ΕΟΟΑ και αθλητικός νόμος

(συνθήκες στο βουνό, καιρός, εκπαίδευση, τεχνικές, απορίες, ιστορία, κλπ)
Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 07 Νοέμ 2012, 15:16

Το όλο θέμα της ΕΟΟΑ είναι για γέλια και για κλάματα. Τι δράση, τι κατάταξη σωματείων, τι κανονισμοί εκπαίδευσης, τι να πιάσεις και τι ν' αφήσεις. Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από nkroup » Τετ 07 Νοέμ 2012, 16:21

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η κάθε ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αλλά αυτό
που ορίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) στη συγκεκριμένη περίπτωση.
yannisdelta έγραψε:Το όλο θέμα της ΕΟΟΑ είναι για γέλια και για κλάματα. Τι δράση, τι κατάταξη σωματείων, τι κανονισμοί εκπαίδευσης, τι να πιάσεις και τι ν' αφήσεις. Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα.
Τη δράση την επιβάλει η ΓΓΑ, και εμένα δε μου αρέσει οπως είναι αλλά καλό θα ήταν να ετοιμάσει κάποιος ένα πιο ορθολογικό τρόπο βαθμολόγισης για να προτείνει. Δεν ξέρω βέβαια πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξει αλλά μπορεί να γίνει.
Ο κανονισμός εκπαίδευσης όπως εγκρύθηκε την τελευταία φορά πιστεύω είναι πολύ καλός και έγινε αξιόλογη βελτίωση. Για το μεγαλύτερο μέρος των ορειβατών (πεζοπόρων) αυτό που έχει σημασία είναι η σχολές αρχαρίων και για λίγους η μέσου επιπέδου. Από εκεί και μετά μόνο όσοι θέλουν να ασχοληθούν σαν εκπαιδευτές έχει νοήμα που είναι ελάχιστοι.
Θα ήθελα να ακούσω ομώς τις προτάσεις σας και διαφωνίες για την εκπάιδευση ώστε να προτείνω όσο μπορώ για βελτιώσεις και αλλαγές.

Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι σε σχέση με αντίστοιχες ομοσπονδίες άλλων χωρών ήμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Έχω προσωπικη εμπειρία από την ομοσπονδία του Βελγίου.
Το ότι σε άλλες χώρες γίνονται πολλά γύρω από το βουνό οφείλετε κυριώς στην προσωπική δουλεία που κάνουν οι εκάστοτε περιοχές / ομάδες και σύλλογοι.

Αυτό που λοιπει από την ομοσπονδία είναι μια οργανωμένη ασφάλιση στων μελών των συλλόγων.
Θα μπορούσε να γίνει μια ομαδική ασφάλιση ώστε να κοστίζει φθηνά για το κάθε μέλος συλλόγου.
Αυτό βέβαια δεν είναι υποθεση της ΕΟΟΑ αλλά και του κάθε συλλόγου. Απλά όσο πιο κεντρικά γίνει τόσο πιο καλά, και οικονομικά θα έρθει σε κάθε ένα μας.

Ακούω προτάσεις..
Νίκος

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 782
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από pankan » Τετ 07 Νοέμ 2012, 16:56

Ο Νίκος τα είπε όλα με τη μία.
Πράγματι η ΓΓΑ ορίζει με ισοπεδωτικό τρόπο, "νέα ήθη" στους ορειβατικούς συλλόγους.
Και τελικά αυτό που ξεκίνησε σαν μια αρπαχτή:
"αν δεν είσαι στη ΓΓΑ τέρμα οι επιδοτήσεις (ποιές οι επιδοτήσεις;)",
"θα γίνει η ορειβασία ολυμπιακό άθλημα και θα χεστούμε στα λεφτά (ποιό ολυμπιακό άθλημα; ποιά λεφτά;)",
κατέληξε να είναι μια τροχοπέδη και μια θηλειά στο λαιμό των ορειβατικών συλλόγων.
Αναρωτιέμαι τι γίνεται αλλού. Αν πχ στην Αγγλία η BMC ακολουθεί βάσει νόμου τις ίδιες διαδικασίες με την Μάντσεστερ.
Όσο για την εκπαίδευση θα συμφωνήσω με το Νίκο ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διαδικασίες στο επίπεδο των αρχαρίων. Εξάλλου εκεί διαμορφώνεται η ορειβατική συνείδηση και εκεί θα σταματήσουν οι περισσότεροι.
Πολλοί, μαζί τους κι εγώ, δεν πιστεύουν ότι ο κατακερματισμός της εκπαίδευσης οριζόντια και κάθετα ταιριάζει στην ορειβασία. Σχολές πεζοπορίας, ορειβασίας, αναρρίχησης, αρχαρίων, ημιμέσων, μέσων, αρχηγών.
Μεγάλη συζήτηση. Ας την σταματήσουμε εδώ ή ας της αλλάξουμε θέση.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 07 Νοέμ 2012, 18:08

Ανοίγουμε μια μεγάλη κουβέντα, αλλά καλό είναι να γίνει και κάποτε.
Θεωρώ οτι όλη η δουλειά της ομοσπονδίας θα έπρεπε να κινείται γύρω από την ανάπτυξη της δράσης των μελών της και την βελτίωση των υποδομών.
Στην ανάπτυξη της δράσης είναι η οργάνωση αποστολών (φτωχή ως τώρα), η εκπαίδευση των μελών κι η πιστοποίηση των εκπαιδευτών (αυτό που γίνεται τώρα είναι το να δίνουμε δουλειά σε μια σειρά εκπαιδευτών μέσα από σχολές με τη σφραγίδα κάποιων συλλόγων, που εκπαιδεύουν διάφορους που ποτέ δεν θα ενταχθούν στο σύλλογο), η ομαδική ασφάλιση όλων των μελών (π.χ. Αυστριακή ομοσπονδία) κι η ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτιο καταφυγίων (είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή ομοσπονδία που δεν έχουμε εκπτώσεις στα ευρωπαϊκά καταφύγια), η δημιουργία ενός νέου αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης της δράσης των συλλόγων, ώστε να λειτουργεί σαν κίνητρο και για την ανάπτυξη της δράσης τους.
Βελτίωση υποδομών, όπως χάραξη και σηματοδότηση μονοπατιών σε συνεργασία βέβαια με τους τοπικούς συλλόγους-μέλη της, με οργανωμένο και ενιαίο πανελλήνιο σύστημα - αρίθμηση, χρώματα, σχήματα κλπ, δημιουργία νέων καταφυγίων σε βουνά που δεν έχουν και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων, τοποθέτηση οροσήμων στις κορυφές των βουνών.
Τέλος νομίζω οτι θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες, ώστε να απαγκιστρθούμε από τον αθλητικό νόμο που ορίζει κυρίως τα του ανταγωνιστικού αθλητισμού και δημιουργεί αρκετές δυσλειτουργίες στους ορειβατικούς συλλόγους και στα μέλη τους.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 07 Νοέμ 2012, 19:27

Η ομοσπονδία μας δυστυχώς έχει πρόβλημα ταυτότητας. Ακροβατεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στην κλασική ορειβασία και στα αγωνίσματα της αγωνιστικής αναρρίχησης και του ορειβατικού σκι. Πριν από κάποια χρόνια έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα δύο αυτά αθλήματα για να δικαιολογήσει, από την μια τον χαρακτηρισμό της ως αθλητική και για να αποσπάσει από την άλλη τυχόν οφέλη (επιχορηγήσεις κλπ). Έτσι σε κάποια φάση βρέθηκε να αντιμάχεται ουσιαστικά τον ίδιο της τον εαυτό. Παραμέριζε επιδεικτικά την κλασική ορειβασία (αναβάσεις και αναρριχήσεις σε βουνά) και απέρριπτε οτιδήποτε δεν είχε σχέση με το αθλητικό-αγωνιστικό κομμάτι. Το δε σκεπτικό της ήταν, πως οι σύλλογοι πρέπει να εκπροσωπούν την ομοσπονδία και όχι η ομοσπονδία τους συλλόγους, άρα μη ζητάτε τίποτα από την ομοσπονδία, αντίθετα εσείς θα θα πρέπει να δουλεύεται γι αυτήν. Πως; προάγοντας και στηρίζοντας τα δύο αθλήματα. Μόνο που σε αυτή την προσπάθεια της δεν την ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των ορειβατικών συλλόγων, που έμειναν πιστοί στις ορειβατικές παραδόσεις. Από τα 91 σωματεία μόνο τα 19 έχουν αθλητές. Κάποιοι μάλιστα σύλλογοι αντίθετα έκλεισαν ολόκληρα αθλητικά τμήματα και άφησαν τους αθλητές τους ελεύθερους να πάνε σε όποιον άλλο σύλλογο θέλουν.
Οι αποσπασματικές ενέργειες της τον τελευταίο καιρό, όπως η μερική επιχορήγηση κάποιας αποστολής στο εξωτερικό και ο εξοπλισμός των αναρριχητικών πεδίων της χώρας μας δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα. Πως θα έπρεπε να λειτουργεί; Όπως ακριβώς τα περιγράφει ο yannisdelta που με κάλυψε κατά πολύ.
Αλλά δεν βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα ούτε και αυτή την φορά. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα οραματιστών που θα διεκδικήσει την ομοσπονδία και θα χαράξει μια νέα πολιτική ώστε θα επαναφέρει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τις δραστηριότητες της κλασικής ορειβασίας.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από lord » Τετ 07 Νοέμ 2012, 20:38

Ο σκοπός του Αθλητικού Σωματείου
Σε προϋπάρχοντα αθλητικό νόμο 5620/1932 στο αρθρο 38 παρ.2 σημειωνόταν ότι «ανεξάρτητα φίλαθλα σωματεία είναι τα καλλιεργούντα έν ή πλείονα αγωνίσματα ή παιδιάς προς προαγωγήν της επιδόσεως των μελών των εις ταύτα ή και προς τέρψιν και ψυχαγωγίαν αυτών και μετέχοντα ή μη εις την ετήσιαν αγωνιστικήν κίνησιν της χώρας».

Το άρθρο 1 του ενεστώτος αθλητικού ν.2725/199 εξειδικεύει περαιτέρω την έννοια του σωματείου ως αθλητικού εκ του σκοπού του, χαρακτηρίζοντας το ως τέτοιο εφόσον αυτό έχει ως «κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες».
Τόσο ο όρος «αθλητικοί αγώνες» όσο και ο όρος «αγωνιστική κίνηση της χώρας» που αναφέρονται στους προρρηθέντες νόμους χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης αφού δεν ορίζουν ούτε τον αθλητισμό ούτε τον αθλητικό αγώνα ως νομική έννοια.

Τόσο στη θεωρία όσο και στη νομολογία, ως αθλητικοί αγώνες κατά την έννοια του νόμου, νοούνται όχι οι οποιοιδήποτε αγώνες ιδιωτών, ή οι όποιες δραστηριότητες τέρψης και σωμασκίας ιδιωτών μελών του σωματείου (δίχως να ενδύονται την ιδιότητα του αθλητή), αλλά μόνον αυτοί που διεξάγονται στο πλαίσιο των επίσημων αθλητικών διοργανώσεων των ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών ενώσεων ή ομοσπονδιών.

Επομένως σωματεία που έχουν ως κύριο σκοπό απλώς την φυσική αγωγή, την σωμασκία, την αθλητική ανάπτυξη και εκγύμναση των μελών τους, «προς τέρψιν και ψυχαγωγίαν αυτών», χωρίς να έχουν ως σκοπό την συμμετοχή των αθλητών τους σε επίσημους αθλητικούς αγώνες, ή που συμμετέχουν σε ad hoc αθλητικές οργανώσεις (τουρνουά) που διοργανώνονται από τα ίδια τα σωματεία ή τρίτους , δεν θα πρέπει να νοούνται ως αθλητικά κατά την έννοια του ενεστώτα ν.2725/1999.

Αυτός ο προσδιορισμός ενισχύεται και από την προβλεπόμενη διαδικασία ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του άρθρου 8 του προρρηθέντος νόμου, η οποία προϋποθέτει την υποχρεωτική συμμετοχή των αθλητών στο πλαίσιο των επισήμων διοργανώσεων των ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών ομοσπονδιών.

Επομένως ο όρος «αθλητικό σωματείο» ως νομική έννοια δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για σωματεία που σκοπούν στην απλή σωματική άσκηση και ψυχαγωγία των μελών τους, όπως εσφαλμένα έχει γίνει δεκτό στη νομολογία, εκτός εάν ο ίδιος ο νόμος εξομοιώνει κατά πλάσμα δικαίου τέτοια σωματεία προς τα αθλητικά.

geobat
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Παρ 02 Νοέμ 2012, 21:14

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από geobat » Πέμ 08 Νοέμ 2012, 20:13

Xωρίς να ξέρω λεπτομέρειες από τα εσωτερικά της ΕΟΟΑ και νομοτεχνικές γνώσεις θα αναφέρω μερικές απόψεις.

Πιστέυω ότι, ποτέ δεν πρόκειται να έχουμε συμμετοχή των κατοίκων αυτής της χώρας σε μεγάλη κλίμακα, στην ορειβασία, ή όσον αφορά την αναρρίχηση (εκτός την αθλητική), το ορειβατικό σκι,ή ακόμα ακόμα και την απλή πεζοπορία (που να τρέχεις τώρα). Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα σε καθαρά ρεαλιστική βάση και να είμαστε πραγματιστές. Να παραδειγματιστούμε από παράλπιες χώρες ή χώρες με ορειβατική παιδεία, αλλά να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα.
Κατά την άποψή μου, πρέπει να ρίξουμε βάρος στην σπόρ αναρρίχηση καθώς έχουμε άπλετα βράχια και είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνεται όλο τον χρόνο και βλέπουμε ότι αρκετός κόσμος στρέφεται σε αυτή.
Να προσέξουμε τα μονοπάτια μας, (ας ασχοληθεί αποκλειστικά επιτέλους κάποιος φορέας με αυτά), τα καταφύγιά μας κτλ έτσι ώστε και οι εντός αυτής της χώρας να τα χαίρονται, αλλά και να προσελκύσουμε πεζοπόρους απ'εξω. Στο μυαλό μου έχω το παράδειγμα του Ταυγέτου. Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια αυτού του είδος ο τουρισμός έχει απίστευτη άνθηση.
Τρίτον, οι ορειβατικοί σύλλογοι οποιαδήποτε μορφή και να έχουν στο μέλλον να ασχοληθούν ενεργά με τη προστασία (προληπτική κυρίως) των ορεινών όγκων και των οικότοπών τους. Αν μέσω των συλλόγων υπάρχεί κόσμος που θα ήθελε να ασχοληθεί παραπέρα με τον αθλητισμό, να δίνεται η ευκαιρεία μέσω σχολών που θα διεξάγονται κατά καιρούς. Επίσης νομίζω ότι ο αριθμός των συλλόγων είναι υπερβολικός, κάτι σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
Σημειώνω ότι όλα αυτά είναι σκόρπιες σκέψεις (μέχρι εκεί φτάνω) που παραθέτω, χωρίς να είμαι μέλος ορειβατικού συλλόγου.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 14 Νοέμ 2012, 09:40

Ξέχασα να σας αναφέρω ότι στην Γ.Σ. ειπώθηκε πως δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος ταυτόχρονα σε δύο ορειβατικούς συλλόγους και πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση των μητρώων ενώ αναφέρθηκαν και ονόματα. Γιαυτό όσοι είναι σε πολλούς συλλόγους θα πρέπει να επιλέξουν σύλλογο. :matrix_1:
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 14 Νοέμ 2012, 10:06

ένα από τα "κακά" του αθλητικού νόμου, αφού οι σύλλογοί θεωρούνται αντίπαλοι. Αν είναι δυνατόν να ισχύει στην ορειβασία αυτό :furious:

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 14 Νοέμ 2012, 10:21

yannisdelta έγραψε:ένα από τα "κακά" του αθλητικού νόμου, αφού οι σύλλογοί θεωρούνται αντίπαλοι. Αν είναι δυνατόν να ισχύει στην ορειβασία αυτό :furious:
Μπορεί να μην είναι λογικό να είναι αντίπαλοι, αλλα οι ψευτοεγωισμοί, οι "Κατινιές" και τα συμφέροντα μεγάλα, και ιδικά στο ευαγές ίδρυμα, οπότε τα προσπερνάμε και συνεχίζουμε.

Άβαταρ μέλους
loui
Δημοσιεύσεις: 65
Εγγραφή: Τρί 02 Οκτ 2012, 23:09
Τοποθεσία: Όπου γης και Πατρίς

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από loui » Τετ 14 Νοέμ 2012, 10:25

thanasis daskaloudis έγραψε:Ξέχασα να σας αναφέρω ότι στην Γ.Σ. ειπώθηκε πως δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος ταυτόχρονα σε δύο ορειβατικούς συλλόγους και πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση των μητρώων ενώ αναφέρθηκαν και ονόματα. Γιαυτό όσοι είναι σε πολλούς συλλόγους θα πρέπει να επιλέξουν σύλλογο. :matrix_1:
Με πιο επιχείρημα δηλαδή αυτή η απόφαση;Αν κάποιος π.χ.για επαγγελματικούς λόγους,(όπως είναι και οι καταστάσεις στη χώρα),ζει μισό χρόνο κάπου και μισό κάπου αλλού και του στερήσεις το δικαίωμα να ανήκει και να έχει λόγο και στους δύο,πόσες πιθανότητες έχει άραγε να μείνει μέλος στον ένα για μισό χρόνο;
¨ζήσε αυτό που είσαι¨

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 14 Νοέμ 2012, 11:20

Με πιο επιχείρημα δηλαδή αυτή η απόφαση;Αν κάποιος π.χ.για επαγγελματικούς λόγους,(όπως είναι και οι καταστάσεις στη χώρα),ζει μισό χρόνο κάπου και μισό κάπου αλλού και του στερήσεις το δικαίωμα να ανήκει και να έχει λόγο και στους δύο,πόσες πιθανότητες έχει άραγε να μείνει μέλος στον ένα για μισό χρόνο;
Δεν είναι απόφαση. Το επιβάλει ο αθλητικός νόμος στα αθλητικά σωματεία δηλαδή στους περισσότερους ορειβατικούς συλλόγους. Μέχρι τώρα κανείς δεν το έψαχνε και κανείς δεν ελεγχόταν. Πέρυσι όμως αν δεν κάνω λάθος υπήρξε καταγγελία και βρέθηκε ότι μέλη μεγάλου ορειβατικού της Αθηνάς (νομίζω ο ΕΟΣ Αθηνών) ήταν γραμμένα και σε άλλους συλλόγους. Έτσι δεν κάνανε δεκτή την αίτηση του για την διατήρηση της αθλητικής του ιδιότητας.
Όσο δεν υπάρχει έλεγχος και επιπτώσεις μάλλον θα πορευτούμε όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Ξέρουμε την κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ των συλλόγων ιδιαίτερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Για να συμμετέχεις σε εξόρμηση στο εξωτερικό π.χ. με τον ΕΟΣ Αχαρνών θα πρέπει υποχρεωτικά να γραφτείς και μέλος του. Δεν ξέρω πόσοι θα είναι διατεθειμένοι να διαγραφούν από τον σύλλογο τους για μία εκδρομή.
Αυτή η ένταξη της ορειβασίας στον αθλητικό νόμο μπάζει από παντού και μόνο προβλήματα επιφέρει στους συλλόγους. Το μόνο κέρδος που βλέπω εγώ είναι η επιχορήγηση του ΓΓΑ προς την ομοσπονδία, η οποία όμως μειώνεται συνεχώς. Αν φτάσουμε στο σημείο να μη επιχορηγείται ούτε η ΕΟΟΑ τότε ίσως ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή και ξανανακαλύψουμε τις βασικές αρχές και το πραγματικό νόημα της ορειβασίας.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από nkroup » Τετ 14 Νοέμ 2012, 11:44

Θανάση έχει πολύ δίκαι στο τελευταίο, αυτό με την ΓΓΑ είναι ότι χειρότερο και το παράδειγμα με την εκδρομή του ΕΟΣ Αχαρνών είναι πραγματικό, έχω φίλους που για να συμμετάσχουν έχουν γραφτεί εκεί. Πιστεύω ότι οι διπλοεγγραμένοι είναι παρα πολλοι.
Εγώ για παράδειγμα είμαι γραμμένος σε 4 ορειβατικους συλλόγους.
Ωστόσο, αν κάποιος διαβάσει το καταστατικό του κάθε συλλόγου, στους περισσότερους αναφέρει όταν ένα μέλος δεν είναι τακτοποιημένο οικονομικά για 2 έτη τότε διαγράφετε. Πράγμα που δεν το εφαρμόζουν οι σύλλογοι διότι θα μειωθεί το κοπάδι. Κάτι αντιστοιχο έγινε και με εμένα αλλα δε με διέγραψαν. Από εμένα ξεκίνησε η αναστάτωση στην ΓΣ της ΕΟΟΑ τις προάλλες, όταν 3 σύλλογοι διεκδικούσαν το βραβείο. Δεν ήμουν εκεί αλλά αυτο μου είπαν.
Εγώ θα πρέπει να διαγραφώ από όλους με αίτηση δικιά μου, αφού οι σύλλογοι δε με διαγράφουν.
Σημασία έχει να ανεβέβουμε στα βουνά, όλα αυτά τα θεωρώ εκτός αντικειμένου.

Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν και σύλλογοι αλλά να γράφονται όλοι στην ομοσπονδία και απλά να δηλώνων με αίτηση σε ποιο παράρτημα/σύλλογο θα συμμετάσχουν (οπως για παράδειγμα το American Alpine Club). Αυτό ομως δεν συμβαδίζει με την νομοθεσία.
Καλές αναβάσεις
Νίκος

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 14 Νοέμ 2012, 13:38

Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν και σύλλογοι αλλά να γράφονται όλοι στην ομοσπονδία και απλά να δηλώνων με αίτηση σε ποιο παράρτημα/σύλλογο θα συμμετάσχουν (οπως για παράδειγμα το American Alpine Club). Αυτό ομως δεν συμβαδίζει με την νομοθεσία.
Το καλύτερο είναι να υπάρχει ελευθερία επιλογής χωρίς κανένα περιορισμό. Εγώ βρε αδερφέ συμπαθώ δύο συλλόγους και γιαυτό θέλω να είμαι μέλος και τους δύο και να τους ενισχύω. Γιατί να μου το απαγορεύουν δηλαδή; Όπως γιατί να είναι υποχρεωτικό να υπάρχει μόνο μία Ομοσπονδία; Το σχέδιο του αθλητικού νόμου που προτάθηκε από τον Μπιταξή, προέβλεπε την ύπαρξη πολλών ομοσπονδιών στα αθλήματα. Απλά μόνο μία θα αναγνωριζόταν από την ΓΓΑ ως επίσημη ολυμπιακή (αυτό φυσικά μόνο για τα ολυμπιακά αθλήματα). Δυστυχώς το σχέδιο δεν προχώρησε για ευνόητους λόγους. Σήμερα αν μαζευτούμε 10 σύλλογοι και πούμε ότι ιδρύουμε μια νέα ομοσπονδία σχετική με την ορειβασία, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ορειβασία, ορειβατική, αναρριχητική κλπ στον τίτλο διότι την άλλη μέρα θα έχουμε την αγωγή της ΕΟΟΑ που έχει κατοχυρώσει το άθλημα της ορειβασίας.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 14 Νοέμ 2012, 13:58

Παλικαριά μου να με συχωράτε που μπορεί να ειμαι εκτός θέματος. Το πρόβλημα είναι η ίδια η ΕΟΟΑ, φαντάζεστε να είχαμε όσες βουλές γουστάρουμε. Συμφωνώ στην άμεση δημοκρατία αλλα κάπου πρέπει να καταλήγει. Δυστυχώς το "κάστρο" της ΕΟΟΑ και η διαδοχή του εμποδίζουν το επόμενο βήμα. Είναι πολλα τα .... Άρη;;;;

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

ΕΟΟΑ και αθλητικός νόμος

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 14 Νοέμ 2012, 15:48

Το πρόβλημα με τις διπλοεγγραφές το αντιμετωπίζουμε ήδη στον ΠΟΑ. Αν στείλουμε μια νέα ταυτότητα στην ΕΟΟΑ και διαπιστωθεί ότι είναι και σε άλλο σύλλογο μας την επιστρέφουν.
Κάποτε μπήκαμε σαν "άθλημα" στον αθλητικό νόμο γιατί μας είχαν τάξει Ολυμπιάδες, φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Α και φυσικά πολλααααα λεφτά.
Τώρα που όλα αυτά βλέπουμε οτι ήταν μια σαπουνόφουσκα πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον μας. Απορώ που όλοι λέμε οτι ο αθλητικός νόμος δεν μας ταιριάζει και κανένας δεν κάνει τίποτα για να αποχωρήσουμε από την ΓΓΑ.
Γιατί μένουμε για να γίνονται 3-4 αγώνες κοροϊδία στην αναρρίχηση και στο ορ. σκι; Εκεί οι συμμετοχές είναι ελάχιστες τόσες ώστε να μην πληρούν ούτε τις απαιτήσεις αυτού του αθλητικού νόμου που τις διέπει. Δεν λέω να καταργηθούν αλοίμονο γιατί υπάρχουν και παιδιά που την βρίσκουν μ' αυτό. Ας γίνει μια ξεχωριστή ομοσπονδία γι αυτά, ή ας πάει το ορ. σκι στην ομοσπ. χιονοδρομίας.
Από την άλλη κάλλιστα θα μπορούσαν κάποια σωματεία να φτιάξουν μια ξεχωριστή ομοσπονδία, τώρα μάλιστα που κάποια διαγράφησαν από την ΕΟΟΑ μια και δεν στέλνουν δράση. Το τι θα έχει στο τίτλο της Θανάση δεν νομίζω οτι είναι εμπόδιο, αφού και τώρα υπάρχει η ΟΦΟΕΣΕ (Ομοσπ. Φυσιολολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας). Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να διασπαστούμε αλλά όλοι μαζί να βρούμε καλύτερες λύσεις για το χόμπυ μας.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 782
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: ΕΟΟΑ και αθλητικός νόμος

Δημοσίευση από pankan » Τετ 14 Νοέμ 2012, 18:03

Να πω ότι και εγώ ήμουν μέλος σε δύο συλλόγους ταυτόχρονα. Και μάλιστα ενεργός. Αναλάμβανα εκδρομές και στους δύο. Τώρα πια δεν πατάω σε κανένα αλλά όπως λέει κι ο Νίκος μάλλον θα με μετράνε ακόμη στα κουκιά.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του αθλητικού νόμου να αναφέρω κι εγώ μία για ιστορικούς λόγους.
Όταν στα μέσα του 80 η τότε ΕΟΟΣ (τέως ΕΟΧΟ) εξασφάλισε μέσω του αθλητικού νόμου, την κατ' αποκλειστικότητα εκπροσώπηση της ορειβασίας, μαζεύτηκαν αναγκαστικά στο "μαντρί" και όλοι οι σύλλογοι που βρίσκονταν εκτός ομοσπονδίας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συλλόγους ανήκαν στη ομοσπονδία εκδρομικών σωματείων.
Με μία λαμπρή εξαίρεση, τον ΣΕΟ. Ο ΣΕΟ της δεκαετίας του 70 δεν ήταν απλώς ένα ακόμη ορειβατικό σωματείο. Ήταν μια εντελώς διαφορετική και ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να είναι ένα ορειβατικό σωματείο και ποιές πρέπει να είναι οι (πολύ αυστηρές) προυποθέσεις για να είσαι μέλος του. Αν θυμάμαι καλά ήταν αυστηρότερες οι προυποθέσεις για να γίνεις μέλος του ΣΕΟ απ' ότι είναι σήμερα οι προυποθέσεις για συμμετοχή σε σχολή μέσου επιπέδου. Ζητούσαν κάποιο αριθμό θερινών και χειμερινών διαδρομών, κάποιο αριθμό χαμηλών αναρριχήσεων αλλά και βουνίσιων διαδρομών. Ήταν ξεκάθαρα ένας σύλλογος ορειβατών. Όπως καταλαβαίνετε οι απαιτήσεις αυτές έφεραν τη ποιότητα αλλά όχι και τη ποσότητα. Όταν η ομοσπονδία εντάχθηκε στη ΓΓΑ, σύσσωμη η ομάδα της Θεσσαλονίκης βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον έξω από το μαντρί, αποχώρησαν από το ΣΕΟ και εντάχθηκαν στον σχεδόν ανύπαρκτο ορειβατικά ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Και η ομάδα του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης δεν ήταν παίξε γέλασε. Με φυσικό ηγέτη τον Μπουντόλα ήταν τότε η πιο ισχυρή ορειβατική ομάδα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια βέβαια εντάχθηκε στην ομοσπονδία και ο ΣΕΟ, εντελώς αποδυναμωμένος από αποχωρήσεις και ατυχήματα, και αποκηρύσοντας τις μέχρι τότε αρχές του για να συμβαδίσει με τον αθλητικό νόμο. Ισότιμος με τον ΕΟΣ Κολοπετινίτσας.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: ΕΟΟΑ και αθλητικός νόμος

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 14 Νοέμ 2012, 20:12

pankan έγραψε:Να πω ότι και εγώ ήμουν μέλος σε δύο συλλόγους ταυτόχρονα. Και μάλιστα ενεργός. Αναλάμβανα εκδρομές και στους δύο. Τώρα πια δεν πατάω σε κανένα αλλά όπως λέει κι ο Νίκος μάλλον θα με μετράνε ακόμη στα κουκιά.

.
Παναγιώτη να ξέρεις οτι δεν είσαι κουκί. Και τα "κουκιά" που λες δεν μετράνε αν δεν είναι ταμειακά εντάξει. Το ελάχιστο που ζητά ένας σύλλογος από τα μέλη του.
Να ξέρετε πάντως οτι δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος σύλλογος να ανήκει στην ΕΟΟΑ και μπορούμε να βρούμε αρκετούς τέτοιους. Και δεν νομίζω οτι χάνουν και τίποτα. Ισα ισα δεν έχουν και γραφειοκρατικές σκοτούρες.

Nikolas_A
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ 15 Νοέμ 2012, 21:03

Re: ΕΟΟΑ και αθλητικός νόμος

Δημοσίευση από Nikolas_A » Παρ 16 Νοέμ 2012, 12:27

Σαφώς κάποιοι σύλλογοι μετράνε και τα "κουκιά" και τα ποντάκια για τη ματαιοδοξία και μόνο (τώρα πια που δεν πέφτει το ρευστό).

Μας είχε καλέσει μια φορά ο Έφορος Αγ. Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ και έλεγε ότι οι σύλλογοι δεν καλλιεργούν όσο θα έπρεπε την αγωνιστική αναρρίχηση. Πρόεδρος γνωστού συλλόγου της Αττικής απάντησε: "πως να την καλλιεργήσουμε όταν η συμμετοχή σε αγώνα δίνει τόσους πόντους ενώ μια απλή πεζοπορική ανάβαση σε βουνό των 999.99 μέτρων τόσους, συν τόσους, δια τόσους, επί ρίζα, ολοκλήρωμα κλπ". Εγώ απάντησα: "ε, δε νομίζω ότι παίρνει κανείς υπ' όψη του τους πόντους όταν βγάζει πρόγραμμα συλλόγου". Ξαφνικά γύρισαν όλα τα κεφάλια και με κοίταξαν, μπορώ να ορκιστώ πως έκαναν και ήχο!

Αισθάνομαι τυχερός που ανήκω σε ένα σύλλογο όπου το θέμα των πόντων δε μας έχει απασχολήσει ποτέ στην κατάρτιση προγράμματος. Θεωρώ ότι το σύστημα αξιολόγησης θέλει ριζική ανακατασκευή αλλά δεν είναι άχρηστο. Αφ' ενός δε μπορεί το κάθε καφενείο να δηλώνει σύλλογος και να θέλει και ψήφο στη ΓΣ. Αφ' ετέρου είναι ένα εργαλείο για να δεις αν αποδίδει ή όχι ο προγραμματισμός σου. Εγώ π.χ. προβληματίζομαι από την μετέπειτα πορεία των περισσότερων μαθητών των σχολών αναρρίχησης. Αντίθετα βλέπω ότι στο Ορ. Σκι, παρόλο που δεν κάνουμε σχολή, η δράση μας έχει γίνει πολύ αξιόλογη τελευταία

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Εκλογές ΕΟΟΑ στις 10-11-2012

Δημοσίευση από lord » Παρ 16 Νοέμ 2012, 16:15

thanasis daskaloudis έγραψε:Ξέχασα να σας αναφέρω ότι στην Γ.Σ. ειπώθηκε πως δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος ταυτόχρονα σε δύο ορειβατικούς συλλόγους και πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση των μητρώων ενώ αναφέρθηκαν και ονόματα. Γιαυτό όσοι είναι σε πολλούς συλλόγους θα πρέπει να επιλέξουν σύλλογο. :matrix_1:
Με αφορμή τη παραπάνω επισήμανση του Θανάση, αναπαράγω την διατύπωση της απαντήσεως της ΓΓΑ:
Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση θεμάτων εφαρμογής του αθλητικού νόμου 2725/99 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.3075/2002 "Η συμμετοχή μέλους αθλητικού σωματείου σε άλλο του αυτού ιδανικού σκοπού, και δη αυτού που καλλιεργεί το ίδιο άθλημα, αντιβαίνει στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα (καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι αρθ. 12 του Συντάγματος) διότι τα δύο αθλητικά σωματεία από την φύση τους έχουν όχι απλώς ιδανικό σκοπό αλλά και ανταγωνιστικό, δοθέντος ότι μπορεί να συμμετέχουν και σε κοινούς αθλητικούς αγώνες διεκδικώντας το καθένα τη νίκη από το άλλο, με κίνδυνο αθέμιτης αλλοίωσης του αθλητικού ανταγωνισμού...." Συνεπώς δεν είναι επιτρεπτό να συμμετέχει κάποιος (ως απλό μέλος ή ως μέλος της διοίκησης) σε περισσότερα από ένα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν τον ίδιο κλάδο άθλησης.

Και μετά από αυτό ας ρωτήσω τα "ορειβατικά σωματεία", α) σας υποχρέωσε κάποιος ?? στις Γ.Σ. του τέλους 1999 ή αρχές του 2000 (εντος του προβλεπόμενου 6μήνου που όριζε ο νόμος) να ζητήσετε τον χαρακτηρισμό σας ως αθλητικό, έχοντας πολλά από εσας 0 (μηδέν) αθλητές β) ποιος σας απαγορεύει να παραιτηθήτε της αθλητικής σας ειδικής αναγνώρισης???? ειδικά όταν εκνόμως αυτή διατηρείται και ισχυρίζεσθε παράλληλα ότι ο αθλητικός νόμος δεν σας ταιριάζει. Ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η παραμονή σας στον αθλητισμό??? (δέστε πόσα σωματεία που προσήλθαν στη ΓΣ της ΕΟΟΑ της 10.11.2012 και ψήφισαν είχαν μηδενική !!!!!! αγωνιστική δράση) γ) έχουν ερωτηθεί και ενημερωθεί, περί αυτού, με Γ.Σ. όλων των μελών του μητρώου ή μόνο των ταμειακά ενημερωμένων????? κλπ... κλπ...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλλα ορειβατικά θέματα (και όχι μόνο)”