Σελίδα 1 από 1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Ιούλ 2017, 15:46
από phobos
https://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18606191

*Περιγραφή, αποτύπωση ίχνους , Σατλάνη Αναστασία.

Ξεχωριστή διαδρομή, για ταξιδιάρηδες ορειβάτες -πεζοπόρους, στον άγνωστο Ανατολικό Γράμμο.
Οι διανυκτερεύσεις έγιναν στο Γιαννοχώρι σε πλάτωμα με τρεχούμενο νερό και δίπλα στον Αλιάκμωνα. Η έναρξη της διαδρομής έγινε από το Λιβαδοτόπι σε σαφή μονοπάτια και μικρά τμήματα χωματόδρομων, εκτός από ένα κόψιμο που κάναμε για να βγούμε σε ράχη, στο οποίο υπάρχει πυκνή βλάστηση , αλλά όχι αδιάβατη.
Η θέα από την κορυφή της Αλεβίτσας είναι απίστευτη. Πανόραμα όλου του Γράμμου και του Βοΐου , καθώς και της κοιλάδας της Κορυτσάς.
Την επομένη, περνώντας το ποτάμι και ακολουθώντας υλοτομικές χαράξεις και σαφή απερπάτητα, μονοπάτια, εδώ και 50 χρόνια, ολοκληρώσαμε τη διαδρομή Παπούλη-Τσάρνο-Λιβαδοτόπι. Το κομμάτι αυτό αποτελεί έναν δασολογικό παράδεισο . Σύμμεικτο δάσος 4 διαφορετικών δασικών ειδών υψομέτρου (οξιά,έλατο, πεύκο, δρυς) και στο παραποτάμιο τμήμα του σφεντάμια , οστριές, γαύροι, κλπ υδρόφιλα είδη . Όλα αυτά σε μια υψομετρική 500 μέτρων. Δυστυχώς , όλη αυτή η ομορφιά έχει αρχίσει να ξυλεύεται.
Η δασωμένη κορυφογραμμή Παπούλη-Τσάρνο καθώς και η κατάβαση του Τσάρνου αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο της νεώτερης ιστορίας. Ορύγματα , πολυβολεία, χαρακώματα , αμπριά, παντού . Σφίχτηκε η καρδιά μας από τα κουφάρια των ναπάλμ και τα διασκορπισμένα ανθρώπινα οστά. Κειμήλια μια σθεναρής αντίστασης που παίχτηκε εκεί πάνω.
Μειονέκτημα όλης της διαδρομής η μη ύπαρξη πηγών και τρεχούμενων ρυακιών . Νερό μόνο στα δυο χωριά.
tip...
1. Στο Λιβαδοτόπι αναζητείστε τον Λεωνίδα Χρηστίδη, αγωνιστή του ΔΣΕ. Θα χαρεί να σας πει ιστορίες αντίστασης.
2. Αφού είστε εκεί κοντά , ανεβείτε στις λίμνες στα Μουτσάλια από καλό χωματόδρομο , περάστε το διάσελο των Αρρένων και κατηφορίζοντας προς τον Καμπίτσιο και το δρόμο της Αετομηλίτσας, καταλήξτε για το καλύτερο φαγητό της περιοχής στο Κεφαλοχώρι στη Ναυσικά. Σαλάτες από λαχανόκηπο και κρεατικά από το κοπάδι τους. τηλ για να σας περιμένει 2655081481.

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλι-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Ιούλ 2017, 15:57
από phobos
Εδώ η απεικόνιση της διαδρομής (ίχνος) με το drone της Google Earth.


Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 13 Ιούλ 2017, 08:10
από niki_kar
Σας χαίρομαι :)

Και μια κατατοπιστική περιγραφή. Όχι για την διαδρομή.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 13 Ιούλ 2017, 09:43
από phobos
Σπύρος :Πρέπει να πάμε κάποτε Ανατολικό Γράμο
Αντώνης :Χέσε μας ρε μαλάκα. Πήγαμε Γράμο. Δεν είναι για χόρταση. Σιχάθηκα τα λιβάδια του
Σπύρος :Ο Ανατολικός Γράμος είναι δασωμένος. Δεν έχει λιβάδια
Αντώνης :Καλά, τραγούδα Σπύρο. Γράμος και δασωμένος , δεν υπάρχει.

Κάπως έτσι μ΄ έπρηζε τ΄ αρχίδια ο Σπυράκος τόσα χρόνια. Έτσι μ΄ έκανε και για το Φρακτό. Λες ο μαλάκας να χει δίκιο όπως το Φρακτό;
Μετά άρχισε να μουρμουράει για Αν. Γράμο η Σατλάνη….
Από κοντά κι ο Βραχορίτης για δικούς του ιστορικούς λόγους.
Ο Καλαϊτζής στ΄ αρχίδια του. Ούτε ήξερε που πάμε.
Ο Άγγελος ήλθε γιατί νόμισε ετοιμάζουμε χορωδία
Μην τα πολυλογώ. Τελικά καταφέραμε να επιλέξουμε την κατάλληλη ημερομηνία.
Που ήταν και η πιο καυτή μέρα του Καλοκαιριού.

Αυτή η ετερόκλητη παρέα συναντήθηκε και κατασκήνωσε στο Γιαννοχώρι, δίπλα στην όχθη του Αλιάκμονα στις 29 Ιούνη. Για 3 μέρες περπατήσαμε σε ένα μέρος μοναδικό.

Η 1η μέρα ήταν αφιερωμένη στην Αλεβίτσα. Μια καυτή ανάβαση σε ένα καταπράσινο τοπίο όπου λίγο έλειψε να αφήσω τα κόκαλα μου από θερμοπληξία.. Γυρίσαμε στην κατασκήνωση βάσης μετά από 15 χιλιόμετρα και είμασταν ενθουσιασμένοι γι΄ αυτά που είδαμε και για το γεγονός ότι όσοι ξεκινήσαμε , τόσοι επιστρέψαμε.
Ακόμη δεν ξέραμε τι μας περίμενε την επόμενη μέρα.

Ο σχεδιασμός της 2ης μέρας περιλάμβανε πορεία 9 χιλ. και κατασκήνωση επάνω στο πλάτωμα του Τσάρνου.
Την Κυριακή ο σχεδιασμός έλεγε επιστροφή στο Λιανοτόπι μετά από άλλα 9 χιλ.

Έλα όμως που από την 1η μέρα συναντήσαμε ένα μικρό προβληματάκι. Μπορεί ο Γράμος να γεννάει τον Αλιάκμονας κι αυτός να τροφοδοτεί όλη την Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη με νερό αλλά για τον εαυτό του δεν κρατάει τίποτα ως χωματοβούνι που είναι . Άρα θα έπρεπε να κουβαλήσουμε μαζί μας και από 5 λίτρα νερό πλέον του εξοπλισμού κατασκήνωσης στα ψηλά.
Ο από μηχανής Θεός Κοτόρτσης, είχε την φαεινή ιδέα. Αντί να κάνουμε κατασκήνωση ψηλά , θα κάνουμε όλη την διαδρομή των 2 ημερών , σε μία μέρα, κουβαλώντας μόνο το νερό που χρειαζόμασταν . Α και τα τσιγάρα μας φυσικά.

Τολμώ να πω κάτι. Ο Δυτικός Ανατολικός Γράμος, δηλαδή η περιοχή που περικλείεται από τον Αλιάκμονα, τα Ψωριάρικα, τον Παππούλη και τον Τσάρνο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα δάση του Φρακτού. Ένας πραγματικός καταπράσινος παράδεισος. Αν και είμαστε Καλοκαίρι η βλάστηση θύμιζε συνέχεια τροπική ζούγκλα. Περπατούσαμε συνέχεια μέσα σε ψηλή χλόη και φτέρες που πολλές φορές μας ξεπερνούσαν σε ύψος (δεν μιλώ για το ύψος του Άγγελου φυσικά αλλά για το θεριό Βραχορίτης).

Ενθουσιασμένοι όλοι αμέσως μετά την διάβαση του Αλιάκμονα . Ενθουσιασμός για την ομορφιά που ζούσαμε και νοιώθαμε που γρήγορα μετατράπηκε σε συγκίνηση και ρίγος όταν ξεκινήσαμε την ανάβαση για Παππούλη -Τσάρνο. Σίγουρα το ομορφότερο κομμάτι ολόκληρης της διάσχισης. Σίγουρα η ομορφότερη διαδρομή πού έχω κάνει ποτέ σε βουνά. Κι αν ρωτάς γιατί το ρίγος κι η συγκίνηση θα σου πω μόνο αυτό.

Περπατούσαμε σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Σε κάθε βήμα ανακαλύπταμε σημάδια της τραγωδίας του Γράμου. Σκάμματα, ορύγματα, πολυβολεία, τάφροι, και χιλιάδες μεταλλικοί τρόποι θανάτου με αποκορύφωμα τα μεταλλικά κουφάρια των ναπάλμ. Στα πρώτα οστά που συναντήσαμε εκτεθειμένα πάνω στο έδαφος το μυαλό μου έντυσε τα μηριαία οστά με σάρκα και συνέχισε να κατασκευάζει το κορμί στο οποίο ανήκαν . Τον σκέφτηκα λαβωμένο να ψυχομαχάει μέσα σε μια κόλαση φωτιάς , μέσα στον ορυμαγδό των εκρήξεων και το αίμα του ρέει ποτάμι από το κορμί του. Εκατοντάδες ποτάμια αίμα που πότισαν αυτά τα χώματα. Τώρα εξηγείται η τόσο πυκνή βλάστηση. Λιπάνθηκαν όλα με φρέσκο ζεστό αίμα. Και ξαναγεννήθηκαν σαν φτέρες , σαν ψηλό γρασίδι, σαν οξιές , σαν έλατα.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω , παρά μόνο τούτο.
Είθε αυτό το κομμάτι του Γράμου, ο Τσάρνος δηλαδή, να ανακηρυχθεί γρήγορα Εθνικός Δρυμός.
Από σεβασμό για την φύση και την ιστορία.

Και κάποιες φωτό εδώ

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 13 Ιούλ 2017, 09:45
από phobos

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Παρ 14 Ιούλ 2017, 12:22
από niki_kar
Αμάν ρε Αντώνη! Όλο τέλεια περνάτε εσείς εκεί που πάτε. Κόψε κάτι! Δεν μπορεί όλα να είναι τόσο όμορφα πχια!

ΥΓ. Ανατρίχιασα με την τελευταία παράγραφο.

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 15 Ιούλ 2017, 00:37
από nektaman
είστε τεράστιοι !!!....απλά :respect:

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Ιούλ 2017, 18:30
από lekat
«Στα πρώτα οστά που συναντήσαμε εκτεθειμένα πάνω στο έδαφος το μυαλό μου έντυσε τα μηριαία οστά με σάρκα και συνέχισε να κατασκευάζει το κορμί στο οποίο ανήκαν . Τον σκέφτηκα λαβωμένο να ψυχομαχάει μέσα σε μια κόλαση φωτιάς , μέσα στον ορυμαγδό των εκρήξεων και το αίμα του ρέει ποτάμι από το κορμί του. Εκατοντάδες ποτάμια αίμα που πότισαν αυτά τα χώματα. Τώρα εξηγείται η τόσο πυκνή βλάστηση. Λιπάνθηκαν όλα με φρέσκο ζεστό αίμα. Και ξαναγεννήθηκαν σαν φτέρες , σαν ψηλό γρασίδι, σαν οξιές , σαν έλατα».

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Δευ 11 Δεκ 2017, 15:23
από Teobe!
Όταν διαβάζεις τέτοιες παραγράφους καταλαβαίνεις ότι η μισή δουλειά για την αναγνώριση αυτού του πανέμορφου, ιστορικού και πλούσιου σε φύση και ιδανικά βουνού έχει γίνει. Την άλλη μισή θα την κάνουμε όταν...γυρίσει ο τροχός!

Phobos δε σε γνωρίζω...ίσως λιγάκι διαδικτυακά...αλλά σε ευχαριστώ γι αυτό που διάβασα!

Συγχαρητήρια στην ομάδα & ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ!

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 11 Φεβ 2018, 21:39
από phobos
Εξερευνώντας τον απερπάτητο Αν. Γράμο

Ένας Σαλονικιός, ένας "Δραμινός", ένας "Κρητικός", μια Ναυπάκτια, ένας "Μεσολογγίτης" κι ένας Πατρινός, περπατάνε, τραγουδάνε, τσικνίζουν, βρίζουν, πίνουν, γελάνε, αυτοσαρκάζονται κι όλα αυτά τα ονομάζουν ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ.

*Βλέπετε σε πλήρη οθόνη και τέρμα τα ηχεία...


Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Δευ 12 Φεβ 2018, 09:02
από niki_kar
Σπεσιαλίστες μου εσείς!

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Δευ 12 Φεβ 2018, 12:55
από lekat
πανέμορφο

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Παρ 03 Ιούλ 2020, 21:05
από niki_kar
Ε, να λοιπόν που ήρθε και η δική μου σειρά!
Την πρώτη φορά που καλέστηκα είπα όχι σκεπτόμενη το βάρος των κατασκηνώσεων και την καλοκαιρινή ζέστη. Δεν ξέρω αν έχασα... Η διαδρομή πάντως μου καρφώθηκε και έψαχνα ευκαιρία κάπως να πάω και εγώ. Τελικά αποφασίστηκε να επαναληφθεί η διαδρομή ακριβώς 3 χρόνια μετά. Τέλος Ιούνη του 2020. Τυχαία η ημερομηνία. Μαζευτήκαμε από βραδίς στο Γιαννοχώρι και εμείς. Ο Μίλτος έφερε και το βαν. Και μια κιθάρα μαζί. Έφερε και την παρέα του από Κοζάνη. Νέα παιδιά με όρεξη και καλοσύνη. Αυτοί έφεραν τα κρέατα και το ψυγείο με τις κρύες μπίρες. Αποφασίσαμε την πρώτη μέρα να πάμε Παππούλη - Τσάρνο μιας και ήταν πιο ενδιαφέρουσα, μιας και θα είχαμε έκτακτες ημερήσιες συμμετοχές όπως τον πάντα αγαπημένο φίλο Νίκο από την Κοζάνη, αλλά και μιας και θα διανυκτερεύαμε ακόμη μια βραδιά στο Γιαννοχώρι πλάι στον Αλιάκμονα και θα είχαμε περισσότερο χρόνο. Η διαδρομή ήταν όπως την περιγράφουν τα παιδιά πιο πάνω. Κατάπυκνο δάσος, μεικτό, με νέα δέντρα και άρα χαμηλά που και έρπην να πήγαινε κανείς πάλι θα δυσκολευόταν. Ομολογώ πως το τερέν ήταν απαιτητικό μέσα στο δάσος. Το ενδιαφέρον κομμάτι ήταν η κορυφογραμμή Παππούλη - Τσάρνος γεμμάτη, αμπριά, πολυβολεία και σιδερικά. Μετά τον Τσάρνο στο κατέβασμα για Λιβαδοτόπι πετύχαμε και τις κυρίες ναπάλμ! Συγκινητική στιγμή για μένα μιας και περίμενα αυτή τη συνάντηση πως και πως. Έχω συναντήσει διάφορα σιδερικά στα βουνά, αλλά σαν κι αυτά ποτέ! Τα οστά παρακάτω δεν τα βρήκαμε. Δεν έχει, όμως, τόσο σημασία τι βρήκαμε και τι είδαμε, όσο το μέρος στο οποίο βρισκόμασταν και η αύρα της ατμόσφαιρας. Ταπεινές κορφές μα και σπουδαίες συνάμα. Ένας Γράμος διαφορετικός!
Για την επόμενη μέρα, που ήταν και ημέρα επιστροφής, αφήσαμε την Αλεβίτσα από Λιβαδοτόπι. Πιο μικρή διαδρομή και πιο βατή με εξαίρεση κάτι κατάπυκνα κι απότομα ρουμάνια που τα περνάς μόνο κολυμπώντας και βρίζοντας! Η θέα της κορυφής πανοραμική κι απεριόριστη προς όλες τις κατευθύνσεις. Η επιστροφή προς Γιαννοχώρι περνά από την λεγόμενη σκάλα Γιαννοχωρίου. Διαδρομή πετρώδης και σεληνιακή! Η Αλεβίτσα, ορειβατικά, μου άρεσε περισσότερο και έχει πολλές εναλλαγές όπως φαράγγι, δάσος, χωματόδρομο, λιβάδι, βράχια και βραχοχωμάτινο πεδίο.
Ήταν ένα τριήμερο που τα είχε όλα. Όλοι φύγαμε γεμάτοι και με νέες υποσχέσεις. Είναι από αυτές τις στιγμές στη ζωή σου που νιώθεις πως προχώρησες μπροστά! Είθε να συνεχίσουμε να τραβάμε μπροστά.
Ευχαριστούμε τους πρωτεργάτες στων οποίων τα ίχνη βαδίσαμε!

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Παρ 03 Ιούλ 2020, 22:39
από lekat
Δε λεω...

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 04 Ιούλ 2020, 07:52
από phobos
Του Τσάρνου του αξίζει μια κατασκήνωση στην κορυφή για να εξερευνηθεί όλη η γύρω περιοχή. Φαντάσου βράδυ και να αγναντεύεις 2520, Αλιάκμωνα και φώτα στην Γράμουστα

Πολλά συγχαρητήρια

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 04 Ιούλ 2020, 07:57
από lekat
Ποτε;

Re: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Αλεβίτσα-Παπούλη-Τσάρνο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 04 Ιούλ 2020, 09:47
από phobos
Γαμησέτα. Ουτε να κατουρήσω χρόνος πλέον