OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Συζήτηση για την χαρτογραφία στην Ελλάδα και τα Ελληνικά βουνά
peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 12 Οκτ 2010, 16:45

Όπως ίσως θα γνωρίζεται το OpenStreetMap (http://www.openstreetmap.org) είναι ένα προτζεκτ για την δημιουργία ενός παγκόσμιου ελεύθερου ηλεκτρονικού χάρτη όπου δημιουργοί είναι χρήστες από όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με το Google maps όλα τα διανυσματικά δεδομένα παρέχονται ελεύθερα στους χρήστες. Κατά την ταπεινή μου άποψη η σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστια. Για την Ελλάδα, πέρα των μεγάλων πόλεων η κάλυψη είναι μάλλον πενιχρή και ακόμη περισσότερο για τα Ελληνικά βουνά. Στον Όλυμπο για παράδειγμα υπήρχε περασμένο μόνο το μονοπάτι Λιτόχωρο - Πριόνια - Ζολώτας - Σκολιό. Προτείνω λοιπόν την κινητοποίηση του φόρουμ για την συμπλήρωση του κενού τουλάχιστον των δημοφιλέσετρων βουνών.

Η ιδιαιτερότητα του OpenStreetMap είναι ότι τα δεδομένα που ανεβάζονται δεν θα πρέπει να καλύπτονται από κάποια άδεια δεδομένων. Το να κάνεις πατιτούρα για παράδειγμα ένα μονοπάτι ή δρόμο από εμπορικό χάρτη (η ακόμη και από χάρτη Google) παραβιάζει το copyright του χάρτη. Για αυτό προτείνω δύο πηγές δεδομένων.

1. Tracks απο Hellaspath ή άλλα ελεύθερα διαθέσιμα για τα μονοπάτια.
2. Για δρόμους μπορούμε να έχουμε ανοικτό το GPS κατά την πρόσβαση.
3. Υπηρεσία αεροφωτογραφιών της Κτηματολογίου Α.Ε.

Σχετικά με το τελευταίο (δείτε και http://geodata.gov.gr/geodata/index.php ... &Itemid=10) έφτιαξα μια απλή εφαρμογή για να τραβάει τα δεδομένα στο http://vision.iti.gr/sotiris/routes/index.php?page=map. Επιλέξτε (πατώντας τον μπλέ σταυρό πάνω δεξιά) το επίπεδο "ktimatologio". Στην συνέχεια πατώντας "εισαγωγή ίχνους" μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα ίχνος και στην συνέχεια πατώντας "εξαγωγή" παίρνεται το ίχνος σε μορφή GPX.

Το ανέβασμα στο OpenStreetMap γίνεται με διάφορους τρόπους. Ο απλούστερος είναι απο το PC μας με χρήση της εφαρμογής JOSM. Για οδηγίες δείτε http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM.

Αυτά για την ώρα.

Υ.Γ. Έχω είδη ξεκινήσει τον Όλυμπο (Βόρεια και Ανατολικά). Αν ζουμάρεται στην περιοχή θα δείτε ότι υπάρχουν ατέλειες επειδή οι servers δημιουργούν τα πλακίδια με κάποια καθυστέρηση.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από pankan » Παρ 15 Οκτ 2010, 16:12

Ενδιαφέρον. Το είχα δει παλιά. Το σπίτι μου πάντως το έχει λάθος. Έχει ένα ανύπαρκτο δρόμο να διασχίζει το σαλόνι.
Τα αρχεία του hellaspath είναι ελεύθερα για χρήση από τον καθένα. Και όπως θα δεις σε κάποιους χάρτες της Ανάβασης, έχει γίνει χρήση τους.
Θα ήταν ενδιαφέρον να βάλουν το Hellaspath στους contributors και δεν το θεωρώ απίθανο να το κάνουν. Εδώ έχουν βάλει μια εταιρεία courier http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Partners.
Και αντίστοιχα νομίζω ότι θα ήταν καλό για το Hellaspath να δηλώνει συμμέτοχο σε μια τέτοια προσπάθεια. Σας θυμίζω ότι ο Διομήδης Σπινέλλης που είναι Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι υπέρμαχος του ανοικτού λογισμικού και έχει συνεισφέρει παλιά και στο Hellaspath με μια διαδρομή στην Οίτη αν θυμάμαι καλά, ίσως και αλλού.
Χρειάζεται βέβαια να κάτσει κάποιος να κοιτάξει αυτά που γράφουν σχετικά με το copyright, που με μια ματιά δεν μου μοιάζουν απλές τυπικότητες. Και να βρεθεί φυσικά αυτός που θα κάνει τη δουλειά.
Συνημμένα
swsto-google.JPG
lathos-openstreet.JPG

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Σάβ 16 Οκτ 2010, 14:44

Εντωμεταξύ επικοινώνισα με το geodata.gov.gr σχετικά με τα δεδομένα του Κτηματολογίου και μου απάντησαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία από τον Αυγουστο με το Κτηματολόγιο για την άδεια χρήσης των αεροφωτογραφιών που δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη, ώστε να αρχίσει η χαρτόγρηφηση (trace) στο OpenStreetMap.

Σχετικά με το σπίτι σου που ανέφερες μπορείς να μπείς και να διορθώσεις το σφάλμα. Η ποιότητα εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Το copyright είναι φυσικά πρόβλημα αφού εφόσων ανέβουν τα δεδομένα στο OpenStreetMap μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εμπορικούς σκοπούς (αρκεί να ανέφερεται η πηγή). Τυπικά απαγορεύεται ακόμη και να δημοσιοποίησεις για παράδειγμα τοπονύμια που έχεις δείς σε χάρτες της Ανάβασης και τέτοια υποθέτω μπορεί να υπάρχουν αρκετά στο Hellaspath.

Πιστεύω ότι το εύρος της δουλειάς δεν είναι τόσο μεγάλο. Για όλη την Ελλάδα, με τα κατάλληλα δεδομένα θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα χρόνο από 10 άτομα στον ελεύθερο χρόνο τους. Για τα βουνά (αυτά που έχουμε δεδομένα) σε πολλή λιγότερο χρόνο.
Μου πήρε 2-3 ώρες ο Όλυμπος με 19 διαδρομές.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από nkroup » Παρ 22 Οκτ 2010, 09:47

Από την πλευρά μου βλέπω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη εξέλιξη την οποία πραγματικά δεν προλαβαίνω να ακολουθήσω.
Η ιδέα του Openstreetmap είναι κάτι πρωτοποριακό και θα αποτελέσει εργαλείο για όλους στο μέλλον.
Το να μπορείς να έχει ένα τεράστιο όγκο γεω-δεδομένων ελεύθερα σε μορφή που μπορείς να την χρησιμοποιήσει (open source) θα αποτελέσει ένα μεγάλο έναυσμα στην ανάπτυξη εργαλείων από πολλούς, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενός.
Τώρα όσον αφορά τα δεδομένα του hellaspath καλό θα ήταν να μπορούσα να αποσταλούν στο openstreetmap. Εγώ από την πλευρά μου μπορώ να εξάγω όλες τις διαδρομές σε GPX ή Plt αρχείο αλλά πραγματικά δεν έχω το χρόνο να τις περάσω στο Openstreet. Ακόμα και ο χρόνος που αφιερώνω για το hellaspath είναι μεγάλος. Γι' αυτό ίσως μια ομάδα που θα προκύψει μέσα από εδώ, να μπορέσει να αναλάβει αυτό το έργο της δημοσίευσης ων διαδρομών στο openstreetmap.
Καλή έρευνα και μελέτη στα νέα εργαλεία.
Νίκος

makmar
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Τρί 04 Φεβ 2014, 18:34
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από makmar » Τρί 04 Φεβ 2014, 19:09

Καλησπέρα στην ομάδα και τους φίλους του Hellaspath.gr.

Έχω ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια την χαρτογράφηση στο OpenStreetMap, κυρίως χωματόδρομους σε ορεινές περιοχές, αρκετά χωριά ή μεγαλύτερες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μονοπάτια που έχω καταγράψει σε δικές μου πεζοπορίες και διαδρομές.

Στο θέμα όμως των ορεινών μονοπατιών, υπήρχε μεγάλο κενό. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να αρχίσω την εισαγωγή των δεδομένων από το Hellaspath, από τη στιγμή που όπως αναφέρεται η χρήση τους είναι ελεύθερη.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των μονοπατιών που υπάρχουν στο Hellaspath, έχουν περάσει και στο OpenStreetMap, και βέβαια αναφέροντας πάντα την πηγή προέλευσης. Ελπίζω πως σύντομα θα είμαστε στο σημείο, κάθε νέο μονοπάτι που θα "ανεβαίνει" στο Hellaspath, σχετικά άμεσα να μπαίνει και στην ανοιχτή βάση δεδομένων του OpenStreetMap.

Φιλικά Γεράσιμος...

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από nkroup » Τρί 04 Φεβ 2014, 19:31

Πολύ καλή δουλεία Γεράσιμε.
Πιστεύω ότι χριάζετε πολύς χρόνος να ανεβάσεις όλες αυτές τις διαδρομές μια μια στο openstreetmap.
Μηπως θα σε βόλευε να κάνω export όλες τις διαδρομές σε ένα KML αρχείο?
Νίκος

makmar
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Τρί 04 Φεβ 2014, 18:34
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από makmar » Τρί 04 Φεβ 2014, 19:59

Ευχαριστώ πολύ Νίκο.
Τα gpx αρχεία είναι ιδανικά για το πρόγραμμα χαρτογράφησης ID του OSM. Είναι μία δουλειά που γίνεται σταδιακά, αλλά δεν θέλει ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα.

Γεράσιμος.

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από dimoschris » Δευ 26 Οκτ 2015, 13:14

έφτιαξα μια απλή εφαρμογή για να τραβάει τα δεδομένα στο http://vision.iti.gr/sotiris/routes/index.php?page=map. Επιλέξτε (πατώντας τον μπλέ σταυρό πάνω δεξιά) το επίπεδο "ktimatologio". Στην συνέχεια πατώντας "εισαγωγή ίχνους" μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα ίχνος και στην συνέχεια πατώντας "εξαγωγή" παίρνεται το ίχνος σε μορφή GPX.
Το χάρτη που έφτιαξες (πεζοπορικό χάρτης Ελλάδας) μπορούμε να τον φορτώσουμε σε gps garmin etrex vista HCx? Αν γίνεται γράψε λίγο για το πως μπορεί να φορτωθει στο gps..
Μπορούμε να φορτώσουμε στο παραπάνω gps το χάρτη του opencyclemap και αν γίνεται καθόρισε την διαδικασία..
Ευχαριστώ..

Επίσης,
έφτιαξα μια απλή εφαρμογή για να τραβάει τα δεδομένα στο http://vision.iti.gr/sotiris/routes/index.php?page=map. Επιλέξτε (πατώντας τον μπλέ σταυρό πάνω δεξιά) το επίπεδο "ktimatologio"
όταν επιλέξεις από το χάρτη το επίπεδο osm cycle map και το ζουμάρεις δεν ανοίγει για να φαίνονται τα μονοπάτια. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο ζουμ..

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Πέμ 29 Οκτ 2015, 09:37

Διόρθωσα το ζουμ για το cyclemap.

Γενικά τα δεδομένα της σελίδας είναι παρωχημένα. Όσα μονοπάτια θεώρησα οτι είναι ακόμη ανοικτά τα πέρασα στο openstreetmap. Με βάση τα δεδομένα του openstreetmap φτιάχνω χάρτη Ελλάδος για Garmin που μπορείς να τον κατεβάσεις απο εδώ http://vision.iti.gr/trails/data/grtrails-setup.exe (αφού το εγκαταστήσεις στο PC σου εγκαθιστάς στην συνέχεια με Basecamp ή Mapsource) ή να αντιγραψεις το αρχείο http://vision.iti.gr/trails/data/gmapsupp.img στο GPS (σώσε πρώτα τον υπάρχων χάρτη). Έχει τα μονοπάτια με κόκκινη γραμμή, ισουψείς, πηγές, κορυφές, τοπονύμια και γενικά οτι χρειάζεται ο πεζοπόρος. Ενημερώνω τον χάρτη σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από dimoschris » Παρ 30 Οκτ 2015, 11:17

Διόρθωσα το ζουμ για το cyclemap.


Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Ο χάρτης εγκαταστάθηκε στο gps και όταν τον δοκιμάσω θα σου αναφέρω τυχόν προβλήματα.
Το ζουμ για τον cyclemap δεν διορθώθηκε, δεν μου βγάζει τα μονοπάτια..

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Παρ 30 Οκτ 2015, 13:15

Μπορεί να πρέπει να καθαρίσεις την cache στον browser.

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από dimoschris » Πέμ 26 Νοέμ 2015, 14:27

peternik99 έγραψε: Γεν. Ενημερώνω τον χάρτη σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Εγκατέστησα το χάρτη σου στην κάρτα.. αρκετές φορές τον έχασα απο την οθόνη. Όταν χάνεται από την οθόνη εμφανίζεται ο βασικός χάρτης του gps. Έκανα κατι λάθος?
Στην τελευταία ανάβαση ήταν συνεχώς στην οθόνη καθόλη την διάρκεια της διαδρομής.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Πέμ 26 Νοέμ 2015, 16:53

Δύσκολο να πω.
Τον έχω χρησιμοποιήσει σε Etrex 20 και Gpsmap 64 χωρίς πρόβλημα. Μήπως δεν έκανε καλή επαφή η κάρτα μνήμης?

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από dimoschris » Παρ 27 Νοέμ 2015, 11:13

έφτιαξα μια απλή εφαρμογή για να τραβάει τα δεδομένα στο http://vision.iti.gr/sotiris/routes/index.php?page=map. Επιλέξτε (πατώντας τον μπλέ σταυρό πάνω δεξιά) το επίπεδο "ktimatologio". Στην συνέχεια πατώντας "εισαγωγή ίχνους" μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα ίχνος και στην συνέχεια πατώντας "εξαγωγή" παίρνεται το ίχνος σε μορφή GPX.
Στον χάρτη που έφτιαξες (πεζοπορικό χάρτης Ελλάδας) δημιουργούμε το ίχνος και μετά πατάμε "εξαγωγή" αλλά δεν κατεβάζει το ίχνος σε gpx αρχείο αλλά ασπρίζει η οθόνη. Θέλει κάτι άλλο για να κατεβάσουμε το αρχείο?

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από dimoschris » Σάβ 21 Μάιος 2016, 11:16

peternik99 έγραψε:Δύσκολο να πω.
Τον έχω χρησιμοποιήσει σε Etrex 20 και Gpsmap 64 χωρίς πρόβλημα. Μήπως δεν έκανε καλή επαφή η κάρτα μνήμης?
Άλλαξα κάρτα και εμφανίζει τις υπάρχουσες διαδρομές (αρχές 2016 έγινε η εγκατάσταση του χάρτη) & μάλιστα όσες αναβάσεις έκανα μέχρι τώρα οι διαδρομές του χάρτη σου ήταν ακριβείς..Ευχαριστώ πολύ..
Πότε τον ενημέρωσες τελευταία φορά..

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από pankan » Δευ 06 Ιουν 2016, 17:33

Καλησπέρα
Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να αλλάξω τα χρώματα αυτου του χάρτη σε ένα Garmin GPSMAP 60.
Το πρόβλημα υπάρχει στα νησιά που με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή.
1. Δεν υπάρχει αρκετό κοντράστ ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά
2. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι οι οικισμοι (;) σημειώνονται με γαλάζιο χρώμα, με αποτέλεσμα να μη διακρινεται που τελειώνει η θάλασσα και που αρχίζει το νησί.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από pankan » Τρί 07 Ιουν 2016, 07:47

Επανέρχομαι με το πρόβλημα που περιέγραψα πιο πάνω:
Το χρώμα με το οποίο εμφανίζονται στο gps μου (gpsmap 60) κάποιες παραθαλασσιες περιοχές, είναι σχεδόν ίδιο με το χρώμα της θάλασσας με αποτέλεσμα να μη διακρίνεις που τελειώνει η θάλασσα και αρχίζε η στεριά.
Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω είναι από το νησί του Καλάμου.
Οι περιοχές που στο gpsmapedit εμφανίζονται με γκρι και πράσινο χρώμα, στο gps εμφανίζονται με γαλάζιο χρώμα. Με αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζουν από τη θάλασσα.
Σας επισυνάπτω εικόνες από το χάρτη του χωριού του Καλάμου όπως φαίνεται στο gpsmapedit (γκρι) και όπως φαίνεται στο gps μου (γαλάζιο).
Συνημμένα
Capture.JPG
Capture2.JPG
DSC00014_opt.jpg

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 07 Ιουν 2016, 08:32

Θα έπρεπε να φαίνεται κάπως έτσι.
Εικόνα
Προφανώς το καφετί χρώμα είναι το background που γίνεται blend με τον χάρτη. Έχεις την τελευταία έκδοση του χάρτη ? Θα το κοιτάξω και θα σου πω.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από pankan » Τρί 07 Ιουν 2016, 09:43

Δεν είναι το καφετί που με πειράζει. Το γαλάζιο με πειράζει που δύσκολα ξεχωρίζει από τη θάλασσα.
Και θα κινηθώ στη θάλασσα.
Στο ίδιο ακριβώς γαλάζιο εμφανίζονται και οι περιοχές που είναι με πράσινο στο gpsmapedit (πάρκα κλπ).
Και στη δική σου εικόνα είναι δυσδιάκριτη η αλλαγή από θάλασσα σε ξηρά. Ειδικά μέσα στη λιακάδα.
Μια λύση θα ήταν να υπήρχε περίγραμμα της ξηράς.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: OpenStreetMap + ελληνικά βουνά

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 07 Ιουν 2016, 10:46

Το gpsmapedit δεν φαινεται να χρησιμοποει το style του χάρτη. Τα σωστά χρώματα είναι αυτά που δείχνει το basecamp. Κατέβασε τον χάρτη για basecamp από εδω http://vision.iti.gr/trails/data/grtrails-setup.exe. Το πρόβλημα είναι οτι τα παλιότερα GPS υποστηρίζουν μια περιοσρισμένη παλέτα χρωμάτων με αποτέλεσμα να αντικαθιστούν ένα χρώμα στο style με τον κοντινότερο στην παλέτα.

Δοκίμασε και άλλες πηγές από εδώ:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_ ... n/Download

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χαρτογραφία”