ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ-ΤΣΑΡΚΟΣ-ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m. 09/06/2013

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
SV3GLI
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Σάβ 05 Ιαν 2013, 09:17
Τοποθεσία: ΤΡΙΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ-ΤΣΑΡΚΟΣ-ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m. 09/06/2013

Δημοσίευση από SV3GLI » Σάβ 06 Ιούλ 2013, 16:26

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396m.- ΤΣΑΡΚΟΣ 2415m.- ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m. 09/06/2013

Άλλη μια επιτυχημένη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στον Παρνασσό. Ολόκληρη την εβδομάδα παρακολουθήσαμε τον καιρό, προβλέψεις για βροχές και καταιγίδες. Για το σαββατοκύριακο στην περιοχή έδινε μεγάλες καταιγίδες. Παρά ταύτα ο σχεδιασμός τόσο της πορείας όσο και η προετοιμασία για την κατασκήνωση για την διαμονή μας ήταν έτοιμα.
Σαββάτο μεσημέρι στις 13:00 αναχώρηση από την Τρίπολη για Θήβα και στην συνέχεια για Λειβαδιά, οπού εδώ η θερμοκρασία στον κάμπο αγγίζει τους 31 C. Αφήνουμε πίσω μας την Λιβαδειά και ανηφορίζουμε για Αράχοβα. Πριν φτάσουμε, βρίσκουμε βρεγμένο το οδόστρωμα, φαίνεται να χει περάσει μεγάλη μπόρα. Πράγματι στην Αράχοβα οπού κάναμε στάση για το καθιερωμένο καφέ, όλα στάζουν. Έβρεξε νωρίς το μεσημέρι μας λέει η κοπέλα που μας σερβίρει τους καφέδες.
Τώρα όμως είναι απόγευμα, χαζεύουμε λίγο την πόλη, τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα και αναχωρούμε για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Στρίβουμε για Γεροντόβραχο και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο καταφύγιο Μιχαήλ Δέφνερ.
Τα πάντα γύρω μοσχοβολούν από την μεσημεριανή καταιγίδα. Θα έχουμε όμως υγρασία και έτσι στήνουμε το αντίσκηνο στην ταράτσα του καταφυγίου αυτή την φορά. Ετοιμαζόμαστε για το βράδυ πριν πέσει το σκοτάδι. Η λάμπα στην είσοδο του καταφυγίου δεν λειτούργει, ο Γιάννης όμως έχει προβλέψει να πάρουμε μαζί μας την λάμπα υγραερίου.
Ακολουθεί ένα πλούσιο γεύμα συνοδευόμενο με το αγαπημένο μου εμφιαλωμένο κρασί, κοιτάμε λίγο τηλεόραση και την πέφτουμε για ύπνο νωρίς, θα έχουμε πολύ περπάτημα την επομένη μέρα και σίγουρα θα το τρέξουμε το βουνό.
Τα μεσάνυχτα ο ύπνος διακόπτετε από την έλευση δυο άλλων ορειβατών, τα λέμε για λίγο και πάλι μέσα στο αντίσκηνο.
Το επόμενο πρωινό βρισκόμαστε και οι τέσσερις να ετοιμαζόμαστε πολύ πριν την ανατολή του ηλίου. Ξεκινάμε πρώτοι να ανηφορίζουμε για Γεροντόβραχο, ενώ πίσω μας ακολουθούν και αυτοί.
Φτάνουμε στον κορυφή Γεροντόβραχος σε 1:52 min SV/ST-003 με υψόμετρο 2396 m.
Ξεκινώ τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA στα VHF, πρώτος ο ακούγεται ο Στράτος από την Αθήνα SV1JRS, Ο Μάκης SV2OXW από την Κατερίνη, Ο Δημήτρης SV3JZS με πάρα πολύ δυνατό σήμα από τον Πύργο Ηλείας δοκιμάζοντας το κεραιοσυστημα του, στην συνέχεια από τον Βόλο ο Γιάννης SV4NLU,και ο Γιώργος SV4FFE, ενώ από την Χαλκιδική ακούγεται ο μαργαρίτης SV2/SV1GS. Όλοι τους ακουγόντουσαν πολύ δυνατά και καθαρά. Τους ενημερώνω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κορυφές στην συνέχεια. Τέλος από εδώ, γραμμή για την κορυφή Τσάρκος με υψόμετρο 2415m. Φτάνουμε στον Τσάρκο SV/ST-016 χωρίς στάση σε 50 min περίπου. Αμέσως ξεκινώ το SOTA ακούγονται ο Βασίλης SV1GZV από την Αθήνα, ο Μάκης SV2OXW και ο Γιώργος SV2DVE από την Κατερίνη και ο SV2KYP, Ο Δημήτρης SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας. Μάλιστα Ο Δημήτρης με ρωτά εάν είμαι ακόμη στον Γεροντόβραχο μιας και έχει μεσολαβήσει ελάχιστος χρόνος, του απαντώ όχι βέβαια και αφού τον ευχαριστήσω αυτόν και τα άλλα παιδιά. Κάνουμε ένα μικρό κολατσιό και αναχωρούμε για την τρίτη και ψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα SV/ST-002 με υψόμετρο 2456 m.
Βλέπω τους συνορειβατες να κατηφορίζουν τον Γεροντόβραχο και να έρχονται προς Τσάρκο. Τα σύννεφα που υπήρχαν πιο πριν, τώρα πυκνώνουν επικίνδυνα. Θα ρισκάρουμε για την Λιάκουρα. Φτερά στα πόδια, κατεβαίνουμε γρήγορα από Τσάρκο προς την ράχη ώστε να συναντήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς την κορφη Λιακούρα.
Ενώ ο Γιάννης ανοίγει το βήμα και να λέει ( δώσε, πάμε δυνατά για Λιάκουρα! ) Τα σύννεφα όλο και πιο απειλητικά, κάποιες φορές μας τυλίγουν μέσα τους και νιώθεις την υγρασία. Πρέπει να βιαστούμε για την κορυφή. Με όλα αυτά που κουβαλάμε μαζί μας, ασυρμάτους χαλκούς, κεραίες, καλάμια είμαστε εκτιθέμενοι άμεσα σε κεραυνούς.

Κατευθείαν στα VHF, ούτε συζήτηση να στήσω κεραία για τα βραχέα, τζάμπα τα κουβάλησα!
Πρώτος ακούγεται ο Σταύρος SV0FM από την Κεφαλονιά, ενώ ο Αργύρης SV3FZS/P βρίσκεται στην κορυφή του Ταΰγετου. Στην συνέχεια ο Σπύρος SV4CDB από την Λάρισα και από την Αθήνα ο SV1DAP. Λίγο πριν αναχωρήσω, ακούγονται από την Χίο ο Ισίδωρος SV8GXQ/P και ο Πέτρος SV8JTP/P και τέλος ακούγεται ο SY4AFS από την Λίμνη Πλαστήρα. όλοι τους ακούστηκαν δυνατά και καθαρά. Κλείνω τον ασύρματο και υποχωρούμε από την κορυφή γρήγορα για κάτω. Δεν έχει στάση ούτε για νερό. Πλέον βρισκόμαστε στην βάση της Λιάκουρας και εφόσον ο καιρός μένει αμετάβλητος καθόμαστε για κολατσιό.
Η συννεφιά μας βοηθά στο περπάτημα στην Τουμποράχη και αργότερα στην Λάκα, ανηφορίζουμε στον Γεροντόβραχο, οπού συναντιόμαστε με τους δυο άλλους ορειβάτες. Τώρα μαζί κατηφορίζουμε τον Γεροντόβραχο συζητώντας ορειβατικά θέματα, μιας και είναι καλοί γνώστες των βουνών. Φτάνουμε στο καταφύγιο μετά από 8:30 ώρες. Χρόνος αρκετά βελτιωμένος από την προηγούμενη φόρα. Χαιρετιόμαστε και αναχωρούμε για την Τρίπολη. Ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι και έχοντας τον Γιάννη να αντικαθιστά το ραδιόφωνο, τραγουδώντας το αγαπημένο του, Κατακαημένη Αράχοβα!
Συνημμένα
PARNASSOS.JPG
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΦΝΕΡ
PARNASSOS 1.JPG
ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ VHF.
PARNASSOS 2.JPG
ΠΟΡΕΙ ΠΡΟΣ ΤΣΑΡΚΟ 2415μ. - ΓΙΑΝΝΗΣ
PARNASSOS 5.JPG
ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456μ. - ΓΙΑΝΝΗΣ
PARNASSOS 11.JPG
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΛΑΙΚΟΥΡΑ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Παρνασσός”