Σελίδα 1 από 2

Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 11 Φεβ 2014, 20:08
από nkroup
Σας στέλνω αναδημοσίευση του άρθρου από την σελίδα tameteora.gr
Εδώ είναι το πλήρες άρθρο http://tameteora.gr/index.php?option=co ... E.facebook

Σε επικαιροποίηση των υφισταμένων ρυθμίσεων με νέα ρυθμιστικά και απαγορευτικά μέτρα, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων, πρόκειται να προχωρήσουν το Υπουργείο Πολιτισμού και η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο λόγος, όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε στον Δήμο Καλαμπάκας η 19η ΕΒΑ, είναι ότι δραστηριότητες και δράσεις που ασκούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων αυξάνονται συνεχώς και πολλές από αυτές είναι άτοπες και όχι συμβατές με τη διττή σημασίαν του χώρου.

Για τις προτάσεις έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καλαμπάκας, ο οποίος με τη σειρά του έχει ζητήσει τη γραπτή άποψη των φορέων (Δημοτική Κοινότητα Καλαμπάκας, Τ.Κ. Καστρακίου, Κυνηγετικό Σύλλογο, Ένωση Ξενοδόχων, Εμπορικό Σύλλογο, ΜΟΛΕΚ, ΑΛΑΜ, ΕΒΕ, ΣΤΕΜ, ΤΑΞΙ, ΟΛΚ, ΟΣΚ, Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, ΜΑΣΚ, ΕΜΟΚ, Ποδηλατικό Σύλλογο, Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής, ΑΣ Μετέωρα, «Βράχο» Καστρακίου, Κτηνοτρόφων). Η προθεσμία που δόθηκε είναι 10 ημέρες (ημερομηνία εγγράφου 6/2) και το θέμα θα συζητηθεί κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη γίνει μια σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των παραπάνω φορέων.


Οι νέες προτεινόμενες απαγορεύσεις
Πέραν των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, προτείνονται να απαγορεύονται και τα κάτωθι:

1. Κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση για επαγγελματική, εμπορική και διαφημιστική χρήση, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφήσεων – βιντεοσκοπήσεων γάμου.

2. Αναρρίχηση επί των βράχων – σχοινοβασία. Ως επιτρεπόμενα πεδία δραστηριότητας προτείνονται:
- Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών που εκτείνονται ΒΔ. του βράχου της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, που είναι γνωστό σους αναρριχητές με τις εξής επωνυμίες: Πέτρα που κρένει, Δισκοπότηρο, Καλυμμαύχι, Δίδυμοι Πύργοι, Πέτρα του Βοσκού, Αμπελοφύλακας, Καμπάνα, Πύργος Καστρακίου, Τοίχος του Γύπα, Μπουλάτα, Τοίχος Των Αυλών..
- Το σύμπλεγμα 6 ανώνυμων βράχων που κείνται του βράχου της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου και προς τα δεξιά του αγροτικού δρόμου, που οδηγεί στην Ι.Μ. Υπαπαντής.
- Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών που κείνται έναντι της Ι.Μ. Ρουσάνου και ανατολικά του βράχου του Στύλου ή του Αγίου Πνεύματος, στον οποίο βρίσκεται και το σπηλαιώδες ασκητήριον «Φυλακές των Μοναχών», με τις επωνυμίες «Κουμαριές», «Παλαιοκρανιές», «Τείχος Α και Β» και «Σορλωτή». (Μόνο στη ΝΔ. τους πρόσοψη, δηλ. προς τον οικισμό του Καστρακίου – θα απαγορεύεται στο ΒΔ. μέρος τους, διότι έχει οπτική επαφή με τις ενεργές μονές). Η αναρρίχηση θα επιτρέπεται μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο αναρρίχησης και με τη χρήση παραδοσιακών υλικών.

Προτείνεται επίσης να απαγορεύεται και η σχοινοβασία (highline), σαν καταστροφική για τους βράχους δραστηριότητα.

3. Διάφορα αεραθλήματα: Ελεύθερη πτώση ανθρώπων με ή χωρίς αλεξίπτωτο (base jumping) από βράχους, πτήση με στολή που διαθέτει φτερούγες (wingsuit), χειρισμός και πτήση κάθε κατηγορίας αερομοντέλων.

4. Άλλες δραστηριότητες όπως:
α) Η εκτέλεση αγώνων με μοτοσικλέτες απλές ή ανωμάλων διαδρομών (enduro) και αυτοκινήτων κάθε τύπυο στο οδικό δίκτυο των Μετεώρων
β) Η θήρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων
γ) Η διαμονή στην ύπαιθρο εντός των ασκητηρίων, των προσευχαδίων και των λοιπών σπηλαίων και βράχων.
δ) Η εγκατάσταση οργανωμένης κατασκήνωσης και μεμονωνμένων σκηνών, ή η στάση – στάθμευση με σκοπό τη διανυκτέρευση τροχόσπιτων και τροχοβιλών.

Για την ποδηλασία: Προτείνεται να είναι επιτρεπτή μόνον η διέλευση των ποδηλάτων στο οδικό δίκτυο των Μετεώρων κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για περιπατικές διαδρομές επί των μονοπατιών και μόνον, που υφίστανται εντός του Αρχαιολογικού χώρου.

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 09:40
από pankan
Οι παπάδες των Μετεώρων, αυτοί οι θεομπαίχτες που έχουν μετατρέψει τα μοναστήρια σε μηχανές παραγωγής χρήματος, που έχουν βανδαλίσει με κάθε τρόπο βυζαντινά μνημεία χτίζοντας μέχρι και ασανσέρ στα βράχια, δεν σταματάνε με τίποτα.
Και πολύ φοβάμαι ότι και η τοπική κοινωνία θα είναι μαζί τους γιατί εκεί είναι το χρήμα. Είναι πλήθη οι "προσκυνητές" που έρχονται (κυρίως από ανατολικές χώρες) για να αφήσουν ζεστά λεφτά. Μόνο αυτά μετράνε.
Εγώ ένα μόνο μπορώ να ευχηθώ: Να τους κάψει ο θεός.

Έγραψε και το Ανεβαίνοντας για το θέμα. Διαλέγω μερικά αποσπάσματα από το κείμενό του:

Που (θα) επιτρέπεται τελικά η αναρρίχηση στα Μετέωρα; Ουσιαστικά πουθενά. Από τα 80 περίπου Μετεωρικά βράχια που σκαρφαλώνονται σήμερα, θα απομείνουν με το ζόρι 10 κι αυτά όχι απαραίτητα από όλες τις όψεις τους. Έτσι διαδρομές όπως π.χ. στην Υψηλοτέρα, στο Άγιο Πνεύμα, στα Αμπάρια ή στην Ντούπιανη και το Πυξάρι, θα είναι απαγορευμένες για αναρρίχηση, αφού η λογική της απαγόρευσης είναι να μην ασκείται η αναρρίχηση όπου υπάρχει οπτική επαφή με μοναστήρι, αλλά και όπου υπάρχουν υπολείματα παλιών μονών και ασκηταριών. Δηλαδή παντού.
...
Ενόψει αυτών σας γνωρίζουμε, ότι επί εκείνων των βράχων, επί των οποίων υφίστανται εν ενεργεία μονές ή κατάλοιπα μονών που ήταν εν ενεργεία, καθώς και σε βράχους που έχουν οπτική επαφή με αυτούς, δεν πρέπει να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.
Ωστόσο, οι βραχώδεις σχηματισμοί που δημιουργούν το Μετεωρίτικο σύμπλεγμα είναι πανταχόθεν ορατοί και με αμοιβαία οπτική επαφή μεταξύ τους.
...
Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων, ότι ακόμα και για αγώνες ποδηλασίας σε δημόσιο δρόμο, απαιτείται (σύμφωνα με το σκεπτικό) μοναστική άδεια, ενώ οι νέες δραστηριότητες όπως το Basejump και το wmgsuit, θεωρούνται ανεπιθύμητες (παρ' όλο που δε χρειάζονται καμμια μόνιμη εγκατάσταση και εξοπλισμό).
Είναι προφανές, ότι οι κύκλοι που προωθούν αυτό το πλαίσιο, δε περιμένουν να εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά να "παζαρέψουν" με την τοπική κοινωνία. Το σίγουρο είναι, ότι η αναρρίχηση στα Μετέωρα δεν θα είναι πια η ίδια, αν εφαρμοστούν έστω και εν μέρη τα παραπάνω.
...

Πάρτε και δύο φωτογραφίες από την Υψηλοτέρα για να θυμόμαστε πως ήταν.

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 14:26
από nektaman
ναι ρε παιδιά αλλά με το συμπάθειο,...που είναι οι φορείς της περιοχής , στο κείμενο που ανέβασε ο Νικόλας δεν είδα κανένα ορειβατικό-φυσιολατρικό σύλλογο, άμα παίζουν μόνοι τους μπάλα τι περιμένουμε να γίνει ???

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 14:31
από kpaschalo
αν παμε 100-200 νοματαιοι και αρχισουμε να σκαρφαλώνουμε θα μας μπουζουδιάσουν όλους ή ......?????????

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 17:11
από jtj
ρε π@στη αυτο με την οπτικη επαφή δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδη αυτοι που σκαρφαλώνουν τι κάνουν? βγάζουν τις π@@τσες τους εξω και φοβούνται οι παπάδες μην τις δούν οι καλόγριες?

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 19:02
από kyro
kpaschalo έγραψε:αν παμε 100-200 νοματαιοι και αρχισουμε να σκαρφαλώνουμε θα μας μπουζουδιάσουν όλους ή ......?????????
αξίζει να πάμε και να δούμε...

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 12 Φεβ 2014, 20:17
από Miltos
Εδώ ούτε καν η ΕΟΟΑ δεν βγήκε ακόμα να πει κάτι από τους συλλόγους περιμένετε? Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε μια επανάληψη του πεδίου της βέροιας (πρώιν πλέον) που είχαν μπουζουριάσει 2 αναρριχητές

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 13 Φεβ 2014, 18:00
από yannisdelta
Μίλτο μην είσαι τόσο αρνητικός κι οι σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί κι η ΕΟΟΑ είναι έτοιμη να δράσει. Το θέμα είναι ότι όλα πήγαν να περάσουν στη ζούλα και κανείς δεν ήξερε τίποτα ! Η ΟΛ Καλαμπάκας το έμαθε μόλις τη Κυριακή.
Το όλο θέμα το χειρίζεται η έφορος Βυζαντινών αρχαιοτήτων της περιοχής, με υποκίνηση υποθέτω των μονών. Μάλιστα μέσα στις αιτιάσεις είναι και ο τραυματισμός των βράχων από τα βύσματα, που μάλιστα διαπιστώθηκε με αυτοψία !!!!!!
Πάντως όλη η τοπική κι η ορειβατική κοινότητα είναι αντίθετη και περιμένει να το δείξει στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει μάλλον στις 20/2.
Αλλά να πω και κάτι; που ήταν οι αναρρίχητές που κόπτονται για τα Μετέωρα στη πανελλήνια του Σεπτέμβρη. Καμιά 50άρια ήμασταν στο κάμπινγκ και δεν σκαρφάλωσαν ούτε 20. Για να μαζευτούμε τον επόμενο Σεπτέμβρη 1000 άτομα να δούν οτι υπάρχει κι η αναρρίχηση στα Μετέωρα!! Και μάλλον μια έκτακτη πανελλήνια συνάντηση μέσα στην άνοιξη δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα, γιατί στη βράση κολλάει το σίδερο.....

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 13 Φεβ 2014, 18:04
από yannisdelta
jtj έγραψε:ρε π@στη αυτο με την οπτικη επαφή δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδη αυτοι που σκαρφαλώνουν τι κάνουν? βγάζουν τις π@@τσες τους εξω και φοβούνται οι παπάδες μην τις δούν οι καλόγριες?
Όχι βέβαια, αλλά παλαιότερα είχαν γίνει παράπονα από τις μονές ότι κάποιοι σκαρφάλωναν γυμνοί, από τη μέση και πάνω βέβαια, αλλά κι έβριζαν. Πρέπει κι από τη μεριά μας να δείξουμε ένα σεβασμό στο μοναστικό στοιχείο, όσο κι αν μην συμφωνούμε μ' αυτό. Από τις αντιπαλότητες και τις απαγορεύσεις κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Μαρ 2014, 16:09
από drosoulitis
Υπάρχει κάποια εξέλιξη με το ζήτημα; Στο δημοτικο συμβουλιο (αν τελικα εγινε) τι αποφασιστηκε;

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Μαρ 2014, 09:26
από Γιάννης Τζίμας
Δυστυχώς τα Μετέωρα -σαν πεδίο παραδοσιακής αναρρίχησης- έχουν υποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα είναι στα πάνω της η Κάλυμνος (και άλλα πεδία) για τους νέους sport αναρριχητές και όχι μόνο.
Οι παραδοσιακοί Γερμανοί μεγάλωσαν και δεν πολυφαίνονται καινούργιοι, άλλες εθνικότητες ποτέ δεν είχαν σημαντική παρουσία (εκτός κάποιο διάστημα παλιότερα από Τσέχους) και οι δικοί μας τα σνομπάρουν (ή τα φοβούνται για τις μακρινές ασφάλειες), ενώ και οι ντόπιοι αξιόλογοι αναρριχητές έχουν απορροφηθεί από τον αμείλικτο βιοπορισμό.
Θλίβομαι, γιατί αγαπώ πολύ τα Μετέωρα, όπου έχω ζήσει αξέχαστες εμπειρίες την τελευταία εικοσαετία, όχι μόνο αναρριχητικές και πεζοπορικές - εξερευνητικές αλλά και μικρών διακοπών στο γνωστό camping.

Επί του προκειμένου δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πάει στράφι μια τεράστια δουλειά που έχει γίνει στα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο σύλλογός μας (ΠΟΑ) έχει ήδη πάρει απόφαση για ενέργειες. Ας σκεφτούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για τα Μετέωρα πως θα ενισχύσουμε τον Ο.Σ. Καλαμπάκας στην αυτονόητη απαίτηση για να μην υπάρξουν απαγορεύσεις στην αναρρίχηση, δηλαδή να συνεχίσει να ισχύει το μέχρι σήμερα status, όταν μάλιστα -όπως είναι γνωστό- ο μεγάλος Dietrich Hasse είχε πάρει την έγκριση της Μητρόπολης Τρικκάλων για αναρρίχηση σε όλους τους βράχους, εκτός από αυτούς που υπάρχουν εν ενεργεία Μοναστήρια.

Μήπως είναι μια καλή ιδέα η συλλογή υπογραφών; Ποιος φορέας θα πάρει την πρωτοβουλία;


_______________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Re: Η "ομορφιά" του σκαρφαλώματος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 18 Μαρ 2014, 23:08
από GLA
Οι Κινέζοι δεν βάζουν μόνο ασφάλειες στους αντίστοιχους βράχους που έχουν.

Re: Η "ομορφιά" του σκαρφαλώματος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 18 Μαρ 2014, 23:38
από jtj
Η κινεζια κανει γενικοτερα τα παντα για να ξευτιλισει την μακραιωνη ιστορια της. Μια γεννια απλιστων καμια φορα φτανει

Re: Η "ομορφιά" του σκαρφαλώματος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 19 Μαρ 2014, 07:50
από pankan
Εδώ εμείς αφήσαμε μια πολύ μικρή ομάδα παπάδων να βεβηλώσουν ένα μεσαιωνικό μνημείο κτίζοντας μέχρι και ασανσέρ στα Μετέωρα και κρίνουμε κάποιους άλλους που έκτισαν μια σκάλα που ίσως αφορά χιλιάδες άτομα, σε ένα μέρος που δεν ξέρουμε τι είναι.
Ας μείνουμε στα δικά μας χάλια με τα Μετέωρα που δεν είναι και λίγα και είναι και εντός θέματος.

Re: Η "ομορφιά" του σκαρφαλώματος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 19 Μαρ 2014, 09:40
από jtj
Κανεις λαθος. Οι παπαδες προστατευουν το μνημειο. Δεν βλεπεις που ανοιγουν μεχρι και παρκινγκ με μπουλντοζες?

Re: Η "ομορφιά" του σκαρφαλώματος στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Μαρ 2014, 00:06
από yannisdelta
GLA έγραψε:Οι Κινέζοι δεν βάζουν μόνο ασφάλειες στους αντίστοιχους βράχους που έχουν.
Αυτό είναι μια κινέζικη via feratta !!!!

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Μαρ 2014, 00:25
από jtj
Το σκ που πέρασε ήμουν pierra Creta. Ο εκει Πάπας των χωριών ζωνιανά, λιβάδια ανωγεια -παπά Αντρέας όχι μόνο δεν ασχοληθηκε με τις γελοιότητες τύπου Μετεώρων αλλα βοήθησε να γίνει ο αγώνας. Στο τέλος ο κλαουδατος του έδωσε δώρο τα σκι του και ο Παπας του υποσχέθηκε του χρόνου να μάθει σκι και να ανεβεί στον τίμιο Σταύρο με τα σκι και να κατέβει. Αυτα να τα βλέπουν στο αδερφατο το Μετεώρων.

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Μαρ 2014, 07:00
από pankan
Ο παπάς των Ζωνιανών ε;
Στα Μετέωρα οι παπάδες βλέπουν το χρήμα να έρχεται από συντηρητικές ανατολικοευρωπαίες θεούσες, που κοιτάνε παράξενα το ελεύθερο πνεύμα του πολύχρωμου πλήθους των αναρριχητών.
Ενώ στα Ζωνιανά ο παπάς βλέπει τους σκιέρ ελεύθερους, τους βλέπει πολύχρωμους, και σου λέει ορίστε καταναλωτές των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Τα πάντα εξηγεί η οικονομία.

ΥΓ Γιατί δεν γράφεις δυο λόγια να μας πεις τι έγινε στον αγώνα;

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Μαρ 2014, 08:46
από jtj
Κοιτά εν μέρει έχεις δίκιο σε αυτο που λες. Βέβαια τα μεγέθη είναι δυσανάλογα για να εξισωθουν έτσι απλά.

Re: Νέες απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Μαρ 2014, 14:05
από nektaman
τα φράγκα είναι που χαλούν τους ανθρώπους μάγκες, τα φράγκα στην κρήτη και στα άλλα νησιά δεν είναι στα κορακοβούνια σε αντίθεση με άλλα ορεινά μέρη που πραγματικά περιμένουν τρίβωντας τα χέρια τους τον κόσμο. Αν ζητήσεις ένα μπουκάλι νερό στου καλλέργη μπορεί να το πιείς και τζάμπα, αν πράξεις το αυτό σε τίποτα Αλπεις μπορεί να το θυμάσαι για πολύ καιρό μετά......

και πείτε μας ρε σεις τίποτα και για τον αγώνα..