Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 419
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από nkroup » Τρί 26 Νοέμ 2013, 07:30

Μια μεγάλη προσπάθεια αναστολής των αιολικών πάρκων στα Άγραφα κάνει το τελαιταίο καιρό ο Ορειβατικός Σύλλογος της Καρδίτσας.

http://www.karditsalive.net/karditsa/it ... -st-agrafa

Ευχομαστε να τα καταφέρουν και να μείνει απείραχτο το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από pankan » Τρί 26 Νοέμ 2013, 09:15

Είναι απίστευτη η δυσφήμιση που γίνεται σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ανεμογεννήτριες) από τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα λαμόγια την εφαρμόζουν στην Ελλάδα.
Σε μια χώρα με χίλιους δυο λόφους και λοφάκια, βρίσκουν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες στα πιο απίστευτα μέρη και με τρόπο που να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη (τουριστική κυρίως) των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται και διώχνοντας έτσι και τους τελευταίους κατοίκους από αυτές τις περιοχές.
Για να μιλήσω κι εγώ με οικονομικούς όρους και όχι με όρους καταστροφής του περιβάλλοντος όπως θα ήταν πιο σωστό. Αλλά στην Ελλάδα των μνημονίων ποιός νοιάζεται για το περιβάλλον και τον πολίτη.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από yannisdelta » Τρί 26 Νοέμ 2013, 14:59

Παναγιώτη, οι επενδυτές θέλουν να αποσβέσουν γρήγορα την επένδυση και να βγάλουν γρήγορο κέρδος. Στα λοφάκια και στις πεδιάδες δεν φυσά, όσο στα διάσελα και στις ράχες !!!! Οπότε χεστήκαμε για την ομορφιά του τοπίου.
Άλλωστε έχουμε δείξει ότι όλα τα συνηθίζουμε και τα αποδεχόμαστε !!!

Άβαταρ μέλους
lekat
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 15:29
Τοποθεσία: Ταύρος
Επικοινωνία:

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από lekat » Τρί 26 Νοέμ 2013, 19:35

παραθέτω αποσπάσματα από ένα κείμενο που θα δημοσιοποιήσουμε έντυπα μεθαύριο, κυκλοφορεί ήδη ως προκήρυξη στη περιοχή (απόψε στις 8 το βράδυ επρόκειτο να αρχίσει η σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας και οι πληροφορίες λένε ότι τελικά δεν θα δοθεί έγκριση. Η αίτηση προς τον δήμο Καρδίτσας αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τρεις πανέμορφες βουνοκορφές, «καπροβούνι- κεφαλόβρυση», «γιώτης», « κούλια- κορυφή- προφήτης Ηλίας»).

Στην ανακοίνωσή μας μεταξύ άλλων σημειώνεταιι: «Πρόκειται για παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα (...) Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.

Υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής όπως εν προκειμένω της αιολικής ενέργειας. Εχει να κάνει με το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα. Αν η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επένδυση καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.

Εκτιμάμε ότι;

1. Μια τέτοια επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, τα βουνά μας δηλαδή, αλλοιώνοντας την ιστορική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

2. Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης- νέα δίκτυα υψηλής τάσης- πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες κολώνες και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά μας. Αρα πρώτα απ' όλα σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, πρόσθετη περιβαλλοντική υποβάθμιση .

3. Τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη των χωριών και της ευρύτερης περιοχής και για την αύξηση της απασχόληση που έντεχνα και μεθοδικά διαρρέονται, δεν ευσταθούν. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη και στο τόπο μας: Ελάχιστες θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, (έργα Αχελώου, Ε-65 κλπ).

Θεωρούμε πως η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών άρα και της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους τον κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας»

υγ. έχω αφαιρέσει την υπογραφή της ανακοίνωσης για να μη προκαλέσω τους γνωστούς φίλους. κρατήστε τη θέση και συμφωνήστε ή διαφωνήστε με αυτήν
Θανάσης

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 795
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από nektaman » Τρί 26 Νοέμ 2013, 20:27

πως μπορείς να διαφωνήσεις με την τοποθετηση αυτή ???...

+1000 :thmbup:
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Σάβ 30 Νοέμ 2013, 16:33

- Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις οποίες ανήκει και η αιολική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε άκριτα οτιδήποτε βολεύει τους όποιους επιχειρηματίες. Δηλαδή για παράδειγμα το προωθούμενο φράγμα στη Βωβούσα, τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα ή την κάλυψη -πολύτιμης διατροφικά- καλλιεργήσιμης γης με φωτοβολταϊκά.

- Για την αιολική ενέργεια υπάρχουν μπόλικες ακατοίκητες βραχονησίδες στις θάλασσές μας, όπως και πολλά χαμηλά ξεροβούνια, όπως είπε και ο Παναγιώτης. Μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς ή μικρότερη απόδοση αντίστοιχα; Ας γίνει η απόσβεση σε λίγο μεγαλύτερο χρόνο σε τελευταία ανάλυση. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό -ως μόνο κριτήριο- το γρήγορο και μεγάλο κέρδος λίγων, ανεξάρτητα των όποιων επιπτώσεων, περιβαλλοντικών και οικονομικών, για τους πολλούς.

- Χρειάζονται όμως κι άλλα πράγματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας π.χ. με κίνητρα για μόνωση των κτιρίων, οικονομικές συσκευές και πολλά ακόμη. Δύσκολο στους καιρούς που περνάμε; Ναι, αλλά αυτή τη Γη έχουμε και πρέπει να μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ αξιοπρεπώς, όπως και τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

- Είμαστε μαζί με τους πολίτες της Καρδίτσας και των Αγράφων, εναντίον των ανεμογεννητριών στα Άγραφα!


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Άβαταρ μέλους
Miltos
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Παρ 19 Οκτ 2012, 05:23
Τοποθεσία: http://beliaswines.gr

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από Miltos » Σάβ 30 Νοέμ 2013, 20:50

Η μεγάλη αλήθεια είναι πως ακόμα και στο ποιο απόμακρο ξεροβούνι να πας να βάλεις αιολικό πάρκο πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις (βλέπε Κρήτη) γιατί? Γιατί έτσι είμαστε αλλά στην τελική πρέπει να αποφασίσουμε. Αν θέλουμε η λάμπα μας να καίει στο σπίτι προτιμάμε η ενέργεια να έρχεται από εργοστάσια όπως της Πτολεμαΐδας ή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης σκεφτείτε ότι για να μπει ενα αιολικό θα πρέπει να υπάρχει αέρας και μάλιστα μπόλικος σκεφτείτε λοιπόν ένα βουνό με μπόλικο αέρα που δεν θα σας πείραζε να μπει αιολικό. Εμένα προσωπικά σε κανένα βουνό δεν μου αρέσει ειλικρινά αλλά το καταχάρηκα όταν πέρυσι έκλεισαν 2 μονάδες στο αης Πτολεμαΐδας που αντικαταστήθηκαν από ανανεώσιμες.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 01 Δεκ 2013, 09:46

Miltos έγραψε:Η μεγάλη αλήθεια είναι πως ακόμα και στο ποιο απόμακρο ξεροβούνι να πας να βάλεις αιολικό πάρκο πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις ...
Έχεις δίκιο αλλά έχεις και άδικο.

Έχεις δίκιο γιατί αυτό που λένε οι αγγλοσάξωνες Not In My Back Yard (NIMBY) είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Και όχι μόνο στις ανεμογεννήτριες αλλά και στα σκουπίδια και αλλού.

Αλλά από την άλλη έχεις και άδικο. Τουλάχιστον στη Νότια Ελλάδα υπάρχουν πλήθος αιολικά πάρκα που όχι μόνο δεν ενόχλησαν κανένα αλλά ήταν και καλοδεχούμενα. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αιολικών πάρκων. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι των ανεμογεννητριών δεν έχουν κριτήριο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στην κοινωνία. Το σχέδιο χωροθέτησης αιολικών πάρκων είναι για γέλια και για κλάματα. Βλέπε ότι ολόκληρη η Οίτη (τάχα εθνικός δρυμός) έχει οριστεί ως περιοχή εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Βλέπε ότι η χωροθέτηση στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου έχει καταγγελθεί με στοιχεία, ότι θα καταστρέψει την ιχθυόσκαλα της Καβάλας (μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Και πολλά πολλά άλλα ανάλογα παραδείγματα.
Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Δεν έχουμε αποφασίσει τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Όταν γίνεται ολοφάνερο ότι μια μορφή ανάπτυξης δεν ταιριάζει σε ένα τόπο γιατί θα εξαφανίσει τη μόνη ελπίδα των κατοίκων για προκοπή (τουρισμό) ή γιατί θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα (που κι αυτό ακόμη είναι οικονομικά μετρήσιμο), ε τότε πρέπει να κάνουμε πίσω.
Αλλά φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί κριτήριο στο μυαλό τους. Μόνο η τσέπη τους.
Είναι για γέλια να λέμε ότι στα Αγραφα έχει αέρα και δεν έχει σε χίλια δυο άλλα μέρη. Αλλά φαίνεται ότι στα Άγραφα είναι τζάμπα η γη.
Στη Κάρυστο πάντως τρέχουνε. Χτίσανε πλήθος πάρκων πάνω σε γη που τους χάρισε η Μπιρμπίλη και τώρα τρέχουν στα δικαστήρια με τους ντόπιους που ισχυρίζονται ότι η γη είναι δική τους και φυσικά θέλουν νοίκι.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Δευ 02 Δεκ 2013, 11:57

- Παρ' ότι ξεφεύγω κάπως από το θέμα, θα ήθελα να θέσω ένα προβληματισμό για το γενικότερο θέμα της ενέργειας. Υπάρχει παγκοσμίως μια συνεχής αύξηση της ζήτησης για ενέργεια διαχρονικά, έστω με τις όποιες διακυμάνσεις. Ο δυτικός κόσμος κατανάλωνε για δεκαετίες (και συνεχίζει) τεράστιες ποσότητες ενέργειας για βιομηχανία, μεταφορές, εκτεταμένη αυτοκίνηση και οικιακή χρήση (με απειράριθμες συσκευές), σαν να ήταν ένα αγαθό σε απόλυτη αφθονία.
Τώρα που αυτοί συνειδητοποιούν κάπως, ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα, προκύπτουν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών (και δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να τις κατηγορήσει, επειδή προσπαθούν να προσεγγίσουν το επίπεδο ζωής των προηγούμενων). Η χώρα μας ακολουθούσε κατά πόδας το παραπάνω μοντέλο, με κάποια ανακοπή της αύξησης τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης κρίσης.

- Ποια είναι όμως η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα; η καύση υδατανθράκων και ανθράκων (λιγνίτης σε μας) με όλες τις παράπλευρες -καθόλου αμελητέες- συνέπειες μόλυνσης, κλιματικής αλλαγής κλπ; Πριν από χρόνια είχα διαβάσει ένα υπολογισμό που αποδείκνυε ότι ακόμα κι αν όλη η γήινη σφαίρα ήταν πετρέλαιο, αυτό θα τελείωνε σε καμιά τρακοσαριά χρόνια με τον τότε ρυθμό αύξησης της ζήτησης! Άρα πεπερασμένο, ίσως σχετικά σύντομα.
Μήπως η πυρηνική ενέργεια με όλους τους συνεπαγόμενους μεγάλους κινδύνους (βλέπε Τσέρνομπιλ και άλλα παλιότερα, Φουκοσίμα σήμερα, παρ' όλη τη σύγχρονη τεχνολογία); Προσωπικά την απορρίπτω χωρίς πολλή συζήτηση.
Ή μήπως οι πολλά υποσχόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σήμερα καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής ζήτησης; Λέω όμως, ότι όσα φράγματα κι αν κατασκευάσουμε, όσες ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά κι αν αν τοποθετήσουμε, ποτέ δεν θα μπορούμε να καλύψουμε σε μεγάλο ποσοστό την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αφού η απόδοσή τους είναι κυμαινόμενη αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Ίσως ακόμη να υπάρχει σε κάποιους η ελπίδα ότι πιθανά η ανάπτυξη κάποιων εντελώς καινούργιων τεχνολογιών (π.χ. σύντηξη υδρογόνου ή δεν ξέρω τι άλλο) να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα. Πέρα από το γεγονός ότι αυτά κινούνται ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας, δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία η οποία μαζί με τα όποια πλεονεκτήματα συνεπιφέρει πολλά παράπλευρα αρνητικά φαινόμενα όπως π.χ. η ανάπτυξη νέων καταστροφικών όπλων και η παραπέρα επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

- Μάλλον είναι τελικά απαραίτητο να το πάρουμε απόφαση ότι οι φυσικοί πόροι αυτού του πλανήτη δεν είναι απεριόριστοι και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας σύμφωνα μ' αυτό το δεδομένο. Φυσικά οι όροι κάτω από τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, θα εξαρτηθούν από τους κοινωνικούς - οικονομικούς και τελικά πολιτικούς συσχετισμούς σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο.
Τελειώνω μ' ένα γνωστό οικολογικό σύνθημα: "Δεν κληρονομήσαμε αυτό τον πλανήτη από τους πατεράδες μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας"!

Υ.Γ. Σκέφτομαι με θλίψη ότι σε κάποια σχολεία του μέλλοντος τα παιδιά θα μαθαίνουν για την "Εποχή της Ξέφρενης Κατανάλωσης", όπως θα αποκαλούν τους 20ο ίσως και 21ο αιώνες, όπου οι τότε άπληστοι άνθρωποι δεν άφησαν τίποτε για τις επόμενες γενιές.


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γιάννης Τζίμας την Δευ 02 Δεκ 2013, 19:34, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 634
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 02 Δεκ 2013, 14:11

Παρακολουθώ τη συζήτηση και με πιάνουν τα διαόλια μετά από 40 χρόνια στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτες
Δεν θα μπω στην ουσία γιατί είναι πολύπλευρη και σοβαρότατη συζήτηση.
Θα ρίξω το έξεις διαβρωτικό.
Γιατί η εξέλιξη μιας κοινωνίας να μετριέται με πόση ενέργεια καταναλώνει, και όχι πόσο πολιτισμό και γνώση παράγει;
Ήμαστε διατεθειμένοι ως πολίτες να δεχτούμε την ελεγχόμενη κατά άτομο κατανάλωση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων; Υπάρχει θέμα "Δημοκρατίας" αν συμβεί κάτι τέτοιο;
Τι κοινωνία θέλουμε; Κλπ Κλπ.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από pankan » Τρί 03 Δεκ 2013, 07:20

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Παρόλα αυτά η πραγματικότητα στις συνήθειές μας και στη κατανάλωση ενέργειας είναι όπως είναι και δυστυχώς δεν αλλάζει εύκολα.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να σας πω ότι σε μια δημόσια συζήτηση που παρακολούθησα το καλοκαίρι, αναφέρθηκε με στοιχεία, ότι η κατανάλωση του ρεύματος συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο λόγω της κρίσης. Είναι μάλλον παγκόσμια τάση.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συνεχιστεί αυτή η τάση με τη βελτίωση των συνηθειών μας και των συσκευών αλλά και να παράγουμε το ρεύμα από καθαρές πηγές ενέργειας. Και λέω καθαρές και όχι ανανεώσιμες, γιατί σαφώς δεν ταυτίζονται οι δύο έννοιες.

Άβαταρ μέλους
lekat
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 15:29
Τοποθεσία: Ταύρος
Επικοινωνία:

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από lekat » Σάβ 07 Δεκ 2013, 00:46

για να ξέρουμε που θα συναντήσουμε τις επόμενες ανεμογενήτριες
αντιγράφω:

«Τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία επτά μεγάλων Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 204,2 MW υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Η κατασκευή των έργων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περίπου 245 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 472 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν της 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Ειδικότερα, οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων, αφορούν έργα ισχύος:

- 30,6 MW στον δήμο Πάτρας της ΘΕΜΕΛΗ ΑΤΕ,
- 39 ΜW στον δήμο Ερυμάνθου, της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΠΕ»,
- 39,95 ΜW στο Αμύνταιο της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΛΛΑΣ Α. Ε.»
- 12 ΜW στο δήμο Βοϊου της εταιρείας «VOLTERRA Α. Ε»
- 24,65 ΜW στο δήμο Πύλη από την «ΑΝΕΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α. Ε. Ε.»
- 26 ΜW στο δήμο Γρεβενών από την «ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ RENWIND A. E.»
- 32 ΜW στο δήμο Γρεβενών από την «ΑΝΕΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α. Ε. Ε.»


Οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας ακολουθούσαν µια ραγδαία αναπτυσσόµενη πορεία τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν ανεστάλη στα χρόνια της ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ήταν έτος ρεκόρ για την αιολική ενέργεια και το 2012 για τα φωτοβολταϊκά. Συνολικά, από την αρχή του 2011 έως και το τέλος του 2012, είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα επενδύσεις περίπου 3 δις ευρώ.

Παράλληλα, η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα έχει δηµιουργήσει περισσότερες θέσεις ανά εγκατεστηµένο MW σε σχέση µε τις σύγχρονες µονάδες φυσικού αερίου» (στο Βήμα online)

GLA
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Τετ 03 Οκτ 2012, 08:26
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Δημοσίευση από GLA » Σάβ 07 Δεκ 2013, 01:24

Για μένα, το χειρότερο δεν είναι οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες, αλλά οι δρόμοι και τα πλατώματα που ανοίγονται στα βουνά για να εγκατασταθούν.
Για να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες, χρειάζονται μεγάλα φορτηγά και επομένως οι δρόμοι που ανοίγονται έχουν διπλάσιο πλάτος από αντίστοιχους δασικούς. Επίσης οι δρόμοι πρέπει να έχουν μικρή κλίση, επομένως έχουν και μεγαλύτερο μήκος και περισσότερους ελιγμούς από αντίστοιχους δασικούς.

Κάποτε μπορεί να βγουν οι ανεμογεννήτριες, οι ζημιά όμως από τις χωματουργικές εργασίες είναι μη αναστρέψιμη, θα μείνει για πάντα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”