Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Δημοσίευση από pankan » Πέμ 19 Σεπ 2013, 12:52

Είμαι τόσο απογοητευμένος από αυτά που γίνονται στη πατρίδα μας που δεν αλλάζω ούτε καν τον τίτλο της Καθημερινής. Όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, τα τουριστικά χωριά είναι το λιγότερο. Καταργείται οποιαδήποτε προστασία στις χορτολιβαδικές εκτάσεις και στα δάση θα επιτρέπεται να κτιστούν από νεροτσουλήθρες, γήπεδα γκολφ και τελεφερίκ μέχρι σφαγεία και χωματερές.

Αντιγράφω από εδώ

Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε, χθες, το σχέδιο νόμου, που επιτρέπει πλήθος νέων δραστηριοτήτων.

Την ανέγερση τουριστικών χωριών μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, πρόκειται να επιτρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις, προσθέτοντας βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπάζων, μέχρι και υδατοδρόμια.

Το σχέδιο νόμου «Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» δόθηκε χθες από το υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση για οκτώ ημέρες. Εκτός από την κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα 19 εκατ. στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων (βλ. «Κ» 17.9.13), το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος νέων διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες:

• Διευρύνεται η δυνατότητα που δόθηκε το 2011 για οικοδόμηση ποσοστού έως 10% μιας δασικής έκτασης, για τη δημιουργία συμπληρωματικών σε μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαταστάσεων. Πλέον επιτρέπεται (και στα δημόσια και στα ιδιωτικά δάση) η ανέγερση «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας κ.λπ. H οικοδόμηση τουριστικών χωριών επιτρέπεται και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός αν απαγορεύεται από τα σχέδια διαχείρισής τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, επιτρέπεται με την εκπόνηση μελέτης. Τέλος, επιτρέπεται η δημιουργία μέσα σε δάση τελεφερίκ και παρεμφερών υποδομών.

• Μέχρι σήμερα, η εταιρεία που εκμεταλλευόταν μια δασική περιοχή για εξόρυξη έπρεπε να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ίσο με την επιφάνεια που εκμεταλλευόταν. Πλέον, το υπουργείο προτείνει το αντάλλαγμα να αφορά την επέμβαση μόνο στην επιφάνεια του εδάφους, διευκολύνοντας οικονομικά τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις.

• Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επιτρέπεται όμως η συγκέντρωση πλήθους «ανεπιθύμητων» χρήσεων, όπως συστήματα ανακύκλωσης μπάζων, κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, ακόμα και οι σκαπτικές εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού.

• Καταργούνται, ως μη αποτελεσματικές, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δασικών αμφισβητήσεων.

• Απαλείφονται οι Κυκλάδες από τις περιοχές στις οποίες δεν ίσχυε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (όπως υπέδειξε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου).

• Δίνεται η δυνατότητα άρσης μιας αναδάσωσης, όταν κριθεί ότι ο σκοπός της έχει επιτευχθεί, προκειμένου η δασική έκταση να μπορεί να «αξιοποιηθεί».

• Καθιερώνεται μια προσωρινή διαδικασία για την επίλυση διαφορών και αμφισβητήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

• Δεν θα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες οι δασικές περιοχές για τις οποίες είχε δοθεί έγκριση επέμβασης πριν καούν από πυρκαγιά. Ετσι θα τερματιστεί ένας συνηθισμένος τρόπος «μπλοκαρίσματος» ενός έργου σε δασική περιοχή.

• Με μια μάλλον ατυχή ρύθμιση, το υπουργείο «κλείνει το μάτι» σε πολίτες που έλαβαν ως κληροτεμάχια ακίνητα δασικού χαρακτήρα μετά το 1975 και δεν μπορούσαν να τα οικοδομήσουν. Οπως αναφέρεται, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εφόσον δεν καλύπτονται από δασική βλάστηση... κατά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή το νωρίτερο σε ένα μήνα από σήμερα.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 19 Σεπ 2013, 14:20

Καλά το άκουσα εχθές στους "φίλους του περιβάλλοντος" στον ΣΚΑΪ κι έμεινα με ανοιχτό το στόμα.
Καταργείτε κάθε έννοια προστασίας των δασών και γενικά του περιβάλλοντος, από οποιονδήποτε θέλει να "επενδύσει¨ εκεί.
Είναι απίστευτο κάθε μέρα μας επιφυλλάσουν μια έκπληξη οι κυβερνώντες μας !!!!!

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 634
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 19 Σεπ 2013, 16:44

yannisdelta έγραψε:Καλά το άκουσα εχθές στους "φίλους του περιβάλλοντος" στον ΣΚΑΪ κι έμεινα με ανοιχτό το στόμα.
Καταργείτε κάθε έννοια προστασίας των δασών και γενικά του περιβάλλοντος, από οποιονδήποτε θέλει να "επενδύσει¨ εκεί.
Είναι απίστευτο κάθε μέρα μας επιφυλλάσουν μια έκπληξη οι κυβερνώντες μας !!!!!
Καλά να πάθεις Γιάννη αφού ξύνεσαι στο ΣΚΑΙ. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που αντιστέκεται .

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”