Όχι φράγμα στον Αώο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από pankan » Δευ 29 Οκτ 2012, 09:32

Ανοίγω αυτό το θέμα για να υπάρχει μια ενημέρωση σχετικά με το φράγμα που σχδιάζεται να κτιστεί στον Αώο, κοντά στα Σμιξώματα, λίγο πιο πάνω από τη Βοβούσα.
Το φράγμα αυτό θα πνίξει μέρος της Βάλια Κάλντα (Αρκουδόρεμα) και θα μετατρέψει τον Αώο σε ξεροπόταμο. Το φράγμα, η λίμνη και μαζί οι δρόμοι που θα ανοιχτούν στη περιοχή, θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το πιθανά πιο άγριο μέρος της Ελλάδας.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αντδρούν στη καταστροφή του τόπου τους.
Πολλές πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στο blog "ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΒΟΥΣΑΣ".
Πρόσφατα άνοιξε και το blog "Protect Aoos - Κίνηση για τη προστασία του Αώου"

Και μη ξεχάσετε να υπογράψετε κι εσείς κατά της ανέγερσης του φράγματος. Υπογράφουμε εδώ.
Πέιτε το και στους φίλους σας γιατί η συλλογή υπογραφών έχει κολλήσει.
Συνημμένα
Aoos bunner.jpg

jtj
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 26 Οκτ 2012, 00:40
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από jtj » Δευ 29 Οκτ 2012, 10:05

απο εγκυρες πληροφοριες ενημερωθηκα πως το σχεδιο εχει εγκαταληφθει. βεβαια δεν πρεπει να εφησυχαζουμε γιατι αυτα τα βοδια που το σκεφτηκαν μπορει να επιστρεψουν

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Δευ 29 Οκτ 2012, 17:32

Φωτογραφία από τη Βωβούσα, παρμένη από το facebook του καταφυγίου της Βωβούσας. https://www.facebook.com/kvaliacalda
Εικόνα
Κάτι μέρες σαν τη σημερινή θα μέτρησαν την ροή του ποταμού οι μελετητές των εργολάβων για την κατασκευή του φράγματος και την έβγαλαν τόσο μεγάλη.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από pankan » Δευ 29 Οκτ 2012, 17:49

thanasis daskaloudis έγραψε:Κάτι μέρες σαν τη σημερινή θα μέτρησαν την ροή του ποταμού οι μελετητές των εργολάβων για την κατασκευή του φράγματος και την έβγαλαν τόσο μεγάλη.
Όχι Θανάση δεν τη μέτρησαν κάτι τέτοιες μέρες.
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η παροχή που αναφέρεται είναι η παροχή στις εκβολές του ποταμού. Αφού με τον Αώο έχουν ενωθεί ο Βοιδομάτης, ο Σαραντάπορος και άλλα 3-4 ακόμια ποτάμια της Αλβανίας ανάλογου μεγέθους.
Στη πράξη, στα Σμιξώματα σχεδιάζουν να πάρουν το σύνολο του νερού του ποταμού, και ίσως να μη φτάνει κιόλας την ποσότητα που υπολογίζουν.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Δευ 29 Οκτ 2012, 18:11

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η παροχή που αναφέρεται είναι η παροχή στις εκβολές του ποταμού.
Το ξέρω Παναγιώτη, την έχω ψάξει και εγώ λίγο την υπόθεση. Απλά ειρωνεύομαι.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Πέμ 01 Νοέμ 2012, 09:45

Θ' αναφέρω λίγα πράγματα που τυχαίνει να γνωρίζω για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης:

- Γύρω στά τέλη της δεκαετίας του '80 κατασκευάστηκε το έργο των πηγών του Αώου που στέρησε οριστικά τον ποταμό από το νερό των πηγών του. Απέμεινε μόνο η παροχή του Αρκουδορέματος δηλαδή λιγότερο από τη μισή της αρχικής (το νερό της τεχνητής λίμνης αφού περάσει από το εργοστάσιο παραγωγής, καταλήγει τελικά στον Άραχθο). Το έργο αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις κυρίως στη θιγόμενη περιοχή της Κόνιτσας, ωστόσο προχώρησε και ολοκληρώθηκε.

- Ακολούθως η ΔΕΗ επανειλημμένα επεχείρησε να πάρει να νερά του Αρκουδορέματος (με νέα τεχνητή λίμνη) για να ενισχύσει τον ταμιευτήρα των πηγών του Αώου (φαίνεται ότι ο σχεδιασμός τους ήταν λανθασμένος και το έργο δεν απέδιδε τα αναμενόμενα ανάλογα με το κόστος του*). Παρά τα φτιασιδωμένα επιχειρήματα και τους έωλους υπολογισμούς της ΔΕΗ που "αποδείκνυαν" την "αναγκαιότητα" και τις "ασήμαντες επιπτώσεις" του έργου, αυτό πάντοτε σκόνταφτε στη σθεναρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και στην τεκμηριωμένη αντίθεση των επιστημονικών φορέων.

- Σήμερα όμως στην καρδιά της δίνης της οικονομικής καταστροφής που βιώνουμε, το καταδικασμένο έργο - βαμπίρ νεκρανασταίνεται με τη σύμπραξη ΔΕΗ και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Χρησιμοποιείται ένα απίθανο επιχείρημα: "κάθε χρόνο χάνονται στην Αδριατική 2 δις κυβικά μέτρα νερού από τον Αώο, ενώ το έργο θα αποσπάσει μόνο το 4% έως 6% αυτής της ποσότητας δηλαδή 70 εκατομμύρια κυβικά". Ας παραβλέψουμε το "λαθάκι" στον πολλαπλασιασμό (0,04 έως 0,06 επί 2 δισεκατομμύρια μας κάνει 80 έως 120 εκατομμύρια κυβικά κι όχι 70) κι ας πάμε στη μεγάλη χοντράδα: οι άθλιοι απατεώνες μετράνε την ετήσια παροχή του Αώου όχι στη θέση που θέλουν το έργο αλλά στις εκβολές του! δηλαδή όταν έχει πλέον ενωθεί με το Βοϊδομάτη, το Σαραντάπορο και κάμποσα ακόμη ανάλογα ποτάμια στο Αλβανικό έδαφος!

- Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι θέλουν ΟΛΟ το Αρκουδόρεμα, το οποίο με τίποτε δεν ξεπερνάει σε ετήσια παροχή την ποσότητα που ζητάνε, δηλαδή 80-120 εκατ. κυβικά μέτρα, μάλλον κοντά στα 70 εκατ. κυβικά πρέπει να είναι. Αρα λοιπόν ο Αώος ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει από πριν τη Βωβούσα μέχρι βαθιά στον κάμπο της Κόνιτσας κι από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης θα επέλθει ασύλληπτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου που ξέρουμε, από κοντά στη Βωβούσα μέχρι βαθιά στο Αρκουδόρεμα.

- Σύσσωμοι οι Δήμοι και οι κοινωνίες Ζαγορίου και Κόνιτσας αντιτάσσονται στην επιχειρούμενη εκτροπή - κλοπή του πολύτιμου νερού και στην υποβάθμιση των περιοχών τους. Εμείς σαν ορειβάτες το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπαρασταθούμε με την υπογραφή μας.

* Συγγνώμη αν κουράσω με τους αριθμούς: υπολογίζεται ετήσια συγκέντρωση νερού στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου 100 εκατ. κ.μ. Οι τουρμπίνες του εργοστασίου παραγωγής σε πλήρη ισχύ (240 MW) απαιτούν 20 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο (στοιχεία της ΔΕΗ). Με απλή αριθμητική προκύπτει ότι το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει κατά μέσον όρο για 3,8 ώρες την ημέρα. Αν λάβουμε υπ' όψη την αυξανόμενη ανομβρία και τις απώλειες λόγω εξάτμισης και διαρροών είναι ζήτημα αν λειτουργεί για 2,5-3 ώρες την ημέρα!


_____________________________________
Wissen Macht Frei - Η Γνώση Απελευθερώνει

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Φράγμα ... στη νέα φραγματοποίηση του Αώου!

Δημοσίευση από pankan » Παρ 23 Νοέμ 2012, 09:34

Παρά τα όσα λέγονται, ότι τελικά το φράγμα δεν θα γίνει, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτοί που ονειρεύονται φράγματα στη Βάλια Κάλντα δεν κάνουν πίσω. Οπότε και οι κάτοικοι της περιοχής και οι φίλοι του Αώου και της Βάλια Κάλντα, δεν εφησυχάζουν.
Υπάρχει μια κινητικότητα σε όλη τη περιοχή από τη Βοβούσα μέχρι τη Κόνιτσα και το καλό είναι ότι δίπλα στις πρωτοβουλίες των πολιτών βρίσκονται και οι τοπικοί δήμοι.
Η Κίνηση για τη προστασία του Αώου άνοιξε λογαριασμό στο facebook.
Πληροφορίες για το πως πάει το πράγμα μπορείτε να βρίσκετε στο "Καφενείο της Βοβούσας" .
Από εκεί ξεχωρίζω ένα κείμενο του Βοβουσιώτη γιατρού Χρόνη Δρούγια, και το αντιγράφω αυτούσιο.

Φράγμα ... στη νέα φραγματοποίηση του Αώου!
Σε μια σκοτεινή περίοδο κοινωνικού ευτελισμού και πολιτικής αστάθειας, με τα αντανακλαστικά της λαϊκής αντίδρασης ληθαργικά, τίθεται και πάλι το θέμα δημιουργίας φράγματος στον Αώο στην περιοχή ύπερθεν της Βωβούσας .

Κόντρα στην συντριπτική άρνηση φορέων και πολιτών, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει τόλμη να άρει για πάντα από τους σχεδιασμούς του ένα έργο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ήδη προσβεβλημένο οικοσύστημα της Βόρειας Πίνδου.

Η οροσειρά στο σύνολο της τείνει να "στραγγιστεί" από έργα αμφίβολης αποδοτικότητας, τεράστιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αντίθετα με την βούληση τοπικών φορέων, νομικά δε επιλήψιμα έως παράνομα.

Εκτροπή Αχελώου, φράγματα Αράχθου, φράγμα πηγών Αώου και εκτροπή πλέον του Αώου.

Άτομα εφήμερα ως πολιτικές και ως φυσικές παρουσίες, χωρίς ηθικές αναστολές βασιζόμενοι σε σαθρές νομοθεσίες και καλυπτόμενα από ομίχλη πολιτικών συγκαιριών προσπαθούν να επιφέρουν καταστροφές ανεπανόρθωτες με επιπτώσεις ανεξίτηλες στο βωμό της ματαιοδοξίας και των συμφερόντων.

Η φραγματοποίηση των εκβολών της Βάλια Κάλντα,. που αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο ελληνικό δρυμό, θα ανοίξει την κερκόπορτα και για άλλα έργα, που στο μέλλον η Ιστορία θα καταγράψει σαν καταστροφές ,οι δε υπαίτιοί των , θα μείνουν στη χλεύη της ιστορικής τους ανυπαρξίας.

Δεν ζητάμε απλά να πάψει να υφίσταται το σχέδιο του φράγματος της Βωβούσας αλλά να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και η νομική συνέπεια του ήδη υπάρχοντος φράγματος των Πηγών Αώου.

Οι επιπτώσεις του ανωτέρω φράγματος δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να τεκμηριωθούν, αφού η απλή παρατήρηση του όγκου υδάτων του Αώου, ιδίως το καλοκαίρι, (που για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του φράγματος δεν ενώθηκε στον κάμπο της Κόνιτσας με τον Βοϊδομάτη ), της υδροπανίδας, της εναπόθεσης ιλύος και του φυτικού ευτροφισμού στον άλλοτε πετρώδη πυθμένα του ποταμού τις καθιστά εύκολα αντιληπτές.

Οι πληθυσμοί της πέστροφας και του νημάχειλου του ποτάμιου, (μπριάνι), φθίνουν συνεχώς. Το ογκωδέστερο ψάρι του ποταμού, το <<συρτάρι>>, είδος προσομοιάζον με τον κέφαλο έχει εξαφανιστεί .Η καραβίδα, είδος μέχρι πρόσφατα όχι συχνό στον Αώο, έχει αυξηθεί. Η πτώση της ροής ελαττώθηκε και η στασιμότητα των υδάτων αυξάνει την θερμοκρασία του ποταμού και μειώνει τον αερισμό και την οξυγόνωση των υδάτων. Ο πυθμένας καλύπτεται πια από λάσπη και εμφανίζει ευτροφισμό.

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε τυπικά και γρήγορα και ήταν μεθύστερη των έργων του φράγματος πηγών Αώου, στερείται δε επιστημονικής εγκυρότητας. Από την άλλη το Ίδρυμα Γουλανδρή εκπόνησε μελέτη που ζητά μέρος του υδάτινου όγκου του φράγματος να επιστρέψει στη φυσική του ροή.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει θράσος περισσό για να συζητιέται νέα εκτροπή. Όσον αφορά τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας πρόκειται για απάτη, αφού συνεχίζει να υφίσταται η διακοπή της φυσικής συνέχειας των νερών της λίμνης στην περιοχή Περάματος- Στρουνίου (Αμφιθέας), όταν δεν υπάρχουν ταμιευτήρες νερού στο λεκανοπέδιο, όταν δεν προστατεύονται και οικοπεδοποιούνται τα δορυφόρα λιμναία συστήματα στο λεκανοπέδιο, (Μπιζάνι, Μπάφρα, Λαψίστα κ.λ.π) και δεν καθαρίζεται ο πυθμένας της. Για την βιωσιμότητα και την αναβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας ας εφαρμοστούν οι μελέτες των ειδικών και ας μην καταφεύγουν σε έργα εντυπωσιασμού και αισχροκέρδειας.

Η φύση απαιτεί τον σεβασμό μας και στην Παμβώτιδα που συνεχώς συρρικνώνεται και στη Βόρεια Πίνδο που απειλείται με φράγματα. Ας ξεχάσουν λοιπόν τη νέα φραγματοποίηση στον Αώο και σταδιακά να ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής, που απαιτεί επιστροφή τουλάχιστον μέρους των υδάτων του φράγματος των πηγών του στη φυσική των ροή.

Χρόνης Δρούγιας
(γιατρός)

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Όχι φράγμα στον Αώο

Δημοσίευση από pankan » Παρ 08 Μαρ 2013, 16:55

Αύριο Σάββατο 9-3-2013 στις 12 το μεσημέρι, η κίνηση πολιτών για την προστασία του Αώου οργανώνει μια συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Όσοι είστε κοντά να πάτε.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Ημερίδα για τον Αώο στη Βοβούσα!

Δημοσίευση από pankan » Τετ 12 Ιουν 2013, 09:27

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”