Λιβάδια Κοτύλης «Πάρκο Εθνικής Συμφιλιώσεις»

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Λιβάδια Κοτύλης «Πάρκο Εθνικής Συμφιλιώσεις»

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 17 Δεκ 2012, 22:15

Γράμος.
Λιβάδια Κοτύλης
«Πάρκο Εθνικής Συμφιλιώσεις»
Με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας. ΟΛΕ
Το «Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης» βρίσκεται στην θέση «Λιβάδια Κοτύλης» σε υψόμετρο 1450Μ. Είναι χτισμένο σε ξέφωτο πλάτωμα στην ρίζα «Πύργου της Κοτύλης» 1753Μ, και σε απόσταση 6Χμ Δυτικά Δ του «Χάρου Κοτύλης» 1627Μ.
Το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» ξεκίνησε να χτίζετε το 1999, με πρωτοβουλία των δήμων Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG II, αλλά οι εργασίες του σταμάτησαν το 2003. Έμεινε για χρόνια «γιαπί» στην φθορά του χρόνου και των φυσικών δυνάμεων, μέχρι που εντάχτηκε στο «Ίδρυμα για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό» που ολοκλήρωσε τις εργασίες το 2011, και ανέλαβε και την λειτουργία του.
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται δύο πολύ σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις. Μία έκθεση ιστορίας και μία έκθεση για τη φύση της περιοχής. Σε κάθε μία από τις δύο εκθέσεις υπάρχουν μηχανήματα προβολής και οθόνες, όπου προβάλλονται δύο ντοκιμαντέρ σχετικά με τη θεματολογία των εκθέσεων. Επίσης, υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων, χωρητικότητας 100 ατόμων, όπου μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις από πανεπιστήμια, συλλόγους ή άλλους φορείς.
Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή ή και τις καθημερινές μετά από συνεννόηση, πραγματοποιείτε ξενάγηση διάρκειας 1.30 ώρας, «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία», η οποία δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο. Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από τις φωτογραφίες, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ιταλογερμανική κατοχή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολύ δύσκολη περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Στην έκθεση «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν εικόνες από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα τοπία της ορεινής αυτής περιοχής, καθώς και φωτογραφίες από τα είδη των λουλουδιών, των πεταλούδων, των πουλιών και των ζώων που ζουν σε αυτήν. Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ για την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Στο ΠΕΣ λειτουργεί εστιατόριο-καφέ και ξενώνας 12 δωματίων, με αρκετά ελκυστικές τιμές. Τη διαχείριση έχει αναλάβει ο συνεταιρισμός γυναικών Νεστορίου με την επωνυμία «Γεύσεις Γράμμου».
Με αφετηρία το ΠΕΣ έχουμε δυνατότητα περιπατητικών, ορειβατικών και αναρριχητικών εξορμήσεων στην περιοχή του «Πύργου» και του «Χάρου» Κοτύλης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Από το ΠΕΣ περνάει και το ορειβατικό μονοπάτι, Αρένες – Μουτσάλια – Μυροβλύτης – Λιβάδια Κοτύλης – Παλιά Κοτύλη – Κοτύλη – Παλιοκρημίνι - Πεντάλοφος.
Για πληροφορίες σχετικά με κρατήσεις για διανυκτέρευση στους ξενώνες του ΠΕΣ ή σχετικά με τη δυνατότητα ξενάγησης στους εκθεσιακούς χώρους μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 24670 21853 ή να στέλνετε μήνυμα στη διεύθυνση .http://grammos-pes.gr/contact .
Πως θα πάμε.
Με αφετηρία την Καστοριά πηγαίνουμε στο Νεστόριο όπου έχουμε δυο επιλογές.
Α) Από Νεστόριο πηγαίνουμε για Πεύκο, συνεχίζουμε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο για Πευκόφυτο και Επταχώρι. 7Χμ., μετά το Πεύκο υπάρχει διασταύρωση στα αριστερά όπου αρχίζει ένας πολύ καλός χωματόδρομος, μήκους 4 Χμ., που οδηγεί στο ΠΕΣ (50Χμ. από Καστοριά). Εξακόσια μετρά περίπου πριν φτάσουμε στο ΠΕΣ υπάρχει μνημείο για τους χωροφύλακες που εκτέλεσε η αντάρτικη ομάδα του Γιώργη Γιανούλη τη μέρα του Δημοψηφίσματος 1 Σεπτεμβρίου του 1946.
Β) Από Νεστόριο πηγαίνουμε για Κοτύλη, περνάμε την Κοτύλη και συνεχίζουμε για Επταχώρι, και σε 1,5Χμ., συναντάμε διασταύρωση δεξιά με βατό χαλικόδρομο και την ακολουθούμε, σε 2,7Χμ περίπου μπορούμε να σταματήσουμε και να ακολουθήσουμε μονοπάτι αριστερά που θα μας βγάλει στην κορυφή του «Χάρου Κοτύλης» 1627Μ και σε 2Χμ., παρακάτω στην γυμνή πλαγιά αριστερά μας βρίσκουμε το χείλος της επιβλητικής ορθοπλαγιάς όπου υπάρχει και μνημείο προς τιμήν μίας ανταρτοομάδας του ΔΣΕ, που κρατούσε τη θέση «Χάρος» και στις 15 Ιούλη του '47 ήρθε αντιμέτωπη με ένα τάγμα του εχθρού. Ο λόφος πάρθηκε από τον τακτικό στρατό αφού σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ανταρτοομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό. Πρόκειται για τους μαχητές του ΔΣΕ, Χαράλαμπο Ηλιάδη, Θάνο Θεοδωρίδη, Γιάννη Θεοδώρου, Νίκο Χατζηβασιλείου, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα και στο μνημείο που έστησε προς τιμήν τους στο ύψωμα το ΚΚΕ. Συνεχίζουμε και σε 4Χμ., περίπου φτάνουμε στο ΠΕΣ (47Χμ., από Καστοριά)
Συνιστάτε εάν η αφετηρία μας είναι η Καστοριά η διαδρομή να γίνει κυκλικά.
Για περισσότερες πληροφορίες.
facebook https://www.facebook.com/ParkoEthnikesSymphilioses
http://grammos-pes.gr/

Παρότι το ΠΕΣ είναι αρνητικά «φορτισμένο» για την οικονομική, περιβαλλοντική, και ιδεολογική σκοπιμότητα του, καθώς και ότι η ολοκλήρωση του συνδέθηκε αρνητικά με τους Πετσάλνικο και Παππούλια, πιστεύω ότι η χρησιμοποίηση του από τους ορειβατικούς συλλόγους και άλλους φορείς ως αφετηρία εξορμήσεων ίσως είναι κάποια ανταπόδοση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, και ίσως εμποδίσει την μελλοντική εκποίηση του στα καιροφυλακτούντα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία από χρόνια επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση του Γράμμου.

1 Χάρτης προσανατολισμού για Λιβάδια Κοτύλης.
2 Ο Χάρος Κοτύλης.
3 Ο Χάρος Κοτύλης.
4 Το μνημείο των Μαχητών του ΔΣΕ. Στο βάθος ο Σμόλικας.
5 Τα κτήρια το 2007.
Συνημμένα
1 Χάρτης προσανατολισμού για Λιβάδια Κοτύλης .jpg
2  Ο Χάρος Κοτύλης.  .JPG
3 Ο Χάρος Κοτύλης. .JPG
4 Το μνημείο των Μαχητών του ΔΣΕ. .jpg
5 Τα κτήρια το 2007. .jpg
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τρί 18 Δεκ 2012, 22:15, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Λιβάδια Κοτύλης «Πάρκο Εθνικής Συμφιλιώσεις»

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 17 Δεκ 2012, 22:17

6 Ο Πύργος Κοτύλης στην ρίζα του Το ΠΕΣ.
7 Στις αίθουσες του ΠΕΣ.
8 Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.
9 Η θέα από το ΠΕΣ.
10 Το μνημείο προς τιμήν των χωροφυλάκων.
Συνημμένα
6 Ο Πύργος Κοτύλης στην ρίζα του Το  ΠΕΣ..JPG
7  Στις αίθουσες του ΠΕΣ. .JPG
8 Ιστορική έκθεση φωτογραφίας. .JPG
9 Η θέα από το ΠΕΣ. .JPG
10 Το μνημείο προς τιμήν των χωροφυλακών..jpg

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γράμος”