Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 15 Νοέμ 2012, 22:16

Όρος Τζένα.
Κεντρική Μακεδονία.
Νομός Πέλλας. Αλμωπία.
Τζένα: Χωριό Νότια - Φαράγγι Μικρής Τζένας – «Τυροκομείο» - Μεγ. Τζένα.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ (Κυκλική): Νότια - Φαράγγι Μικρής Τζένας – «Τυροκομείο» - Μεγ. Τζένα - «Τυροκομείο» - Λυμνοδεξαμενή – Νότια.


Η διαδρομή που περιγράφετε είναι μια κυκλική διαδρομή που ξεκινάει από την είσοδο του φαραγγιού της Μικρής Τζένας και αφού περάσει χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία το θαυμάσιο φαράγγι ακολουθεί μονοπάτι που ανεβαίνει στην θέση «Τυροκομείο», στην συνέχεια στο διάσελο της Τζένας, και από εκεί επιλέγει την κορυφή που θέλει να ανεβεί μίας και η Μεγάλη Τζένα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την Μικρή. Η επιστροφή γίνετε από την θέση «Τυροκομείο» ακολουθούμε το μονοπάτι που συνδέει το διάσελο της Τζένας με την λυμνοδεξαμενή και το χωριό Νότια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: +1550
Χμ: 16,4 (7,95+ 8,45)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1+
ΧΡΟΝΟΣ: 10:15 ώρες (5:15΄+ 5:00΄) με επιστροφή και μικρά διαλλείματα (Υ/Δ 300 ΜΑΩ).
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή. Στην ανάβαση. Πράσινη γραμμή ανάμεσα σε δυο άσπρες. Στην κατάβαση τετράγωνη αλουμινένια πινακίδα με κόκκινο κύκλο στο κέντρο ή βέλη. (Νέα σήμανση μετά τις άοκνες προσπάθειες του ΕΟΣ Αριδαίας. Κίτρινα σημάδια.)
Νερό στην Διαδρομή: Ναι. Από την αφετηρία, και από πυγές και ρυάκια στην διαδρομή.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Νόμος Πέλλας – Αλμωπία – Αριδαία – Χωριό Νότια.
Από το χωριό Νότια προχωράμε προς το χωριό Περίκλεια. Περίπου στο τέλος του χωριού Νότια στρίβουμε αριστερά σε χωματόδρομο που αφού περάσει από αγροικίες μας πάει στον καταρράκτη και στην είσοδο του φαραγγιού τής Μικρής Τζένας. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα δίπλα στον τσιμεντένιο κανάλι από όπου αρχίζει και τελειώνει η διαδρομή μας.
Περιγραφή Διαδρομής.
Ξεκινάμε από υψόμετρο 670Μ (1) με κατεύθυνση Βόρεια Β, και παίρνουμε μονοπάτι που ανηφορίζει σε ράχη έχοντας δεξιά μας χαμηλά τον καταρράκτη. Μπαίνουμε στο φαράγγι το οποίο στην αρχή είναι στενό, κινούμαστε πότε αριστερά και πότε δεξιά περνώντας το ποτάμι αρκετές φορές, και ανάλογα με την ποσότητα του νερού, σχετικά εύκολα από πρόχειρες ράμπες με κορμούς ή περνώντας μέσα από το νερό μέχρι που φτάνουμε σε όμορφο άνοιγμα με μεγάλα πλατάνια. Διασχίζουμε το άνοιγμα ώσπου φτάνουμε σε βράχια αριστερά μας όπου υπάρχει πέρασμα σε «ώμο» που πρέπει να περάσουμε για να βγούμε από την άλλη μεριά. Συνεχίζουμε ώσπου καταλήξουμε σε στένωμα της κοίτης του ποταμού που μας υποχρεώνει να βγούμε από το φαράγγι. Συνεχίζουμε αριστερά Βορειοδυτικά ΒΔ και ανηφορίζουμε σε μονοπάτι με «καγκέλια» και σύντομα καταλήγουμε σε δασικό δρόμο έχοντας δεξιά μας Βόρεια Β πέρασμα «Πόρτα» (2).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1110Μ, αφού καλύψαμε +440 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,2Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 30 λεπτών. (Αν το φαράγγι έχει αρκετό νερό χρειαζόμαστε χρόνο 20 λεπτών επιπλέων).
Από το σημείο που ήμαστε ο δρόμος αριστερά μας Νότια Ν, πηγαίνει για το χωριό Νότια. Ο δρόμος στην πορεία του σε απόσταση 1,9 Χμ, και σε υψόμετρο 1060Μ, διασταυρώνετε με το μονοπάτι (10) που ανεβαίνει από την Νότια για την Τζένα. Δεξιά μας Βορειοανατολικά ΒΑ κατεβαίνει στο φαράγγι και από εκεί συνεχίζουμε ακολουθώντας πότε εγκαταλειμμένο δρόμο και πότε μονοπάτι για να ανέβουμε στην θέση «Τυροκομείο» και στο διάσελο της Τζένας.
Εμείς θα συνεχίσουμε δεξιά Βορειοανατολικά ΒΑ ακολουθώντας σήμανση με πράσινη γραμμή ανάμεσα σε δυο άσπρες (Νέα σήμανση, Κίτρινα σημάδια). Από την έξοδο του φαραγγιού στρίβουμε δεξιά, περνάμε ανάμεσα από τα πρανή «Πόρτα» του δρόμου και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το φαράγγι σε ένα καταπληκτικά δασωμένο τοπίο. Ακολουθούμε Βόρεια Βορειοανατολική πορεία ΒΒΑ μέσα σε δάσος με οξιές, ο δρόμος σταδιακά στενεύει, τον αφήνουμε, ακολουθούμε μονοπάτι για λίγο και ξαναμπαίνουμε στον δρόμο, συνεχίζουμε στον δρόμο και σε αριστερή στροφή φτάνουμε σε ρεματιά, την περνάμε και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, φτάνουμε σε ρέμα και το περνάμε, αλλάζουμε πορεία σε Βόρεια Β ανηφορίζοντας σε ράχη έχοντας την ρεματιά αριστερά, σταδιακά η πορεία αλλάζει σε Βορειανατολική ΒΑ και κατευθύνετε σε χαρακτηριστικά βράχια που τα περνάμε από αριστερά, αλλάζοντας την πορεία σε Βόρεια Β και σύντομα καταλήγουμε σε δασικό δρόμο λίγο πριν από δεξιά στροφή (3).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1400Μ, αφού καλύψαμε +290 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,9Χμ σε χρόνο 1 ώρας και από την έξοδο του φαραγγιού (2).
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας έχοντας την προσοχή μας δεξιά, όπου σε 100 περίπου μέτρα μετά την στροφή θα συναντήσουμε διασταύρωση (4). Ανηφορίζουμε δεξιά με κατεύθυνση Βόρεια Βορειοανατολική ΒΒΔ, κινούμαστε σε δάσος οξιάς κάνοντας σταδιακά κυκλική πορεία, περνάμε από ερείπια πέτρινων κτισμάτων, αλλάζουμε σταδιακά κατεύθυνση σε Δυτική Δ, περνάμε ποταμάκι με νερό και αμέσως μετά βγαίνουμε σε ξέφωτο του δάσους και στον δρόμο που έρχεται από την Νότια και πηγαίνει στα σύνορα (5).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1515Μ, αφού καλύψαμε +115 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 0,85Χμ σε χρόνο 30 λεπτών από τότε που μπήκαμε στον δρόμο (3).
Ανηφορίζουμε στον κεντρικό χωματόδρομο για 20~30 μετρά, και έχουμε την προσοχή μας αριστερά για να βρούμε το μονοπάτι που ξεκινάει μετά από το ρυάκι. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι μέσα από δάσος με μεγάλες οξιές και καλή σήμανση. Βγαίνουμε από το δάσος και ακολουθούμαι κακοτράχαλο φαρδύ μονοπάτι σε γυμνό πλάτωμα έχοντας δεξιά Ανατολικά Α την επιβλητική βραχοπλαγιά και την κορυφή Μικρή Τζένα. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Βορειοανατολική σε χαρακτηριστικό μοναχικό δένδρο δίπλα σε ρυάκι με νερό όλων το χρόνο, προσπερνάμε συνεχίζοντας στο μονοπάτι που είναι εμφανές στην πλαγιά και μας οδηγεί σε διάσελο (6).
Ήμαστε στο διάσελο της Τζένας, σε υψόμετρο 1800Μ, αφού καλύψαμε +285 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1 Χμ σε χρόνο 1 ώρας από το ξέφωτο (5).
Από το διάσελο, ο δρόμος που φεύγει αριστερά μας Βορειοδυτικά ΒΔ πηγαίνει στα σύνορα με τα Σκόπια. Αριστερά μας Βορειοδυτικά ΒΔ έχουμε της ομαλές πλαγιάς της «Μεγάλης Τζένας» (7) και δεξιά Νοτιοανατολικά ΝΑ την επιβλητική κορυφή της «Μικρής Τζένας» (6α).
Για να ανέβουμε στην «Μικρή Τζένα» ακολουθώντας το καλογραμμένο μονοπάτι πρέπει να καλύψαμε +264 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, να διανύσαμε απόσταση 1,15Χμ, σε χρόνο 45 λεπτών, και με την επιστροφή συνολικά απόσταση 2,3Χμ, σε χρόνο 1 ώρας 30 λεπτών.
Εμείς θα συνεχίσουμε για «Μεγάλη Τζένα». Από το διάσελο πηγαίνουμε αριστερά Βόρεια Βορειοδυτικά ΒΒΔ ανηφορίζοντας στην πλαγιά από εμφανές μονοπάτι, περνάμε χαρακτηριστικά βράχια και αλλάζουμε κατεύθυνση σε Βόρεια Βορειοανατολικά ΒΒΑ και συνεχίζουμε σε ομαλή πλαγιά που σύντομα μας βγάζει στην κορυφή (7).
Ήμαστε στην Κορυφή «Μεγάλη Τζένα», σε υψόμετρο 2175Μ, αφού καλύψαμε +375 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2Χμ. σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτά από το διάσελο (6).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε +1505 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 7,95Χμ. σε χρόνο 5 ωρών και 15 λεπτών.

Για την επιστροφή ακολουθούμε την αντίθετη πορεία έως την θέση (4) και στην συνέχεια κατηφορίζουμε στον κεντρικό δασικό δρόμο για 1,6Χμ, και σε υψόμετρο 1280Μ φτάνουμε σε δεξιά κλειστή στροφή όπου στα αριστερά μας Νότια Νοτιοανατολικά συναντάμε διασταύρωση με δευτερεύοντα δρόμο (8).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1280Μ, αφού καλύψαμε -895 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 3,85Χμ σε χρόνο 3 ωρών και από την κορυφή της «Μεγάλης Τζένας».
Μπαίνουμε αριστερά και σε 100 μετρά περίπου συναντάμε μονοπάτι δεξιά.
Εδώ αξίζει πριν πάρουμε το μονοπάτι να συνεχίσουμε στον δρόμο που σε λίγα μετρά τελειώνει, και να συνεχίσουμε ώσπου θα βγούμε σε βράχινο μπαλκόνι με θαυμάσια θεά το φαράγγι και τον κάμπο καθώς και την «Μικρή Τζένα».
Επιστρέφουμε και παίρνουμε το μονοπάτι, κατηφορίζουμε με κατεύθυνση Νότια Ν σε πλαγιά με αραιή βλάστηση και πεύκα, στην συνέχεια στριβούμε Δυτικά Δ ώσπου καταλήγουμε σε ξέφωτο πλάτωμα, προχωρώντας δεξιά μας κάτω από μεγάλες οξιές συναντάμε μικρή λίμνη (9), με νερό το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και ειδικά την άνοιξη είναι πανέμορφη. Συνεχίζουμε περνάμε ρεματιά και κατηφορίζουμε σε ξέφωτη λουρίδα αλλάζοντας κατεύθυνση σε Νοτιοδυτική ΝΔ και στην συνέχεια Νότια Ν ώσπου μπαίνουμε για τα καλά σε όμορφο δάσος με οξιές ακολουθώντας κακοτράχαλο τρακτερόδρομο και κατηφορίζουμε έντονα φτάνοντας σε δασικό δρόμο έχοντας δεξιά μας ρέμα (10).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1060Μ, αφού καλύψαμε -220 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από την στροφή του δρόμου (8).
Ο δρόμος αριστερά Ανατολικά Α σε απόσταση 1,9 Χμ πάει στην έξοδο του φαραγγιού (2).
Συνεχίζουμε περνώντας τον δρόμο απέναντι, και 5 περίπου μέτρα δεξιά μας μπαίνουμε σε φαρδύ μονοπάτι σαν τρακτερόδρομο που κατηφορίζει σε Νότια Ν κατεύθυνση και στην συνέχεια Νοτιοδυτική ΝΔ, καταλήγουμε σε λιβάδι με πυγές και σε τρακτερόδρομο. Ήμαστε σε υψόμετρο 970Μ, δεξιά μας έχουμε κατεστραμμένη λυμνοδεξαμενή (11) και κάτοπτρο του ΟΤΕ. Προχωράμε δεξιά προς την είσοδο της λυμνοδεξαμενής και συναντάμε τρακτερόδρομο, τον ακολουθούμε κατηφορίζοντας με Νοτιοανατολική ΝΑ κατεύθυνση, ο δρόμος στην συνέχεια γίνετε κατεβασιά νεροσωλήνα έως σε υψόμετρο 810Μ βγούμε στο κεντρικό δασικό δρόμο (12). Ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά Ανατολικά Α ο οποίος σε 1,5Χμ. πάει στην είσοδο του φαραγγιού όπου ήταν και η αφετηρία μας.
Ήμαστε σε υψόμετρο 670 Μ, αφού καλύψαμε -390 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 3,6Χμ σε χρόνο1 ώρας και 20 λεπτών από την στροφή του δρόμου (10).
Συνολικά για την κατάβαση καλύψαμε -1505 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 8,45 Χμ. σε χρόνο 5 ώρων.


Εάν θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή μια διαδρομή χωρίς μεγάλη ένταση μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδρομή από το φαράγγι και αφού φτάσουμε στην θέση (2) ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά Νότια Ν, και σε απόσταση 1,9 Χμ, σε υψόμετρο 1060Μ, φτάνουμε στην θέση (10) και από εκεί κατηφορίζουμε για την αφετηρία μας. Χρόνος περίπου 3 με 3,5 ώρες.

1 Χάρτης Διαδρομής.
2 Στο Φαράγγι.
3 Στο Φαράγγι.
4 Στο Φαράγγι.
5 Στο Φαράγγι.
Συνημμένα
1 Χαρ Νότια Τζένα.jpg
2 Στο Φαράγγι.  .JPG
3 Στο Φαράγγι.  .JPG
4 Στο Φαράγγι.  .JPG
5 Στο Φαράγγι.  .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Πέμ 15 Νοέμ 2012, 23:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 15 Νοέμ 2012, 22:19

6 Στο Φαράγγι.
7 Στο Φαράγγι.
8 Για τυροκομείο.
9 Κατεβαίνοντας την Μικρή Τζένα. Στο κέντρο στο διάσελο.
10 Ανεβαίνοντας για την μεγάλη Τζένα. Χαμηλά το «Τυροκομείο».
Συνημμένα
6 Στο Φαράγγι.  .JPG
7 Στο Φαράγγι.  .JPG
8 Για τυροκομείο.JPG
9 Κατεβαίνοντας την Μικρή Τζένα.JPG
10 Ανεβαίνοντας για την μεγάλη Τζένα. .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 15 Νοέμ 2012, 22:20

11 Ανεβαίνοντας για την μεγάλη Τζένα. Πίσω η Μικρή Τζένα.
12 Ανηφορίζοντας για την Μεγάλη Τζένα.
13 Ανηφορίζοντας για την Μεγάλη Τζένα.
14 Κατηφορίζοντας για Σύνορα με τα Σκόπια.
15 Χιονοδρομικό των Σκοπίων.
Συνημμένα
11  Ανεβαίνοντας για την μεγάλη Τζένα. .JPG
12 Ανηφορίζοντας για την Μεγάλη Τζένα..JPG
13 Ανηφορίζοντας για την Μεγάλη Τζένα..JPG
14 Κατηφορίζοντας για Σύνορα με τα Σκόπια.JPG
15 Χιονοδρομικό των Σκοπίων..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 15 Νοέμ 2012, 22:23

16 Σύνορα. Στο βάθος το Πίνοβο.
17 Αγναντεύοντας το Πίνοβο.
18 Από αριστερά Κόκκινος Βράχος, Μαύρη Πέτρα, Βίσογκραντ, στο βάθος Αεροπόρος και Κορούλα.
19 Η Νότια από της πλαγιές της Μεγάλης Τζένας.
20 Η Μικρή Τζένα από το «Μπαλκόνι».
Συνημμένα
16 Σύνορα. Στο βάθος το Πίνοβο..JPG
17 Αγναντεύοντας το Πίνοβο.JPG
18 Από αριστερά Κόκκινος Βράχος, Μαύρη Πέτρα.JPG
19 Η Νότια από της πλαγιές της Μεγάλης Τζένας.JPG
20 Η Μικρή Τζένα από το «Μπαλκόνι». .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Χωρ. Νότια - Φαράγγι «Μικρής Τζένας» Κορ. «Μεγ. Τζένα».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 15 Νοέμ 2012, 22:24

21 Το φαράγγι από το «Μπαλκόνι».
22 Η λίμνη.
23 Κατηφορίζοντας.
24 Χωρίς λόγια.
25 Χωρίς λόγια.
Συνημμένα
21 Το φαράγγι από το «Μπαλκόνι»..JPG
22 Η λίμνη. .JPG
23 P5090037.JPG
24 Χωρίς λόγια..JPG
25 Χωρίς λόγια..JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τζένα”