Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά
Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ - Υψ. 1810 μ.

Νομός:
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 21

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Mitsikeli.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Mitsikeli.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Mitsikeli.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Mitsikeli_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Το Μιτσικέλι είναι βουνό της Ηπείρου με υψόμετρο 1.810 μέτρα. Το όνομα είναι σλάβικο και σημαίνει φωλιά αρκούδας. Βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, στα βορειανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. Το Μιτσικέλι περικλείεται στα βόρεια από την Τύμφη, στα ανατολικά από τον Λάκμο, ενώ στα δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο των Ιωαννίνων. Στους πρόποδές του βρίσκεται η λίμνη των Ιωαννίνων και το σπήλαιο του Περάματος. Πίσω από το Μιτσικέλι βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια. Το βουνό συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Διαδρομές στο βουνό: 1

1.

Ανθρακίτης - Κρύα

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Ανθρακίτης - Κρύα

Μήκος: 11099 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1456 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1646 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1469 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 497 μ.
Τrackpoints: 812

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Mitsikeli.Anthrakitis-Krya.gpx

Mitsikeli.Anthrakitis-Krya.plt

Mitsikeli.Anthrakitis-Krya.kml

Η διαδρομή αυτή στο παρελθόν ήταν η μια από τις τέσσερις διαβάσεις με τις οποίες επικοινωνούσε το Ζαγόρι με τα Γιάννενα (οι άλλες ήταν της Δοβράς, του Δρίσκου και του Δίκορφου). Είναι μία δύσκολη και απαιτητική διαδρομή που αποζημιώνει όποιον την πραγματοποιήσει με την εξαιρετική της θέα τόσο προς τα χωριά του Ζαγορίου όσο και προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Από την πλατεία του Ανθρακίτη ακολουθούμε τον δρόμο που φεύγει αριστερά και, αφού περάσουμε το γεφύρι της Λεύκης, στρίβουμε δεξιά σ’ έναν χωματόδρομο που μας βγάζει πάνω από το χωριό, μπροστά σε μια τσιμεντένια δεξαμενή. Το μονοπάτι ξεκινάει αριστερά από την δεξαμενή. Περνάμε μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ανηφορίζουμε την κακοτράχαλη πλαγιά, στρίβουμε αριστερά περνώντας ένα μικρό ρέμα και συνεχίζουμε στην διπλανή ράχη. Πάντα με ανηφορική πορεία, περνάμε την πηγή "Κρανιά" με την βρύση και την ποτίστρα και λίγο πιο πάνω, φτάνουμε σε μια διασταύρωση. Και οι δύο κατευθύνσεις οδηγούν στο ίδιο σημείο, αλλά η δεξιά μέσα στο δάσος είναι πιο σύντομη και πιο ευχάριστη. Τελικά καταλήγουμε σε έναν παλιό χωματόδρομο τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε πάνω στην πλαγιά. Τα χαμηλά κέδρα δυσχεραίνουν την πρόσβαση και γι αυτό θα πρέπει να κινηθούμε πάνω και λίγο αριστερά όπου θα ξανασυναντήσουμε και πάλι το μονοπάτι, στην αρχή του δάσους.
Το μονοπάτι διασχίζει την πλαγιά του βουνού χωρίς να αλλάζει κατεύθυνση για αρκετή ώρα και καταλήγει μπροστά σ’ έναν εξώστη, στην θέση "Καραούλι". Η πανοραμική θέα  μας αποζημιώνει για την δύσκολη ανάβαση. Μπροστά μας απλώνεται όλη η έκταση του κεντρικού και ανατολικού Ζαγορίου με τις αναρίθμητες πτυχώσεις του εδάφους να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Χαμηλά διακρίνουμε τον Ανθρακίτη, στο βάθος τους ορεινούς όγκους της Αστράκας και της Γκαμήλας, λίγο χαμηλότερα τα χωριά Φραγγάδες και Λεπτοκαρυά, στα δεξιά ξεπροβάλλει ο  Λάκμος.
Στην συνέχεια, το μονοπάτι κινείται ανηφορικά και αφού κερδίσει ύψος, περνάει μπροστά από τον "Κήσαρη", μια μικρή σπηλιά στην εσοχή ενός κάθετου βράχου, και μπαίνει μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα. Διαγράφουμε αρκετές στροφές πάνω στην ανηφορική πλαγιά πριν βγούμε από το δάσος και συνεχίσουμε στην αλπική ζώνη. Ανηφορίζοντας ανάμεσα σε μικρές λάκκες με τα διάσπαρτα ελατάκια και τους κέδρους, περνάμε κάτω από το τρύπιο λιθάρι, έναν χαρακτηριστικό βράχο με δύο στρογγυλές τρύπες, και φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, πάνω στην ράχη του βουνού, δίπλα στο εικονοστάσι του Αγίου Βασιλείου. Μπροστά απλώνεται εντυπωσιακός ο Κάμπος ή Καμπούλης, ένα μεγάλο  μακρόστενο και καταπράσινο οροπέδιο.
Ακολουθούμε το μονοπάτι που κατηφορίζει προς τον κάμπο, περνάμε κάθετα έναν χωματόδρομο και ακολουθούμε το άνοιγμα που δημιουργούν τα επίπεδα λιβάδια γύρω από τα χαμηλά υψώματα. Περνάμε παλιές ξερολιθιές, απομεινάρια από παλιές στάνες, ανηφορίζουμε το μικρό ύψωμα που βρίσκουμε μπροστά μας, βγαίνουμε σε μια λάκκα για το πότισμα των ζώων και φτάνουμε στην άκρη της πλαγιάς. Κάτω φαίνεται πανοραμικά το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Χαμηλά διακρίνονται τα Γιάννενα με την λίμνη και το νησάκι, ο λόφος του σπηλαίου στο Πέραμα, πιο δεξιά το αεροδρόμιο και στο βάθος τα Τζουμέρκα και ο Τόμαρος.
Κατηφορίζουμε προς το μικρό διάσελο που διακρίνεται λίγο χαμηλότερα και ακολουθούμε το μονοπάτι που φεύγει δεξιά. Το μονοπάτι διαγράφει μια ανοικτή αριστερή στροφή για να χωθεί σε μια ρεματιά με πουρνάρια. Λίγο παρακάτω κινείται προς τα αριστερά της πλαγιάς, διασχίζει μία ακόμα ομαλή ρεματιά, βγαίνει σε μια ράχη και καταλήγει σε μια πέτρινη, στρογγυλή λούτσα. Στην συνέχεια  κατηφορίζει και βγαίνει αμέσως μέσα στο κεντρικό ρέμα που έρχεται ψηλά από το βουνό. Εδώ ξανασυναντάμε μετά από αρκετή ώρα την σηματοδότηση του μονοπατιού.
Ακολουθούμε το κατηφορικό ρέμα και φτάνουμε σε ένα παλιό καλντερίμι που γίνεται πέτρινη σκάλα στην θέση "Καλιγωμένη".  Επειδή το πέρασμα αυτό ήταν δύσκολο και επικίνδυνο, κατασκευάστηκε  ένα μεγάλο και φαρδύ τοιχίο στη άκρη της χαράδρας για την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων και των ζώων. Αυτή η εντυπωσιακή και δαπανηρή κατασκευή μαρτυράει την μεγάλη σπουδαιότητα που είχε ο συγκεκριμένος δρόμος στο παρελθόν για τους κατοίκους του Ζαγορίου.
Μετά το καλντερίμι συνεχίζουμε το κατηφορικό και κακοτράχαλο μονοπάτι και φτάνουμε σε διασταύρωση μπροστά σε μια μεγάλη σάρα. Η δεξιά κατεύθυνση κινείται πάνω στις πέτρες της σάρας και βγαίνει στον χωματόδρομο που μας οδηγεί στην Κρύα.
Για να αποφύγουμε την σάρα, ακολουθούμε το αριστερό στενό μονοπάτι που καταλήγει σε ένα μεγάλο μαντρί. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο μπροστά από το μαντρί, περνάμε πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και φτάνουμε στον αυτοκινητόδρομο που έρχεται από τα Γιάννενα, δίπλα στο στρατόπεδο του Περάματος, 700 μέτρα πριν την Κρύα.  

Πηγή / Περιγραφή: www.izagori.gr

Καταγραφή διαδρομής: Δασκαλούδης Θανάσης© 2009-2016 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης