Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνας.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνας.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 29 Νοέμ 2012, 21:43

Άσκιο.
Μουρίκι.
Δυτική Μακεδονία.
Διαδρομή: Διασταύρωση Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνας - Διασταύρωση Βλάστης. ( Κυκλική διαδρομή).
Μια διαδρομή χωρίς καμία απαίτηση εκτός από την καλή μας διάθεση.
Το Μουρίκι είναι πυκνοδασωμένο ορεινό συγκρότημα στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, που χωρίζει το λεκανοπέδιο της Εορδαίας από το λεκανοπέδιο της Καστοριάς, και ενώνει τους ορεινούς όγκους του Βέρνου «Βίτσι» με του Ασκίου «Σινιάτσικου». Η ψιλότερη κορυφή του είναι η ομώνυμη «Μουρίκι» 1969Μ υψόμετρο.
Υ/Δ: +359 Μ
Χμ:10,7~
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:1
ΧΡΟΝΟΣ: 3,5~4 ώρες ~ Με μικρά διαλλείματα.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή
Νερό στην Διαδρομή: Από το εκκλησάκι στην αφετηρία, και από την Πυγή πριν το «Ανάθεμα» και από την «Κρασάτα».
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Πρόσβαση: Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας Βλάστης από το εξωκλήσι του «Κοσμά και Δαμιανού» σε υψόμετρο 1340Μ 2Χμ. πριν την Βλάστη.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση (1) με υψόμετρο 1340Μ και ανηφορίζουμε τον ασφαλτόδρομο με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ και σε περίπου 500 μέτρα συναντάμε πινακίδα με χάρτη προσανατολισμού (9) της διαδρομής URL03 Εμπόριο-Βλάστη, (Τοπικά μονοπάτια συματοδοτημένα από την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας). Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο για αλλά 500 μέτρα ώσπου σε υψόμετρο 1365Μ επάνω σε αριστερή στροφή του δρόμου συναντάμε δεξιά μας διασταύρωση με δασικό δρόμο (2), Παίρνουμε τον δασικό δρόμο ο οποίος κινείτε μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ και στην συνέχεια Βορειοανατολική ΒΑ ώσπου φτάνουμε σε ξέφωτο με κιόσκι αριστερά (5) και συναντάμε το μονοπάτι URL 04 Εμπόριο - Μουρίκι, και σε 10 μέτρα παρακάτω, διασταύρωση αριστερά μας με δευτερεύοντα δασικό δρόμο.
Ήμαστε στην θέση «Υφαντής», σε υψόμετρο 1380Μ αφού καλύψαμε +40Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,9Χμ περίπου σε χρόνο 40 λεπτών από την αρχή της διαδρομής.
Παίρνουμε τον δευτερεύοντα δασικό δρόμο μέσα σε δάσος οξιάς, με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ στην αρχή στην συνεχεία Βόρεια Β, περνάμε από πυγή στα αριστερά μας, συνεχίζουμε Βορειοανατολικά ΒΑ και φτάνουμε στο τέρμα του δρόμου (12) όπου συναντάμε το μονοπάτι URL 05 Μηλοχώρι - Μουρίκι.
Ήμαστε στην θέση «Ανάθεμα», σε υψόμετρο 1385Μ αφού καλύψαμε +20-20Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,8Χμ περίπου σε χρόνο 25 λεπτών από τον «Υφαντή».
Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας δεξιά Ανατολικά Α είτε από το URL μονοπάτι 05 έως την θέση (11) , είτε με κατεύθυνση Βόρεια Β «ελεύθερα» μέσα σε αραιό δάσος, για 150 ~ 200 μέτρα περίπου δασικό δρόμο που βλέπουμε Αριστερά μας. Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο ανηφορίζοντας αριστερά σε κατεύθυνση Δυτική Δ, συναντάμε δεξιά μας δασικό δρόμο και τον προσπερνάμε και αμέσως μετά φτάνουμε σε ξέφωτο με περίτεχνη πέτρινη βρύση και τραπεζόπαγκο (10β).
Ήμαστε στην θέση «Κρασάτα», σε υψόμετρο 1395Μ, αφού καλύψαμε -30+30Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,7Χμ, σε χρόνο 15 λεπτών από το «Ανάθεμα».
Από την «Κρασάτα» (10β) ανηφορίζουμε την πλαγιά με κατεύθυνση Νότια Ν, φτάνουμε στον δρόμο και καταλήγουμε δεξιά σε αριστερή στροφή «Φουρκέτα» του δρόμου. Αφήνουμε τον δρόμο και συνεχίζουμε σε ευδιάκριτο μονοπάτι (Δυστυχώς είναι εμφανές από την διάβρωση της σύγχρονης μάστιγας των δασών μας, τους εραστές των Enduro, που μέσα σε λίγα χρονιά καταστρέψανε μονοπάτια που για αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας με τα ζώα τους).
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στο μονοπάτι με κατεύθυνση Νοτιοδυτικά ΝΔ, φτάνουμε σε ρεματιά και αλλάζουμε κατεύθυνση σε Νότια Ν, έχοντας την ρεματιά δεξιά μας ώσπου σε υψόμετρο 1520Μ καταλήγουμε σε επαρχιακό χωματόδρομο (10γ), σε 25 λεπτά από την «Κρασάτα».
Ο δρόμος αριστερά μας Ανατολικά Α, σε 0,8Χμ πηγαίνει στον «Ορεινό Ξενώνα Μουρικίου», και δεξιά Βορειοδυτικά ΒΔ σε 1,6Χμ πηγαίνει στην τοποθεσία «Χαρούμπα» και στην συνέχεια στην Κλεισούρα.
Περνάμε τον δρόμο διαγώνια δεξιά για 20 μέτρα περίπου και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι μέσα σε αραιό δάσος με οξιές. Ανηφορίζουμε με κατεύθυνση Νότια Ν ακολουθώντας χωρίς σήμανση μουλαρόστρατες με προορισμό ψηλά τον ορίζοντα, ώσπου βγαίνουμε από το δάσος και καταλήγουμε, σε υψόμετρο 1650Μ περίπου, στην Δυτική Δ ράχη της κορυφής, (10δ) που είναι και ο προορισμός μας. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στην ράχη με κατεύθυνση Ανατολική Α, περνάμε αριστερά από βράχια, μπαίνουμε σε συστάδα από οξιές όπου υπάρχει πέρασμα για την κορυφογραμμή έχοντας δεξιά μας βράχινο τοίχο ώσπου φτάνουμε στην κορυφογραμμή έχοντας δεξιά μας βράχινο «μπαλκόνι», και μπροστά μας Ανατολικά Α την κορυφή (15) συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή και καταλήγουμε σε βράχινο κώνο.
Ήμαστε στην κορυφή «Μουρίκι», σε υψόμετρο 1699Μ, αφού καλύψαμε +309Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ. σε χρόνο 50λεπτών από την θέση «Κρασάτα».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής, καλύψαμε +359Μ Υ/, διανύσαμε απόσταση 6,7Χμ, σε χρόνο 2 ωρών και 10 λεπτών.
Από την κορυφή βλέπουμε. Βορειοανατολικά, Βέρμιο Καϊμακσαλάν, Πίνοβο, και Τζένα. Βορειοδυτικά, Βίτσι, Αρένες, Γράμμος Βόιο. Νοτιοδυτικά, Σμόλικας, Βαλίτσα, Γκαμήλα, Περιστέρι. Νοτιοανατολικά, Σινιάτσικος, Πιέρια, Όλυμπος.
Στα «πόδια» μας έχουμε. Νοτιοανατολικά, την Βλάστη. Νότια το Σισάνι με το φράγμα του Μυρίχου. Νοτιοδυτικά την κοιλάδα του Αλιάκμονα την Νεάπολι και το Τσοτίλι. Βορειοανατολικά, το πολύπαθο λεκανοπέδιο της Εορδαίας με τις λίμνες, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και στο βάθος η Βεγορίτιδα.
Με διάσπαρτα χωριά και καμινάδες θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, πληγωμένη από τα τεραστία υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη, σκεπασμένη από το γκριζόμαυρο «σεντόνι», που εάν στην δεκαετία του πενήντα οι κάτοικοι της, το θεωρούσαν «σεντόνι» θαλπωρής και ανάπτυξης, σήμερα, μετά από αγώνα και θυσίες τριών γενεών Λιγνιτωρύχων και βιομηχανικών εργατών κοντεύει να γίνει το «Σάβανο». Μια περιοχή που κάθε χρόνο που περνάει, εγκαταλείπετε στην τύχη της αφού πρώτα προκειμένου να εξορυχτεί το «εθνικό μας καύσιμο» της άλλαξαν, τον φυσικό, οικονομικό, και κοινωνικό περιβάλλον. Έναν λαό που αφού του ξεζούμισαν την εργατική του δύναμη, χρησιμοποίησαν τις εισφορές για υγεία και σύνταξη στις επενδύσεις της ΔΕΗ, αφού τον χρησιμοποίησαν σαν εύκολη λεία στους κομματικούς τους στρατούς, (Δεν είναι τυχαίο, Παπακωσταντίνου, Διαμαντοπούλου, Κουκουλόπουλος και αλλά «λουλούδια» των κομμάτων εξουσίας εκλέγονται ή ξεκίνησαν την επικερδή πολιτική καριέρα τους στην περιοχή), του γυρίζουν την πλάτη και τον στοχοποιούν με ρατσιστικό μένος, σαν «υψηλόμισθο» εργαζόμενο, «προνομιούχο» συνταξιούχο, «βολεμένο τεμπέλη» για να καλύψουν έτσι την μεγάλη ληστεία, εργατικής δύναμης ,ασφαλιστικών εισφορών , συνειδήσεων.
Ξέρω πως κούρασα αλλά με τόσους «Παπαγάλους» που μας βομβαρδίζουν, (και ο Πάσχος Μανδραβέλης από την περιοχή είναι) κάπου πρέπει να πω τον πόνο μας.
Τέλος.

Επιστροφή. Κατεβαίνουμε την Βόρεια πλαγιά από το URL μονοπάτι 05 ως τον «Ορεινό Ξενώνα Μουρικίου» (14) σε περίπου 15 λεπτά, και αφού ξεκουραστούμε επιστρέφουμε ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο με Νοτιοανατολική κατεύθυνση, καταλήγουμε στην αφετηρία αφού διανύσουμε από 4,2Χμ σε χρόνο 1 ώρας περίπου. (Συνιστάτε).
Είτε ακολουθώντας την Νοτιοανατολική ράχη της κορυφής φτάνουμε στο διάσελο του Αγ Παντελεΐμωνα (7), και ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο φτάνουμε στην αφετηρία μας, αφού διανύσουμε 3,8Χμ περίπου σε χρόνο 1 ώρας περίπου.

1 Χάρτης Μουρίκι Υφαντής Κρασάτα.
2 Μουρίκι Ανεβαίνοντας στον Ξενώνα.
3 Μουρίκι Το μοναστήρι του Αγ Παντελεΐμωνα.
4 Όλη η διαδρομή είναι σε δάσος οξιάς.
5 Ο σπιτονοικοκύρης αν και Ντροπαλός είναι παντού παρών.
Συνημμένα
1 Χάρτης Μουρίκι Υφαντής Κρασάτα .jpg
2 Μουρίκι Ανεβαίνοντας στον Ξενώνα.JPG
3 Μουρίκι Το μοναστήρι του Αγ Παντελεΐμωνα .JPG
4 Όλη η διαδρομή είναι  σε δάσος οξιάς .JPG
5  αν και Ντροπαλός είναι παντού παρών. .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Πέμ 29 Νοέμ 2012, 22:41, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 29 Νοέμ 2012, 21:45

6 Ο «Υφαντής» Πίσω η κορυφή «Πυροφυλάκιο» Το δάσος οξιάς παγωμένο από τα πρώιμα χιόνια.
7 Περπατώντας προς το «Ανάθεμα»
8 «Ανάθεμα» Για να θυμόμαστε
9 Στην βρύση «Κρασάτα»
10 Αφορίζοντας για Μουρίκι
Συνημμένα
6 Ο «Υφαντής» Πίσω η κορυφή «Πυροφυλάκιο» .JPG
7 Περπατώντας προς το «Ανάθεμα»  .JPG
8 «Ανάθεμα» Για να θυμόμαστε  .JPG
9 Στην βρύση «Κρασάτα».JPG
10 Αφορίζοντας για Μουρίκι .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Πέμ 29 Νοέμ 2012, 22:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 29 Νοέμ 2012, 21:46

11 Στην ράχη πριν την κορυφή
12 Στην κορυφή Μουρίκι
12α Είπαμε να πρωτοτυπήσουμε Ας πιούμε τα τσίπουρα στην κορυφή.
13 Η Βλάστη Ο Σινιάτσικος & Ο Όλυμπος Η γκρίζα γραμμή είναι το τίμημα των κατοίκων τις περιοχής στον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας.
14 Το Σισάνι και το φράγμα «Μυρίχου»
Συνημμένα
11 Στην ράχη πριν την κορυφή .JPG
12 Στην κορυφή Μουρίκι .JPG
13  Είπαμε να πρωτοτυπήσουμε .JPG
14 Το Σεντόνι της Αναπτυξης .JPG
15 Το Σισάνι και το φράγμα «Μυρίχου».JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 29 Νοέμ 2012, 21:48

15 Ο Ορεινός Ξενώνας Μουρικίου
16 Τα χρώματα του φθινοπώρου
17 Τα χρώματα του φθινοπώρου
18 Τα χρώματα του φθινοπώρου
19 Κάπως έτσι τελειώνει μια ωραία φθινοπωρινή ημέρα
Συνημμένα
16 Ο Ορεινός Ξενώνας Μουρικίου.JPG
17 Τα χρώματα του φθινοπώρου .JPG
18 Τα χρώματα του φθινοπώρου..JPG
19 Τα χρώματα του φθινοπώρου.JPG
20 Κάπως έτσι τελειώνει μια ωραία φθινοπωρινή ημέρα .JPG

nikos400
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ 28 Νοέμ 2012, 13:02

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από nikos400 » Τρί 04 Δεκ 2012, 08:01

μιλησε Χρυσόστομε!!!!

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 223
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τρί 04 Δεκ 2012, 09:22

Τάκη είσαι φοβερός και ανεξάντλητος.
Σκέφτομαι να βάλουμε εναλλακτικό τίτλο στο φόρουμ το "Διαδρομές στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας".
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από nektaman » Τρί 04 Δεκ 2012, 14:49

η φώτο νο 4 είναι καταπληκτική, μπράβο.. :thmbup:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διασ. Βλάστης – Υφαντής – Κρασάτα – Μουρίκι - Ορ. Ξενώνα

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 04 Δεκ 2012, 16:36

nikos400 έγραψε: μίλησε Χρυσόστομε!!!!
Και τι θέλεις να πω; Να βγω να δω μήπως έχει σύννεφα ο Σινιάτσιοκος

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουρίκι”