Σελίδα 1 από 1

Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 14 Ιούλ 2014, 12:03
από Μήτρου Τάκης
Πληροφορίες για Σμόλικα..
Σενάριο Α) Σαμαρίνα - Μπογδάνι – Λαιμός – Σμόλικας και επιστροφή από το ίδιο.
Χρόνος ανάβασης και επιστροφής.
Σενάριο Β) Σαμαρίνα – Μικρή Μοσιά – Βάλια Κίρνα – Σαμαρίνα.
Χρόνος ανάβασης και επιστροφής.
Σενάριο Γ) Μοναστήρι Αγ Παρασκευής - Βάλια Κίρνα - Σμόλικας και επιστροφή από το ίδιο.
Χρόνος ανάβασης και επιστροφής.
Σενάριο Δ) Αν υπάρχει χώρος κατασκήνωσης στην Βάλια Κίρνα, ανάβαση στον Σμόλικα και επιστροφή από το ίδιο.
Χρόνος ανάβασης και επιστροφής.

Κάθε δυνατή πληροφορία δεκτή τόσο για τα σενάρια όσο και για την μετακίνηση με τετρακίνητο ΙΧ.
Η ομάδα θα έχει μέτριους πεζοπόρους και αποκλείουμε την περίπτωση να κουβαληθούν τρόφιμα και σκηνές για διανυκτέρευση στο βουνό.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 14 Ιούλ 2014, 18:07
από jtj
ολα αυτα που λες ειναι στο 10ωρο. απο την στιγμη που δεν θες να κατασκηνωσεις ετοιμασου για πολυ περπατημα.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 08:06
από Miltos
έχω κάνει το 2 εγώ το έκανα σε 8 ώρες δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το πρώτο μου φένεται πολύ δύσκολο να βγαίνει σε μια μέρα. Χώρος κατασκήνωσης τι εννοείς κάτι οργανωμένο προφανώς δεν υπάρχει αλλά έχει πολλά σημεία που αν εχεις την αντοχή να κουβαλάς την σκηνή μπορείς να στήσεις πολύ άνετα

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 09:19
από Μήτρου Τάκης
Miltos έγραψε:έχω κάνει το 2 εγώ το έκανα σε 8 ώρες δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το πρώτο μου φένεται πολύ δύσκολο να βγαίνει σε μια μέρα. Χώρος κατασκήνωσης τι εννοείς κάτι οργανωμένο προφανώς δεν υπάρχει αλλά έχει πολλά σημεία που αν εχεις την αντοχή να κουβαλάς την σκηνή μπορείς να στήσεις πολύ άνετα
Εννοείς
Σενάριο Β) Σαμαρίνα – Μικρή Μοσιά – Βάλια Κίρνα – Σαμαρίνα.
Έμενα με ενδιαφέρει με τις στάσεις να μην ξεπεράσουμε την δύση του Ηλίου.

Για σκηνή κάπου μέσα στην χαράδρα τής Βάλια Κίρνα και ώσπου πάει το αυτοκίνητο.

Και ένα δεύτερο Αξίζει τον κόπο η Βάλια Κίρνα;

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 10:29
από lekat
η βάλια κίρνα, απ όσο θυμάμαι δεν υπάρχει πιά, δηλαδή κάηκε όλη, δεν μπορώ να φανταστώ που μπορεί να στηθεί σκηνή, δεν θυμάμαι να έχει μείνει δάσος εκεί. Στα δυτικά της όμως, το google δίνει δασοκάλυψη. νομίζω πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η ορθοφωτογραφία του κτηματολόγιου, οπότε αν ισχύει κι αν ο δασικός βγάζει τόσο ψηλά, πράγματι ισχύει αυτό που λέει ο γιάννης ότι κάπου θα βρείς να στήσεις

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 11:56
από Μήτρου Τάκης
Ευχαριστώ Θανάση.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 15:07
από mirabilis
Σχετικά με αυτό που προτείνει ο lekat παραθέτω και 2 εικόνες από την online έκδοση του toponavigator. Φαίνεται ότι ο χωματόδρομος φτάνει σε υψόμετρο 1730 μ. περίπου και από κει το toponavigator μέχρι την κορυφή υπολογίζει ότι είναι 5.6 χιλιόμετρα και 1100 μ. υψομετρική άνοδος (το μονοπάτι που φαίνεται στην εικόνα).
Στην άλλη εικόνα φαίνεται το ίδιο μονοπάτι πάνω στο κτηματολόγιο. Φαίνεται ότι το μονοπάτι ξεκινάει (εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος) από κατάφυτη περιοχή.

Το toponavigator δείχνει τον χωματόδρομο με μπεζ χρώμα δηλαδή μέτριας βατότητας αλλά καλύτερα να υπάρχει κάποια μαρτυρία από κάποιον που πήγε πρόσφατα για την κατάσταση που είναι ο δρόμος αυτός.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 16:08
από jtj
περισυ ο χωματοδρομος ηταν βατος για κανονικο 4χ4 οχι SUV φετος δεν περασα

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 18:19
από pankan
Προτείνουμε κι εμείς μεταξύ μας χωματόδρομους. Δεν φτάνει που τους χρησιμοποιούμε κιόλας!
Και μετά γκρινιάζουμε για τους δρόμους στον Όλυμπο και στη Βερλίγκα.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Ιούλ 2014, 23:20
από jtj
pankan έγραψε:Προτείνουμε κι εμείς μεταξύ μας χωματόδρομους. Δεν φτάνει που τους χρησιμοποιούμε κιόλας!
Και μετά γκρινιάζουμε για τους δρόμους στον Όλυμπο και στη Βερλίγκα.
Έχεις δίκιο

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 16 Ιούλ 2014, 14:51
από lekat
Παναγιώτη, ο Τάκης έκανε καθαρό ότι θα είναι με μια ομάδα που έχει στη διάθεσή της μια μέρα για ανάβαση στον Σμόλικα από την μεριά της Σαμαρίνας. Κι έβαλε σαν ένα από τα σενάρια το ανέβασμα απο τη Βαλια Κίρνα με ενδεχόμενο διανυκτέρευσης από το προηγούμενο βράδυ κάπου εκεί μέσα. Μ' αυτό το δεδομένο προσπάθησα να δείξω ότι είναι δυνατόν να γίνει με αξιοποίηση του δασικού. Συμφωνώ με την γενική ένστασή σου, αλλά αν την τραβήξουμε στο όριό της για τη συγκεκριμένη περιοχή - για να μην επεκταθώ σε άλλες - θα πρέπει όλες οι διαδρομές να ξεκινούν απο Παλιοσέλι, Πάδες, Σαμαρίνα και Κεράσοβο. Για αρκετούς όμως δεν υπάρχει πλέον χρόνος διαθέσιμος. Είναι λεπτό ζήτημα, συμφωνώ να γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν περισσότερη πεζοπορική - ορειβατική λειτουργία, αλλά ομολογώ πως όταν φεύγω από Αθήνα Παρασκευή μεσάνυχτα και πρέπει νάμαι πίσω Κυριακή μεσημέρι, αξιοποιώ κάθε δασικό για να φτάσω όσο πιο κοντά στο πεδίο. Είναι άλλης τάξης πρόβλημα το μέχρι που και γιατί σε διάφορους όγκους πρέπει να ανοίγονται ή όχι δασικοί.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 16 Ιούλ 2014, 20:33
από Μήτρου Τάκης
Θανάση μην τραβάμε το θέμα, νέα παιδιά είναι και ακόμα δεν τους βαρύνανε τα πόδια.
Αν δούμε όμως το θέμα από την πλευρά των ανθρώπων που ζουν από το βουνό (Κτηνοτρόφοι υλοτόμοι) σε συνδυασμό και με έργα πυρόσβεσης αυτοί οι δρόμοι δεν είναι άσκοποι.
Το κακό είναι ότι σε αυτούς τους δρόμους μπαίνουν και τρίτοι που νομίζουν ότι με ένα θηριώδι τζιπ μπορούν να κατακτήσουν το βουνό και την ματαιοδοξία τους.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 17 Ιούλ 2014, 08:53
από pankan
Όπως τα λέει ο Θανάσης είναι. Μια γενική ένσταση που απευθύνεται φυσικά και προς τον εαυτό μου.
Δυστυχώς όλοι τα κάνουμε.
Θα μας βάλω μόνο ένα ερώτημα για προβληματισμό:
Αν δεν προλαβαίνουμε μήπως είναι καλύτερα να το αφήνουμε για άλλη φορά;

Όσο για αυτό που λέει ο Τάκης, ότι "αυτοί οι δρόμοι δεν είναι άσκοποι" θα απαντήσω δυνατά Ε, ΟΧΙ. Να μην αρχίσουμε να τα λέμε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δρόμων είναι από άσκοποι έως προκλητικοί και φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να φαγωθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής ένωσης που διατίθονταν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα λεφτά, δεν θα υπήρχαν όλοι αυτοί οι δρόμοι που στην καλύτερη περίπτωση δεν εξυπηρετούν σχεδόν τίποτα.
Οι κουτόφραγκοι βέβαια δεν ξέρανε τις συνθήκες και τα δικά μας τα καμάρια ζήταγαν λεφτά για ότι να 'ναι.

Re: Πληροφορίες για Σμόλικα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 17 Ιούλ 2014, 14:30
από mirabilis
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με σωστά επιχειρήματα.
Οι χωματόδρομοι σίγουρα μέχρι ένα σημείο είναι χρήσιμοι και μετά από αυτό το σημείο είναι προκλητικοί. Καθένας νιώθει λίγο διαφορετικά την διαχωριστική γραμμή. Ίσως μια κοινή αίσθηση έχουν επιβάλει οι ορειβατικοί σύλλογοι με την πρακτική τους, που έφτιαξαν τα καταφύγια 500 με 1000 μέτρα πιο κάτω από την κορυφή, και ένας δρόμος οδηγεί σε αυτά.
Και σίγουρα πολλοί δρόμοι φτιάχτηκαν χωρίς να χρειάζονται. Τα λεφτά της ΕΕ κατέληξαν, κυρίως, σε βίλες στον αιγιαλό και παραθαλάσσια εξοχικά, αλλά για να φανεί κάποιο έργο έφτιαχαν και άσκοπους δρόμους και ξανάφτιαχναν το ίδιο πάρκο ξανά και ξανά.
Εδώ στην Θεσσαλονίκη, στο Σέιχ Σου έχουν ανοιχτεί πάρα πολλοί δρόμοι και η οικολογική κίνηση φωνάζει ότι το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 350 χλμ και ότι φτιάχτηκαν για να διαμορφώσουν τα μελλοντικά τετράγωνα του αστικού ιστού.