Πέθανε ο Δημήτρης Πάππος

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan

Πέθανε ο Δημήτρης Πάππος

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 02 Μαρ 2014, 07:11

Πέθανε ο Δημήτρης Πάππος.
Μια εμβληματική προσωπικότητα της Ελληνικής χιονοδρομίας. Ο μακαρίτης ήταν από μόνος του η ζωντανή ιστορία της Ελληνικής χιονοδρομίας.
Από τους αγώνες στη Ζήρεια όπου το ανέβασμα γίνονταν με τα σκί στη πλάτη και για να κάνουν τη μία κατεβασιά του αγώνα, στα σημερινά χιονοδρομικά.
Όσες διαφορές κι αν είχε κανείς μαζί του, όλοι παραδέχονταν ότι ήταν μοναδική προσωπικότητα.
Και πέθανε όρθιος κάνοντας μέχρι πριν μερικές μέρες σκι.
Ζωή σε 'μας.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας

Re: Πέθανε ο Δημήτρης Πάππος

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Σάβ 15 Μαρ 2014, 16:07

Θα αφηγηθώ μια σύντομη ιστορία. Ήταν νομίζω τα Χριστούγεννα του 1971 και μιά αρκετά μεγάλη ομάδα ορειβατών ήλθε στο Βουργαρέλι και (αφού γέμισε το μικρό ξενοδοχείο) μοιράστηκαν σε διάφορα σπίτια, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, όπου έμενε το χειμώνα μόνο η θεία μου. Αυτή μου διηγήθηκε τότε την ιστορία.
Οι άντρες επιχείρησαν ανάβαση στα Τζουμέρκα -ίσως και με σκι- δεν ξέρω μέχρι που έφτασαν και σε κάποιο σημείο ψηλά στο βουνό τους χτύπησε χιονοστιβάδα. Όλοι βγήκαν αλώβητοι εκτός από έναν, τον οποίο δεν έβρισκαν παρά την έντονη έρευνα. Νύχτωνε κι ήταν έτοιμοι να φύγουν, μή έχοντας εξοπλισμό για μπιβουάκ, με την αγωνία τι θα έλεγαν στη γυναίκα του. Σκέφτηκαν ίσως, ότι θα ήταν απίθανο να είναι ζωντανός το πρωί, την τελευταία στιγμή όμως άκουσαν ένα αδύνατο βογγητό. Τον ανέσυραν αναίσθητο και τον κατέβασαν νύχτα στα Θεοδώριανα που ήταν κοντύτερα. Δεν ξέρω αν συνήλθε κάπως και περπάτησε υποβασταζόμενος. Σίγουρα πάντως χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια. Αργά τη νύχτα ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία με ένα Land Rover τον μετέφερε στο Βουργαρέλι, όπου υπήρχε γιατρός και στοιχειώδης περίθαλψη. Έτσι σώθηκε ο άνθρωπος.
Πολλά χρόνια αργότερα έτυχε να διαβάσω σ' ένα παλιό τεύχος του περιοδικού "ΚΟΡΦΕΣ" ένα άρθρο στο οποίο ο ίδιος ο Δημήτρης Πάππος που συμμετείχε στην ομάδα (πιθανά ως αρχηγός), αφηγούνταν την ιστορία αυτή.
Ας αναπαύεται εν ειρήνη.

lord

Δημοσίευση από lord » Σάβ 26 Απρ 2014, 13:21

Γιάννη και λοιποί καλημέρα,
στην ανάβαση που αναφέρεις του 71 (με κάθε επιφύλαξη) ήταν και ο Γ. Μιχαηλίδης, ο Μπούμπης Χατζηκυριακάκης, ο Γεράσιμος Μωράτος του ΦΟΠ, νομίζω ο Ανδρεας ο Ρήττας και το "θύμα" ο γνωστός ιστιοράφος του Τουρκολίμανου ο Μανώλας, νομίζω και ο εκλειπών ο Γ. ο Φοραδάς
Για το ιστορικό... όταν κατά την επιστροφή του διηγούντο το συμβάν η Κατερίνα η Γκέκα αμφισβητούσε ενώπιον το Γεράσιμου του Μωράτου την ύπαρξη χιονοστοιβάδων στην Ελλάδα " κύγιε Μωγάτε δεν υπαγχουν χιονοστοιβάδες στην Ελλάδα" κλπ...
Μετά από μερικά χρόνια τον Ιαν. 1977 έπεσε η ίδια θυμα τέτοιας στο Παρνασσό! (Κορρές, Χαιτόγλου, Δούκας).

Άβαταρ μέλους
pankan

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 22 Ιουν 2014, 12:47

Ακόμη και μετά θάνατον, ο μακαρίτης ο Πάππος γίνεται θέμα στις ειδήσεις:

Μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών σε αθλητική σχολή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/ ... z35MMtLJkw

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τουριστικό σκι – Χιονοδρομικά κέντρα”