Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 25 Οκτ 2012, 19:47

ΟΡΟΣ: ΠΙΕΡΙΑ.
Δυτική Μακεδονία.
Βορειοδυτικά Πιέρια.
Διαδρομή: Βελβεντός - Κορυφή «Φλάμπουρο».
Τα Πιέρια όροι. Μυθικό βουνό σπάνιας ομορφιάς, με ομαλό κατάφυτο ανάγλυφο. Κυριαρχούν πυκνά δάση Μαύρης Πεύκης, Δασικής Πεύκης, και Ελάτης, με ψηλότερες κορυφές το «Φλάμπουρο» 2193Μ και η «Τούρλα» 2014Μ.
Η παρακάτω κυκλική διαδρομή μπορεί να γίνει μικρότερου βαθμού δυσκολίας, αν την ξεχωρίσουμε σε τέσσερες διαφορετικές διαδρομές.
Με αφετηρία Βελβεντό στο χωριό Καταφύγι. Χρόνος με επιστροφή 5~6 Ώρες
Με αφετηρία Βελβεντό στο ορειβατικό καταφύγιο του Ο.Σ. Βελβεντού στην θέση «Γιούρτια». Χρόνος με επιστροφή 4,5~5 Ώρες
Με αφετηρία τα «Γιούρτια» στην Κορυφή «Φλάμπουρο» ή την «Τούρλα». Χρόνος με επιστροφή 5~6 Ώρες
Με αφετηρία το χωριό Καταφύγι στην Κορυφή «Φλάμπουρο». Χρόνος με επιστροφή 4,5~5 Ώρες

Στο χωριό Καταφύγι και στο ορειβατικό καταφύγιο του Ο.Σ. Βελβεντού στην θέση «Γιούρτια», μπορούμε να φτάσουμε με αυτοκίνητο από ασφαλτοστρωμένο δρόμο 23 ΧΜ. Βελβεντό – Παλεωγράτσανο – Καταφύγι (Προσωρινά κλειστός από κατολίσθηση 6,5 Χμ πριν το χωριό Καταφύγι). Για το καταφύγιο του Ο.Σ. Βελβεντού στην θέση «Γιούρτια» παίρνουμε τον χωματόδρομο δεξιά μας 8Χμ πριν το Καταφύγι και σε 1,5Χμ. φτάνουμε στο καταφύγιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας (ΟΛΕ) στα Βορειοδυτικά Πιερία.
Κυκλική διαδρομή: Βελβεντός – Καταφύγι – Κατ. ΣΕΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «Μπάρα» – κορ. «Φλάμπουρο» – Διάσελο «Τούρλας» – Κατ. Ο.Σ Βελβεντού «Γιουρτιά» - Βελβεντός
Υ/Δ: +1662
Απόσταση: 21 km.
Ώρες Πορείας: 9,5 ώρες Χωρίς μεγάλα διαλλείματα. (Υ/Δ 300ΜΑΩ)
Σήμανση: Επαρκής,
Βαθμός Δυσκολίας:3.
Νερό στην διαδρομή: Ναι. Αφετηρία, Καταφύγι, Κατσαράθκα, Μπάρα, Γιούρτια, Μαυροράχη.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Πρόσβαση: Βελβεντός Κοζάνης. Βελβεντός, κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, Απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Στα δυτικά του χωριού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Όρη. Πανέμορφος τόπος που αξίζει να ζεις και να δημιουργείς με φιλόξενους και εργατικούς, κατοίκους που ξέρουν να σέβονται κα να τιμούν τον πολιτισμό τους. Η ορειβατική διαδρομή ξεκινάει από το εξοχικό κέντρο «Μετόχι», δίπλα στο γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο του Βελβεντού.

(Τμήμα Α) Βελβεντός - χωριό Καταφύγι (Ε/4)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Ξεκινάμε από το Βελβεντό και το εξοχικό κέντρο «Μετόχι» (1), 525Μ υψόμετρο, με κατεύθυνση Βορειοανατολική ΒΑ, με προορισμό το εξωκλήσι του Αγ Γεωργίου από, όπου περνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε/4. Ακολουθούμε τον δρόμο που πάει για το φαράγγι του «Σκεπασμένου», 150 με 200 μέτρα μετά το «Μετόχι», ο δρόμος διασταυρώνετε, αριστερά πάει στο «Σκεπασμένο», δεξιά για το κιόσκι της «Ευρηθέας», και μπροστά μπαίνει σε περιβόλια και το υδραγωγείο.
Μπαίνουμε στον δρόμο για το υδραγωγείο και αμέσως μετά το υδραγωγείο δεξιά συναντάμε ογκόλιθο, ανηφορίζουμε μπροστά από τον ογκόλιθο και βρίσκουμε παλιό τσιμενταύλακα, και προχωράμε πάνω σε αυτόν αριστερά με κατεύθυνση Βορειοανατολική ΒΑ. Δέκα λεπτά μετά το «Μετόχι» συναντάμε δεξιά μας διασταύρωση (17) του μονοπατιού το οποίο ανεβαίνει στο Κατ. Ο.Σ Βελβεντού στα «Γιούρτια», από όπου και θα επιστρέψουμε. Προσπερνάμε την διασταύρωση, φτάνουμε σε ποτάμι «Ξηρόλακας», ανεβαίνουμε τα σκαλάκια του προστατευτικού φράγματος, το περνάμε εύκολα απέναντι και αμέσως βγαίνουμε σε δρόμο, τον ακολουθούμε δεξιά, συναντάμε πινακίδα δεξιά για "Φαράγγι Αγ. Νικολάου, (Από εδώ ξεκινάει και το μονοπάτι για Ορ. Κατ. ΕΟΣ Κοζάνης στην "Λαγόμανα" ή "Αλογομαντρια") την προσπερνάμε και ανηφορίζουμε, σύντομα συναντάμε διασταύρωση δεξιά για το εξωκλήσι (2) που τώρα πια το βλέπουμε.
Ήμαστε στην θέση Αγ. Γεώργιος, σε υψόμετρο 640Μ αφού καλύψαμε +115Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1Χμ. σε χρόνο 15 λεπτών από το «Μετόχι».
Από τον Άγιο Γεώργιο συνεχίζουμε το Ε/4, από «μουλαρόστρατα» που παλιά χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Καταφυγίου για να επικοινωνήσουν με τον Βελβενδό. Η διαδρομή είναι θαυμάσια, στην αρχή κινείτε σε θάμνους με πουρνάρια, ανηφορίζοντας ομαλά από «καγκέλια», ανεβαίνοντας σε 35 λεπτά και σε υψόμετρο 870Μ, συναντάμε δεξιά μας διασταύρωση με μονοπάτι που ανεβαίνει για Αι Θανάση, που την προσπερνάμε. Συνεχίζουμε, σύντομα φτάνουμε σε ρεματιά με παλιά Βρύση χωρίς νερό, το μονοπάτι στρίβει αριστερά και ανηφορίζει με Βόρεια Β κατεύθυνση, φτάνει σε ράχη συνεχίζει Βορειοανατολικά ΒΑ, ανεβαίνει για λίγο «καγκέλια» και καταλήγει σε ώμο (3) σε υψόμετρο 1000Μ με καταπληκτική θέα του φαραγγιού του «Σκουλαρικιότικου» ρέματος, και του «Σκεπασμένου». Συνεχίζουμε μπαίνουμε σε δάσος με πεύκα διασταυρωνόμαστε αριστερά μας σε υψόμετρο 1050Μ, με μονοπάτι που κατεβαίνει στον μεγάλο καταρράκτη του φαραγγιού. (Απαιτητική αλλά πανέμορφη διαδρομή που θα αναφερθούμε προσεχώς). Προσπερνάμε, ανηφορίζουμε, και στην συνέχεια κατηφορίζουμε ελαφρά, διασταυρωνόμαστε σε υψόμετρο 1150Μ με μονοπάτι δεξιά, (500 μέτρα πριν την γέφυρα της Αγ. Παρασκευής)που ανεβαίνει στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Κοζάνης στην θέση "Λαγομάνα" ή «Αλογομανδρία»(3α), το προσπερνάμε, και σύντομα φτάνουμε σε γέφυρα (4) .
Ήμαστε στη γέφυρα της Αγ Παρασκευής σε υψόμετρο 1130Μ. Από την γέφυρα συνεχίζουμε έντονα από «καγκέλια» έχοντας δεξιά μας την ρεματιά, καταλήγουμε σε ράχη, στην συνέχεια σε λιβάδια, φτάνουμε δεξιά μας σε εκκλησία με το νεκροταφείο του χωριού, και παίρνουμε τον δρόμο που μας πηγαίνει στην πλατεία του χωριού (5).
Ήμαστε στο χωριό Καταφύγι των Πιερίων, σε υψόμετρο1440 αφού καλύψαμε +930 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, καλύψαμε 7,5 Χμ απόσταση και χρειαστήκαμε 2 ώρες και 45 λεπτά περίπου από την αρχή της διαδρομής.
Το χωριό Καταφύγι είναι κτισμένο σε πλάτωμα στα 1440 Μ Υψ με θέα όλη την λεκάνη του Αλιάκμονα και το Ανατολικό Βέρμιο. Χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας του Ν.Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς. Τον Δεκέμβριο του 1943, παραμονή Χριστουγέννων οι Γερμανοί του τρίτου Ράιχ καίνε τα πάντα στο Καταφύγι και αφήνουν πίσω τους ερείπια και είκοσι δύο νεκρούς. Σήμερα οι Γερμανοί του τετάρτου Ράιχ ζητούν τα ρέστα. Το χωριό βρίσκετε σε ανάπτυξη διαθέτει ξενώνες και κατοικείτε σχεδόν όλο το χρόνο, προσφέρεται για καφέ και φαγητό. Ιδανικός χώρος για κατασκήνωση είναι η αυλή της εκκλησίας Βόρια Β του χωριού στον πευκόφυτο λόφο πάνω από την χαράδρα.
Φωτογραφίες.
1 Πιέρια Βελβεντός Βλάμπουρο Χάρτης Προσανατολισμού
2 Ο Βελβεντός.
3 Το Καταφύγι, η λίμνη, το λεκανοπέδιο της Εορδαίας με τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
4 Τα «Κατσαράθκα»
5 Τα λιβάδια «Αλογομανδριά» και η λίμνη του Αλιάκμονα
Συνημμένα
1 Πιέρια Βελβεντός Βλάμπουρο Χάρτης Προσανατολισμού.jpg
2 Ο Βελβεντός..JPG
3 Το Καταφύγι, η λίμνη, το λεκανοπέδιο της Εορδαίας με τα εργοστάσια της ΔΕΗ..JPG
4 Τα «Κατσαράθκα».JPG
5 Τα λιβάδια «Αλογομανδριά» και η λίμνη του Αλιάκμονα.JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τετ 31 Οκτ 2012, 19:15, έχει επεξεργασθεί 6 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 25 Οκτ 2012, 19:53

ΟΡΟΣ: ΠΙΕΡΙΑ.
Δυτική Μακεδονία.
Βορειοδυτικά Πιέρια.
(Τμήμα Β). Καταφύγι - Κατ ΣΕΟ Κοζάνης «Μπάρα»– Κορυφή «Φλάμπουρο».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Από την πλατεία του χωριού (5) πηγαίνουμε Δεξιά με κατεύθυνση Βορειοανατολική ΒΑ και στην συνέχεια Ανατολικά Α για την εκκλησία του Αγ Νεκταρίου, και από εκεί στην δεξαμενή και σε χαρακτηριστικό εικονοστάσι, από τα αριστερά του οποίου συνεχίζει το μονοπάτι Ε/4. Μπαίνουμε σε αραιό δάσος με πεύκα, κινούμαστε ελευθέρα στην πλαγιά, φτάνουμε σε ράχη, και βγαίνουμε σε δασικό δρόμο (6) σε υψόμετρο 1580Μ, προχωράμε στον δρόμο 10~15 μέτρα αριστερά, Βορειοανατολικά ΒΑ και μπαίνουμε απέναντι σε φαρδύ μονοπάτι, έχοντας δεξιά μας την «Αετόπετρα», φτάνουμε σε δασικό δρόμο (7) σε υψόμετρο 1620Μ, τον ακολουθούμαι στα Δεξιά με Ανατολική Α κατεύθυνση, και σε 200~300 μέτρα φτάνουμε σε κοιλάδα με λιβάδια.
Ήμαστε στην θέση «Κατσαράθκα», σε υψόμετρο 1680Μ, καλύψαμε +280Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2Χμ από το Καταφύγι, σε χρόνο 45 λεπτών από το Καταφύγι.
Αριστερά μας Βόρεια Βορειοανατολικά ΒΒΑ, έχουμε την κορυφή «Σκοτεινό» 2009 Μ, δεξιά Νοτιοανατολικά ΝΑ βλέπουμε στον αυχένα το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο Κοζάνης που είναι και ο προορισμός μας. Συνεχίζουμε Ανατολικά Α «κόβοντας» μέσα από το λιβάδι για την βρύση ψηλά στον δρόμο, ακολουθούμε στον δρόμο Νότια Ν για 200~300 μέτρα και στην αριστερή στροφή (8) σε υψόμετρο 1780Μ, μπαίνουμε στην πλαγιά όπου συνεχίζουμε σε μονοπάτι με Νότια Ν κατεύθυνση, μέσα από το δάσος και φτάνουμε στο καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης (9). Πανέμορφο καταφύγιο σε δεσπόζουσα θέσει. Ο προθάλαμος του είναι μονίμως ανοικτός και είναι ιδανικός χώρος για διανυκτέρευση.
Ήμαστε στην περιοχή «Μπάρα», σε υψόμετρο 1946Μ αφού καλύψαμε+266Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2Χμ σε χρόνο 1 ώρας από τα «Κατσαράθκα».
Από το καταφύγιο συνεχίζουμε στην πλαγιά, στην αρχή με Νοτιοανατολική ΝΑ κατεύθυνση και στη συνέχεια με Νοτιοδυτική ΝΔ, περνάμε από «Πύργο» της κορυφής 2130Μ, κατηφορίζουμε για λίγο και φτάνουμε σε δρόμο (10) σε υψόμετρο 2020Μ, ακολουθούμε τον δρόμο Δυτικά Νοτιοδυτικά ΔΝΔ για 700 μέτρα περίπου και φτάνουμε στον αυχένα της κορυφής, συνεχίζουμε σε μονοπάτι ομαλά και εύκολα στην αρχή και στην συνέχεια με δυσκολία και προσοχή μίας και η κορυφή είναι κώνος από αποσαρθρωμένους ογκόλιθους και πρέπει να σιγουρεύουμε τα βήματα μας γιατί αρκετοί ογκόλιθοι δεν είναι σταθεροί.
Μετά την τελευταία αυτή προσπάθεια φτάνουμε στην κορυφή (11).
Ήμαστε στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων το «Φλάμπουρο» σε υψόμετρο 2187Μ αφού καλύψαμε +241Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,5Χμ. σε χρόνο 45 λεπτά από το Καταφύγιο ΣΕΟ Κοζάνης.
Από το χωριό Καταφυγίο έως την κορυφή «Φλάμπουρο». Καλύψαμε +737 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,5Χμ σε χρόνο 2,5 ώρες περίπου.
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής (Βελβεντό) Καλύψαμε +1662 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Διανύσανε απόσταση 12Χμ, σε χρονο 5 ώρες και 30 λεπτά περίπου.

Από την κορυφή βλέπουμε: Ανατολικά Νοτιοανατολικά «Αβδέλα» «Τούφα Καραγιώργη» «Πέντε Πύργοι» και τον Θερμαϊκός. Χαμηλά διακρίνετε η Ρητίνη, ο Όλυμπος και οι Βόρειες πλαγιές του. Νότια Νοτιοδυτικά ο κάμπος της Ελασσόνας, τα Καμβούνια, Μπούρινος, ο κάμπος της Κοζάνης, και ο Αλιάκμονας, και στο βάθος η Τυμφη, η Βασιλίτσα, ο Σμόλικας .Βόρεια Βορειοδυτικά. Μπροστά μας ο «Δρόσος» και το «Σκοτεινό», το Βέρμιο, και στο βάθος ο Βοράς με το Καιμακσαλάν, ο Βαρνούντας, το Βίτσι, ο Σινιάτσικος,
Επιστροφή από την κορυφή:
Α) Από την διαδρομή που ανεβήκαμε.

Β) Συνεχίζουμε για το διάσελο της «Τούρλας» και από εκεί για τα «Γιούρτα» και το Βελβεντό. Ο χρόνος κατάβασης και στις δυο περιπτώσεις είναι περίπου ο ίδιος.
Φωτογραφίες
6 Το Καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης 1946Μ.
7 Η «Μπάρα» Το Καταφύγι, η λίμνη, τα εργοστάσια της ΔΕΗ
8 Η «Μπάρα» ο «Δρόσος» και το «Σκοτεινό»
9 Ο Όλυμπος
10 Η κορυφή «Φλάμπουρο» Στο βάθος η ραχοκοκαλιά της Πίνδου.
Συνημμένα
6 Το Καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης 1946Μ..JPG
7 Η «Μπάρα» Το Καταφύγι, η λίμνη, τα εργοστάσια της ΔΕΗ.JPG
8 Η «Μπάρα» ο «Δρόσος» και το «Σκοτεινό».JPG
9 Ο Όλυμπος.JPG
10 Η κορυφή «Φλάμπουρο» Στο βάθος η ραχοκοκαλιά της Πίνδου..JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τετ 31 Οκτ 2012, 19:14, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:00

ΟΡΟΣ: ΠΙΕΡΙΑ.
Δυτική Μακεδονία.
Βορειοδυτικά Πιέρια.
(Τμήμα Γ) Κορυφή «Φλάμπουρο» - «Γιούρτια» Κατ. Ο.Σ. Βελβεντού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Κατηφορίζουμε την ράχη της κορυφής με κατεύθυνση Δυτική Δ, στην αρχή σε ξέφωτο και στην συνέχεια σε δάσος με πεύκα, αρκετά από αυτά καμένα από πυρκαγιά, ώσπου καταλήγουμε στο διάσελο της «Τούρλας» (12).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1880Μ, , διανύσαμε απόσταση 1,5Χμ. σε χρόνο 45 λεπτών από την κορυφή.
Συνεχίζουμε σχεδόν ισοϋψή στην βόρια πλευρά της κορυφής «Τούρλας», φτάνουμε σε ώμο με βράχο, μπαίνουμε σε καμένο δάσος από πυρκαγιά του 2007, κατεβαίνουμε έντονα με Βόρια Β κατεύθυνση, βγαίνουμε από τα καμένα, και συνεχίζουμε μέσα από δάσος με θαυμάσια έλατα, και σε υψόμετρο 1700Μ περίπου, καταλήγουμε σε δευτερεύοντα δρόμο, που ανοίχτηκε για τις ανάγκες της πυρόσβεσης το 2007, φτάνουμε σε δασικό δρόμο, τον ακολουθούμε αριστερά Δυτικά Δ, και καταλήγουμε σε ξέφωτο (13).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1600Μ αφού καλύψαμε -280Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 1,7Χμ σε χρόνο 40 λεπτών από το διάσελο της «Τούρλας».
Συνεχίζουμε από μονοπάτι που βρίσκουμε αριστερά μας ακριβώς μετά την δεξιά φουρκέτα του δρόμου, και κατηφορίζουμε με κατεύθυνση Δυτική Δ, στην αρχή μέσα σε δάσος, και στην συνεχεία σε ξέφωτα με φτέρες, καταλήγουμε σε δασικό δρόμο, τον κατεβαίνουμε για λίγο και μπαίνουμε αριστερά σε μονοπάτι και σε δυο λεπτά περίπου φτάνουμε στο καταφύγιο. Επίσης μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο, σύντομα φτάνουμε σε διασταύρωση, ακολουθούμε αριστερά Δυτικά Δ, και βγαίνουμε στο καταφύγιο του Ο.Σ.Βελβεντού (14).
Ήμαστε στην θέση «Γιούρτια» σε υψόμετρο 1450Μ αφού καλύψαμε -150Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 0,5Χμ. σε χρόνο 20 λεπτών από το ξέφωτο.
Το καταφύγιο αποτελείτε από δυο πέτρινα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι ξυλοκόποι, και ανακαίνισαν με πολύ εθελοντική εργασία και μεράκι τα μέλη του Ο.Σ.Βελβεντού.
Συνολικά από την κορυφή «Φλάμπουρο». Καλύψαμε -737 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Διανύσανε απόσταση 3,7 Χμ σε 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου.
Επιστροφή στο Βελβεντό: Μέσω της Διαδρομής «Μαυροράχης».
Φωτογραφίες
11 Ανεβαίνοντας στην κορυφή.
12 Τα ηρωικά μέλη της ΟΛΕ με το λάβαρο της λέσχης, στην κορυφή «Φλάμπουρο» 2187Μ
13 Το σέλωμα της «Τούρλας» ο Αλιάκμονας και τα Σέρβια
14 Κατεβαίνοντας στο καμένο δάσος.
15 Κατεβαίνοντας στο δάσος που δεν έχει καεί.
Συνημμένα
11 Ανεβαίνοντας στην κορυφή  .JPG
12 Τα ηρωικά μέλη της ΟΛΕ με το λάβαρο στην κορυφή «Φλάμπουρο» 2187Μ  .JPG
13 Το σέλωμα της «Τούρλας» ο Αλιάκμονας και τα Σέρβια  .JPG
14 Κατεβαίνοντας στο καμένο δάσος.   .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:09

ΟΡΟΣ: ΠΙΕΡΙΑ.
Δυτική Μακεδονία.
Βορειοδυτικά Πιέρια.
Τμήμα Δ. Κατ. Ο.Σ. Βελβεντού «Γιούρτια» (3) – Μαυροράχη - Βελβεντός.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :
Από το καταφύγιο προχωράμε Νότια Ν, μπαίνουμε στο δάσος και σύντομα φτάνουμε πάνω από ρεματιά με σαθρό πρανές «όχθο», κατεβαίνουμε με προσοχή την ρεματιά την περνάμε, ανεβαίνουμε σε τοιχίο και σε 15 με 20 μέτρα βγαίνουμε στο τέρμα δασικού δρόμου. Ακολουθούμε τον δασικό δρόμο και σε 600 μέτρα περίπου φτάνουμε σε διασταύρωση με κεντρικό δασικό δρόμο που συνδέει τον Βελβεντό με τα χωριά των Νοτιοανατολικών Πιερίων, Φτέρη, και Σκοτεινά.
Συνεχίζουμε δεξιά στον δασικό δρόμο με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ και σε 850 μέτρα περίπου συναντάμε στα αριστερά μας μονοπάτι που σε 5 λεπτά περίπου μας βγάζει σε κιόσκι με βρύση πάνω στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που συνδέει το Βελβεντό με το Καταφύγι (15).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1225Μ, στην θέση «Βρύση των Κυνηγών» στην περιοχή «Μαυροράχη», αφού καλύψαμε – 225Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,7 Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από τα «Γιούρτια».
Συνεχίζουμε αριστερά στον ασφαλτόδρομο για 30~40 μέτρα, μπαίνουμε δεξιά Βόρεια Β στο δάσος σε φαρδύ μονοπάτι, ομαλά στην αρχή με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, και στην συνέχεια Βόρια Β έως ερείπια παλιού κτίσματος, κατηφορίζοντας, συναντάμε σε υψόμετρο 1120Μ, το μονοπάτι του «Θολόλακα» που και αυτό κατεβαίνει από τα «Γιούρτια», το προσπερνάμε, και φτάνουμε σε «φουρκέτα» (16) ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει στο Μοναστήρι της Αγ Τριάδας.
Ήμαστε σε υψόμετρο 1080 Μ αφού καλύψαμε – 145Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 1,6Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από την «Βρύση των Κυνηγών».
Από την «φουρκέτα» ακολουθούμε δεξιά τρακτερόδρομο για λίγα μέτρα, και μπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά. Κατηφορίζουμε, συναντάμε δεύτερο τρακτερόδρομο, τον περνάμε απέναντι, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και καταλήγουμε σε κιόσκι και διασταύρωση δασικού δρόμου. Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο με κατεύθυνση Βόρια Βορειοδυτική ΒΒΔ για 250~300 μέτρα έχοντας την προσοχή μας αριστερά, όπου σε υψόμετρο 880Μ περίπου μπαίνουμε σε μονοπάτι, κατηφορίζουμε, φτάνουμε σε υψόμετρο 720Μ σε δρόμο έχοντας δεξιά μας, εικονοστάσι, το περνάμε απέναντι, σύντομα ξανασυναντάμε δρόμο, τον περνάμε απέναντι κατηφορίζουμε από «καγκέλια» και καταλήγουμε στην διασταύρωση του μονοπατιού (17) δέκα λεπτά πριν το «Μετόχι», συνεχίζουμε το μονοπάτι προς τα αριστερά με Δυτική Δ κατεύθυνση, περνάμε τα περιβόλια και καταλήγουμε στον ασφαλτόδρομο που θα μας πάει στην αφετηρία μας (1).
Ήμαστε στο «Μετόχι»σε υψόμετρο 540 Μ αφού καλύψαμε – 540Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 2,6ΣΧμ. Σε χρόνο 55 λεπτών από την «Βρύση των Κυνηγών».
Συνολικά πό τα «Γιούρτια». Καλύψαμε -925Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 6 Χμ σε χρονο2 ωρών και 15 λεπτών περίπου.
Συνολικά για την κατάβαση. Καλύψαμε -1662 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Διανύσανε απόσταση 9,5 Χμ. σε χρόνο 4 ώρων περίπου.

Φωτογραφίες.
16 Πριν τα «Γιούρτια».
17 Το καταφύγιο Ο.Σ. Βελβεντού στα «Γιούρτια».
18 Τα βράχια πάνω από τον «Θολόλακα».
19 Το μονοπάτι στην «Μαυροράχη»
20 Η λίμνη του Αλιάκμονα σκεπασμένη με ομίχλη. «Μας τσάκουσαν οι χαραές» που λεν και στην Κοζάνη. Μετάφραση. πήρε να ξημερώνει ή να βραδιάζει.
Συνημμένα
16 Πριν τα «Γιούρτια».   .JPG
17 Το καταφύγιο Ο.Σ. Βελβεντού  στα «Γιούρτια»..JPG
18 Τα βράχια πάνω από τον «Θολόλακα».JPG
19 Το μονοπάτι στην «Μαυροράχη».JPG
20 Η λίμνη του Αλιάκμονα σκεπασμένη με ομίχλη. .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 223
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:15

Καλά εσύ Τάκη τον πήχη δεν τον ανέβασες απλώς, τον πήγες στον ουρανό. Καταπληκτική παρουσίαση.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
High_Land
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Πέμ 04 Οκτ 2012, 20:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από High_Land » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:37

Πραγματικά πολύ καλή περιγραφή.
Μήπως γνωρίζεται αν μπορεί να γίνει κυκλική από το "σκεπασμένο-μεγάλο καταράκτη και κατέβασμα από το μονοπάτι βελβεντός-καταφύγι?
Νομίζω γράφεις ότι συναντιούνται τα δύο μονοπάτια και σε ένα χάρτη στο site του δήμου Βελβεντού έτσι το δείχνει.
Όταν λες "απαιτητική διαδρομή" τι εννοείς για το μονοπάτι του καταρράκτη.
Συγνώμη αν σας ζάλισα
Ν' αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν' αγαπάς τους ανθρώπους.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από nektaman » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:53

τάκη πέρα απο την περιγραφή η φώτο 20 τα σπαει, απίστευτη εικόνα... :thmbup:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 223
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Πέμ 25 Οκτ 2012, 20:54

Η καταγραφή της διαδρομής με gps από τον Αγ.Γεώργιο πάνω από το Βελβεντό μέχρι την κορυφή. Δεν έχω όμως waypoints για να την ανεβάσω και στο hellaspath.
Συνημμένα
pieria.jpg
velvento-katafigi-flabouro.kml
Το αρχείο για να δεις τη διαδρομή στο GoogleEarth.
(21.48 KiB) Μεταφορτώθηκε 125 φορές
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
lekat
Δημοσιεύσεις: 409
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 15:29
Τοποθεσία: Ταύρος
Επικοινωνία:

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από lekat » Πέμ 25 Οκτ 2012, 21:04

ωραία δουλειά, απ αυτές που τις ζηλεύεις

Άβαταρ μέλους
Teobe!
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:12
Επικοινωνία:

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Teobe! » Πέμ 25 Οκτ 2012, 21:21

Όντως...ζηλεύω!
Αυτοφυή Φυτά της Ελλάδας!
http://nativeplantsofgreece.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 25 Οκτ 2012, 21:23

Όταν λες "απαιτητική διαδρομή" τι εννοείς για το μονοπάτι του καταρράκτη.
Συγνώμη αν σας ζάλισα

Αν ξεκινήσεις ανάποδα από Σκεπασμένο.
Προχωράς φτάνεις στον χώρο αναψυχής και συνεχίζεις στο ρέμα. Σε κάποιο σημείο υπάρχει πρόχειρη ξύλινη γέφυρα την περνάς απέναντι ανεβαίνεις στον όχθο και βρίσκεις σταθερό συρματόσχοινο. Ακολουθείς το συρματόσχοινο και φτάνεις σε βάθρα. Από εδώ και πάνω αρχίζουν τα «δύσκολα». Κινείσαι πότε αριστερά και πότε δεξιά στο ποτάμι, κάποια στιγμή αφήνεις το ποτάμι στα αριστερά σου και προχωράς ψιλότερα ξανακατεβαίνεις στο ποτάμι και συνεχίζεις στις ίδιες συνθήκες ώσπου καταλήγεις στον μεγάλο καταρράκτη. Ως εδώ θα κάνεις κάπου 1,5 με 2 ώρες.
Από εδώ και πέρα έχεις δυο επιλογές ή να γυρίσεις πίσω από την ίδια διαδρομή η να συνεχίσεις και να ανέβεις στο μονοπάτι Ε/4 και να επιστρέψεις στην αφετηρία σου.
Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε το έξεις πρόβλημα ο καταρράκτης βρίσκετε σε στένωμα του ρέματος με κάθετες πλευρές οπότε πρέπει να σκαρφαλώσεις ψηλά από κακοτράχαλη πλαγιά αρκετά ψηλά και να ξανακατέβεις στην κοίτη πάνω από τον καταρράκτη, θα συνεχίσεις στο ρέμα πότε δεξιά πότε αριστερά ώσπου θα βγεις σε πλάτωμα με πλατάνια κάπου 45 λεπτά με μια ώρα από τον καταρράκτη εφόσον πάνε όλα καλά.. Στο πλάτωμα θα βρούμε αριστερά μας το μονοπάτι που κατεβαίνει από τον Ε/4. ανηφορίζουμε αρκετά έντονα για 30 ~ 45΄ και καταλήγουμε στο Ε/4.
Γενικά το φαράγγι έχει πολλές γλιστερές πέτρες στην κοίτη, αρκετές κατολισθήσεις που δυσκολεύουν το πέρασμα και αρκετές σάρες, δεν θα έχεις επικοινωνία δεν πιάνουν τα κινητά οπότε θέλει να είναι αρκετά έμπειρη ομάδα και μεγάλη προσοχή για να πάνε όλα καλά. Το ευχάριστο είναι ότι αυτήν την εποχή το ποτάμι δεν έχει αρκετό νερό.
Συμπέρασμα «Κινείσαι με ιδίαν ευθύνη».

Άβαταρ μέλους
High_Land
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Πέμ 04 Οκτ 2012, 20:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από High_Land » Πέμ 25 Οκτ 2012, 22:31

Φαίνεται αρκετά δύσκολο με δεδομένο ότι το Σάββατο μάλλον θα βρέχει στην περιοχή. Παρόλα αυτά ακούγεται όμως και πολύ ενδιαφέρον.
Θα το συζητήσουμε με την παρέα και αν δεν το κάνουμε τώρα θα μπει στο πρόγραμμα για μελόντική προσπάθεια.
Όπως και να έχει ευχαρισ΄τω πολύ για την βοήθεια και για τις πολύτιμες πληροφορίες
Ν' αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα, και πολύ ν' αγαπάς τους ανθρώπους.

Άβαταρ μέλους
Miltos
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Παρ 19 Οκτ 2012, 05:23
Τοποθεσία: http://beliaswines.gr

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Miltos » Παρ 26 Οκτ 2012, 17:17

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κοντά στο χωριό καταφύγι λειτουργεί ένα από τα καλύτερα κατα την γνώμη μου ορειβατικά καταφύγια της χώρας μας το καταφύγιο της λαγομάνας το λειτουργεί όλο τον χρόνο ο Ντάνις ένας πολύ φιλόξενος και τρομερά ορεξάτος νέος αξίζει μια επίσκεψη για ένα τσάι

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 26 Οκτ 2012, 17:51

Miltos έγραψε:Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κοντά στο χωριό καταφύγι λειτουργεί ένα από τα καλύτερα κατα την γνώμη μου ορειβατικά καταφύγια της χώρας μας το καταφύγιο της λαγομάνας το λειτουργεί όλο τον χρόνο ο Ντάνις ένας πολύ φιλόξενος και τρομερά ορεξάτος νέος αξίζει μια επίσκεψη για ένα τσάι
Όταν λες λειτουργεί όλο τον χρόνο τι εννοεις; Λειτουργεί καθημερινά; δώσε παραπάνω πληροφορίες για να τις περάσω στην περιγραφή.

Άβαταρ μέλους
Miltos
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Παρ 19 Οκτ 2012, 05:23
Τοποθεσία: http://beliaswines.gr

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Δημοσίευση από Miltos » Παρ 26 Οκτ 2012, 18:37

Τάκη όταν λέω όλο το χρόνο εννοώ ότι άμα τον πάρεις τηλ και του πεις για καθημερινή θα σε περιμένει (και το χειμώνα) η διαμονή στοιχίζει 10 ευρώ αμα του πεις σου κάνει και τον οδηγό το παιδί είναι σούπερ εξυπηρετικό χωρίς να είμαι καθόλου υπερβολικός αντιγράφω και από την σελίδα του στο φατσοβιβλίο:

To καταφύγιο του ΕΟΣ Κοζάνης βρίσκεται στα 1500 μέτρα στη θέση Λαγομάνα στα Δυτικά Πιέρια με θέα τις κορφές των Πιερίων και τη λίμνη του Πολυφύτου.
Η πρόσβαση γίνεται α ) από το κοφτό μονοπάτι που ξεκινάει από το Μετόχι Βελβεντού ( σήμανση επαρκής) και οδηγεί απευθείας στο Καταφύγιο μας και β) από το μονοπάτι Ε4 με αφετηρία το Μετόχι Βελβεντού.
Η ανάβαση από το κοφτό μονοπάτι διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Από το καταφύγιο συνεχίζει το μονοπάτι για την κορυφή των Πιερίων « Φλάμπουρο 2193μ » ενώ επίσης υπάρχουν μονοπάτια για MTB xc και downhill .
Οδικώς η πρόσβαση γίνεται μέσω του δρόμου Βελβεντού-Καταφύγι ( ασφαλτοστρωμένος αλλά κλειστός εδώ και μήνες λόγω κατολίσθησης) είτε από τον δασικό δρόμο Αγίας Κυριακής ( Σκούλιαρη) - Καταφύγι.
Το καταφύγιο έχει 30 κρεβάτια χωρισμένα σε 3 δωμάτια , ενώ στο σαλόνι κυπάρχει τραπεζαρία και τζάκι. Το καταφύγιο ζεσταίνουν δύο μεγάλες μαντεμένιες σόμπες.

το τηλ του παιδιού είναι 697 343 8776 για παραπάνω λεπτομέρειες

Δεν ξέρω αν θεωρείτε διαφήμιση το παραπάνω αλλά θεωρώ ότι τα σωστά παραδείγματα πρέπει να αναδεικνύουμε

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 26 Οκτ 2012, 19:53

Miltos έγραψε:Δεν ξέρω αν θεωρείτε διαφήμιση το παραπάνω αλλά θεωρώ ότι τα σωστά παραδείγματα πρέπει να αναδεικνύουμε
Κάθε αλλο αυτές οι πληροφορίες βοηθάν όλους μας.
Βεβαια με βάζεις σε πειρασμό γιατί την διαδρομή Λαγομάνα - Φλάμπουρο δεν την έχω κάνει και έχω ακούσει πολύ καλα λόγια για την ομορφιά, Οπότε μπαίνει στόχος για να γίνει και η περιγραφή της.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από nkroup » Σάβ 27 Οκτ 2012, 18:28

Θανάση δεν είναι απαραίτητο να έχουμε waypoints.
Απλά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν waypoint.
Αν είναι κα΄πιο σημαντικό το πέρνουμε από track point.
Νίκος
daskaloudis έγραψε:Η καταγραφή της διαδρομής με gps από τον Αγ.Γεώργιο πάνω από το Βελβεντό μέχρι την κορυφή. Δεν έχω όμως waypoints για να την ανεβάσω και στο hellaspath.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια. Βελβεντός - Κορ.Φλάμπουρο

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 27 Οκτ 2012, 19:33

Miltos έγραψε:Τάκη όταν λέω όλο το χρόνο εννοώ ότι άμα τον πάρεις τηλ και του πεις για καθημερινή θα σε περιμένει (και το χειμώνα) η διαμονή στοιχίζει 10 ευρώ αμα του πεις σου κάνει και τον οδηγό το παιδί είναι σούπερ εξυπηρετικό χωρίς να είμαι καθόλου υπερβολικός αντιγράφω και από την σελίδα του στο φατσοβιβλίο:

To καταφύγιο του ΕΟΣ Κοζάνης βρίσκεται στα 1500 μέτρα στη θέση Λαγομάνα στα Δυτικά Πιέρια με θέα τις κορφές των Πιερίων και τη λίμνη του Πολυφύτου.
Η πρόσβαση γίνεται α ) από το κοφτό μονοπάτι που ξεκινάει από το Μετόχι Βελβεντού ( σήμανση επαρκής) και οδηγεί απευθείας στο Καταφύγιο μας και β) από το μονοπάτι Ε4 με αφετηρία το Μετόχι Βελβεντού.
Η ανάβαση από το κοφτό μονοπάτι διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Από το καταφύγιο συνεχίζει το μονοπάτι για την κορυφή των Πιερίων « Φλάμπουρο 2193μ » ενώ επίσης υπάρχουν μονοπάτια για MTB xc και downhill .
Οδικώς η πρόσβαση γίνεται μέσω του δρόμου Βελβεντού-Καταφύγι ( ασφαλτοστρωμένος αλλά κλειστός εδώ και μήνες λόγω κατολίσθησης) είτε από τον δασικό δρόμο Αγίας Κυριακής ( Σκούλιαρη) - Καταφύγι.
Το καταφύγιο έχει 30 κρεβάτια χωρισμένα σε 3 δωμάτια , ενώ στο σαλόνι κυπάρχει τραπεζαρία και τζάκι. Το καταφύγιο ζεσταίνουν δύο μεγάλες μαντεμένιες σόμπες.

το τηλ του παιδιού είναι 697 343 8776 για παραπάνω λεπτομέρειες

Δεν ξέρω αν θεωρείτε διαφήμιση το παραπάνω αλλά θεωρώ ότι τα σωστά παραδείγματα πρέπει να αναδεικνύουμε
Μίλτο ηπια το κρασί σου στην Λαγομάνα. Σύντομα ξεχωριστή διαδρομή Βελβεντό Ε/4 - Λαγομάνα - "Κοφτό" - Βελβεντό. Πολύ καλα τα πράγματα στο καταφυγιο δεν το περίμενα. Μπράβο στα παιδιά.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: ΠΙΕΡΙΑ. Βορειοδυτικά Πιέρια.

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 28 Οκτ 2012, 07:25

nkroup έγραψε: Αν είναι κα΄πιο σημαντικό το πέρνουμε από track point.
Νίκος
Ο έμπειρος διορθωτής φαίνεται.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πιέρια”