Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 783
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας.

Δημοσίευση από pankan » Παρ 02 Νοέμ 2012, 15:29

Αντιγράφω χωρίς σχόλια από την ιστοσελίδα της WWF


Χωρίς σχέδιο η μεταφορά 18 ελαφιών από την Πάρνηθα
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Βιαστικά, σε λάθος χρόνο, χωρίς σοβαρή επεξεργασία και άνευ επιστημονικής επιβεβαίωσης, σχεδιάζεται η μεταφορά 18 ελαφιών από την Πάρνηθα προς τον Ίταμο Καρδίτσας, μια περιοχή που μόνο «γη της επαγγελίας» δεν έχει αποδειχτεί για τα ελάφια στο παρελθόν…

Το Δασαρχείο Πάρνηθας, σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας προς την περιοχή Ιτάμου Καρδίτσας, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο πληθυσμός των ελαφιών στην Πάρνηθα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να αποτελεί κίνδυνο για τις αναδασώσεις αλλά και τις κείμενες γεωργικές εκτάσεις.

Δυστυχώς, σε μία ακόμη έκφανση παραλογισμού και προχειρότητας, η μετεγκατάσταση αυτή δεν στηρίζεται – ως όφειλε και ως είναι αυτονόητο για ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος – σε τεκμηριωμένες μελέτες που να επιβεβαιώνουν: τόσο την ύπαρξη υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού στην Πάρνηθα, όσο και την καταλληλότητα της περιοχής υποδοχής. Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία και επιφυλάξεις, οι οποίες μάλιστα εντείνονται αν κανείς συνυπολογίσει τους παρακάτω παράγοντες:
•Παρά τις φήμες που διακινούνται, κανείς φορέας δεν έχει τεκμηριώσει την ανάγκη μετεγκατάστασης των ελαφιών. Δεν ξέρουμε αν ο πληθυσμός της Πάρνηθας πραγματικά ξεπερνά τις αντοχές του βουνού, ούτε γνωρίζουμε την έκταση των ζημιών που φέρονται να προκαλούν σε καλλιέργειες ή στη χλωρίδα του βουνού.
•Ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας έχει ήδη αποφασίσει την ανάθεση σχετικής μελέτης ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Προς τι λοιπόν η επίσπευση ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος από πλευράς των αρμόδιων αρχών;
•Η λαθροθηρία αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη απειλή για τα ελάφια στην Ελλάδα, ακόμη και εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Είναι λοιπόν ανησυχητική η σκέψη μεταφοράς 18 ατόμων ενός κρισίμως κινδυνεύοντος είδους σε μια περιοχή υποδοχής που δεν αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής ούτε υπόκειται σε κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας, πέρα από μία προσωρινή απαγόρευση θήρας. Η ανησυχία εντείνεται αν αναλογιστούμε ότι παλιότερα τα ελάφια εξαφανίστηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω λαθροθηρίας, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το ίδιο το Δασαρχείο Καρδίτσας σε σχετική του μελέτη.
•Η εποχή, κατά την οποία επιλέγεται να γίνει η συλλογή και μετεγκατάσταση των ελαφιών, είναι η πλέον ακατάλληλη, καθώς τώρα ολοκληρώνεται η περίοδος αναπαραγωγής τους και συνεπώς καθίσταται πιθανή η σύλληψη ή και μεταφορά εγκύων θηλυκών, τα οποία θα υποβληθούν σε έντονο και αναίτιο στρες.
•Η ανησυχία μας πηγάζει επίσης από το άδοξο τέλος προηγούμενων προσπαθειών μεταφοράς ελαφιών, οι οποίες δεν συνοδεύτηκαν από σοβαρές μελέτες του τρόπου επιλογής των ατόμων ή της καταλληλότητας των τόπων υποδοχής. Ελάφια μεταφέρθηκαν στο παρελθόν στον Κόζιακα Τρικάλων, στην Ήπειρο και αλλού, χωρίς όμως να επιτευχθεί ποτέ η εγκατάσταση μόνιμων πληθυσμών.

«Η προχειρότητα με την οποία το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τον φυσικό του πλούτο και συγκεκριμένα ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος, όπως το Κόκκινο Ελάφι, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά. Ο υπεύθυνος και κατάλληλος σχεδιασμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων, θα έπρεπε να αποτελεί μια αυτονόητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενέργεια αφορά σε απειλούμενα είδη. Πολύ περισσότερο δε, όταν μια δράση αυτού του τύπου ενδέχεται να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο ως προς τη διαχείριση των ειδών και της βιοποικιλότητας της χώρας μας σε γενικότερο επίπεδο», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το Κόκκινο Ελάφι στην Ελλάδα:
Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος πλέον αξιολογείται ως Κρισίμως Κινδυνεύον στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ελάφια μπορεί κανείς να βρει μόνο στη Ροδόπη (ελάχιστα άτομα, λιγότερα από 20) και στην Πάρνηθα, όπου ζει προστατευμένος ένας ακμαίος πληθυσμός.

Το κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Το αρσενικό μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά! Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας, όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

Ο πληθυσμός της Πάρνηθας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απόθεμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση του είδους στη χώρα. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται προσεκτική και στοχευμένη επιλογή των ατόμων προς μεταφορά, κυρίως ως προς την ηλικία και το φύλο. Χρειάζεται επίσης επιλογή και προετοιμασία των περιοχών υποδοχής ώστε από τη μια μεριά να εξασφαλίζεται τροφή, καταφύγιο και νερό για τα ελάφια και από την άλλη να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων ή ζημιών σε καλλιέργειες. Σημαντική είναι και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές υποδοχής, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι το είδος που απαιτεί προστασία και διαχείριση και να μην δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα. Τέλος, απαραίτητη είναι η επαρκής φύλαξη, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθεί ο νέος πληθυσμός, προκειμένου να αποφευχθούν εξάρσεις λαθροθηρίας.

Ανακαλύψτε περισσότερα στοιχεία για το Κόκκινο Ελάφι.

Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια τμήματος επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, p.maragou@wwf.gr
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε το «Σχέδιο δράσης για την προστασία Κόκκινου Ελαφιού Cervus elaphus στην Ελλάδα», το οποίο κατήρτισε το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών».

geobat
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Παρ 02 Νοέμ 2012, 21:14

Re: Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσ

Δημοσίευση από geobat » Παρ 02 Νοέμ 2012, 21:31

Άντε ακόμα δεν ήρθα μπήκαμε στα δύσκολα. Τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως τα περιγράφει η ανακοίνωση της WWF. Τα ζώα θα φύγουν από την αρκετά προστατευμένη περιοχή της Πάρνηθας και θα πάνε σε μια περιοχή όπου στην ουσία δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την τύχη τους. Βορά στις διαθέσεις των κυνηγών. Η πιο σωστή "μεθοδος" μετεγκατάστασης πληθυσμών είναι με την δημιουργία βιοδιαδρόμων σε προστατευμένες περιοχές, ώστε τα ζώα να μπορούν φυσικά και με ασφάλεια να κινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη. Ο πληθυσμός των ελαφιών στην ουσία δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αναμενόταν. Τα λεγόμενα Δασαρχείου και Φορέα μάλλον δε στέκουν.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσ

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τρί 06 Νοέμ 2012, 14:16

Γιατί δεν τα σφάζουν από τώρα, για να βγάλει κάτι και το υπό πτώχευση κράτος μας, αντί να τα δωρίζει στους λαθροκυνηγούς;
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσ

Δημοσίευση από yannisdelta » Τρί 06 Νοέμ 2012, 15:53

Μήπως η λύση θα ήταν να πατάξουμε το λαθροκυνήγι; Για να μην πω να σταματήσει τελείως αυτή η βαρβαρότητα !!!1

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Μετεγκατάσταση ελαφιών από τη Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσ

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τρί 06 Νοέμ 2012, 17:01

Γιατί δεν τα σφάζουν από τώρα, για να βγάλει κάτι και το υπό πτώχευση κράτος μας, αντί να τα δωρίζει στους λαθροκυνηγούς;
Φυσικά, όπως καταλάβατε ειρωνεύομαι.
Για να μην πω να σταματήσει τελείως αυτή η βαρβαρότητα !!!1
Θα σου έλεγα ότι καλό είναι να θέτουμε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Αλλά από την άλλη αναρωτιέμαι πόσο ρεαλιστικός στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα σωστό και λειτουργικό κράτος; Γιατί μόνο σε ένα κράτος που θα εφαρμόζονται οι νόμοι μπορεί να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας κλπ. Νοιώθω μεγάλη απογοήτευση και στεναχωριέμαι γιατί η απογοήτευση είναι μισή παραίτηση.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”