Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Συζήτηση για προγράμματα ψηφιακού χάρτη όπως είναι το Ozi Explorer, το TopoView κ.α.
Απάντηση
Costis Panas
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευ 04 Αύγ 2014, 00:53

Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Δημοσίευση από Costis Panas » Δευ 04 Αύγ 2014, 01:00

Καλησπερίζω την ομάδα Hellaspath! Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα το site σας και μπορώ να πω οτι μου έλυσε αρκετές απορίες καθώς και μου δημιούργησε αρκετές! Ευχαριστώ πολύ

Ασχολούμαι χρόνια με τη πεζοπορία και είμαι σε καλό επίπεδο χρήσης χάρτη-πυξίδας. Είμαι όμως έτοιμος να διεισδύσω στα άδυτα του gps.. O κύριος λόγος είναι η επιθυμία μου για καταγραφή διαδρομών/μονοπατιών και η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού χάρτη αλλά και έντυπου.
Το πρώτο βήμα θα είναι η αγορά συσκευής gps, για την οποία έχω καταλήξει στο etrex 30 της garmin. Το δεύτερο.. η πράξη!

Για τη λειτουργία του gps, θα χρησιμοποιήσω το manual της συσκευής και τις πληροφορίες που βρίσκονται στο παρόν site. Για οποιάδηποτε επιπρόσθετη ερώτηση επιφυλάσομαι για το μέλλον.

Ο βασικός λόγος που κάνω τη πρώτη μου αυτή ανάρτηση είναι για να ρωτήσω για την επεξεργασία των συλλεχθέντων δεδομένων μετά από μια διαδρομή. Στο site αναφέρεται το πρόγραμμ Ozi explorer. Το κρατάω στο μυαλό μου αλλά στη παρούσα φάση (και μετά την αγορά συσκευής) θα πρέπει να περιμένω λίγο για να προβώ σε περαιτέρω αγορές.

Θα ήταν δυνατό να μου πείτε μια λίστα από προγράμματα που θα μπορούσαν να αποδώσουν κοντά στις δυνατότητες του Oziexplorer; (η garmin έχει δωρεάν το basecamp)

Επίσης, για το υπόβαθρο ποιά θα ήταν μια καλή, λεπτομερής λύση σε επίπεδο Topo; Στο site διάβασα για Mobac και NoniMapView.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να έχω στο μυαλό μου;
Ουσιαστικά ζητάω από κάπου να αρχίσω και η συνεχεία ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσω.. trial και error ή success!

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τη πολύ καλή δουλειά

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 799
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Δημοσίευση από nektaman » Δευ 04 Αύγ 2014, 08:34

καλημέρα και καλωσόρισες απο μένα, εγώ στα γρήγορα θα σου πω τα GPSBABEL και G7towin που είναι δωρεαν,περισσότερα προγράμματα θα σου πούν και τα παλαιότερα παιδιά.... :welcomeani:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Δημοσίευση από peternik99 » Δευ 04 Αύγ 2014, 09:00

Αγαπητέ Κωστή καλωσόρισες.

Αν ο στόχος σου είναι η δημιουργία χάρτη πρέπει να περάσεις από την απλή καταγραφή του ίχνους GPS σε GIS. Δηλαδή για κάθε γεωμετρική πληροφορία (π.χ. το πολύγωνο που ορίζεται το ίχνος ενός μονοπατιού) πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη "γεωγραφική" πληροφορία (π.χ. category=path;visibility=average.). Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω με έναν συμβολισμό (π.χ. path -> διακεκομμένη γραμμή) έχουμε έναν χάρτη. Το GIS δεν είναι λοιπόν τίποτα άλλο από έναν σύστημα που οργανώνει αυτές τις πληροφορίες (π.χ. σε μια βάση δεδομένων) και απαντά σε ερωτήσεις την μορφής "δώσε μου τα μονοπάτια της Πάρνηθας με μήκος μεγαλύτερο από 2χλμ ή δημιούργησε μου έναν χάρτη του Ολύμπου.

Αυτό που θέλεις να κάνεις το έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό στο πρότζεκτ openstreetmap όπου στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη από απλούς χρήστες. Έχουν επίσης αναπτυχθεί πολλά εργαλεία που διευκολύνουν αυτήν την διαδικασία.

Για την απλή καταγραφή και οργάνωση των GPS tracks προτείνω το Basecamp.
Ενα μινι-GIS ειναι το JOSM (είναι πολύ ευχρηστο) και ενα πλήρες GIS είναι το QGIS με το οποίο μπορείς να φτιάξεις επαγγελματικούς έντυπους χάρτες. Αν τα δεδομένα σου ειναι σε μορφή openstreetmap (π.χ. από το JOSM) μπορείς σε δευτερόλεπτα να φτιάξεις έναν χάρτη για Garmin με το mkgmap. Πολλά εργαλεία GIS παρέχει το προτζεκτ gdal (π.χ. μετατροπή δεδομένων από ένα γεωγραφικό σύστημα σε άλλο). Υπάρχουν επίσης ελεύθερα δεδομένα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν υποβαθρο (π.χ. SRTM ισουψείς, Corine landcover)

Επειδή τα παραπάνω θα σου πάρουν πολύ καιρό να τα μάθεις ξεκίνα βήμα-βήμα και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε.

Costis Panas
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευ 04 Αύγ 2014, 00:53

Re: Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Δημοσίευση από Costis Panas » Πέμ 07 Αύγ 2014, 18:13

Καλησπέρα σας και πάλι.
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που μου δώσατε! Ήδη έγινα μέλος του OSM και έχω κάνει τα πρώτα μου editing. Επίσης, χρησιμοποίησα τα Field Papers για να συλλέξω στοιχεία και μέσω αυτού έκανα τα πρώτα μου update χρησιμοποιώντας το JOSM.

Τώρα ήρθε η ώρα να περάσω σε ένα δεύτερο κύμα ερωτήσεων/επιβεβαιώσεων επειδή το βάρος της γνώσης και της άγνοιας είναι μεγάλο:

Όσον αφορα το JOSM...
Από ότι έχω καταλάβει το JOSM το χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σε συνεργασία με το OSM. Επίσης, μπορούμε να επεξεργαστούμε στοιχεία .osm και να τα μετατρέψουμε σε χάρτη για να τον περάσουμε σε GPS συσκευές της Garmin με το πρόγραμμ mkgmap, ώστε να μπορούμε να περιπλανηθούμε με το GPS μας έχοντας στην οθόνη του το χάρτη που φτιάξαμε με το JOSM.

Εάν έχω καταλάβει σωστά, από το JOSM δε μπορούμε να εκτυπώσουμε κάποιο χάρτη που φτιάξαμε. Μήπως γνωρίζετε αν μπορούμε να εκτυπώσουμε από OSM; Επίσης, γνωρίζετε αν μπορούμε να κατεβάσουμε διαδρομές από OSM και να τις περάσουμε στη GPS συσκευή;

Όσον αφορά προγράμματα χαρτογράφησης όπως το Basecamp και το Oziexplorer........
Μπορώ να περάσω σε αυτά διαδρομές από το Hellaspath.gr ; και αν ναι, τι μπορώ να κάνω με τις διαδρομές αυτές; Είναι μόνο για να τις περνάω στη συσκευή GPS και να τις ακολουθώ στο έδαφος;

Και τα δυο προγράμματα μπορούν να εισάγουν δεδομένα από GPS συσκευή. Ποιά τα προτερήματα να χρησιμοποιούμε το GPSBabel ή το G7toWin;

Τέλος, θα ήθελα να γράψω μια θεωρητική αλυσίδα ενεργειών και αν μπορείτε να μου την επιβεβαιώσετε:
Καταγραφή ίχνους από συσκευή GPS στο έδαφος -> μεταφορά δεδομένων με GPSBabebl ή το G7toWin στον υπολογιστή -> άνοιγμα δεδομένων με basecamp ή oziexplorer ή JOSM (αν θέλουμε να επεξεργαστούμε πάνω στο ίχνος για να περάσουμε τη διαδρομή στο OSM)

Ακόμα δεν ασχοληθεί καθόλου με το QGIS, ούτε και με το πώς κατεβάζω υπόβαθρα από SRTM ή Corine Landcover αλλά επιφυλλάσομαι για το μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Aπορίες για επεξεργασία ψηφιακού χάρτη

Δημοσίευση από peternik99 » Δευ 11 Αύγ 2014, 14:47

Αναγκαστικά θα σου απαντήσω πάλι με λέξεις κλειδιά. Σαν πρώτο βήμα πρέπει να κατανοήσεις τις διάφορες μορφές δεδομένων.

1. Αρχείο GPS. Raw δεδομενα από την συσκευή, ουσιαστικά μια λίστα από συντεταγμένες (lat, lon) μαζι με ετικέτα χρόνου.
2. Σημειώσεις που κράτησες στο πεδίο.
3. Δεδομενα GIS: γεωμετρία: (πολύγωνο, σημείο, γραμμή) + χαρακτηριστικά. Π.χ. ένα εκκλησάκι είναι ένα σημείο (συνταγμένες = waypoint από GPS) και έχει χαρακτηριστικά π.χ name = "Aγιος Γεώργιος" από τις σημειώσεις που κράτησες.
4. Χάρτης = μια απεικόνιση που προκύπτει από συνδυασμό δεδομένων GIS + συμβολισμού (π.χ. σύμβολο εκκλησάκι, και ετικέτα με το όνομα από κάτω).

Ένα πρόγραμμα GIS (QGIS, ArcGIS) υποστηρίζει βασικά τα (3), (4) δηλαδή την δημιουργία/ επεξεργασία χαρακτηριστικών, την αποθήκευση τους σε μια βάση δεδομένων (αρχεία SHP, Postgis, αρχεια osm) και την δημιουργία την απεικόνισης αυτών τον δεδομένων σε χάρτη (rendering).

Tο JOSM είναι ενα απλό GIS αλλα υποστηρίζει μόνο το φορματ του OSM και δεν υποστηρίζει rendering καθώς αυτό γίνεται στον server (mapnik), δηλαδή κάθε φορά που ανεβάζεις εσύ δεδομένα ο server ανανεώνει τα αντίστοιχα πλακιδια (tiles). Υπάρχουν υπηρεσίες που κάνουν το rendering σε άλλη μορφή (π.χ. pdf) για να το τυπώσεις.

Το workflow έχεις ώς εξής.

1. Καταγραφή διαδρομής στο πεδίο με GPS.
2. Κατέβασμα στον υπολογιστή (π.χ. Basecamp, Ozi).
3. Μετατροπή σε φορματ που υποστηρίζει το πρόγραμμα GIS (gpsbabel, ozi κτλ)
4. Φόρτωμα στο πρόγραμμα GIS του ίχνους GPS με υπόβαθρο κάποιο χαρτη (Google, OSM, Κτηματολόγιο, ράστερ της Ανάβασης η της ΓΥΣ ...)
5. Δημιουργία δεδομένων GIS (βασικά πατιτούρα πάνω στο ίχνος) και πέρασμα με το χέρι των χαρακτηριστικών τους.
6. Δημιουργία συμβολισμού (symbology). Αυτό μόνο μια φορά.
7. Rendering χάρτη.
8. Δημιουργία λεζάντας κτλ.
9. Χάρτης σε μορφή raster, pdf η web service.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Προγράμματα ψηφιακού χάρτη”