Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Δευ 21 Ιαν 2013, 20:26

Κατασκήνωση, το φεγγάρι δεν είναι πάντα διαθέσιμο.
Μπορείς να φέξεις με φακό κεφαλής αλλά στραβώνεις τον απέναντι, δεν μπορείς να φέξεις ταυτόχρονα το πιάτο σου και την σαλάτα, οι μπαταρίες ίσως χρειαστούν για αργότερα...
Μπορείς να φέξεις με λουξάκι αλλά το υγραέριο δεν είναι φθηνό, έχεις φλόγα άρα μπορεί να κινδυνέψει η σκηνή, θέλεις δεύτερη φιάλη για να βλέπεις τι μαγειρεύεις, και αν είσαι ...ιδιότροπος ή υπερβολικά ρομαντικός κάνει και θόρυβο.
Μια τρίτη λύση, που με έχει βολέψει πολύ στην κατασκήνωση, είναι μια απλή 12βολτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία μολύβδου. Με 12V και 7Ah έχει μικρές διαστάσεις και αρκετή ενέργεια για να κάνεις σπατάλες. Μπορεί να φωτίσει με λάμπα LED 3Watt (90 μοίρες) μια ομαδική δραστηριότητα δίνοντας 4 ώρες για κάθε Αμπερώριο (κατανάλωση 250mA, δίνει 16ώρες φωτισμού με την μισή μπαταρία (4Αh)). Με λάμπα LED 1Watt η αυτονομία απογειώνεται, 80mA κατανάλωσης και 12 ώρες φωτισμού για κάθε 1Ah. Λόγω LED η λάμπα μένει δροσερή και δεν κίνδυνεύει η σκηνή ή ο ρουχισμός από ατύχημα.
Το κόστος της μπαταρίας είναι 15-18 ευρώ, θα μπορούσαμε να πάρουμε την μισή (4.5Ah) αλλά με κόστος γύρω στα 12 ευρώ δεν φαίνεται να αξίζει. Το βάρος της είναι 2,7 κιλά άρα δεν βολεύει για κουβάλημα, σίγουρα όχι στο βουνό. Αν έχεις κοντά αυτοκίνητο μπορεί να φορτίζεται άνετα μόνο με ένα καλώδιο, αφού είναι και αυτή 12βολτη, ακόμη και με τη μηχανή σβηστή.
Εκτός του φωτισμού βολεύει για φόρτιση κινητού και λοιπών συσκευών ενώ με ένα inverter (κάνει τα 12V -> 230V εναλλασσόμενο) είναι μια χαρά για μικρές συσκευές που θέλουν τάση δικτύου (ΔΕΗ), πχ μιξεράκι για φραπέ, συσκευή εντομοαπωθητικού.

Για να γίνει η μπαταρία πρακτική, αρκούν ένα-δυο θυληκά βύσματα "αναπτήρα αυτοκινήτου" μέσα από μία ασφάλεια για παν ενδεχόμενο. Ένα καλώδιο με ασερνικό βύσμα "αναπτήρα" από την μία και κροκοδειλάκια από την άλλη είναι μια χαρά για τον φωτισμό αλλά και την φόρτιση της μπαταρίας.
Συνημμένα
Batt_02.JPG
Batt_03.JPG
Batt_04.JPG
Batt_05.JPG
Batt_06_Neapoli.JPG
Δείπνο στα 3Watt.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 21 Ιαν 2013, 21:33

Επειδή έκανα (Λέω έκανα γιατί πέρσι μετά από 30 χρόνια πρώτη φορά δεν πήγα διακοπές, και για φέτος μάλλον αναβάλλονται) μόνιμα τις διακοπές μου με σκηνή, ένα από τα προβλήματα είναι και ο φωτισμός.
Αν σκεφτείς ότι για καμπινκ θέλεις περίπου τα μισά χρήματα σε μπαταρίες που τις πετάς ειναι αρκετα συμφέρουσα λύση.
Αν χρησιμοποιήσεις και φωτοβολταϊκή πλακέτα το κόστος που περίπου πάει;

Άβαταρ μέλους
Teobe!
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:12
Επικοινωνία:

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Teobe! » Τρί 22 Ιαν 2013, 00:32

Αντώνη αν και δεν παρεμβαίνω σε αυτά που ανβάζεις (από τότε...με τις φιάλες...) γιατί ξέρω λίγα έως ελάχιστα και δεν καταπιάνομαι...θέλω να σου πω ότι γουστάρω πολύ το εξής μήνυμα που στέλνεις:
" Χρειάζομαι κάτι...θα το φτιάξω...ΓΙΝΕΤΑΙ! "

Πραγματικά με εντυπωσιάζει και λόγω πρακτικότητας και λόγω απλότητας...

Για το συγκεκριμένο τώρα. Δέχεσαι παραγγελίες;;; Το βάρος δε με πειράζει...ας είναι ενισχυμένο καθώς το θέλω για μέσα και δίπλα από το αμάξι σε διακοπές, κατασκήνωση και ώρα ανάγκης. Θα χρειαστώ όμως και ένα manual στα ελληνικά...

Αν πάλι δε δέχεσαι παραγγελίες -σοβαρολογώ εγώ όμως- θα σε παρακαλέσω να μου στείλεις οδηγίες. Πως - τι - που ... αν και δεν είμαι για τέτοια...
Αυτοφυή Φυτά της Ελλάδας!
http://nativeplantsofgreece.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από nektaman » Τρί 22 Ιαν 2013, 07:20

χρήσιμη λύση μια που (και) φέτος προβλέπονται διακοπές (μόνο π.σ.κ) σκηνάτες, θα την εφαρμόσουμε ανοικτά στο κεδρόδασος... :green:
σηκώνει άραγε το notebook ?? :green: πλάκα κάνω άλλα πιστεύω ότι φωτογραφικές και κάμερες, gps ή κινητα θα τα φορτίζει άνετα....
σε παλιά παιχνίδια των παιδιών πρέπει να έχω 1-2 σίγουρα...

thanks kyro...
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Miltos
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Παρ 19 Οκτ 2012, 05:23
Τοποθεσία: http://beliaswines.gr

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Miltos » Τρί 22 Ιαν 2013, 16:55

Αν δέχεσαι παραγγελίες θα ήθελα και εγώ ένα. Αν όχι κάνε τον κόπο να γράψεις 2-3 οδηγίες για το πως το έφτιαξες υπόψιν είμαι αρκετά ασχετος

Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Τρί 22 Ιαν 2013, 20:08

Χαίρομαι που σας άρεσε η εφαρμογή.

Τάκη, για φωτοβολταϊκό δεν το έχω ψάξει καθόλου. Ίσως γίνει πολύπλοκο, ίσως και ακριβό. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά. Αν έχεις κάποιο προϊόν στο μυαλό σου στείλε λινκ να δούμε πως συνεργάζεται. Θα το κοιτάξω και εγώ.
Για τις μπαταρίες των διακοπών αν μιλάμε για ΑΑ/ΑΑΑ και εκεί μπορείς να χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενες. Εγώ τέτοιες βάζω ακόμη και στον φακό κεφαλής.

Teobe! και Μίλτο, "παραγγελίες δεν δέχομαι", όμως: Αν το χρειάζεστε... θα το φτιάξετε... ΓΙΝΕΤΑΙ!
Πείτε μας τι περίπου θέλετε να κάνετε, να δούμε τι χρειάζεστε από υλικά. Πολύ ευχαρίστως θα σας δώσω οδηγίες με κάθε λεπτομέρεια για την συναρμολόγηση και αν κάτι δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, βρισκόμαστε οι κοντινοί και το κάνουμε παρεϊστικα.

Τα βασικά υλικά είναι τα εξής:

Η μπαταρία. Μολύβδου, 12V, με χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Μετριέται σε Ah (αμπερώρια) και έχει να κάνει με τις διαστάσεις της μπαταρίας την αυτονομία και την τιμή. Βολεύτηκα αυτή των 7Ah. Σε αυτό το σάιτ http://www.kiriazisbatteries.gr/view_ca ... at_id=1060 μπορείτε να δείτε διάφορους τύπους με διαστάσεις και τιμές.

Μια ασφαλειοθήκη. Για προστασία από βραχυκύκλωμα. ΔΕΝ θέλουμε να συμβει κάτι τέτοιο.
Προτείνω ασφάλεια "μαχαιρωτή" γύρω στα 5-10Α ανάλογα με την εφαρμογή.
Δειτε ασφάλειες http://www.marinastores.gr/index.php?di ... escr_sl=GR
και ασφαλειοθήκες http://www.autospark.gr/agora.html?page ... ory_id=120

Ένα ή περισσότερα βύσματα "αναπτήρα αυτοκινήτου" θηλυκά. Με βόλεψαν τα δύο, στο ένα μόνιμα το φως και στο άλλο κάτι σύντομο, η τρόμπα του στρώματος (που πάντα βράδυ θα θυμηθείς ότι έχει χάσει λίγο) ένα μιξεράκι... Φυσικά μπορούν να μπουν και βύσματα οποιουδήποτε άλλου τύπου, με βόλεψαν αυτά γιατί συνεργάζονται με πολλές 12βολτες συσκευές.
http://www.kleopatraelectronics.com/pro ... 970A44E4AB

Βυσματάκια fast on για να συνδέσουμε το καλώδιο στους πόλους της μπαταρίας.
http://www.aeroelectric.com/articles/RG58/RG58_Not9.jpg

Τέλος καλώδιο, για να συνδέσουμε όλα τα παραπάνω.
Ίσως χρειαστεί κολλητήρι για να κάνουμε τις συνδέσεις. Αυτό θα τις κάνει πιο σταθερές και ανθεκτικές σε περιβάλλον υγρασίας.

Τα site βρέθηκαν τυχαία, είναι κυρίως για επίδειξη των υλικών, δεν τα γνωρίζω.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kyro την Τρί 22 Ιαν 2013, 23:32, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από yannisdelta » Τρί 22 Ιαν 2013, 23:24

Αφού καταφέραμε να μην ανατιναχτούμε με τα γκαζάκια, τώρα θα δούμε αν θα καταφέρουμε να μην καούμε !!!!!!!!!!!
Γειά σου ρε Kyro Γρανάζη εφευρέτη .

Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Τρί 22 Ιαν 2013, 23:43

Βιάζεσαι Γιάννη. Με αυτή την εφαρμογή περιμένω να δημιουργηθεί ο σπινθήρας που θα συνεργαστεί άψογα με τις διαρροές από τις φιάλες...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 22 Ιαν 2013, 23:54

kyro έγραψε:Βιάζεσαι Γιάννη. Με αυτή την εφαρμογή περιμένω να δημιουργηθεί ο σπινθήρας που θα συνεργαστεί άψογα με τις διαρροές από τις φιάλες...
Σεμνά είναι ζόρικοι οι καιροί, και τα λαγωνικά του Δενδια θα μας περάσουν για ελέφαντες στον Μύτικα. :furious: :doh: :lac: :chinese: :chinese: :chinese: :chinese:

Άβαταρ μέλους
Teobe!
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:12
Επικοινωνία:

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Teobe! » Τετ 23 Ιαν 2013, 01:52

Ωραίος!

Το σενάριό μου λέει πως θα φτιάξω -με τη βοήθειά σου- ένα τέτοιο. Μετά μόνος μου θα φτιάξω και ένα βαλιτσάκι ξύλινο για ομορφιά, προστασία και για πιο εύκολη μεταφορά και τοποθέτηση όπου χρειαστεί.

Θα το έχω μόνιμα στο αμάξι πρώτον για περίπτωση ανάγκης και δεύτερον γιατί στις διακοπές κάνω σχεδόν μόνιμα ελεύθερη κατασκήνωση κοντά στο αμάξι. Θα με βοηθήσει πολύ πιστεύω...όπως περιέγραψες και παραπάνω.

- Δε με ενοχλεί το βάρος του.
- Να φωτίζει καλά έναν χώρο 20 τ.μ μέγιστο
- Αν μπορώ μαζί με το βαλιτσάκι που θα του φτιάξω εγώ να επιλέξω υλικά και συνδεσμολογία τέτοια, ώστε να είναι όσο γίνεται -χωρίς υπερβολές- προστατευμένο από υγρασία και καμιά ψιχάλα.
- Να έχει αυτονομία τεσσάρων ημερών όπως την εννοώ εγώ. Δηλαδή 2 ωρίτσες φως την ημέρα το πολύ, ένα κινητό την ημέρα φόρτιση και μια φωτογραφική μηχανή στις τέσσερις ημέρες. Δηλαδή χονδρικά ας πούμε 15 ώρες σε τέσσερις ημέρες.


Μετά από όλα αυτά θέλω κάποιος να με βοηθήσει από εδώ μέσα για να μην πάω σαν τυφλοκούταβο και να κάνω σωστές αγορές των υλικών και έπειτα ο ίδιος ή κάποιος άλλος να με βοηθήσει να τα συνδέσουμε και να κάνουμε τα τέστ... :w00t:

Εγώ βάζω καλή παρέα, κερασμένους καφέδες-νερά-τυρόπιτες και να σας αναγνωρίσω όσα φυτά θέλετε αν χρειαστείτε... :thmbup:
Αυτοφυή Φυτά της Ελλάδας!
http://nativeplantsofgreece.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από pankan » Τετ 23 Ιαν 2013, 08:28

Καλές οι φωταψίες αλλά όχι για μένα. Γιατί εγώ με τις φωταψίες βγάζω σπυράκια.
Να πω την αμαρτία μου θα προτιμούσα να μη σε συναντήσω σε κάμπινγκ με αυτό το σύστημα του διαόλου. Ούτε σε οργανωμένο ούτε πολύ περισσότερο σε ελεύθερο.
Αυτή η άτιμη η τεχνολογία με έχει ξεσκίσει.
Ξεκινάνε όλοι με ένα φωτάκι. Και μετά συνεχίζουνε με φωτάκια γύρω γύρω από τη σκηνή όλη νύχτα, το ψυγείο φυσικά για τα κρύα νερά, καμμιά τηλεορασίτσα για το ματς, το ηχοσύστημα που εκπέμπει από ροκιές μέχρι λεβέντικα, κλπ κλπ.
Και μετά έγώ πρέπει να φύγω τρέχοντας.

Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Τετ 23 Ιαν 2013, 16:30

Teobe! έγραψε: - Να φωτίζει καλά έναν χώρο 20 τ.μ μέγιστο
- Αν μπορώ μαζί με το βαλιτσάκι που θα του φτιάξω εγώ να επιλέξω υλικά και συνδεσμολογία τέτοια, ώστε να είναι όσο γίνεται -χωρίς υπερβολές- προστατευμένο από υγρασία και καμιά ψιχάλα.
- Να έχει αυτονομία τεσσάρων ημερών όπως την εννοώ εγώ. Δηλαδή 2 ωρίτσες φως την ημέρα το πολύ, ένα κινητό την ημέρα φόρτιση και μια φωτογραφική μηχανή στις τέσσερις ημέρες. Δηλαδή χονδρικά ας πούμε 15 ώρες σε τέσσερις ημέρες.[/b]
Ετοίμασε τα νερά από τώρα. Ας ξεκινήσουμε με την επιλογή της μπαταρίας.

Πόσες και τι λάμπες "σπιτιού" θέλεις για να "φωτίσεις καλά" έναν τέτοιο χώρο; Ώστε να να δούμε τι θέλουμε σε 12βολτες και να υπολογίσουμε απαιτήσεις σε μπαταρία. Τι μπαταρία έχει η φωτογραφική σου μηχανή (volt, mAh); Ένα κινητο την ημέρα; Μα καλά, όλοι θα είστε με ξεφόρτιστα κινητά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε τόσο πολύ στις διακοπες;;;;
Έχεις φυσικά φορτιστές αυτοκινήτου για τηλέφωνα και φωτογραφική, έτσι;

GLA
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: Τετ 03 Οκτ 2012, 08:26
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από GLA » Τετ 23 Ιαν 2013, 23:42

Πιάνω αδιάβαστους τους πελάτες του Λίντλ.
Κάθε δύο χρόνια περίπου, το Λίντλ φέρνει τους λεγόμενους <Σταθμούς Ενέργειας>. Είναι δύο ειδών. Ένας που έχει μπαταρία 12V/7Ah, σαν αυτόν που έχω και περιγράφω πιο κάτω. Ένας δεύτερος με μεγαλύτερη μπαταρία και ενσωματωμένο κομπρεσέρ για το φούσκωμα των ελαστικών του αυτοκινήτου, με λιγότερες όμως ενσωματωμένες παροχές τάσεων από τον πρώτο.

Σταθμός Ενέργειας TRONIC KH 3106
Τον αγόρασα πριν από 4 χρόνια 17 Ευρώ. Το σετ περιλαμβάνει:
Τον Σταθμό Ενέργειας, με ιμάντα μεταφοράς.
Μετασχηματιστή από ~220V σε 12V για φόρτιση του Σταθμού από το δίκτυο.
Αντάπτορα για φόρτιση του Σταθμού από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου (με ασφάλεια).
Σετ από βύσματα διαφόρων διαμέτρων για να φορτίζουμε τις συσκευές μας από τον Σταθμό.

Ο Σταθμός ζυγίζει 2,77 Kg και έχει διαστάσεις 20Χ17,5Χ8,5 cm. Περιέχει μία ανταλλάξιμη μπαταρία μολύβδου 12V/7Ah. Όταν όμως πήγα να αλλάξω την μπαταρία είδα ότι αυτές που βρήκα στα καταστήματα είναι λίγο ψηλότερες και δεν χωράνε στη θέση της παλιάς. Δεν το πολύεψαξα αφού η μπαταρία κάνει όσο πουλάει το Λίντλ ολόκληρο το σετ του Σταθμού.
Από το Σταθμό μπορούμε να τροφοδοτήσουμε συσκευές με 12V, 9V, 6V, 4.5V, 3V, με διάφορα βύσματα που περιέχονται στο σετ. Επίσης πάνω στο σταθμό υπάρχει παροχή 12V τύπου αναπτήρα αυτοκινήτου και παροχή 12V με ακροδέκτες για καλώδια ή κροκοδειλάκια.
Η συσκευή προστατεύεται με ασφάλειες για τυχών υπερφορτίσεις ή βραχυκυκλώματα.
Με αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκεται και το φυλλάδιο οδηγιών στα Ελληνικά.

Η πρόταση μου για το θέμα του φωτισμού

Α) Δίπλα στο αυτοκίνητο.
Μία (ή περισσότερες) λάμπες LED, σε ένα μακρύ καλώδιο (π.χ. 10 m) με φις για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου.

B) Σε μια λογική απόσταση (για το κουβάλημα) από το αυτοκίνητο.
Ο Σταθμός Ενέργειας TRONIC με το φίς+καλώδιο+λάμπα που χρησιμοποιούμε και όταν είμαστε δίπλα στο αυτοκίνητο (περίπτωση Α).
Πλεονεκτήματα.
Εκτός από φως μπορούμε να φορτίζουμε από το Σταθμό και διάφορες συσκευές.
Μπορούμε να φορτίζουμε τον Σταθμό από 220V, όταν πηγαίνουμε σε κάποιο κοντινό καφενείο ή εστιατόριο. Επίσης όταν μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, τον φορτίζουμε από τους γείτονες ή στη δουλεία μας και έτσι έχουμε φως τη νύχτα στο σπίτι μας.
Μειονεκτήματα.
Το μεγάλο βάρος για μεταφορά στο σακίδιο.
Όλες οι μπαταρίες μολύβδου, άμα μείνουν αφόρτιστες για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξεφορτιστούν τελείως, βραχυκυκλώνουν και καταστρέφονται, έτσι χάλασε και η μπαταρία του δικού μου Σταθμού.
Για να φορτιστεί πλήρως ο Σταθμός στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αναμμένη η μηχανή, γιατί χρειάζεται κάτι πάρα πάνω από 12V.

Γ) Σε περίπτωση κατασκήνωσης μακριά μετά από ώρες περπάτημα.
Προτείνω την ultralight λάμπα LED, Black Diamond Orbit Lantern
http://www.youtube.com/watch?v=F778FrkZepU
Ζυγίζει 84g + 50g οι 4 ΑΑΑ μπαταρίες που χρειάζεται. Έχει αυτονομία (με επαναφορτιζόμενες των 800mAh) 5 ώρες στη μέγιστη ένταση και 8 ώρες στη μικρότερη ένταση. Έχει γραμμική μεταβολή της έντασης. Είναι πτυσσόμενη με ύψος 11 cm (φωτο1) – 15 cm (φωτο2) και έχει διάμετρο max 5,5 cm.
Με 4 ακόμα μπαταρίες ΑΑΑ, βάρους 50 γραμμαρίων διπλασιάζουμε την αυτονομία.
Συνημμένα
1.jpg
2.jpg

Άβαταρ μέλους
geohnit
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: Σάβ 20 Οκτ 2012, 00:21

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από geohnit » Πέμ 24 Ιαν 2013, 14:28

Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το προϊόν και σας το δείχνω.Βέβαια δεν πρέπει να έχει δυνατότητες φωτισμού και ούτε την χαρά τις ιδιοκατασκευής!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.trailspace.com/gear/power-po ... ere-to-buy

Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Πέμ 24 Ιαν 2013, 17:33

Πολύ καλό το Powerpot, 5W στην άκρη του πουθενά με υλικά που έχεις πάνω σου είναι μεγάλη δουλειά. Είναι όμως τσιμπημένο και κάπου διάβασα ότι ... δεν ενδείκνυται για μαγείρεμα !!!
GLA έγραψε:Πιάνω αδιάβαστους τους πελάτες του Λίντλ.
Ωχ ρεζίλι γίναμε.
Παρένθεση μπας και το σώσουμε. Σήμερα Πέμπτη το Lidl έχει λάμπες LED στα 12V και 230V.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα μου ήρθε από έναν τέτοιο σταθμό ενέργειας άλλης μάρκας. Αφαίρεσα όμως τα πάντα από πάνω του για να μειώσω τον όγκο. Έτσι μου έμεινε η μπαταρία με τον αναπτήρα αυτοκινήτου. Αν στον σταθμό έπρεπε να προσθέσω και άλλον ένα αναπτήρα (βύσμα) θα έπρεπε να μπει εξωτερικά και μου έκανε περίεργο το σχήμα του. Είναι όντως πιο φθηνό σαν σύνολο (του Lidl) από το να το φτιάξεις μόνος σου.

Μια παρατήρηση στην περίπτωση φωτισμού Α. Καλύτερα να πάρουμε ρεύμα με κροκοδειλάκια από την μπαταρία. Για να έχει ρεύμα ο αναπτήρας θα πρέπει να έχουμε τα κλειδιά "επάνω" και ίσως τις πόρτες ξεκλείδωτες. Αυτό, αν το περιβάλλον είναι περίεργο, επηρεάζει την ασφάλεια. Επίσης αυξάνει την κατανάλωση αφού πρέπει να είναι γυρισμένο το κλειδί σε "σκάλα" που ενεργοποιεί και άλλα πράγματα. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε τα κροκοδειλάκια καλό είναι να μπει και μια ασφάλεια γιατί αν γίνει βραχυκύκλωμα... στην καλή περίπτωση θα λιώσουν απλά τα καλώδια.
Τέλος αν δεν έχουμε αίσθηση της φόρτισης της μπαταρίας και της κατανάλωσής μας, δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεχαστούμε και την άλλη μέρα να σπρώχνουμε για να πάρει μπροστά.

GLA
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: Τετ 03 Οκτ 2012, 08:26
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από GLA » Παρ 25 Ιαν 2013, 00:37

kyro: Τέλος αν δεν έχουμε αίσθηση της φόρτισης της μπαταρίας και της κατανάλωσής μας, δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεχαστούμε και την άλλη μέρα να σπρώχνουμε για να πάρει μπροστά.
Εκτός από την παραπάνω περίπτωση θα επισημάνω ότι μια μπαταρία που είναι στα τελευταία της, θα μας <αφήσει> όταν πέσει χαμηλά η θερμοκρασία. Γι αυτό στο βουνό παρκάρουμε πάντα σε κατηφόρα όταν ήμαστε με ένα αυτοκίνητο και μέχρι δύο άτομα.

Άβαταρ μέλους
Teobe!
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:12
Επικοινωνία:

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από Teobe! » Τετ 30 Ιαν 2013, 11:52

kyro έγραψε: Ετοίμασε τα νερά από τώρα. Ας ξεκινήσουμε με την επιλογή της μπαταρίας.

Πόσες και τι λάμπες "σπιτιού" θέλεις για να "φωτίσεις καλά" έναν τέτοιο χώρο; Ώστε να να δούμε τι θέλουμε σε 12βολτες και να υπολογίσουμε απαιτήσεις σε μπαταρία. Τι μπαταρία έχει η φωτογραφική σου μηχανή (volt, mAh); Ένα κινητο την ημέρα; Μα καλά, όλοι θα είστε με ξεφόρτιστα κινητά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε τόσο πολύ στις διακοπες;;;;
Έχεις φυσικά φορτιστές αυτοκινήτου για τηλέφωνα και φωτογραφική, έτσι;
Πω..πω...ενδεικτικά τα έγραψα... :)

Αλλά για να γίνω πιο συγκεκριμένος...
- Μία απλή λάμπα που φωτίζει ένα υπνοδωμάτιο ας πούμε είναι μια χαρά. Μην είμαστε και πλεονέκτες!
- Για τα κινητά έχεις δίκιο. Το αλλάζω... Στις 4 μέρες να μπορούμε να φορτίσουμε ένα-δυο αν παραστεί ανάγκη. Δηλαδή αν τελέψουν και τα χρειαζόμαστε να έχουμε αυτήν την καβάτζα.
- Για τη φωτογραφική...Επάνω της η μπαταρία γράφει:
"Li-ion BATTERY PACK BLM-1
7.2V 1500mAh"
και ο φορτιστής γράφει κάτι άλλα περίεργα:
"Model: PS-BCM2
INPUT: 100V-240V~50-60Hz 0.12A
OUTPUT: 8.35V - 400mA"
Η φωτογραφική μηχανή είναι η OLYMPUS E-300.

Πραγματικά πιστεύω ότι κατάλαβες περισσότερα εσύ που το διαβάζεις από ότι εμένα που το έγραψα... :yeah: :yeah:
Αυτοφυή Φυτά της Ελλάδας!
http://nativeplantsofgreece.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
kyro
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 11:54
Τοποθεσία: Γαλάτσι (196μ)

Re: Φωτισμός Κατασκήνωσης.

Δημοσίευση από kyro » Τετ 30 Ιαν 2013, 20:01

Ας πούμε λοιπόν ότι έχεις 2 λάμπες 3W 12V LED, 2 ώρες την ημέρα, 4 μέρες.
6W x 8 ώρες = 48Wh.
Δύο κινητά με 1000mAh μπαταρίες θα σου κοστίσουν 2x 4,5V x 1Ah = 9Wh
Η φωτογραφική σου 7,2V x 1500mAh = 10.8Wh

Σύνολο, 50 + 10 + 10 = 70Wh Στα 12V θέλεις 70Wh / 12V = 5.8Ah

Οι φορτιστές θα τραβήξουν κάτι παραπάνω για τον εαυτό τους αλλά και για τις μπαταρίες. Όμως την δεύτερη λάμπα εγώ λέω ότι δεν θα την ανάβεις τόσο συχνά. (Εδώ θέλει δοκιμές). Θα σου πρότεινα να έχεις και μια 1W για τα ψιλά.
Για το όλο το πακέτο ίσως να ήθελες μια μπαταρία από 8,5 μέχρι 10Ah. Με λογική χρήση και ενδιάμεση φόρτιση στο αυτοκίνητο τα 7Αh θα σου είναι μια χαρά. Αν δεις και τις τιμές... γκουχ γκουχ... εκεί θα καταλήξεις.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υλικά και τεχνολογία με εφαρμογή στο ύπαιθρο και την ορειβασία”