Ντροπή στους Βλάχους - καλύβα Χριστάκη και δρόμος στον Όλυμπ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan

Ντροπή στους Βλάχους - καλύβα Χριστάκη και δρόμος στον Όλυμπ

Δημοσίευση από pankan » Σάβ 20 Ιούλ 2013, 11:29

Όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με τον άγνωστο και μάλλον ψευδεπίγραφο Ορειβατικό Σύλλογος Καλυβίων Κοκκινοπλού Ελασσόνας (; ) οργανώνουν ανάβαση στον Όλυμπο από τον απαράδεκτο δρόμο-πληγή στο βουνό που ανοίχτηκε παράνομα και καταλήγει στο αυθαίρετο κτίσμα στη περιοχή Μεγάλη Γούρνα όπου βρίσκεται η καλύβα Χριστάκη και το γνωστό αυθαίρετο που έκτισαν κάτοικοί του Κοκκινοπλού δίπλα της. Έχω καιρό να πάω και διαβάζω μάλιστα ότι μέρος του δρόμου αυτού ασφαλτοστρώθηκε.
Ο μόνος στόχος που εξυπηρετεί μια τέτοια εκδήλωση είναι να καλύψει τα αίσχη, τις παρανομίες και τη βαρβαρότητα κακού ιδιοκτήτη, με την οποία συμπεριφέρθηκαν κάποιοι κάτοικοι του Κοκκινοπλού στο πιο εμβληματικό βουνό της πατρίδας μας, τον Όλυμπο.
Αδιαφορώντας για καταδικαστικές αποφάσεις που απαιτούν τη κατεδάφιση του αυθαίρετου στη καρδιά του βουνού στο οροπέδιο Μεγάλη Γούρνα (Ισιώματα το λέει η πρόσκληση), δεν διστάζουν να φτιάξουν και ψευδεπίγραφους, τάχα ορειβατικούς, συλλόγους και να εμπλέξουν την Ομοσπονδία των Βλάχων στη προσπάθειά τους για de facto νομιμοποίησης μιας απίστευτης βαρβαρότητας.
Μιας βαρβαρότητας που ξεπερνάει κατά πολύ την απλή (για την πατρίδα μας) παρανομία ανοίγματος χωρίς άδεια ενός δρόμου και κτισίματος ενός αυθαίρετου.
Κάπου πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή. Κι όταν όλα αυτά γίνονται στον Όλυμπο νομίζω ότι αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

ΝΤΡΟΠΗ λοιπόν στους Βλάχους που αντί να επιλέξουν για μια τέτοια δράση τα βουνά των προγόνων τους στη Βόρεια Πίνδο, επέλεξαν να ταυτιστούν με παρανομίες, με καταπατητές και καταστροφείς της φύσης της πατρίδας μας.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Re: Ντροπή στους Βλάχους - Καλύβα και δρόμος στο Χρηστάκη

Δημοσίευση από niki_kar » Σάβ 20 Ιούλ 2013, 11:35

Εμ, φέτος έχει την τιμητική του ο Όλυμπος!
Μου αρέσει που ονομάζουν την εκδήλωση "περιβαλλοντική" κιόλας...

spyroseva

Re: Ντροπή στους Βλάχους - καλύβα Χριστάκη και δρόμος στον Ό

Δημοσίευση από spyroseva » Κυρ 21 Ιούλ 2013, 18:43

Δεν είναι καινούργια η άσφαλτος,μετά το χωριό μέχρι τον ταμιευτήρα νερού είναι όλη κι'όλη.
Αλλά η περιγραφή της διαδρομής που παραθέτει ο πανκαν έχει πλάκα . . .
Ας σοβαρευτούμε όμως.
Το καταφύγιο καλώς κακώς έγινε.Σε κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσουμε και μεις,οι ίδιοι . . .
Ο δρόμος μετά το τελευταίο μαντρί,την τελευταία λούτσα θέλει ΜΠΟΥ ΡΛΟ ΤΟ!!!
Να μην έχει πρόβλημα και ο γελαδάρης.
Τέλος,ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει διαφορετικά μόνο με το κακό.
Όποιος θέλει, το σακίδιο στην πλάτη και καλή βόλτα να΄χει . . .
Όλα τα άλλα τ'ακούω βερεσέ . . .
Οι βλάχοι να κάνουν την εκδήλωση τους στα μητροπολιτικά βουνά τους,γιατί έτσι ξύνουν πληγές.

Άβαταρ μέλους
pankan

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 21 Ιούλ 2013, 19:40

Το αυθαίρετο την εποχή που χρειάζεται είναι θαμένο κάτω από μέτρα χιόνι.
Το αυθαίρετο αυτοί που το έφτιαξαν δεν το έφτιαξαν για τους ορειβάτες. Για κυνηγούς και για τζιπάδες το έφτιαξαν. Μη τους υποτιμάς. Ξέρουν κάλύτερα από σένα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα. Ντόπιοι είναι και η καλύβα είναι πολλά χρόνια εκεί δίπλα. Ξέρουν ότι θάβεται.
Πάντως λυπάμαι που η περιγραφή μου σε διασκέδασε γιατί δεν είχα αυτή τη πρόθεση. Ήμουν μάλλον σοβαρός και πολύ θυμωμένος όταν την έγραφα.
Κι αυτό το "καλώς κακώς" δεν το καταλαβαίνω. Για το αυθαίρετο (που πολύ κακώς κάνεις και το αποκαλείς καταφύγιο) υπάρχει απόφαση κατεδάφισης και αν υπήρχε σοβαρή συλλογική εκπροσώπηση του ορειβατικού κόσμου, τώρα δεν θα υπήρχε πέτρα όρθια και οι υπεύθυνοι θα είχαν λογοδοτήσει.
Αν υπήρχε που δεν υπάρχει. Είναι κι αυτό μια ακόμη απόδειξη της ανυπαρξίας των συλλογικών ορειβατικών οργάνων.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Τρί 06 Αύγ 2013, 10:51

Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα της αντίληψης "ότι θέλουμε κάνουμε" που ταλαιπωρεί τη χώρα μας διαχρονικά. Εκλεγμένοι "άρχοντες" της αυτοδιοίκησης, τοπικοί "παράγοντες" κι όπως πάντα διάφοροι αφελείς με "καλές" προθέσεις κόπτονται για την "ανάπτυξη". Δηλαδή μια χυδαία καταναλωτική νοοτροπία του στυλ "ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει... κλπ". Δε σέβονται τίποτε, το έχω δει με τα μάτια μου σε πολλά σημεία του κακοποιημένου περιβάλλοντός μας.
Πως θα τους σταματήσουμε;.. που είναι οι φορείς μας, ειδικά που σήμερα όλα επιτρέπονται με fastrack διαδικασίες; Πάντως γνωρίζω ότι στην Πιερία έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη και δραστήρια περιβαλλοντική κίνηση με τίτλο "Ο Τόπος μου" (http://www.otoposmou.gr/), από τη μεριά της Λάρισας όμως ...ξηρασία.
Καταλήγω να πω (και το λέω με μεγάλη στενοχώρια) ότι ίσως μόνο η έλλειψη επαρκών πιστώσεων -λόγω της φτώχειας μας- αποτρέψει τα επόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα, δεν αποκλείεται όμως και να τα επισπεύσει στη σπασμωδική προσπάθεια για την όποια "ανάπτυξη".
Τέλος λυπούμαι γιατί όπως αντιλήφθηκα στην επίσκεψή μου στον Όλυμπο το περασμένο Σ/Κ αρκετοί "δικοί μας" χρησιμοποιούν αυτό το δρόμο και το αυθαίρετο κτίσμα στο τέλος του.

Υ.Γ. Θα περίμενε κανείς κάποια μεγαλύτερη ευαισθησία για τα βουνά από τους απογόνους των κατ' εξοχήν ορεσίβιων βλάχων, όχι όμως κι από τον ορειβατικό σύλλογο - σφραγίδα Καλυβίων Κοκκινοπλού.

kos_gia

Δημοσίευση από kos_gia » Παρ 09 Αύγ 2013, 12:59

ντροπή στην συγκεκριμένη ομοσπονδία και όχι σε όλους τους βλάχους (δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις)
αλλα πάνω απ'ολα ντροπή στον επος φυλής που έβαλε στο πρόγραμμα του ανάβαση με 4χ4 στη μεγάλη γούρνα και απόεκεί ανάβαση στον όλυμπο http://www.eposfilis.gr/component/optio ... ew,detail/

από τον πρόγραμμα του επος
Γ’ Ομάδα: Μεταφορά με το πούλμαν από τον Κοκκινοπλό στο χωριό Καλύβες. Επιβίβαση σε αγροτικά 4Χ4 και μεταφορά από χωματόδρομο στη θέση Μεγάλη Γούρνα – Καλύβα Χριστάκη (2.400 μ.). Ομαλή και εύκολη ανάβαση από καλογραμμένο μονοπάτι μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών, με προαιρετική ανάβαση στο Σκολιό (2.905 μ.) ή παράκαμψή του, συνεχίζοντας στα Ζωνάρια, περνώντας κάτω από τη μεγαλόπρεπη Στεφάνη (θρόνος του Δία), άφιξη στο οροπέδιο. Ω.Π.: 2-2.30, Υ.Δ.:+-505 μ., Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ε.Ο.Ο.Α., προαιρετική ανάβαση στον Προφήτη Ηλία ή στο Μύτικα και διανυκτέρευση στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» ή σε σκηνές.

vasilis

Δημοσίευση από vasilis » Παρ 09 Αύγ 2013, 13:54

Εννοείται οτι χρησιμοποιείται κατά κόρον ο συγκεκριμένος δρόμος από τους ορειβάτες για την πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις ψηλές κορυφές και το οροπέδιο!!
Επίσης εκτός από τους πεζοπόρους την συγκεκριμένη διαδρομή προτιμούν κι αρκετοί αναρριχητές που κουβαλούν σχετικά εύκολα τον βαρύ εξοπλισμό μέχρι το οροπέδιο!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”