Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από nkroup » Πέμ 26 Αύγ 2010, 13:39

Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Ένα από τα προβλήματα που συναντήσαμε στο hellaspath είναι ο ορισμός των βουνών/ περιοχών, τα όρια αυτών και οι διαδρομές που σε αυτά ανήκουν.
Είναι υποχρεωτικό να έχουμε αυτή την κατάταξη διότι ένα που δεν γνωρίζει στο χάρτη που είναι μια περιοχή/βουνό από την λίστα μπορεί τα το επιλέξει και να πάει να δει τι υπάρχει εκεί.
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι σε μερικά μόνο βουνά που βρίσκονται κοντά και υπάρχουν διαδρομές που διασχίζουν και τα δύο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφή όρια κα σε ποια θα ανήκουν αυτές οι διαδρομές.
Συγκεκριμένα το Αυγό Β. Πίνδου / Βάλια Κάλντα και Φλέγκα Μαυροβούνι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος προτείνει τα παρακάτω:
Στην ενότητα Βάλια Κάλντα έχουμε μια ποδηλατική διαδρομή που είναι στα όρια, αλλά εκτός Βάλια Κάλντα. Οι άλλες δύο διαδρομές που έχουμε, αφού διασχίσουν τη Βάλια Κάλντα, καταλήγουν και οι δύο στη κορυφή Φλέγγα.

Δημιουργείται ένα μπέρδεμα σε κάποιον που θέλει να κατεβάσει διαδρομές στη περιοχή. Δεν είναι σίγουρο ότι θα σκεφτεί να πάει και στην ενότητα Αυγό. Όλοι, λένε τα πάντα Βάλια Κάλντα, στη περιοχή του ΕΔ Βόρειας Πίνδου και της Βωβούσας.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις:

1. Να κόψουμε το κομμάτι της ανάβασης στο Αυγό και να το αφήσουμε μόνο του χωρίς το κομμάτι της Βάλια Κάλντα. Δεν το προτείνω γιατί θα πρέπει να γίνει το ίδιο με τη Φλέγγα και αργότερα με το Μαυροβούνι και γιατί συνήθως έτσι γίνονται οι διαδρομές στη περιοχή (κύκλοι).

2. Να αλλάξουμε τα ονόματα των ενοτήτων και να γίνουν περισσότερες ενότητες, Βάλια Κάλντα-Αυγό, Βάλια Κάλντα-Φλέγγα, Βάλια Κάλντα-Μαυροβούνι, Βάλια Κάλντα-Τσούκα Ρόσσα, Βάλια Κάλντα σκέτο, κλπ.

3. Να μπει μπροστά το όνομα του βουνού. Πχ Αυγό-Βάλια Κάλντα. Πάλι θα
υπάρχει το πρόβλημα να ξεφύγει κάτι, σε κάποιον που ψάχνει διαδρομές
στη Βάλια Κάντα.

4. Να υπάρχει μόνο μία ενότητα Βάλια Κάλντα (Μόρφα, Τσούκα Ρόσσα,
Αυγό, Αρκουδόρεμα, Φλέγγα, Μαυροβούνι).

5. Να υπάρχουν πολλές ενότητες με το ίδιο περιεχόμενο, που είναι
μάλλον η καλύτερη λύση, αλλά το θέμα είναι τεχνικό.

Χωρίς να είμαι σίγουρος, μου φαίνεται ότι όπως είναι τώρα τα πράγματα θα διάλεγα το 2. Να αλλάξει δηλαδή το Αυγό και να γίνει Βάλια Κάλντα-Αυγό και να αλλάξει το Βάλια Κάλντα και να γίνει Βάλια Κάλντα-Φλέγγα. Και ανάλογα με το τι έρχεται να συμπληρώνεις. Τις
ποδηλατικές;;;;; Μακάρι νάξερα. Βάλια Κάλντα σκέτο;;;; Δεν διασχίζουν το Αρκουδόρεμα (Βάλια Κάλντα) και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση και από το Αυγό και από τη Φλέγγα. Έχουν πάντως ως σημείο αναφοράς τη Βωβούσα που τείνει να ταυτιστεί στη κοινή συνείδηση με τη Βάλια Κάλντα.



Παρακαλούμε να παραθέσετε τις προτάσεις σας παρακάτω.
Νίκος Κρούπης

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 719
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από niki_kar » Παρ 27 Αύγ 2010, 08:17

Εμένα μου φαίνεται καλύτερο ή το 2 ή το 4.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από nkroup » Σάβ 28 Αύγ 2010, 13:11

Η πείρα μου μέχρι τώρα μου λέει ότι τα να χωρίζεις τις διαδρομές σε πολύ μικρές περιοχές περιορίζονται και οι πιθανότητς συνδασμού αυτών.
Από την στιγμή που υπάρχουν πιθανές διαδρομές που θα διασχίζουν δύο περιοχές τότε θα πρέπει αυτές οι περιοχές εννωθούν.
Στη περίωση της Βάλια Κάλντας πιστεύων ότι αφού υπάροχυν κοινά σημεία και διαδρομέ που άλλουτε περνούν από το Αυγό προς Φλέγκα θα πρέπει να εννωποιηθούν.
Σήμερα συνήθως χωρίζουμε τα βουνά ανάλογα με το ένα περνάει κάποιος κεντρικός δρόμος μεταξύ τους οπότε δεν συνηθήζουμε να διασχίζουμε δρόμος κατά τις διαδρομές, αυτό όμως δεν συμβένει στην παρούσα περίπτωση.
Έτσι εγώ προτείνω το εξής μια περιοχή/βουνό (ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟ: Βάλια Κάλντα - Αυγό - Φλέγκα - Μαυροβούνι)

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 29 Αύγ 2010, 20:34

nkroup έγραψε:Από την στιγμή που υπάρχουν πιθανές διαδρομές που θα διασχίζουν δύο περιοχές τότε θα πρέπει αυτές οι περιοχές εννωθούν.
Έτσι εγώ προτείνω το εξής μια περιοχή/βουνό ( ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟ: Βάλια Κάλντα - Αυγό - Φλέγκα - Μαυροβούνι)
Πολύ λογικό και μάλλον θα συμφωνήσω τελικά με το Νίκο για τη συνένωση.
Προτείνω το όνομα-μακρυνάρι "ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟ: Βάλια Κάλντα - Αυγό - Φλέγκα - Μαυροβούνι - Μόρφα - Τσούκα Ρόσσα - Ανατολικό Ζαγόρι"
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν και τα Βάλια Κάλντα, Αυγό, Φλέγκα, Μαυροβούνι, Μόρφα, Τσούκα Ρόσσα, σκέτα και μόνο ως παραπομπή. Δηλαδή αν κάποιος ψάχνει το Μαυροβούνι, όταν μπαίνει μέσα, να βλέπει ένα μήνυμα που να του λέει "δες Βόρεια Πίνδο".
Το πρόβλημα είναι γενικώτερο και κάτι τέτοιο θα βοηθούσε.
Για παράδειγμα στη τελευταία διαδρομή που φόρτωσε ο Νίκος, καλύπτει και το Ντελιδήμι και το Σαλαγιάννη. Η διαδρομή όμως βρίσκεται στο Ντελιδήμι και αν κάποιος μπει στο hellaspath για να βρει διαδρομή στο Σαλαγιάννη θα νομίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Και 2 παρατηρήσεις άσχετες με το θέμα
1. Έστειλα μια διαδρομή με το σύστημα και είχα και μερικές φωτογραφίες. Θα βόλευε να μπορούσα να τις στείλω κι αυτές και να μη περιμένω τη δημοσίευση της διαδρομής.
2. Διάφορα βουνά στα Άγραφα τα έχουμε με τη λέξη Άγραφα μπροστά (πχ Άγραφα: Σβόνη).
Άλλα τα έχουμε σκέτα (Ντελιδήμι, Βουτσικάκι, Βουλγάρα, Καράβα). Εγώ μάλλον προτιμώ τη πρώτη λύση, αλλά όποια και να επιλεγεί, νομίζω ότι πρέπει να είναι ενιαία για όλα για να μη δημιουργεί σύγχηση.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από peternik99 » Δευ 30 Αύγ 2010, 12:09

Όλα δεκτά άλλα εισάγουμε κανόνες επί κανόνων και στην τελική πέφτει το βάρος στον διαχειριστή για την εφαρμογή τους. Θα υπάρχουν επίσης πάντα περιπτώσεις που δεν μπορούν να κολλήσουν στις επιλεγμένες ταξινομήσεις.

Μια λύση που πρότεινα στον Νίκο παλιότερα είναι να δημιουργήσουμε μια απλή υπηρεσία geocoding. Τη σημαίνει αυτό ? H περιοχή Βόρεια Πίνδος περιγράφεται από ένα πολύγωνο στον χώρο, όπως και η περιοχή Βάλια Κάλντα, Αυγό κτλ. Το πρόβλημα της αντιστοίχησης μιας διαδρομής σε κάποια περιοχή ισοδυναμεί με το να βρούμε πια πολύγωνα τέμνει το track κάθε διαδρομής (αυτό είναι στανταρ διαδικασία σε μια γεο-χωρική βάση δεδομένων). Με το που προστίθεται μια διαδρομή αυτόματα ταξινομείται με βάση τις αντίστοιχες ετικέτες. Η ταξινόμηση μπορεί επίσης να γίνει και ιεραρχική με βάση γεωμετρικά κριτήρια (π.χ. Βόρεια Πίνδος > Βάλια Κάλντα > Αυγό επειδή τα αντίστοιχα πολύγωνα περιέχουν το ένα το άλλο)

Μια άλλη απλούστερη λύση είναι να διατηρήσουμε την χονδροειδή ταξινόμηση που υπάρχει και να προστεθεί μιας υπηρεσία αναζήτησης όπου θα μπορούσες να γράψεις την λέξη «Σαλαγιάννη» και ψάχνοντας στους τίτλους/περιγραφές των διαδρομών να παίρνεις τις διαδρομές που ταιριάζουν.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από nkroup » Δευ 30 Αύγ 2010, 14:24

Η σκέψη του Σωτήρη για την υπηρεσία geocoding είναι η σωστότερη αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν ξέρω ποιος θα τα λύσει: Ποιος ξέρει να χωρίσει την Ελλάδα σε τμήμήματα και περιοχές.
Αρχικά σκέφτηκα να το κάνω εγώ, αλλά έπειτα είδα ότι ούτε το 10% της έκτασης δε γνωρίζω. Βέβαια στο μυαλό το κάθε ε΄νος από εμάς έρχονται περιοχές που γνωρίζουμε καλά και λέμε, και λέμε ότι μπορούμε να το χωρίσουμε, αλλά έαν το καλοσκεφτείτε όλα θα μείνουν σχεδόν ως έχουν (παρουσα κατάσταση εκτός ελάχίστων περιοχών που εμείς γνωρίζουμε καλά).
Τώρα επι πρακτικών λύσεων εμένα το Αγραφα γενικά δε μου αρέσει καθόλου. Εσείς οι νότιοι τα βλέπετε σαν ένα όγκο όλα μαζί, ενώ εγώ βλέπω έτσι το Παρνασό, Βαρδούσια και Γκιώνα σαν ένα αλλά δεν τα ορίσω σαν ένα βουνό.
Το τελευταίο που λεεί ο Παναγιώτης για το Σαλαγίαννη, αυτό είναι μόνο μια κορυφή του όρους Ντελιδήμι, θεωρώ μέγα σφάλμα μα χωρίσουμε τις διαδρομές για κάθε κορυφή χωριστά. (Ο αυχένας ματαξύ Ντελιδημι 2163μ και Σαλαγιάννη 2130μ είναι στα 1920μ δηλαδή απολύτος μια εννιαία ράχη).
Βασικά υπάρχει λύση σχετικά με αυτό το θέμα χρησιμοποιώντας το "Topographic prominence" των κορυφών
http://en.wikipedia.org/wiki/Topographic_prominence
"For example, the world's second highest mountain is K2 (height 8,611 m, prominence 4,017 m). While Mount Everest's South Summit (height 8,749 m, prominence about 10 m [1]) is taller, it is a subsummit of the main summit. Only summits with a sufficient degree of prominence are regarded as independent mountains."

Θα σας κοινοποιήσω σύντομα ένα κατάλογο με τα κύρια βουνά της Ελλάδος και τις κορυφές αυτών (1510).

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Ορισμός και Οριοθέτηση Περιοχών/Βουνών

Δημοσίευση από pankan » Δευ 30 Αύγ 2010, 17:56

nkroup έγραψε:Τώρα επι πρακτικών λύσεων εμένα το Αγραφα γενικά δε μου αρέσει καθόλου. Εσείς οι νότιοι τα βλέπετε σαν ένα όγκο όλα μαζί, ενώ εγώ βλέπω έτσι το Παρνασό, Βαρδούσια και Γκιώνα σαν ένα αλλά δεν τα ορίσω σαν ένα βουνό.
Φυσικά και δεν προτείνω να βάλεις όλα τα Άγραφα μαζί. Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να διορθωθεί ο τρόπος που γράφεται το όνομά τους στο hellaspath. Δεν είναι σωστό τα μισά βουνά των Αγράφων να εμφανίζονται με τη λέξη Άγραφα μπροστά και τα άλλα μισά όχι. Μπαίνει κάποιος στη λίστα των βουνών, και επειδή τα Άγραφα είναι ψηλά αλφαβητικά, βλέπει τρία βουνά και νομίζει ότι μόνο αυτά έχουμε.
Όσο γι' αυτό που λες για τα βουνά, που τα βλέπουμε σαν ένα, έχεις δίκιο αλλά το δίκιο σου δεν αλλάζει τη πραγματικότητα. Αν βρεις έστω και έναν από εδώ κάτω, που θα σου πει ότι πάει στη Κούλα και όχι στη Ροδόπη, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη. Το ίδιο ισχύει λίγο-πολύ και με τα Άγραφα.
nkroup έγραψε:Το τελευταίο που λεεί ο Παναγιώτης για το Σαλαγίαννη, αυτό είναι μόνο μια κορυφή του όρους Ντελιδήμι, θεωρώ μέγα σφάλμα μα χωρίσουμε τις διαδρομές για κάθε κορυφή χωριστά. (Ο αυχένας ματαξύ Ντελιδημι 2163μ και Σαλαγιάννη 2130μ είναι στα 1920μ δηλαδή απολύτος μια εννιαία ράχη).
Πολύ καλά έκανες και έβαλες το Σαλαγιάννη με το Ντελιδήμι. Εγώ δεν πρότεινα να τα χωρίσεις. Επειδή όμως είναι πολύ γνωστή κορυφή που αναφέρεται μάλιστα ισότιμα με το Ντελιδήμι, υπάρχει περίπτωση να το αναζητήσει κάποιος ως Σαλαγιάννη. Γι' αυτό και σκέφτηκα ότι θα βόλευε να υπήρχε χωρίς περιεχόμενο, με παραπομπή στο Ντελιδήμι. Γράψε λάθος, γιατί τότε θα έπρεπε να είναι και το Σχολιό και τόσες άλλες πασίγνωστες κορυφές, χώρια ή με παραπομπές.
Όσο γι' αυτό που λέει ο Σωτήρης για την αναζήτηση, υπάρχει ήδη και λειτουργεί μια χαρά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Απορίες & προτάσεις για το hellaspath.gr”