Ο ΑΓΩΝ. ΠΡΟΣΑΝ. ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Εφημ. Σερραϊκό Θάρρος 2-7-2019

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
HortomarisB
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Δευ 09 Δεκ 2013, 13:24
Τοποθεσία: Σέρρες

Ο ΑΓΩΝ. ΠΡΟΣΑΝ. ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Εφημ. Σερραϊκό Θάρρος 2-7-2019

Δημοσίευση από HortomarisB » Σάβ 10 Αύγ 2019, 18:27

Αν και λίγο αργοπορημένα, αναδημοσιεύω την συνέντευξη μου στην Μαρία Ξενοδόχου και το Σερραϊκό Θάρος στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κείμενο εφ' όλης της ύλης που περιλαμβάνει και πρόσφατα νέα (Ίδρυση αθλητικού σωματείου προσανατολισμού στις Σέρρες με την επωνυμία Ο-Σίρις).
Παραθέτω και τις φωτογραφίες που συμπεριλήφθηκαν





Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

(Δημοσίευση στην εφημερίδα «Σερραϊκόν θάρρος», στις 02/07/2019, σελ.10-11).

Γνωριμία με τον κόσμο του Orienteering

Ο συνήθης «ύποπτος» Βασίλης Χορτομάρης!


Συνέντευξη στη Μαρία Ξενοδόχου.
Ο Βασίλης Χορτομάρης είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με ποικίλα ταλέντα και πολλά ενδιαφέροντα. Από την παιδική του ηλικία ασχολείται ακατάπαυστα με τον αθλητισμό. Είναι πρωταθλητής και βαλκανιονίκης ορεινής ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις. Σημείο ορόσημο για την αθλητική του καριέρα ήταν η συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα ορεινής ποδηλασίας από το 2000 ως το 2004. Είναι επίσης συνιδρυτής της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών, καθώς και προπονητής του ποδηλατικού συλλόγου «Μαχητής» Σερρών. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και λατρεύει τη φύση! Διακριτικός, εργατικός, πρωτοπόρος και ευρηματικός, κρατά χαμηλό προφίλ και προτιμά να μιλάει με έργα, παρά με λόγια. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός-χαρτογράφος (διατηρεί το δικό του γραφείο στην πόλη των Σερρών) και συνεχίζει τις σπουδές του πλέον ως φοιτητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Είναι ο άνθρωπος που, από το 2013, εργάζεται συστηματικά για το orienteering στις Σέρρες!
1) Ποια είναι η ιστορία του αγωνιστικού προσανατολισμού; Πότε και πού πρωτοεμφανίστηκε;
Βασίλης: Το orienteering εμφανίστηκε συστηματικά στα τέλη του 18ου αιώνα, ως στρατιωτική δραστηριότητα, κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες. Με την αλλαγή του αιώνα εξελίχθηκε σε αγώνισμα και το 1932 διοργανώθηκαν οι πρώτοι διεθνείς αγώνες στη Νορβηγία. Το 1961 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προσανατολισμού (IOF) και έκτοτε εξελίσσεται και εξαπλώνεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, ήταν ο Κωνσταντίνος Κουκουρής που ξεκίνησε τις δραστηριότητες orienteering γύρω στο 1998, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πολύ σύντομα, το άθλημα επεκτάθηκε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

2) Τι άθλημα είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός; Ποια είναι τα είδη του; Μπορούν όλοι να ασχοληθούν με το orienteering; Είναι δύσκολο άθλημα ή όχι; Τι αθλητικό εξοπλισμό απαιτεί;
Βασίλης: Προσανατολισμός είναι το άθλημα όπου οι αγωνιζόμενοι πλοηγούνται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μόνο με την χρήση χάρτη και πυξίδας, προσπαθώντας να εντοπίσουν σημεία ελέγχου. Νικητής αναδεικνύεται ο πιο γρήγορος αθλητής, έχοντας εντοπίσει σωστά όλα τα σημεία ελέγχου. Τα βασικά είδη είναι τέσσερα:
1) τρέξιμο, 2) ορεινή ποδηλασία, 3) χιονοδρομία δρόμων αντοχής και 4) ακριβείας. Ο προσανατολισμός είναι μια ήπια δραστηριότητα όπου μπορούν να λάβουν μέρος όλες οι ηλικίες. Άλλωστε σε πολλά κράτη είναι χαρακτηρισμένο ως «οικογενειακό» αγώνισμα. Η δυσκολία του προσαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες δεόντως, ώστε όλοι να νιώσουν ικανοποίηση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδρομής τους. Για να λάβει κάποιος μέρος σε έναν αγώνα προσανατολισμού δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η πυξίδα είναι το ελάχιστο, αλλά ακόμη κι αν ο συμμετέχοντας δεν την έχει, μπορεί να νοικιάσει μία από τους διοργανωτές.

3) Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού! Πόσο διαδεδομένος είναι στην Ελλάδα ο αγωνιστικός προσανατολισμός; Πώς ξεκίνησε η ιδέα του orienteering στην πόλη μας; Ήταν δεκτικοί οι Σερραίοι για κάτι τόσο διαφορετικό;
Βασίλης: Ακριβώς! Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού με κανόνες! Αν και πρωτοεισήχθη στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια περίπου, δυστυχώς δεν διαδόθηκε με το ρυθμό που άρμοζε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος! Εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, όπου μέσα σε λιγότερα χρόνια έκανε τεράστια βήματα προόδου, όπως οι δεκάδες διεθνείς και παγκόσμιες διοργανώσεις ανά την επικράτειά της, καθώς και η συστηματική συμμετοχή αθλητών της σε παγκόσμιου επιπέδου αγώνες με αξιώσεις. Στις Σέρρες ο 1ος αγώνας orienteering έγινε στην κοιλάδα των αγίων Αναργύρων το 2000 με διοργανωτή τον Κ. Κουκουρή, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκαν αγώνες και στο Σιδηρόκαστρο. Θα έλεγα πως η επανεκκίνηση προώθησης και διάδοσης του αθλήματος έγινε το 2016, με σημείο αναφοράς την παρουσίαση και εφαρμογή του αθλήματος σε εκπαιδευτικούς, σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Ποροΐων. Έκτοτε, όσοι αντιλήφθηκαν τα πολλαπλά παιδαγωγικά και όχι μόνο οφέλη που αποκομίζουν όσοι ασχολούνται με αυτή την ιδιαίτερη δραστηριότητα-άθλημα, συνενώσαμε τις δυνάμεις μας και πλέον ιδρύουμε τον πρώτο σύλλογο προσανατολισμού στην πόλη μας.

4) Τι προσφέρει στα παιδιά και στους ενήλικες τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο; Γιατί λοιπόν να επιλέξει κάποιος το orienteering;
Βασίλης: Είναι ένας ιδανικός τρόπος ψυχαγωγίας και εκγύμνασης για κάθε ηλικία και κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν τον κατάλληλο, για τους ίδιους, ρυθμό και ολοκληρώνοντας μία διαδρομή να νιώσουν τη χαρά της έρευνας, της ανακάλυψης, να βιώσουν μία μικρή περιπέτεια! Το αγώνισμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, περιπετειώδες και απαιτητικό σωματικά και πνευματικά για όσους στοχεύουν νίκες και διακρίσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω μερικές δεξιότητες και οφέλη που αποκομίζει κάποιος/α κάνοντας orienteering : προάγει τη χωρική, τη κιναισθητική, τη συναισθηματική και τη λογικομαθηματική του/της νοημοσύνη. Επίσης, το orienteering συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενισχύει την αυτενέργεια, βοηθά στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη της ευθύνης αυτών.

5) Πώς και πού προπονείται κάποιος που θέλει να λάβει μέρος σε αγώνες προσανατολισμού;
Βασίλης: Στην Ελλάδα, δυστυχώς, καθώς είναι σχετικά άγνωστο αγώνισμα και όχι τόσο αναπτυγμένο, υπάρχουν λίγες ευκαιρίες και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας διοργανώνονται αγώνες και προπονήσεις ή άλλες εκδηλώσεις που εισάγουν με παιγνιώδη τρόπο το orienteering στο ευρύ κοινό. Και επειδή οι χάρτες είναι η υποδομή του αθλήματος, θα ήθελα να επισημάνω πως στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών υπάρχουν οι περισσότεροι-και μάλιστα επικαιροποιημένοι- σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές!

6) Από το 2016, η ομάδα orienteering Σερρών, της οποίας ηγείσαι, πραγματοποιεί σε συνεργασία με άλλους φορείς, καθώς και με την εθελοντική στήριξη εκπαιδευτικών και απλών συμπολιτών μας, ποικίλες και αξιόλογες δράσεις με θέμα τον αγωνιστικό προσανατολισμό, φέρνοντας σε επαφή τόσο τα παιδιά, όσο και τους μεγαλύτερους με το άθλημα. Μίλησέ μας για αυτές.
Βασίλης: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέσπισε την παγκόσμια ημέρα προσανατολισμού από το 2016 και απευθύνεται κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα (σχολεία, πανεπιστήμια, κτλ) με σκοπό την διάδοση και προώθηση του αγωνιστικού προσανατολισμού στους νέους και στο ευρύ κοινό. Έτσι, κάθε χρόνο με όλους αυτούς που ανέφερες διοργανώνουμε δράσεις και τολμώ να πω πως βαθμιαία η ανταπόκριση είναι ολοένα και μεγαλύτερη! Φέτος, τον Μάιο, είχαμε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες, με διασπορά σε όλο το νομό Σερρών!

7) Πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε στις Σέρρες ο αθλητικός σύλλογος αγωνιστικού προσανατολισμού. Θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτό! Τι στόχους έχει ο σύλλογος και πόσα μέλη αριθμεί;
Βασίλης: Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική, γενική συνέλευση και ακολουθούμε την τυπική διαδικασία σύστασης αθλητικού Σωματείου. Προφανώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε σύντομα θα έχουμε νέα! Ήδη στήνουμε σιγά – σιγά το μελλοντικό πλάνο των δράσεων μας! Ξεκινάμε με 30 περίπου μέλη, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που μας υποστηρίζουν και μας «ακολουθούν» στις δράσεις μας. Μάλιστα έχουμε και κάποιους λίγους συμπαραστάτες από άλλες πόλεις!

8) Έχεις χαρτογραφήσει πάρα πολλά σημεία του νομού Σερρών (πάρκα, αστικές και δασικές περιοχές, γειτονιές κλπ), ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι διάφορες δράσεις, καθώς και οι αγώνες. Μπορείς να μας περιγράψεις τι ακριβώς σημαίνει ο όρος χαρτογράφηση για το orienteering;
Βασίλης: Θα αναφέρω μερικές λέξεις κλειδιά που «χρωματίζουν» τον όρο χαρτογράφηση : επάγγελμα (βλέπε Τ.Ε.Ι. Σερρών, τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας), περπάτημα (σε πάρκο, σχολείο, πόλη, χωριά, στο άγνωστο δάσος), γνωριμία με πολιτιστικά στοιχεία (αρχιτεκτονική, ρυμοτομία, μνημεία, κτλ), ταξίδι (οι περισσότεροι χαρτογράφοι περιοδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου). Αξίζει να αναφέρω πως πολλοί χαρακτηρίζουν τους τελικούς εκτυπωμένους χάρτες ως έργα τέχνης! Αν παρατηρήσει κάποιος έναν χάρτη προσανατολισμού θα καταλάβει τι εννοώ.

9) Το 2019 αναγνωρίστηκε ο ελληνικός αγωνιστικός προσανατολισμός από τη Διεθνή Ομοσπονδία, μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου. Ποια οφέλη προκύπτουν από αυτή την κίνηση;
Βασίλης: Η Ελλάδα ήταν μέλος της IOF, άλλα λόγω στασιμότητας απώλεσε την ιδιότητα του δόκιμου μέλους το 2016. Τον Δεκέμβρη του 2018, η Ε.Ο.Μ.Ο.Π. ήρθε σε επαφή με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και με τους ελάχιστους της ελληνικής «κοινότητας» orienteering. Η συνεργασία μας δεν άργησε να έρθει. Ήταν πράγματι κάτι που μας αναπτέρωσε το ηθικό και προσδίδει νέα πνοή στην ανάπτυξη του αθλήματος. Ήδη καταρτίσαμε τους ελληνικούς κανονισμούς, διοργανώσαμε διεθνές αναπτυξιακό σεμινάριο στην Αθήνα και ετοιμάζουμε τους πρώτους επίσημους αγώνες (πολύ πιθανόν να γίνουν στις Σέρρες!). Από το δικό μου μετερίζι, ως μέλος της επιτροπής αγωνιστικού προσανατολισμού, έχω αναλάβει το τεχνικό και κανονιστικό κομμάτι των δράσεων.

10) Η ομάδα αγωνιστικού προσανατολισμού Σερρών έβαλε φέτος στον παγκόσμιο χάρτη το νομό μας ως μοναδικό εκπρόσωπο orienteering της Ελλάδας! Είναι μια πολύ σπουδαία διάκριση! Τι σημαίνει αυτό για εσένα, για την ομάδα και για τους συνεργάτες σου;
Βασίλης: Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο, από το 2016, είμαστε στον χάρτη της παγκόσμιας ημέρας προσανατολισμού (worldorienteeringday.com). Φέτος όμως ο μόνος νομός που εκπροσώπησε την Ελλάδα παγκοσμίως ήταν ο νομός Σερρών! Όλοι το χάρηκαν και το διασκέδασαν. Επίσης μας γέμισε ικανοποίηση η κοινοποίηση του γεγονότος στα Μ.Μ.Ε. και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Πλέον στοχεύουμε για κάτι μεγαλύτερο το 2020!

11) Ποιες είναι οι επόμενες σκέψεις και τα επόμενα σχέδιά σου όσον αφορά το orienteering στις Σέρρες;
Βασίλης: Το επόμενο βήμα ήδη γίνεται με την σύσταση αθλητικού σωματείου, όπως προείπα. Στόχος επίσης είναι να φέρουμε, μελλοντικά, κάποια μεγάλη διοργάνωση όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα προσανατολισμού νέων ή το πρωτάθλημα orienteering νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πλέον έχουμε τη γνώση και την πείρα κι έτσι μπορούμε να προσφέρουμε μια πραγματική εμπειρία «χρωμάτων»! Τέλος, επιθυμούμε να προμηθευτούμε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα χρονομέτρησης που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ οργανωτικά και θα είναι εφόδιο για να διεκδικήσουμε τους ανωτέρω αγώνες.

12) Πού μπορούν να απευθυνθούν οι Σερραίες και οι Σερραίοι που θέλουν να γνωρίσουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό και να ασχοληθούν με αυτόν;
Βασίλης: Σύντομα θα κοινοποιήσουμε τα στοιχεία του συλλόγου μας. Προς το παρόν, όσες και όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:
Βασίλης 6978708275, Ιωάννα 6976999781, Κωνσταντίνος 6937263817 και Χρύσα 6983241261. Επίσης μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της IOF : www.orienteering.sport

Σημείωση 1: Ο Βασίλης Χορτομάρης είναι ένας σύγχρονος «πολεμιστής του φωτός». Δουλεύει με υπομονή, επιμονή, ακρίβεια και ετοιμότητα.
«Ένας πολεμιστής του φωτός φωτίζει εκείνο το κομμάτι του σύμπαντος που του έχει ανατεθεί και προσπαθεί να δείξει γαλαξίες και κόσμους σε όσους κοιτάζουν τον ουρανό» [Coelho, P.(1998). Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός, σελ.115. Αθήνα: Λιβάνης].
Τον ευχαριστώ από καρδιάς για το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του orienteering και γι’ αυτή τη συνέντευξη!

Σημείωση 2: Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Χορτομάρη.
Συνημμένα
01 O-V 2013-04.JPG
1ος Αγώνας Προσανατολισμού στο Σιδηρόκαστρο (Απρίλιος, 2013).
02 O-V 2014-07c.JPG
Βασίλης Χορτομάρης & Κώστας Τσισμετζόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Προσανατολισμού νέων στο Borovets της Bουλγαρίας (Ιούλιος, 2014 ).
04 O-V 2017-07c.jpg
Από τη συμμετοχή του Βασίλη Χορτομάρη, ως μέλους του O-Ringen Αcademy, στην σημαντικότερη –παγκοσμίως- 5ήμερη διοργάνωση orienteering, στη Σουηδία, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Προσανατολισμού IOF(Ιούλιος, 2017).
05 O-V 2017-07c.jpg
Από την πρώτη επαφή του Βασίλη Χορτομάρη με το MTB-Orienteering στους αγώνες της Σουηδίας (Ιούλιος, 2017).
06 O-V 2017-11.JPG
Από τους διήμερους διεθνείς αγώνες προσανατολισμού που διοργανώθηκαν στις Σέρρες, στις κοιλάδες Αγίων Αναργύρων και Αϊ-Γιώργη (Νοέμβριος, 2017).

Άβαταρ μέλους
HortomarisB
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Δευ 09 Δεκ 2013, 13:24
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Ο ΑΓΩΝ. ΠΡΟΣΑΝ. ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Εφημ. Σερραϊκό Θάρρος 2-7-2019

Δημοσίευση από HortomarisB » Σάβ 10 Αύγ 2019, 18:33

07 O-V 2017-12.jpg
Από τη συμμετοχή του Βασίλη Χορτομάρη στο 3ήμερο Σεμινάριο Συμβούλων Αγώνων (event adviser) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προσανατολισμού που διοργανώθηκε στο Μιλάνο(Δεκέμβριος, 2017).




και εδώ όπως δημοσιεύθηκε αυτούσιο...
60c.jpg
61c.jpg

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγωνιστικός Προσανατολισμός”