι που κατηφορίζει στα νότια. Στη συνέχεια το μονοπάτι συνεχίζει δυτικά και νοτιοδυτικά ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στην πλαγιά. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον χωματόδρομο που καταλήγει στη Μονή Κουδουμά, ωστόσο δεν θα τον ακολουθήσουμε σε όλο το μήκος του για να γλιτώσουμε μερικά χιλιόμετρα. Συνεχίζουμε νοτιοδυτικά, περνάμε από ένα εκκλησάκι και κινούμαστε άλλοτε σε μονοπάτι και άλλοτε σε χωματόδρομο, όπως φαίνεται και από το αρχείο καταγραφής. Στο τελευταίο κομμάτι κατηφορίζουμε νότια και νοτιοδυτικά μέχρι να φτάσουμε στην Μονή Κουδουμά, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Το χωριό Χάρακας από ψηλά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Διασχίζοντας το χωριό Παράνυμφοι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Πλησιάζοντας το εκκλησάκι τού Αγίου Παύλου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Το μονοπάτι στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Προσεγγίζοντας τον χωματόδρομο που οδηγεί στον Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Η ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (17-06-2017)

Κάτω Καστελλιανά – φαράγγι Μίντρη – Τσούτσουρος – Μαριδάκι

Μήκος: 8098 μ.
Υψ. Ανάβαση: 748 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1180 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 423 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -30 μ.
Τrackpoints: 771

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Kato_Kastelliana-Mintri-Tsoutsouros-Maridaki.gpx

Asterousia.Kato_Kastelliana-Mintri-Tsoutsouros-Maridaki.plt

Asterousia.Kato_Kastelliana-Mintri-Tsoutsouros-Maridaki.kml

Η διαδρομή «Κάτω Καστελλιανά – φαράγγι Μίντρη – Τσούτσουρος – Μαριδάκι» είναι μία εύκολη προς μέση πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει νότια των Κάτω Καστελλιανών (υψόμετρο 425μ), διασχίζει το Φαράγγι Μίντρη (ή Μύντρη) και καταλήγει στους παραθαλάσσιους οικισμούς Τσούτσουρος (ή Τσούτσουρας) και Μαριδάκι.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο δίκλητο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και Αγίου Γεωργίου, 1,5χλμ νότια των Κάτω Καστελλιανών τα οποία απέχουν 51χλμ από το Ηράκλειο, όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Σηματοδότηση δεν υπάρχει, το φαράγγι δεν έχει νερό το καλοκαίρι και ίσως χρειαστεί να ανοίξουμε και να κλείσουμε 1-2 συρμάτινες πόρτες που έχουν μπει για τα ζώα. Από το σημείο εκκίνησης θα κατηφορίσουμε νότια στον χωματόδρομο τον οποίο θα αφήσουμε για να μπούμε σε μονοπάτι για να τον συναντήσουμε και πάλι μόλις φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας. Από εκεί θα συνεχίσουμε νοτιοανατολικά στην κοίτη του ρέματος Μίντρη. Κάποια στιγμή θα περάσουμε και από ένα κτίσμα με περίφραξη. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στο στενότερο σημείο του φαραγγιού Μίντρη. Προς την έξοδο του φαραγγιού θα συναντήσουμε ξύλινα κάγκελα καθώς και αρχαία ερείπια (αρχαία Ίνατος). Συνεχίζοντας το μονοπάτι στα νοτιοανατολικά θα μπούμε στον οικισμό του Τσούτσουρα και στην παραλία του. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά στον κεντρικό δρόμο. Στο τέλος του, ανάμεσα στα σπίτια, υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει νοτιοδυτικά στο Μαριδάκι. Στην αρχή είναι ανηφορικό και μετά κατηφορικό. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στο Μαριδάκι που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Κατηφορίζοντας προς το ρέμα Μίντρη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Μέσα στο ρέμα Μίντρη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Μέσα στο φαράγγι Μίντρη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Ο ξύλινος φράχτης στο τελείωμα του φαραγγιού Μίντρη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Ο οικισμός Τσούτσουρος (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Ο οικισμός Μαριδάκι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (20-08-2017)

Μονή Οδηγήτριας – Αγιοφάραγγο – Καλοί Λιμένες

Μήκος: 11749 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1123 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1336 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 210 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -29 μ.
Τrackpoints: 1133

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Moni_Odigitrias-Agiofaraggo-Kaloi_Limenes.gpx

Asterousia.Moni_Odigitrias-Agiofaraggo-Kaloi_Limenes.plt

Asterousia.Moni_Odigitrias-Agiofaraggo-Kaloi_Limenes.kml

Η διαδρομή «Μονή Οδηγήτριας – Αγιοφάραγγο – Καλοί Λιμένες» είναι μία εύκολη προς μέση πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τη Μονή Οδηγήτριας (υψόμετρο 210μ), διασχίζει το Αγιοφάραγγο και καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό Καλοί Λιμένες.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στη Μονή Οδηγήτριας που απέχει 71χλμ από το Ηράκλειο, όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Στην αρχή της διαδρομής υπάρχουν κάποιες ενημερωτικές πινακίδες για το Αγιοφάραγγο. Αρχικά μπαίνουμε σε κατηφορικό χωματόδρομο με κατεύθυνση νότια. Κάποια στιγμή θα περάσουμε και από το εκκλησάκι τής Αγίας Κυριακής που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά. Συνεχίζοντας νότια θα φτάσουμε σε διασταύρωση με ενημερωτικές πινακίδες για το Αγιοφάραγγο. Επιλέγουμε τον δρόμο προς τα δεξιά με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε χώρο στάθμευσης στο σημείο που τελειώνει ο χωματόδρομος. Κάποιους μήνες υπάρχει εκεί και καντίνα. Από εδώ και πέρα αρχίζει ουσιαστικά το Αγιοφάραγγο. Συνεχίζουμε νότια μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Έξω από αυτό υπάρχει πηγάδι στο οποίο υπάρχει περίπτωση να βρούμε πόσιμο νερό. Λίγα μέτρα μετά το εκκλησάκι υπάρχει το σπήλαιο Γουμενόσπηλιο. Από εκεί συνεχίζουμε νότια μέχρι να φτάσουμε στην όμορφη παραλία του Αγιοφάραγγου. Γυρνώντας προς τα πίσω θα κινηθούμε βορειοανατολικά σε μονοπάτι που ανηφορίζει προς Καλούς Λιμένες. Μπορούμε να κάνουμε και μία στάση στο ύψωμα πάνω από την παραλία όπου βρίσκεται το λιμνοβάραθρο του Βουρβουλίτη (η λίμνη έχει υφάλμυρο νερό και είναι αρκετά δύσκολο να κατέβουμε). Συνεχίζουμε την πορεία μας στο μονοπάτι στα ανατολικά και στη συνέχεια βορειοανατολικά μέχρι να μπούμε σε χωματόδρομο. Από εκεί κατηφορίζουμε ανατολικά προς Καλούς Λιμένες, που αποτελούν και το τέλος τής διαδρομής (μπορούμε να επισκεφτούμε και το εκκλησάκι και το σπήλαιο του Απόστολου Παύλου που βρίσκονται σε ύψωμα νοτιοδυτικά από τους Καλούς Λιμένες, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής). Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


H Μονή Οδηγήτριας (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Η είσοδος του Αγιοφάραγγου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Η εκκλησία Αγίου Αντωνίου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Μέσα στο Αγιοφάραγγο (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Η παραλία Αγιοφάραγγου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Οι Καλοί Λιμένες (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (24-09-2017)

Στέρνες – Σώπατα – Κουδουμάς

Μήκος: 21598 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1176 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1479 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1066 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 8 μ.
Τrackpoints: 1144

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Sternes-Sopata-Koudoumas.gpx

Asterousia.Sternes-Sopata-Koudoumas.plt

Asterousia.Sternes-Sopata-Koudoumas.kml

Η διαδρομή «Στέρνες – Σώπατα – Κουδουμάς» είναι μία δύσκολη πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τις Στέρνες (υψόμετρο 310μ), ανεβαίνει στην περιοχή Σώπατα (υψόμετρο 1100μ) και καταλήγει στην παραλία Κουδουμά και στην Ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά. Σε αυτή τη διαδρομή πραγματοποιείται κάθε χρόνο αγώνας δρόμου και πεζοπορία, ενώ μπορεί να γίνει και με ποδήλατο βουνού. Αποτελεί μία κλασική διαδρομή κάθετης διάσχισης των Αστερουσίων και η κίνηση γίνεται συνεχώς στον χωματόδρομο που οδηγεί στον Κουδουμά.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο χωριό Στέρνες του νομού Ηρακλείου, που απέχει 48χλμ από το Ηράκλειο, όπου και σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Από τις Στέρνες κινούμαστε νότια στον χωματόδρομο που ανηφορίζει, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να χαθούμε. Αρκεί να μείνουμε στον κεντρικό χωματόδρομο. Υπάρχουν μπλε χιλιομετρικές ταμπέλες ανά χιλιόμετρο με κίτρινο αριθμό, ενώ είναι απίθανο να βρούμε νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η πορεία μας είναι αρχικά συνεχώς ανηφορική για 9χλμ, μόνο με θαμνώδη βλάστηση. Μπορούμε να απολαύσουμε στα βορειοδυτικά τη θέα προς τον Ψηλορείτη, βόρεια προς την ενδοχώρα του Ηρακλείου και βορειοανατολικά προς Λασιθιώτικα όρη. Κάποια στιγμή θα περάσουμε από ένα εκκλησάκι κοντά σε μαντρί. Θα ανηφορίσουμε ακόμα περισσότερο μέχρι να φτάσουμε στην περιοχή Σώπατα. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό οροπέδιο. Μπορούμε να δούμε και τον Κόφινα, την υψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων με υψόμετρο 1231μ, και να επιχειρήσουμε εάν θέλουμε να ανέβουμε με προσοχή. Μετά τα Σώπατα η διαδρομή γίνεται συνεχώς κατηφορική για 13,5χλμ και μας παρέχει απλόχερα θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τις νότιες παραλίες του νομού Ηρακλείου. Από εδώ και πέρα υπάρχουν κάποια σημεία με πεύκα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μιας και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είμαστε εκτεθειμένοι. Μετά από αρκετή ώρα θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά και την ομώνυμη παραλία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5-6 ώρες ανάλογα με τον ρυθμό.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Ο παλαιός, κατεστραμμένος οικισμός και ο ναός Αγίου Νικολάου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Η περιοχή Σώπατα κοντά στον Κόφινα (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Ο Κόφινας, η υψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Το κατέβασμα προς τη μονή Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Η παραλία Κουδουμά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-04-2018)

Μαριδάκι – Άγιος Νικήτας

Μήκος: 2705 μ.
Υψ. Ανάβαση: 274 μ.
Υψ. Κατάβαση: 230 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 63 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -10 μ.
Τrackpoints: 264

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Maridaki-Agios_Nikitas.gpx

Asterousia.Maridaki-Agios_Nikitas.plt

Asterousia.Maridaki-Agios_Nikitas.kml

Η διαδρομή «Μαριδάκι – Άγιος Νικήτας» είναι μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον παραθαλάσσιο οικισμό Μαριδάκι και καταλήγει στο μοναστήρι και την παραλία Αγίου Νικήτα.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον οικισμό Μαριδάκι με την ομώνυμη παραλία του. Εκεί μπορούμε να φτάσουμε είτε με αυτοκίνητο (70χλμ από το Ηράκλειο, με τα τελευταία να είναι χωματόδρομος) είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από τον Τσούτσουρο και περιγράφεται στο Hellaspath. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας στον ειδικό χώρο που υπάρχει εντός τού οικισμού. Στον οικισμό υπάρχει πηγή με νερό. Ομοίως νερό υπάρχει στην μονή Αγίου Νικήτα στον τερματισμό και πουθενά αλλού ενδιάμεσα. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη αλλά είναι δύσκολο να χαθούμε. Κάλυψη από δέντρα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο. Από το κέντρο του οικισμού κατευθυνόμαστε στο νότιο τελείωμά του και ανηφορίζουμε στον χωματόδρομο που κινείται νότια και στη συνέχεια συνεχίζει νοτιοδυτικά παράλληλα με τη θάλασσα. Απολαμβάνουμε τη θέα με τα καταγάλανα νερά προς τα νότια και τα άγρια Αστερούσια Όρη στα βόρεια. Σε κάποιο σημείο θα δούμε μία μεγάλη κεραία και ένα κτίσμα μέσα σε βράχο στα νότια. Εμείς θα συνεχίσουμε στον χωματόδρομο στα δυτικά. Για να κόψουμε δρόμο μπορούμε να μπούμε σε μονοπάτι, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής, και να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Φροντίζουμε να κλείσουμε το μεταλλικό πλέγμα που έχει μπει για να ζώα. Από εκεί συνεχίζουμε δυτικά στον χωματόδρομο. Θα φτάσουμε σε ένα σπίτι με πολλά δέντρα. Βόρεια από αυτό ξεκινάει μονοπάτι όπως υποδηλώνει και μία πινακίδα που γράφει «Ag Nikitas» που βρίσκεται πάνω σε στύλο. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στον χωματόδρομο που παρακάμψαμε και νοτιοδυτικά από αυτόν θα συναντήσουμε την κεντρική είσοδο της μονής Αγίου Νικήτα. Μπορούμε να επισκεφτούμε το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά. Στο νοτιοδυτικό τελείωμα της μονής ξεκινάει μονοπάτι που θα μας βγάλει στην ομώνυμη παραλία, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Ο οικισμός και η παραλία Μαριδάκι (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Θέα προς τα νότια (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Κινούμενοι δίπλα στα Αστερούσια Όρη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Το εκκλησάκι Τιμίου Σταυρού (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Η μονή Αγίου Νικήτα (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Η παραλία Αγίου Νικήτα (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (22-07-2018)

Καπετανιανά – φαράγγι Γούλας – Άγιος Ιωάννης – Ελυγιά

Μήκος: 4572 μ.
Υψ. Ανάβαση: 372 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1131 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 745 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -27 μ.
Τrackpoints: 436

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Asterousia.Kapetaniana-Goulas-Ag_Ioannis-Elygia.gpx

Asterousia.Kapetaniana-Goulas-Ag_Ioannis-Elygia.plt

Asterousia.Kapetaniana-Goulas-Ag_Ioannis-Elygia.kml

Η διαδρομή «Καπετανιανά – φαράγγι Γούλας – Άγιος Ιωάννης – Ελυγιά» είναι μία μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τα Καπετανιανά, κινείται παράλληλα με το φαράγγι Γούλας και καταλήγει στις παραλίες Αγίου Ιωάννη και Ελυγιάς.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στα Καπετανιανά, που απέχουν 64χλμ από το Ηράκλειο, όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορούμε να απολαύσουμε την άγρια ομορφιά των Αστερουσίων, το Λιβυκό πέλαγος στα νότια, καθώς και της υψηλότερης κορυφής, του Κόφινα, στα ανατολικά. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με άσπρα-κόκκινα σημάδια καθώς και ταμπελάκια. Νερό θα βρούμε μόνο στον οικισμό τού Αγίου Ιωάννη. Λίγη σκιά από δέντρα υπάρχει μόνο στο δεύτερο μισό κομμάτι τής διαδρομής. Η διαδρομή δεν συνίσταται να γίνει με βροχή ή τους μήνες με τρεχούμενα νερά, διότι υπάρχει ένα σχετικά δύσκολο κατηφορικό τμήμα που μπορεί να γίνει γλιστερό. Η διαδρομή είναι συνεχώς κατηφορική. Από τον γραφικό οικισμό των Καπετανιανών κινούμαστε νότια σε χωματόδρομο. Λίγο πριν φτάσουμε σε γκρεμό θα κινηθούμε ανατολικά και θα μπούμε στη βόρεια είσοδο του φαραγγιού τής Γούλας κοντά σε κεραίες. Ωστόσο, δεν θα διασχίσουμε το φαράγγι διότι γίνεται μόνο με τη χρήση σκοινιών. Θα κινηθούμε παράλληλα με αυτό σε μονοπάτι, όπως φαίνεται και από το αρχείο καταγραφής. Θα κινηθούμε παράλληλα με ξύλινο φράχτη και κάποια στιγμή θα έχουμε και πάλι θέα προς τα νότια. Εδώ θα φτάσουμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, ένα κατηφορικό πέρασμα με λίγα σαθρά βράχια που πρέπει να περάσουμε με προσοχή. Μετά από αυτό θα μπούμε και πάλι σε μονοπάτι, θα περάσουμε έναν μεταλλικό φράχτη και θα συνεχίσουμε νότια σε αραιό πευκόδασος. Μετά από λίγο θα μπούμε στον χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον οικισμό τού Αγίου Ιωάννη και στην ομώνυμη παραλία. Από εκεί μπορούμε να επισκεφτούμε και την παραλία Ελυγιάς που βρίσκεται 10-15 λεπτά προς τα ανατολικά. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3-3,5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Τα Καπετανιανά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)

Μπαίνοντας στο φαράγγι Γούλας (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)

Το δύσκολο πέρασμα της διαδρομής (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)

Πλησιάζοντας τον Άγιο Ιωάννη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)

Η παραλία Αγίου Ιωάννη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)

Η παραλία Ελυγιάς (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (23-09-2018)


© 2009-2018 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης