Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

(συνθήκες στο βουνό, καιρός, εκπαίδευση, τεχνικές, απορίες, ιστορία, κλπ)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 776
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από pankan » Τρί 28 Ιαν 2014, 09:28

Τελευταία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που αφορά το αρμάτωμα με σκάλες και συρματόσχοινα του Λουκιού του Μύτικα. Απ' ότι κατάλαβα αυτή είναι μια πρόταση του ΔΣ της ΕΟΟΑ που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον ΕΟΣ Αγρινίου που έβγαλε δύο χεστικές ανακοινώσεις καταδικάζοντας αυτές τις προθέσεις. Μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις του ΕΟΣ Αγρινίου εδώ και εδώ. Η συζήτηση γίνεται κυρίως στο facebook του ΕΟΣ Αγρινίου. Εκεί γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, άλλοι υποστηρίζοντας και άλλοι λοιδωρόντας τον ΕΟΣ Αγρινίου. Για να καταλάβετε τι γράφεται εκεί μέσα, ανάμεσα στα άλλα, μια απίθανη κυρία δεν διστάζει να υποστηρίξει επωνύμως ότι καλά θα κάνουν να αρματώσουν το Λούκι για να μπορεί να ανεβαίνει φθηνότερα από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να προσλάβει οδηγό βουνού!!! Το μέλλον της ορειβασίας!!!

Εγώ το πήρα είδηση από το Ανεβαίνοντας το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι το αρμάτωμα θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται εξοπλισμός βία-φεράτα που είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Η άποψη του Ανεβαίνοντας είναι ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στην ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα του Ολύμπου (ενός μάλλον μικρού βουνού). Και μέχρι να μπουν αυτά τα όρια, το να γκρινάζουμε για το αρμάτωμα του Λουκιού είναι σαν να γκρινιάζουμε για την ουρά του γαϊδάρου.

Ξεκινώντας τη συζήτηση στο φόρουμ μας θα κάνω κι εγώ κάποια σχόλια.
1. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Αυτό είναι το κυριώτερο επιχείρημα των υποστηρικτών του αρματώματος του Λουκιού. Πάντως αν κάποιος θέλει να ρισκάρει τη ζωή του δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον εμποδίσει. Αυτό είναι μάλιστα ένα κεντρικό σημείο στη φιλοσοφία της ορειβασίας.
2. Η άποψη μου είναι ότι έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι το αρμάτωμα μπορεί να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά το πρόβλημα στο Λούκι δεν είναι πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει να κάνει με τη ριζική μεταβολή της φυσιογνωμίας της πιό εμβληματικής ορειβατικής διαδρομής στην Ελλάδα. Είναι περισσότερο ζήτημα σεβασμού στην ιστορία του βουνού.
Κι αυτό για χάρη της ασφάλειας; Αμφιβάλλω όπως θα διαβάσετε πιο κάτω.
Για χάρη της αύξησης της επισκεψιμότητας; Ελπίζω να έχουν σκεφτεί καλά οι προτείνοντες, τα μποτιλιαρίσματα στα συρματόσχοινα και τις σκάλες, από αυτούς που θα ανεβοκατεβαίνουν.
3. Η παρουσία των μόνιμων υλικών θα αυξήσει υπέρμετρα την ψευδαίσθηση της ασφάλειας όσων, χωρίς να έχουν τη γνώση, επιχειρούν μια τέτοια ανάβαση. Και λέω γνώση και όχι δυνατότητα, γιατί τη δυνατότητα την έχουν όλοι. Μια απότομη ανηφόρα χωρίς τεχνικές δυσκολίες είναι το Λούκι. Έχουν όμως τη γνώση ότι μπορεί να τους έρθει μια πέτρα από αυτούς που ανεβαίνουν πιο πάνω και να τους ανοίξει το κεφάλι; Και αυτοί που θα ανεβοκατεβαίνουν πιο πάνω θα είναι πια πλήθη.
Αν ισχύει αυτό που γράφει το Ανεβαίνοντας ότι δεν θα υπάρχει προοπτική χρήσης υλικών βία φεράτα, τότε εγώ θα χαρακτήριζα το όλο έργο εντελώς υποκριτικό και με στόχο όχι να δώσει πραγματική ασφάλεια αλλά μια πολύ επικίνδυνη ψευδαίσθηση ασφάλειας που θα παρασύρει σε επικίνδυνες καταστάσεις πλήθη ασχετου κόσμου. Ξαναλέω ότι το Λούκι δεν έχει την παραμικρή τεχνική δυσκολία το καλοκαίρι. Μια σκάλα είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μη σου έρθει κάτι από πάνω. Και τότε δεν θα σωθείς από τα σίδερα εκτός αν είσαι δεμένος πάνω τους με τον ειδικό εξοπλισμό για βία-φεράτα (όχι με ένα ιμαντάκι).
Άκυρη λοιπόν η δικαιολογία περί ασφάλειας. Μάλλον στο αντίθετο αποτέλεσμα θα οδηγήσει το αρμάτωμα του Λουκιού.
4. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχουμε δικαίωμα να διεκδικούμε ότι όλοι να μπορούν να πηγαίνουν παντού. Κάποια μέρη χρειάζονται κάποια μεγαλύτερη προσπάθεια και αυτό είναι μέρος της γοητείας τους. Παρόλα αυτά δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός δυσκολίας ή ασφαλείας για να βρεθεί κάποιος στον Μύτικα. Υπάρχει η ασφαλέστατη διαδρομή της Σκάλας που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα με ασφάλεια στη κορυφή. Το να λένε κάποιοι "όχι δεν μπορώ από μόνος μου αλλά θέλω να λέω ότι πήγα από 'κει", το θεωρώ απολύτως εγωιστικό και ίδιον της φυλής μας.
5. Αν θέλανε να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στις κορυφές ίσως να υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που δεν αγγίζουν την ιστορία και δεν δημιουργούν νέα προβλήματα ασφάλειας. Αν θέλουν μια πραγματική βία-φεράτα να ανεβαίνει στο Μύτικα, ας αρματώσουν το Δρόμο του Νάτση. Μια πανεύκολη, εξαιρετικά θεαματική και με ελάχιστες επισκέψεις διαδρομή. Κι όποιος θέλει ας πάει από 'κει, πλήρως εξοπλισμένος και χωρίς απατηλές ψευδαισθήσεις ασφάλειας.

vasilis
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 07:59
Τοποθεσία: Άρτα

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από vasilis » Τρί 28 Ιαν 2014, 09:46

Ένα σχόλιο κι από μένα...
Τα βουνά και ο χαρακτήρας της ανάβασης σε αυτά πρέπει να διατηρούνται αναλοίωτα!
Οι άνθρωποι πρέπει να επεμβαίνουν στους εαυτούς τους και μόνο για να τους βελτιώσουν σωματικά και ψυχικά κι όχι στα βουνά για να τα κατεβάσουν στο επίπεδό τους και να μπορούν εν συνεχεία να τα "κατακτήσουν" με ευκολία!
Ο Όλυμπος είναι βουνό σύμβολο και για αυτό θα 'πρεπε ακόμη περισσότερο να παραμείνει αναλοίωτος!
Τα ατυχήματα, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πάψουν να γίνονται με τα συρματόσχοινα και τα σκαλιά τα οποία πάλι λίγοι θα ξέρουν να χρησιμοποιήσουν σωστά αλλά ο Μύτικας θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αίγλης του που μεταξύ των άλλων οφείλεται και σε αυτή την ίδια τη δυσκολία της ανάβασης σε αυτόν!

ΥΓ1. Κατά βάση συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
ΥΓ2. Φυσικά θα διαφωνήσω και με το αρμάτωμα του Νάτση το οποίο πέρασμα μια χαρά ασφάλειες έχει και μπορεί να γίνει με αναρριχητικό εξοπλισμό (αν όχι ανασφάλιστα όπως γίνεται από αρκετούς)!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vasilis την Τετ 29 Ιαν 2014, 17:35, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Τετ 29 Ιαν 2014, 13:44

Νομίζω ότι ο Παναγιώτης και ο Βασίλης τα έχουν πει όλα. Δεν πρόκειται για κάποια από τις αναρίθμητες κορυφές των Δολομιτών, πρόκειται για τον ένα και μονάκριβο Όλυμπο! Η τυχόν υλοποίηση αυτής της "φαεινής ιδέας" της ΕΟΟΑ θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις και περισσότερα ατυχήματα, χώρια η περαιτέρω επιβάρυνση του βουνού (που ήδη είναι πολύ επιβαρυμένο τους καλοκαιρινούς μήνες).

Καμμιά επέμβαση στο μυθικό βουνό - παγκόσμιο σύμβολο!


_________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

jtj
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 26 Οκτ 2012, 00:40
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από jtj » Τετ 29 Ιαν 2014, 22:44

Καλα πλάκα κάνουμε? χρειάζονται αναλύσεις για τέτοιο θέμα? δεν πρέπει να μπουν τέλεια και παύλα είναι αυτονόητο.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Παρ 31 Ιαν 2014, 09:52

jtj έγραψε:Καλα πλάκα κάνουμε? χρειάζονται αναλύσεις για τέτοιο θέμα? δεν πρέπει να μπουν τέλεια και παύλα είναι αυτονόητο.
Για εμάς μπορεί να είναι αυτονόητο, για κάποιους άλλους όμως -υψηλά ιστάμενους- δεν είναι. Στους καιρούς που ζούμε (μη σας φανεί παράξενο) μπορεί να υπάρξει ακόμη και σχέδιο για tεlεphεrique μέχρι την κορυφή του Μύτικα, (αναρωτιέμαι μήπως τους δίνω ιδέες).
Η άκριτη "αξιοποίηση" και εμπορευματοποίηση των πάντων (βλέπε: υγεία, παιδεία) είναι ο κανόνας, ελπίζω ότι δε θα προλάβουν να καταστρέψουν τον Όλυμπο, γιατί η πτώση τους πλησιάζει.

Καμμιά επέμβαση στο μυθικό βουνό - παγκόσμιο σύμβολο!_________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Άβαταρ μέλους
geohnit
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: Σάβ 20 Οκτ 2012, 00:21

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από geohnit » Παρ 31 Ιαν 2014, 23:40

jtj έγραψε:Καλα πλάκα κάνουμε? χρειάζονται αναλύσεις για τέτοιο θέμα? δεν πρέπει να μπουν τέλεια και παύλα είναι αυτονόητο.
Περιεκτικότατος!!!!!!!!!!!!!!!!!

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 788
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από nektaman » Σάβ 01 Φεβ 2014, 10:57

κονόμα μου μυρίζει εμένα....
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Σκάλες και συρματόσχοινα στο Λούκι του Μύτικα

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Δευ 03 Φεβ 2014, 09:55

nektaman έγραψε:κονόμα μου μυρίζει εμένα....
Σίγουρα πάντα παίζει και η "κονόμα". Κάποιες πληροφορίες από τη ΕΟΟΑ λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και ότι απλά πρόκειται για την αντικατάσταση ενός φθαρμένου συρματόσκοινου που υπάρχει ήδη σε ένα ιδιαίτερο σημείο των ζωναριών. Το είδα και προσωπικά στα τέλη Ιουλίου του '13.
Πάντως καλό θα είναι να είμαστε σε εγρήγορση (άτομα και σύλλογοι) για να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα επέμβαση στον Όλυμπο, είτε πρόκειται για διάνοιξη δρόμων, είτε για καταφύγια (υπάρχουν ήδη υπεραρκετά) και σίγουρα για συρματόσκοινα, σκαλοπάτια και δεν ξέρω τι ακόμη στο Μύτικα!

Υ.Γ. Τώρα που το θυμήθηκα: αυτός που τοποθέτησε πλακέτες στο Λούκι και στη Σκάλα (είναι γνωστό πρόσωπο), πήρε άραγε άδεια από κάποιον υπεύθυνο φορέα; εξ όσων γνωρίζω, όχι. Υποτίθεται ότι μπήκαν για χρήση σε διασώσεις και μπορεί όντως να χρειαστούν για το σκοπό αυτό. Φυσικά μπορούν να αξιοποιηθούν και ως ρελέ σε ανάβαση ή κατάβαση, ιδιαίτερα χειμερινή. Έπίσης έχουν μπει πλακέτες στην κόψη του Στεφανιού, μετά το V, προς την κύρια κορυφή, προφανώς για την αποφυγή του εκτεθειμένου περάσματος από αριστερά.
Το ερώτημα είναι: μπορεί ο καθένας να ενεργεί ανεξέλεγκτα και να "ασφαλίζει" κατά την κρίση του (ή κατά το συμφέρον του) τις κορυφές του Ολύμπου; Η ΕΟΟΑ δε θά 'πρεπε ή να τις ξηλώσει ή να τις υιοθετήσει (έστω εκ των υστέρων βρε αδερφέ) εφ' όσον τις θεωρεί χρήσιμες ή (και) απαραίτητες; Δηλαδή -για να το κάνω ακόμη πιο λιανά- αν υποθέσουμε ότι εγώ πάω και προσθέτω κάμποσες πλακέτες στο Μύτικα ή στο Στεφάνι, επειδή μου φάνηκε καλή ιδέα, δεν τρέχει τίποτε; Ή μήπως κάποιοι θεωρούνται περίπου σαν ιδιοκτήτες του Ολύμπου;


_________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλλα ορειβατικά θέματα (και όχι μόνο)”