Σελίδα 1 από 1

Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 27 Ιούλ 2010, 11:01
από nkroup
Πολλά track αποτελούνται από περισσότερα του ενός τμήματα (segments) είτε από συνέννοση είτε λόγο διακοπής λήψης της συσκευή GPS. Από χθές έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο hellspath ώστε να λαμβάνονται υπόψην στην προβολή χρησιμοποιώντας αντίστοιχο αριθμό πολυγώνων στον σχεδιασμό στους χάρτες του google maps με διαφορετικό χρώμα (το κάθε τμήμα). Επέισης έγιναν και οι απαραίτητες αλλαγές στην κατασκευή του αρχείου GPX ώστε και αυτό να περιέχει τα επιμέρους τμήματα της διαδρομής δε διαφορετικά segments.
Παράδειγμα είναι η διαδρομή:
http://www.hellaspath.gr/maps/trk.php?track_id=3

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 27 Ιούλ 2010, 17:56
από pankan
Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα track χρειάζεται εσκεμμένα να έχει περισσότερα από ένα τμήματα.
Τα μονοπάτια που περιγράφει το hellaspath είναι πάντα συνεχόμενα.
Όσον αφορά το λάθος λήψης του gps, νομίζω ότι πρέπει να διορθώνεται ή τουλάχιστον να μη τονίζεται. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα από τον Αθω όλα τα σημεία διακοπής απέχουν από τα διπλανά τους όσο και όλα τα άλλα σημεία. Δεν καταλαβαίνω να έχουν δημιουργηθεί επίτηδες, μου μοιάζουν διακοπές του gps που έπρεπε να είχαν διορθωθεί με την σχετική εντολή του Ozi.
Νομίζω επίσης ότι η πολυχρωμία σε μια διαδρομή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην πολύ ωραία επιλογή διαδρομών με βάση το χρώμα που έχεις φτιάξει. Για παράδειγμα, εγώ που δεν έχω πάει στον Άθω δεν ήξερα ποιά διαδρομή είναι το παράδειγμά σου. Με τα χρώματα όμως δόθηκε η λύση και έτσι κατέβασα την κόκκινη διαδρομή.
Τέλος αν αποφασίσεις να το κάνεις έτσι, θα πρέπει να αλλάξεις και τα κείμενα στο "Οδηγίες καταγραφής διαδρομών" που λέγαμε ότι "Οι διαδρομές δεν δημοσιεύονται πάντα αυτούσιες αλλά συχνά κοπτοράπτονται", "συμπληρώνουμε τη διαδρομή στα σημεία που δεν έχει γράψει το gps", "δεν δημοσιεύουμε διαδρομές σπασμένες σε πολλά κομμάτια ".

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 28 Ιούλ 2010, 09:23
από nkroup
Είδες τελικά που ενώ νόμιζες ότι όλες οι διαδρομές του Hellaspath ήταν συνεχόμενες? Τώρα με την βάση βρήκα ότι πολλές διαδρομες αποτελούνταν από κομάτια. Δεν το θεωρώ καθόλου κακό το να έχει κομμάτια μια διαδρομή. Κακό θεωρώ το να έχει κομμάτια με μεγάλα κενα και να ενώνουμε με το χέρι μεταπηδώντας 200 και πάνω μέτρα μόνο και μόνο για να έχει γραμμη μεταξύ των σημείων των κομματιών.
Παναγιώτη η αλήθεια είναι σκληρη...Τίποτα δεν είναι τόσο τέλειο όσο φανταζόσουν.

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 28 Ιούλ 2010, 10:17
από peternik99
Νομίζω οτι η ένσταση του Παναγιώτη είναι περισσότερο στην χρήση των χρωμάτων για πολυ-τμηματικές διαδρομές. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όταν έχουμε πολλά τμήματα λόγω διακοπής λήψης και όταν έχουμε πολλά τμήματα επειδή η διαδρομή έχει παρακλάδια - παραλλαγές. Την τελευταία απαίτηση την δημιούργησαν οι διαδρομές που ανεβάζω εγώ.

Το ozi-explorer format δυστυχώς δεν κάνει αυτή την διάκριση. Αντίθετα το gpx μπορεί να έχει πολλά tracks (παραλλαγές) και για κάθε track πολλά segments (λόγω διακοπής της συνέχειας). Επίσης για πολυ-τμηματικές διαδρομές πρέπει να σκεφτείς και πως ορίζεις το μήκος-διάρκεια της διαδρομής. Όσο αφορά το συμπλήρωμα της διαδρομής με το χέρι είμαι υπέρ όταν αυτό γίνεται χειροκίνητα και με βάση κάποιο υπόβαθρο (π.χ. στο Google Earth ή με βάση κάποιο χάρτη). Γενικά ο αυτόματος αποδεκατισμός και συμπλήρωμα κενών δίνει κακά αποτελέσματα.

Αν αφήνουμε στους τελικούς χρήστες την ευθύνη ποιότητας των διαδρομών θα πρέπει να παρέχουμε και ακριβείς οδηγίες.

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 29 Ιούλ 2010, 13:51
από pankan
peternik99 έγραψε: Νομίζω οτι η ένσταση του Παναγιώτη είναι περισσότερο στην χρήση των χρωμάτων για πολυ-τμηματικές διαδρομές.
Όχι μόνο με τα χρώματα. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με τις κατακερματισμένες όσο και με τις πολυτμηματικές διαδρομές.
peternik99 έγραψε: Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όταν έχουμε πολλά τμήματα λόγω διακοπής λήψης και όταν έχουμε πολλά τμήματα επειδή η διαδρομή έχει παρακλάδια - παραλλαγές. Την τελευταία απαίτηση την δημιούργησαν οι διαδρομές που ανεβάζω εγώ.
Οι διακοπές λήψης μπορεί να κάνουν τα δεδομένα τόσο κακής ποιότητας που να είναι αδημοσίευτα. Τα παρακλάδια θα ήταν ένας λόγος για κατακερματισμένη διαδρομή, αλλά νομίζω ότι και σε αυτή τη περίπτωση η πολυχρωμία θα με μπέρδευε να τη διακρίνω από τις διπλανές και να εντοπίσω τη περιγραφή της με βάση το χρώμα.
Όλα όμως τα παραπάνω είναι πταίσματα και ζητήματα γούστου, και όπως όλοι ξέρουμε, περί ορέξεως κολοκυθότρυπα.
Το σημαντικότερο στις κατακερματισμένες διαδρομές είναι ότι δεν συμπεριφέρονται όλα τα gps με τον ίδιο τρόπο όταν τους φορτώνεις μια τέτοια διαδρομή. Το δικό μου, αυτό που θα κάνει είναι να ενώσει το τέλος του ενός τμήματος, με την αρχή του επομένου.
Αυτό είναι ευπρόσδεκτο όταν ο κατακερματισμός οφείλεται στην κακή ποιότητα του track λόγω κακής λήψης. Όταν όμως μιλάμε για παρακλάδι, η ένωση των τμημάτων δημιουργεί πολλές φορές ένα κομφούζιο με ανεπιθύμητες γραμμές. Δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις. Γι' αυτό, όποτε είχα μια τέτοια διαδρομή, η διόρθωσή της είχε μεγάλη φασαρία. Αντέγραφα και ανέστρεφα το παρακλάδι. Τα συνένωνα μεταξύ τους και με την κύρια διαδρομή. Έτσι όταν φορτωνόταν στο gps δεν εμφανίζονταν ανύπαρκτες γραμμές. Παλιά το πρόβλημα υπήρχε όταν έρχονταν καταγραφές από magellan, που δέχονταν σπασμένες διαδρομές, ενώ τα garmin δεν δέχονταν.
peternik99 έγραψε:Το ozi-explorer format δυστυχώς δεν κάνει αυτή την διάκριση. Αντίθετα το gpx μπορεί να έχει πολλά tracks (παραλλαγές) και για κάθε track πολλά segments (λόγω διακοπής της συνέχειας).
Αν δεν κάνω λάθος, το ozi πάντα δεχόταν τις κατακερματισμένες διαδρομές και έδινε και δίνει εργαλεία διαχείρισης του κατακερματισμού.
peternik99 έγραψε:Όσο αφορά το συμπλήρωμα της διαδρομής με το χέρι είμαι υπέρ όταν αυτό γίνεται χειροκίνητα και με βάση κάποιο υπόβαθρο (π.χ. στο Google Earth ή με βάση κάποιο χάρτη). Γενικά ο αυτόματος αποδεκατισμός και συμπλήρωμα κενών δίνει κακά αποτελέσματα.
Η συμπλήρωση της διαδρομής με το χέρι είναι πράγματι μεγάλη απόφαση και θέλει προσοχή όταν αποφασιστεί να γίνει. Αν σου λείπουν 10-20 μέτρα δεν χάθηκε ο κόσμος. Το σφάλμα είναι πολλές φορές μεγαλύτερο και οι πιθανότητες να βγεις εκτός, είναι απειροελάχιστες. Τυχαίνει όμως να λείπει μεγάλο κομμάτι σε σημαντική και μεγάλη διαδρομή. Εκεί τι κάνεις; Είτε το ενώσεις είτε όχι, το δικό μου gps θα το ενώσει. Και αν δεν υπάρχει προειδοποίηση για το πρόβλημα με μεγάλα γράμματα, ίσως μπερδευτώ. Αν το κομμάτι που λείπει είναι μεγάλο και κρίσιμο, ίσως ο διαχειριστής θα πρέπει να αποφασίσει να μη δημοσιευθεί η διαδρομή.

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 29 Ιούλ 2010, 14:36
από peternik99
Οι κατακερματισμένες είναι όντως προβληματικές και θα πρέπει να διορθωθούν. Για τις πολυτμηματικές δεν συμφωνώ. Η λύση για το GPS είναι πολύ απλή: ένα αρχείο για κάθε τμήμα σε περίπτωση που το αρχείο είναι Ozi ενώ στο GPX μπορείς να έχεις πολλά tracks στο ίδιο αρχείο. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις (συνένωση του τέλους της μίας διαδρομής με την αρχή της άλλης).

Re: Προβολή διαδρομών που αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 29 Ιούλ 2010, 16:41
από pankan
peternik99 έγραψε:Η λύση για το GPS είναι πολύ απλή: ένα αρχείο για κάθε τμήμα σε περίπτωση που το αρχείο είναι Ozi ενώ στο GPX μπορείς να έχεις πολλά tracks στο ίδιο αρχείο. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις (συνένωση του τέλους της μίας διαδρομής με την αρχή της άλλης).
Πράγματι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Αν κάποιος όμως θέλει μόνο μία διαδρομή, θα πρέπει να κατεβάσει δύο αρχεία. Aκόμα και κατευάζοντας το gpx θα πρέπει να φορτώσει δύο tracks στο gps.
Δες δύο διαδρομές που επεξεργάστηκα πρόσφατα:
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=17#210
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=17#211
Δε λέω ότι είναι η καλύτερη λύση. Απλά είναι μια λύση που καλύπτει τους πάντες χωρίς να χρειάζεται να κάνουν διπλή δουλειά με κίνδυνο να ξεχάσουν κάτι. Δυστυχώς τη διπλή δουλειά τη κάνει αυτός που ελέγχει τη διαδρομή.