Σελίδα 1 από 1

Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 01:20
από nektaman
Οι Λάκκοι Χανίων, στους πρόποδες των Μαδάρων, με υψόμετρο καμιά 600αριά μέτρα είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά του νησιού, (αν όχι το ψηλότερο) και η τελευταία στάση του υπεραστικού πριν το οροπέδιο Ομαλού. ¨Αγριο και ιστορικό μέρος, αναπόσπαστο κομμάτι του ένδοξου παρελθόντος του νησιού, το καταλαβαίνεις μόλις ξεπεζέψεις στην πλατεία. Ο παγωμένος ο αέρας που κατεβαίνει από το βουνό θυμίζει ότι οι άνθρωποι εδώ πάνω έχουν μάθει να ζουν με λίγα πράγματα, μακριά από τις ανέσεις της πόλης, μια ζωή σίγουρα δύσκολη αλλά και απλούστερη.
Είχα ακούσει ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετές όμορφες διαδρομές και μια και ο σύλλογος δεν έκανε κάτι «σοβαρό» την Κυριακή αυτή ,είπαμε να κάνουμε ντουέτο με τον Γιώργο το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την πηγή του Βρυσί. Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους 6χλμ η οποία διασχίζοντας ένα φαράγγι οδηγεί στην θέση Βρυσί, σημείο που υπάρχει πηγή νερού η οποία υδρεύει τόσο τους Λάκκους , όσο και τα τριγύρω χωριά.
Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού, κατηφορίζει σε ρεματιά πίσω από την ταβέρνα-καφενείο του Νικόλα, περνώντας στενά σοκάκια, ακολουθώντας ελάχιστα κίτρινα βέλη και ανοιγοκλείνωντας σιδερένιες «πόρτες» . Μόλις πιάσουμε πάτο στο ρέμα, βαδίζουμε 300 μ περίπου με πορεία Α σε κοίτη χείμαρου, αδιαφορώντας για υποψία φαραγγιού στο δεξί μας χέρι συνεχίζουμε και παρατηρούμε ανηφορικό μονοπάτι στην δεξιά μεριά της πλαγιάς το οποίο και ακολουθούμε. Η διαδρομή σταδιακά στρίβει ΝΑ, ανηφορίζει ομαλά και μπαίνει στο φαράγγι, τραβέρσα σε ύψος περίπου 100-150 μ από την κοίτη. Αρχικά, το τοπίο είναι καλυμμένο με χαμηλή βλάστηση και μόνο στο πάτο υπάρχουν αιωνόβιοι πλάτανοι και πρινάρια, καθώς όμως το μονοπάτι στρίβει καρφί Ν σκαρφαλώνοντας στο βουνό, ολοένα αυξάνουν τα χαρακτηριστικά κωνοφόρα των Λευκών Ορέων, κυπαρίσσια και τραχεία πεύκη. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι γενικά εύκολη, σε μερικά σημεία θέλει λίγη προσοχή γιατί το μονοπάτι περνά από χαλασμένα κομμάτια κάτω από τα οποία χάσκουν γκρεμνά. Επίσης, μην παραξενευτείτε βλέποντας πάνω στο μονοπάτι γκρεμισμένους κορμούς ή νέα δέντρα. Απλά προσεκτικά παρακάμψε τα. Μας πήρε ένα τρίωρο γεμάτο να φτάσουμε στην πηγή και άλλο ένα για να επιστρέψουμε από τα ίδια, σημάδι της ανάγκης συντήρησης της διαδρομής. Εναλλακτικά μπορείτε να συνεχίσετε ακολουθώντας το μονοπάτι το οποίο κάνοντας 180 μοίρες στροφή, καρφί Β πιάνει την αριστερή μεριά του φαραγγιού και οδηγεί μετά από κανένα τρίωρο στο γραφικό χωριό της Ζούρβας. Ο Γιώργος είχε κρυφή επιθυμία να συνεχίσουμε μέχρι την αρχή του φαραγγιού, σκαρφαλώνοντας με χέρια πόδια να ξετρυπώσουμε στα Ποριά και από εκεί καταφύγιο Καλλέργη-Μαχί-Ομαλός και πίσω στους Λάκκους με οτοστόπ ,σχέδιο που βρήκα υπερβολικά φιλόδοξο με τον ήλιο να δύει στις 5.00. Τον ηρέμησα με την υπόσχεση ότι θα το δοκιμάσουμε κάποτε από την ανάποδη κατεύθυνση για να είμαστε περισσότερο ξεκούραστοι και σίγουροι.
Επιστρέφοντας, στην πλατεία του χωριού, καθώς ξεφορτώναμε σακίδια μας πλησιάζει ένας παππούς καμιά 90 χρονών και μας λέει «άλλο πράμα μωρέ κοπέλια δεν θα ήθελα, μονάχα να είχα ένα ζευγάρι άρβυλα αδιάβροχα σαν τα δικά σας» !!! Τέζα εμείς…

Μήκος διαδρομής =6 χλμ
Μέγιστο ύψος = 900 μ
Ελάχιστο ύψος = 350 μ
Απαιτούμενος χρόνος = 5-6 ώρες

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 01:22
από nektaman
...

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 01:23
από nektaman
...

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 01:25
από nektaman
...

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 01:27
από nektaman
...

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 12:37
από Μήτρου Τάκης
Άρε Κρήτη ατελείωτη.
Μανούσο καμιά συνταγή για ξεσούρωμα από Τσικουδιά υπάρχει;
Χρόνια Πολλά.

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 22:32
από nektaman
χρόνια πολλά Τάκη, με την τσικουδιά ρε κοπέλια δεν σουρώνεις ποτέ, απλά τελείς εν ευθυμία ;)

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τρί 07 Ιαν 2014, 23:49
από yannisdelta
Πολύ όμορφη διαδρομή φαίνεται΄κι έτσι όμορφα άρχισε η χρονιά σας.
Πάντα τέτοια

Re: Λάκκοι-Βρυσί

Δημοσιεύτηκε: Τετ 08 Ιαν 2014, 09:31
από dimoschris
Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε την Κρήτη, μέχρι τότε θα αρκούμαστε στις όμορφες περιγραφές σου για να γαληνέψουμε το ανήσυχο πνεύμα..Καλή χρονιά και όμορφες διαδρομές..