Βλάστη-Μουρίκι. Μονοπάτι 03-1

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Βλάστη-Μουρίκι. Μονοπάτι 03-1

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 11:38

Άσκιο.
Δυτική Μακεδονία.
Μουρίκι.
Διαδρομή: Βλάστη- κορυφή «Μουρίκι». (Μονοπάτι 03-1)
Με τον Ε.Ο.Σ Χαλκίδας στα μονοπάτια του «Μουρικίου».
Υ/Δ: +514
Χμ:9 Με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:1
ΧΡΟΝΟΣ:3 ώρες περίπου με επιστροφή χωρίς διαλλείματα.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή (Τετράγωνη κίτρινη πινακίδα με κόκκινο κύκλο)
Νερό στην Διαδρομή: Από την αφετηρία.
Προσοχή:
1) Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
2) Επειδή το μονοπάτι είναι στενό και σκεπασμένο από πευκοβελόνες και φύλλα να αποφεύγετε απλό αθλητικό παπούτσι.
Πρόσβαση: Βλάστη – Πτολεμαΐδας - Κοζάνη.
Περιγραφή της διαδρομής:
Από την πλατεία της Βλάστης με υψόμετρο 1185Μ (1), προχωράμε με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, ακολουθώντας πινακίδες της διαδρομής, και πινακίδες που μας οδηγούν στον Ξενώνα «Γαλάνου». Φτάνοντας στον Ξενώνα περνάμε στην πίσω του πλευρά Βορειοανατολικά ΒΑ, όπου συναντάμε τις πρώτες πινακίδες του μονοπατιού, το ακολουθούμε για λίγα μέτρα και βγαίνουμε σε δασικό δρόμο (2). Ήμαστε σε υψόμετρο 1235Μ 10 λεπτά από την πλατεία του χωριού.
Προσοχή: Στο σημείο αυτό συναντιούνται δυο μονοπάτια, το 03-1 που ανηφορίζει στο δάσος με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, και μονοπάτι που ακολουθεί τον δασικό δρόμο και καταλήγει από την ξέφωτη Νότια ράχη του Μουρικίου, και από εκεί στο διάσελο του Αγ. Παντελεήμονα (5).
Εμείς συνεχίζουμε με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ στο 03-1, μπαίνουμε σε δάσος με μαυρόπευκα, ανηφορίζοντας στην αρχή έντονα, και στην συνέχεια ομαλά, ώσπου σε υψόμετρο 1285Μ βγαίνουμε σε ξέφωτη κάθετη λουρίδα του δάσους (3) 15 λεπτά από τον ξενώνα. Περνάμε την λουρίδα ανηφορίζοντας έντονα διαγώνια για τριάντα περίπου μέτρα και ξαναμπαίνουμε στο δάσος στην αρχή με Πεύκα και στην συνέχεια σύμικτο με μεγάλες Οξιές και Βελανιδιές, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ομαλά, ακολουθώντας τις πινακίδες κατεύθυνσης, φτάνουμε σε ξέφωτη ρεματιά (4) με θέα αριστερά μας τον ξενώνα «Γιάννου» και χαμηλά την λίμνη του φράγματος του Σισανίου. Ήμαστε σε υψόμετρο 1450Μ, 50 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Περνάμε το ξέφωτο μπαίνουμε σε δάσος με Πεύκα και διάσπαρτα ξεραμένα Κέδρα,, συνεχίζοντας μπαίνουμε σε δάσος με Έλατα και καταλήγουμε σε κιόσκι (5).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1540Μ, στην θέση «Διάσελο Αγ. Παντελεήμονα» αφού καλύψαμε +355 Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,7Χμ, σε χρόνο 1 ώρας και 10 λεπτών από την πλατεία της Βλάστης.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στην ομαλή πλαγιά με Δυτική Δ κατεύθυνση, έχοντας αριστερά μας το μοναστήρι του «Αγ. Παντελεήμονα». Κατευθυνόμαστε στον βράχο ψηλά και τον περνάμε από αριστερά ανάμεσα από βράχια, φτάνουμε στην κορυφή του και σε ομαλή ράχη και συνεχίζουμε σε ομαλή πλαγιά, την ανεβαίνουμε και καταλήγουμε στην κορυφογραμμή, ακολουθούμε στην κορυφογραμμή, περνάμε συστάδα με οξιές, και αμέσως μετά φτάνουμε σε μικρό κώνο που είναι η κορυφή «Μουρίκι» (6).
Ήμαστε στην κορυφή «Μουρίκι» σε υψόμετρο 1699Μ, αφού καλυψαμε +159Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,85Χμ. σε χρόνο 20 λεπτών από το «Διάσελο Αγ. Παντελεήμονα».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής, καλύψαμε +514Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3,5 Χμ. , σε χρόνο 1 ώρας και 30 λεπτών.

Ο χρόνος της διαδρομής περιγράφετε χωρίς χιονοκάλυψη, στην περίπτωση αυτή επιπλέων 45~50 λεπτά στην ανάβαση συν 30 λεπτά στην κατάβαση.
Από την κορυφή βλέπουμε. Βορειοανατολικά. Βέρμιο Καϊμακσαλάν, Πίνοβο, και Τζένα. Βορειοδυτικά. Βίτσι, Αρένες, Γράμμος Βόιο. Νοτιοδυτικά. Σμόλικας, Βαλίτσα, Γκαμήλα, Περιστέρι. Νοτιοανατολικά, Σινιάτσικος, Πιέρια, Όλυμπος.
Στα «πόδια» μας έχουμε . Νοτιοανατολικά, την Βλάστη. Νότια το Σισάνι με το φράγμα του Μυρίχου. Νοτιοδυτικά την κοιλάδα του Αλιάκμονα την Νεάπολη και το Τσοτίλι. Βορειοανατολικά, το πολύπαθο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, με τις λίμνες, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και στο βάθος η Βεγορίτιδα.

Επιστροφή είτε από την ίδια διαδρομή ή από το μονοπάτι Βλάστη- Μοναστήρι Αγ. Παντελεήμονα που ξεκινάει μπροστά από το κιόσκι με Νότια Νοτιοανατολική ΝΝΑ κατεύθυνση.
Επιστροφή. Κατεβαίνουμε την Βόρεια πλαγιά από το URLΜονοπάτι 05 ως τον «Ορεινό Ξενώνα Μουρικίου» σε περίπου 15 λεπτά, και αφού ξεκουραστούμε επιστρέφουμε ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο με Νοτιοανατολική κατεύθυνση, και σε 3,3Χμ καταλήγουμε στην θέση (9) του URLΜονοπατιού 03 και από εκεί επιστρέφουμε στην Βλάστη, αφού διανύσουμε απόσταση 5,5 Χμ. σε χρόνο 1 ώρας και 30 λεπτών από την κορυφή. (Συνιστάτε)

1 Χάρτης προσανατολισμού 03-1 Βλάστη-Μουρίκι.
2 Σήμανση διαδρομής από την ΟΛΕ
3 Ανηφορίζοντας.
4 Ανηφορίζοντας.
5 Στο διάσελο του Άγ. Παντελεήμονα.
Συνημμένα
1 Χάρτης προσανατολισμού 03-1 . .jpg
2 Σήμανση διαδρομής από την ΟΛΕ.JPG
3 Ανηφορίζοντας..JPG
4 Ανηφορίζοντας..JPG
5 Στο διάσελο του Άγ. Παντελεήμονα..JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τετ 28 Νοέμ 2012, 13:12, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βλάστη-Μουρίκι. Μονοπάτι 03-1

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 11:39

6 Στο διάσελο του Άγ. Παντελεήμονα στο βάθος το Άσκιο.
7 Ανηφορίζοντας στο Μουρίκι.
8 Στην κορυφογραμμή.
9 Στην κορυφογραμμή.
10 Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στην κορυφή Μουρίκι.
Συνημμένα
6 Στο διάσελο του Άγ. Παντελεήμονα στο βάθος το Άσκιο..JPG
7 Ανηφορίζοντας στο Μουρίκι. .JPG
8 Στην κορυφογραμμή. .JPG
9 Στην κορυφογραμμή..JPG
10 Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στην κορυφή Μουρίκι. .JPG

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Βλάστη-Μουρίκι. Μονοπάτι 03-1

Δημοσίευση από nektaman » Τετ 28 Νοέμ 2012, 20:39

άψογες χειμερινές εικόνες τάκη, μπράβο σας... :)

δεν μας λές όμως , η αναπλήρωση που γίνεται, στο βουνό επι τόπου ή σε καμμιά τοπική ταβέρνα ??... :green:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βλάστη-Μουρίκι. Μονοπάτι 03-1

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 22:03

Γεια σου Μανούσο.
Αν περνάει από το χέρι μου επί τόπου στήνετε το τσιπούσι ή σε κάνα καφενεδάκι για να δουλεύουν τα τοπικά μαγαζιά, αποφεύγω σαν διάολος το λιβάνι τα τουριστικά μαγαζιά, και γενικά ότι εμπορευματοποιεί την διαδικασία, από αυτό και ύστερα δεν μπορείς να επιβάλεις και την άποψη σου οπότε ακολουθείς, αρκεί να μην γυρίσεις πίσω με περισσότερα κιλά από αυτά που έχασες .

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουρίκι”