Απαγόρευση κυνηγιού

Απάντηση
jtj
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 26 Οκτ 2012, 00:40
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από jtj » Τρί 03 Δεκ 2013, 12:53

Επιτέλους. Μακαρι να ισχυσει για καμια 5ετια τουλαχιστον, να ανακάμψει η φύση.

http://news247.gr/eidiseis/apagoreysh_t ... 32206.html

Απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα με απόφαση του ΣτΕ
Προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα και για όλα τα είδη των θηραμάτων, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
news247 Δεκέμβριος 02 2013 21:05
Με προσωρινή διαταγή της προέδρου το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αγγελικής Θεοφιλοπούλου απαγορεύθηκε προσωρινά πανελλαδικά το κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων.
Αναλυτικότερα, η κ. Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014. Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Η Ένωση υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.
Η Ένωση αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.
Ακόμη, η Ένωση, υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.
Όμως, σύμφωνα με την Ένωση, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι κοινή για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχοιρου την 20.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης της θήρας.
Ακόμη, υπογραμμίζει η Ένωση, είναι παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.
Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στην επίμαχη υπουργική απόφαση ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο Νatura 2000.
Η Ένωση αναφέρει ακόμη, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

vasilis
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 07:59
Τοποθεσία: Άρτα

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από vasilis » Τρί 03 Δεκ 2013, 18:36

Μακάρι αλλά είναι μεγάλα τα ποσά που κινούνται γύρω από το κυνήγι καθώς και ο πληθυσμός που ασχολείται...δυστυχώς!

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Τρί 03 Δεκ 2013, 22:40

Ξεφεύγω αρχικά κάπως από το θέμα, αλλά θα καταλήξω στο συγκεκριμένο. Βρέ παιδιά τι θα γίνει μ' αυτή την πεποίθηση που έχει ριζώσει στην ύπαιθρο, δηλαδή ότι έρχονται οι "οικολόγοι" και ελευθερώνουν λύκους, αρκούδες, φίδια, ...κροκόδειλους (που λέει ο λόγος) και δεν ξέρω τι ακόμα. Κυκλοφορεί κυρίως στους κύκλους των κυνηγών και των κτηνοτρόφων, αλλά επεκτείνεται στους περισσότερους κατοίκους. Μόλις ένα είδος ανακάμψει κάπως λόγω της όποιας προστασίας, όπως οι λύκοι και οι αρκούδες ή προκύψει λόγω ευνοϊκών συνθηκών κάποια χρονιά, μια πρόσκαιρη αύξηση όπως στα φίδια ή τις ...σφήκες, αμέσως κυκλοφορεί, ότι ήρθαν οι οικολόγοι και τα "αμόλησαν".
Το καλοκαίρι που μας πέρασε συγκρατήθηκα πολύ για να μην αρπαχτώ μ' ένα φίλο κοντοχωριανό μου, κυνηγό και κτηνοτρόφο που επέμενε με απόλυτη βεβαιότητα στα παραπάνω. Συνήθως λένε ότι το έμαθαν από κάποιους άλλους που είδαν π.χ. ένα βαν να ελευθερώνει λύκους. Τον ρωτάω όμως: "το είδες με τα μάτια σου;" και μου απαντάει "ναί, το είδα". Προφανώς έλεγε ψέματα, αλλά έπρεπε να υποστηρίξει την άποψή του (ο ίδιος δεν είχε πάθει καμιά ζημιά).
Νομίζω ότι τελικά αυτή η φήμη απλά "βολεύει" και δίνει άλλοθι σε κυνηγούς και κτηνοτρόφους για να εξοντώνουν είτε με το τουφέκι, είτε (κυρίως) με δηλητηριασμένα δολώματα λύκους και αρκούδες ("αφού αυτοί τα αμολάνε, εμεις θα τα σκοτώνουμε"). Είναι απίστευτη η καταστροφή που κάνουν σε όλη την πανίδα, γιατί τα δολώματα τα τρώνε και πουλιά ή άλλα μικρότερα σαρκοφάγα θηλαστικά, ενώ απ' ότι κατάλαβα οι ζημιές των κτηνοτρόφων είναι πολύ περιορισμένες. Οι κυνηγοί απλά δεν ανέχονται τον όποιο ανταγωνισμό με τα αρπακτικά για τα αγαπημένα τους θηράματα, από τα οποία φυσικά δεν εξαιρούνται τα προστατευόμενα είδη όπως π.χ. ζαρκάδια και αγριόγιδα.
Εν τω μεταξύ οι κυνηγοί πλέον δουλεύουν με πολύ σύγχρονες και καταστροφικές μεθόδους, -πέρα από τα υπερσύγχρονα όπλα- δηλαδή ασυρμάτους VHF για συντονισμό, περιλαίμια GPS στα πανάκριβα σκυλιά για να μη τα χάνουν, διόπτρες νυχτερινής όρασης και δεν ξέρω τι άλλο. Πρόκειται για ένα αμείλικτο πόλεμο εναντίον της άγριας φύσης. Γενικά στην ύπαιθρο επικρατεί μια κατάσταση σχεδόν απόλυτης αυθαιρεσίας στο κυνήγι και στην αντιμετώπιση των αρπακτικών. Πραγματικά βρίσκομαι σε αμηχανία για το αν μπορεί να γίνει κάτι. Δηλαδή σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμβαίνουν αυτά;
Θα μου λέγατε ίσως ότι χρειάζεται οργανωμένη και δραστήρια Δασική Υπηρεσία, αλλά εδώ τώρα διαλύονται τα πάντα, από Υγεία μέχρι Παιδεία κι εσύ ψάχνεις για Δασική Υπηρεσία;

________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

jtj
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 26 Οκτ 2012, 00:40
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από jtj » Τετ 04 Δεκ 2013, 00:31

Είναι θέμα εγκεφαλικού προβλήματος δεν εξηγείται αλλιώς. Βέβαια είναι και μια βαθειά ριζωμένη άποψη πως αν είσαι ´´οικολογος´´ είσαι και αδερφή.
Το πρόβλημα είναι το χρήμα που κινείται ακόμα και προς όφελος του κράτους με τις ατομικές άδειες αλλά και για τις άδειες των καταστημάτων και κυρίως το small dick syndrome που κάνει μερικούς να γουσταρουν τα όπλα.

vasilis
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 07:59
Τοποθεσία: Άρτα

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από vasilis » Τετ 04 Δεκ 2013, 08:24

Το πρόβλημα είναι το χρήμα που κινείται
Ναι όπως προείπα αυτό πιστεύω κι εγώ ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, αν μάλιστα στις άδειες συνυπολογίσεις και την όλη κατανάλωση γύρω από το κυνήγι, καύσιμα, είδη κυνηγίου, επισκέπτες στα χωριά κλπ μιλάμε για μεγάλα ποσά!
Βέβαια και ο πληθυσμός που ασχολείται είναι μεγάλος, σε κάθε παρέα θα έχει έναν ή περισσότερους κυνηγούς! Είναι υπολογίσιμη δύναμη όπως και να το κάνεις!

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Τετ 04 Δεκ 2013, 15:26

Σίγουρα γίνεται μεγάλος τζίρος γύρω από το κυνήγι, αλλά το ίδιο συμβαίνει π.χ. και με τη διακίνηση ναρκωτικών (χωρίς να ταυτίζω τα δύο πράγματα). Είναι αυτός αρκετός λόγος για να αφήνεται χωρίς έλεγχο η καταστροφή της άγριας πανίδας; Δηλαδή θέλουμε ένα πλανήτη όπου θα υπάρχουν μόνο οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα τους (άντε και κάποια έντομα);
Οι οικολογικές οργανώσεις -απ' ότι έχω υπόψη μου- δεν είναι γενικά και απόλυτα εναντίον του κυνηγιού. Υποστηρίζουν τους σαφείς κανόνες και κυρίως τον έλεγχο για την εφαρμογή τους, γιατί σήμερα δεν τηρείται τίποτε. Πυροβολούν ότι κινείται ή πετάει, πυροβολούν τις ταμπέλες των δρόμων, πυροβολούν άσκοπα, σκοτώνονται και μεταξύ τους. Πόσες χιλιάδες τόνοι δηλητηριώδους μολύβδου εναποτίθενται άραγε κάθε χρόνο στό έδαφος;
Όσον αφορά την πανίδα, για παράδειγμα τα αγριογούρουνα έχουν καλή αναπαραγωγή και έχουν εξαπλωθεί σε περιοχές που δεν υπήρχαν πριν από κάποια χρόνια, παρ' ότι κυνηγιούνται συστηματικά. Επίσης από τα αρπακτικά οι αλεπούδες φαίνεται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όμως οι λαγοί έχουν λιγοστέψει πολύ και τα προστατευόμενα ζαρκάδια κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μιλάμε για είδη (όπως και τα αγριόγιδα, οι λύκοι και οι αρκούδες) που ο πληθυσμός τους στον ελληνικό χώρο είναι κάποιες εκατοντάδες. Θέλουμε να εξαφανιστούν;
Σκέφτομαι (φιλύποπτα ίσως) ότι εκτός από το μεγάλο τζίρο που γίνεται, οι κυβερνώντες αφήνουν και μια διέξοδο εκτόνωσης για τους κατοίκους και επισκέπτες της υπαίθρου. Έτσι η οργή διοχετεύεται αλλού!

Υ.Γ. Ας αναλογιστούμε και πόσα εγκλήματα (και ατυχήματα) συμβαίνουν καθημερινά με τα κυνηγετικά όπλα.


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από yannisdelta » Τετ 04 Δεκ 2013, 16:04

Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν να πυροβολούνται μεταξύ τους (γίνομαι κακός το ξέρω) μπας και γλυτώσουμε έτσι από δαύτους.

jtj
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 26 Οκτ 2012, 00:40
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από jtj » Τετ 04 Δεκ 2013, 22:05

Η όλη ιστορία είναι σε ψυχικό επίπεδο παρεμφερης με την οπλοκατοχη στις ΗΠΑ. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια στον ψυχικό κόσμο που είναι βαριά άρρωστος

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από nektaman » Πέμ 05 Δεκ 2013, 10:30

εγώ πάλι νομίζω ότι αυτή η ενασχόληση κάποια σχέση έχει με το "εργαλείο" και με την χρήση του,οι του ψαρέματος τουλάχιστον το παραδέχονται : "δεν...που δεν..., δε πάς για ψάρεμα ???"... :green:

Ελεος πιά.....
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Οτάνις
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Παρ 16 Νοέμ 2012, 14:07

Re: Απαγόρευση κυνηγιού

Δημοσίευση από Οτάνις » Δευ 30 Δεκ 2013, 03:28

yannisdelta έγραψε:Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν να πυροβολούνται μεταξύ τους (γίνομαι κακός το ξέρω) μπας και γλυτώσουμε έτσι από δαύτους.
Εθνικό Λαχείο μην ξεχάσεις, μέρες που 'ναι, Γιαννάκη (στείλε μου σε πμ τη σειρά).
http://www.skai.gr/news/greece/article/ ... -30hronos/

ΥΓ- Έχω ξαναγράψει αναλυτικά για τους λόγους, για τους οποίους το κυνήγι είναι ακόμη νόμιμο,
και οι κυνηγοί, παρά τις σωρηδόν εκ μέρους τους ασέλγειες σε βάρος της οικείας νομοθεσίας, απολαμβάνουν πλήρους πολιτικής στήριξης.
Οι λόγοι αυτοί ΔΕΝ έχουν να κάνουν με το πολιτικό κόστος, που θα προκαλούσε η δυσαρέσκεια των κυνηγών και των επιτηδευματιών, οι οποίοι βιοπορίζονται απ' το κυνήγι (πχ έμποροι ειδών εξοχής-κυνηγιού, επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι στον ορεινό-κυνηγετικό τουρισμό κλπ)- μια τέτοια ανάγνωση είναι ρηχή και αγνοεί ότι το πολιτικό παιχνίδι
(και επομένως, στην προκειμένη περίπτωση, ο πολιτικαντισμός, η ρουσφετολογία και το χαϊδολόγημα των κυνηγών)
παίζεται μέσα στο πλαίσιο των αναγκών του συστήματος της κοινωνίας που ζούμε.
Το σύστημα -γι' αυτό και είναι τέτοιο, αλλιώς δε θα ήταν σύστημα, αλλά σύμπτωση- έχει την ικανότητα να αναπαράγει τον εαυτό του.
Για μια εξουσιαστική κοινωνία, για ένα σύστημα εξουσίας, όπως αυτό στο οποίο ζούμε,
το να διαμορφώνονται συνειδήσεις εξουσιαστικές
(μαθαίνεις να ασκείς εξουσία με το όπλο και, ταυτόχρονα, να τη δέχεσαι- το κυνήγι είναι ένα εξαίρετο σχολείο εξουσιαστικής λογικής),
επιπλέον, συνειδήσεις εχθρικές προς τη φύση (την οποία μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως πρόσφορο μέσο εκτόνωσης)
και, κυρίως, το να δίνεται η δυνατότητα στον μέσο χάλια καθημερινάνθρωπο να αποκτήσει (έστω και ψευδεπίγραφη) αυτοπεποίθηση παριστάνοντας τον Ράμπο στα πουλάκια και τους λαγούς
είναι ΟΡΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
Διαμορφώνει συνειδήσεις το κυνήγι, δλδ, ακριβώς όπως τις θέλει το σύστημα της εξουσίας που ζούμε.
Αναπαράγει την εξουσιαστική και εκμεταλλευτική λογική και δρα ψυχαναλγητικά για τον μέσο κακομοίρη.

Έχω την ατυχία να ζω σε περιοχή, όπου ο κόσμος κυνηγάει γενικά
και κάθε Σ/Κ (μέρες κυνηγιού) συναντιέμαι, στις προπονήσεις μου, με μαζώξεις δίποδων γουρουνιών, που κυνηγάν τετράποδα αντίστοιχα.
Έχω να καταθέσω ότι η περίπτωση του ηλιθίου κομπλεξικού μικρόφαλλου ενόπλου είναι από τις επικινδυνωδέστερες που κυκλοφορούν.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”